Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδειάζουν τα πρατήρια
  • [02] "Ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών"
  • [03] "Κριτήριο η ενεργειακή ασφάλεια"
  • [04] "Κοινωνικό δικαίωμα η Υγεία"
  • [05] ΣΥΝ για το Χωροταξικό
  • [06] "Μέτρα για την ακρίβεια"

  • [01] Αδειάζουν τα πρατήρια

    Αδειάζουν από καύσιμα τα πρατήρια λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων. Στα λίγα πρατήρια που είναι ανοιχτά παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων, διαπληκτισμοί και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων είναι η γενική συνέλευση των απεργών σήμερα, που αποφάσισαν να επιτρέψουν σε 200 ιδιόκτητα βυτιοφόρα να προμηθεύσουν με καύσιμα πρατήρια της Αττικής.

    Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, που μαζί με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν κλείσει μία εβδομάδα κινητοποιήσεων, ζητούν αυξήσεις της τάξης του 13%, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αντιμετωπίσουν τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων τους, από την ξέφρενη κούρσα ανόδου της τιμής του πετρελαίου, ενώ η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις 5%. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Βυτιοφορέων, κ. Τσιάμος, η Ομοσπονδία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

    Προβλήματα, όμως, αναμένεται να προκύψουν και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γενικότερα, εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν στα λιμάνια ή στα τελωνεία, ενώ ευπαθή προϊόντα, όπως ντομάτες, φρούτα και άλλα, κινδυνεύουν να καταστραφούν. Στο λιμάνι του Ηρακλείου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών προσπάθησαν να εμποδίσουν 20 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να μπουν στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα και οι ταξιτζήδες, με 24ωρη απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, πέραν του 5% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επικαλούμενοι και αυτοί την υψηλή τιμή των καυσίμων.

    Δηλώσεις Κ.Χατζηδάκη για την απεργία

    Ελπίδες να σταματήσει η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους καταναλωτές και μεγάλες παρενέργειες στην αγορά, εξαιτίας τις έλλειψης καυσίμων και της τροφοδοσίας της αγοράς με προϊόντα, δημιουργούν οι δηλώσεις που έκανε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης, μετά την εν μέρει ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου του, ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια και ήλθε σε επαφή με τον υπουργό Οικονομίας που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος, αλλά και με την υπουργό Απασχόλησης, για το συνταξιοδοτικό σκέλος των αιτημάτων των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και φορτηγών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο κ. Αλογοσκούφης τον εξουσιοδότησε να μεταφέρει στους απεργούς ότι δεσμεύεται ο ίδιος προσωπικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων επί των οποίων υπήρξε μια αρχική προφορική δέσμευση από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας.

    Από την πλευρά της η κ. Πετραλιά, η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό θα τους συναντήσει το πρωί για να κουβεντιάσουν τα ζητήματα σε σχέση με τα τελωνεία.

    Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απεργοί θα εκτιμήσουν την καλή θέληση της κυβέρνησης και μέχρι σήμερα να λυθεί η απεργία.

    [02] "Ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών"

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Μ.Καρογιάν θα συναντηθεί στις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός.

    Οι τράπεζες οφείλουν να αποδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια.

    «Πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί» τόνισε ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να διασφαλίσει την προστασία των συναλλασσόμενων» και να λάβει πρόσθετα μέτρα, «με υιοθέτηση προτάσεων απβ όπου κι αν προέρχονται».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών, που -όπως είπε- ανακινήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, «ενός θεσμού που εμείς καθιερώσαμε», επισημαίνοντας ότι «τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν σχέδιο θεσμικού πλαισίου που βάζει κανόνες και στο συγκεκριμένο κλάδο».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω προστασία των συναλλασσόμενων με τις Τράπεζες, που ανάμεσα στβ άλλα προβλέπουν:

    1. Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.

    2. Υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο σε Ειρηνοδικεία, με σφραγισμένες προσφορές.

    3. Καθιέρωση περιόδου χάριτος στους δανειολήπτες που θα φτάνει τον ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν νέο διακανονισμό με την Τράπεζα, έτσι ώστε να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου.

    4. Διαμόρφωση μιας κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.

    5. Απαγόρευση της κατάσχεσης για χρέη στο Δημόσιο ή τις Τράπεζες, οιουδήποτε μέρους του μηνιαίου μισθού, όταν δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, και

    6. Εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10 χιλ. ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας.

    Δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό στην υιοθέτηση προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων είναι εφικτή είπε ο κ. Καραμανλής: «Αυτό ισχύει και για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη».

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπεραπλουστεύσεις και οι υπερβολές δεν βοηθούν» ενώ επισήμανε την οικονομική επιβράδυνση που παρατηρείται σε ολόκληρη την ΕΕ από παράγοντες όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου: «Οι εξελίξεις αυτές είναι μοιραίο να επηρεάζουν τόσο τις εθνικές οικονομίες, όσο και τα οικονομικά των πολιτών». Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις «θα ήταν δραματικές, πολύ χειρότερες, εάν δεν είχαμε προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας τετραετίας».

    Επέκρινε μάλιστα εκείνους που ως κυβέρνηση «ποτέ δεν τόλμησαν να αγγίξουν ζητήματα που ανακύπτουν ανάμεσα στις Τράπεζες και τους πελάτες τους» θυμίζοντας ότι «μόλις πέρυσι καταψήφισαν τη νομοθετική ρύθμιση για την αποφυγή πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας δανειολήπτη για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες» και ότι στη σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατιόταν το όριο αυτό πολύ πιο χαμηλά (στις 5 χιλ. ευρώ).

    Αναφερόμενος στις αγωγές καταναλωτικών οργανώσεων και στις πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που έκριναν καταχρηστικούς ορισμένους από τους όρους των τραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο για ορισμένα ζητήματα και ότι για τα πιο σοβαρά, οι Τράπεζες υπέβαλαν έφεση και ότι αναμένεται η τελεσίδικη δικαστική απόφαση: «Τότε μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να προβεί στις όποιες κανονιστικές ρυθμίσεις. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προβεί σε αυτές» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε μια περίοδο που η διεθνής συγκυρία προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις εθνικές οικονομίες όλων των χωρών της Ευρώπης, όσο και στα οικονομικά των νοικοκυριών, «τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν μπορεί ούτε να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια ζητήματα, ούτε να καθυστερούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις. [...] Οφείλουν λοιπόν να δουν με προσοχή τόσο τα αιτήματα των πελατών τους, όσο και την πρόταση της Κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συμμόρφωσης στο περιεχόμενο των πρωτόδικων αποφάσεων».

    Γ.Αλογοσκούφης για ΟΤΕ

    Την διαβεβαίωση ότι με τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και DΕUTCHE TELECOM που βρίσκεται όπως είπε, πολύ κοντά στο τέλος της, διασφαλίζονται πλήρως όλα τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημοσίου, που σε καμιά περίπτωση δεν θα πέσει η συμμετοχή του σε χαμηλά ποσοστά, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, που έκανε λόγο «για ποινικές ευθύνες για το ξεπούλημα», όπως το χαρακτήρισε του ΟΤΕ, ο κ Αλογοσκούφης, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή, που θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν εγκριθεί από τη Βουλή, ισχύει στο διηνεκές και ακυρώνεται μόνο στη περίπτωση που άλλη κυβέρνηση ρίξει το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 5%.

    Ο κ Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική στρατηγικής συμμαχίας με κατάλληλο μάνατζμεντ, με στόχο τη διασφάλιση του μέλλοντος και την ανάπτυξη του ΟΤΕ, προς το συμφέρον των καταναλωτών, και με χαμηλές τιμές.

    «Με τη συμφωνία στην οποία προχωρούμε αποφεύγεται ο κίνδυνος που υπήρχε να χάσει το δημόσιο τον έλεγχο. Με τις συζητήσεις που γίνονται και έχουν προχωρήσει αρκετά, θα διασφαλίσουμε όλα τα στρατηγικά συμφέροντα και της χώρας και του ελληνικού δημοσίου που θα έχει το τελευταίο λόγο», σημείωσε ο κ Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία.

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Οικονομίας, τις προτάσεις από την αντιπολίτευση να ανακτήσει σταδιακά το δημόσιο το 51% του ΟΤΕ, έκανε λόγο για «τριτοκοσμικούς υπολογισμούς» αφού όπως είπε αυτό σημαίνει κόστος της τάξεως των 2 δις 300 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και σε καμιά περίπτωση η συμφωνία δεν θα ενεργοποιηθεί αν δεν περάσει προς έγκριση από τη Βουλή.

    [03] "Κριτήριο η ενεργειακή ασφάλεια"

    Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν θα συναντηθεί το απόγευμα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Αύριο, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης - Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Αρθρο στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" για το κλίμα

    Η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις της δεν είναι μόνον οικολογικές αλλά και κοινωνικές. Με νέες ανισότητες να παράγονται τόσο ανάμεσα στις χώρες, όσο και ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες στην ίδια χώρα. Και με τις συνέπειές της να πλήττουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου τονίζει ότι "η κλιματική αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, σε όλους τους τομείς: την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα καταναλωτικά πρότυπα. Αναπτυξιακά μοντέλα που έρχονται από το παρελθόν, έχουν εξαντλήσει πλήρως τις δυνατότητές τους να δώσουν λύσεις στο παρόν και το μέλλον.

    Σήμερα ξέρουμε ότι μέχρι το 2030, οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, θα είναι κατά 50% μεγαλύτερες. Ξέρουμε ότι οφείλουμε να μειώσουμε κατά 50% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, για να αποφευχθούν σοβαρές αλλαγές στο κλίμα. Ξέρουμε ότι αυτές οι δύο απαιτήσεις, που από πρώτη ματιά φαίνονται αντιφατικές, πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα. Και ξέρουμε ότι ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους".

    Στο άρθρο του αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της οργανωμένης τρομοκρατίας και τονίζει ότι "το κόστος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στην κοινωνία, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Ένα κόστος δυσβάστακτο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή".

    Το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο πρόεδρος του Κινήματος, πιστεύει σε μια σχεδιασμένη, μακρόχρονη πολιτική για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και τη σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, με δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης. Σε μια πολιτική με πρώτο κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Είναι η ώρα να δράσουμε. Να αλλάξουμε ριζικά το παρωχημένο αναπτυξιακό μας πρότυπο. Η χώρα μας πρέπει να ξεκολλήσει από τη μονοδιάστατη αντίληψη που θεωρεί την ανάπτυξη συνώνυμη με τα μεγάλα έργα και τις υποδομές. Η ανάπτυξη είναι για μας, συνδυασμένη με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως βασικού κεφαλαίου και συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, τονίζει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ενέργεια, καύσιμα και τροφή, είναι οι τρεις πλευρές που διαμορφώνουν το τρίγωνο της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολυσύνθετη πρόκληση. Και οι απαντήσεις πρέπει να προκύψουν από διεθνή συνεργασία και από μια ολιστική αντιμετώπιση, που θα συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους και θα έχει ως πρώτο κριτήριο τον άνθρωπο, καταλήγει.

    Γ.Παπανδρέου για τον υπερδανεισμό

    Την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από τραπεζικά δάνεια και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Η ακρίβεια και το καρτέλ των τραπεζών δημιουργούν «μία ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό» είπε ο κ. Παπανδρέου. Σημείωσε ότι πίσω από τους αριθμούς για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις υπάρχουν άνθρωποι: «Είναι χιλιάδες οι τραγικές ιστορίες οικογενειών που χάνουν τα σπίτια τους, που τους πετάνε στο δρόμο, που οδηγούνται ακόμα και σε διάλυση» είπε ο κ. Παπανδρέου φέροντας ως παράδειγμα την εκδίκαση υπόθεσης για αναίρεση κατάσχεσης σπιτιού πολύτεκνης οικογένειας 70 τμ στη Νίκαια από τράπεζα για χρέος δύο χιλιάδων ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η οικογένεια δανείστηκε 4.700 ευρώ, η μητέρα κατέβαλε περίπου τα μισά χρήματα, αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση, λόγω του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα. «Αυτό είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, που εσείς έχετε επιτρέψει να ανθίσει» είπε ο κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, τον οποίο επέκρινε ότι στους μεγαλοοφειλέτες «χαρίζετε» δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως η αύξηση του ορίου από τα 10 χιλιάδες στα 20 χιλιάδες ευρώ, κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, είπε ότι είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση: «Περιμένουμε να κάνετε το χρέος σας και όχι απλώς να στηρίζετε τα μεγάλα συμφέροντα, που σας στηρίζουν και σας καθοδηγούν».

    Τέλος, ρώτησε τον πρωθυπουργό έως πότε θα ασχολείται «με το πώς θα εκποιήσετε σε ξένους και με σκανδαλώδη τρόπο δημόσιες επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ, τα Λιμάνια, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ αύριο; Έως πότε θα βλέπει ο Έλληνας να εκποιείται η περιουσία του Δημοσίου, αλλά και η δική του ιδιοκτησία και να κερδίζουν οι διάφοροι μεσάζοντες».

    [04] "Κοινωνικό δικαίωμα η Υγεία"

    ις θέσεις του για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ σημειώνοντας στο σχετικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε χθες ο "Ριζοσπάστης" ότι πρόκειται "για ένα βασικό πρόβλημα που "καίει" χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Πρόκειται για θέσεις που συμπυκνώνουν τις λαϊκές ανάγκες και αποτελούν βάση για πλατιά λαϊκή συσπείρωση και μαζική κινητοποίηση".

    Η φιλοσοφία που διακρίνει τις θέσεις του ΚΚΕ και αποτυπώνεται και στο οργανόγραμμα για την λειτουργία του συστήματος υγείας που προτείνει, είναι ότι το ΚΚΕ " αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.ά>>. Αυτή η δυνατότητα, προστίθεται στο σχετικό ντοκουμέντο , <<προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, το οποίο αξιοποιεί για δικό του όφελος τις σύγχρονες τεχνολογίες, ελέγχει και κατευθύνει την έρευνα".

    Στις θέσεις καταγράφονται με συγκεκριμένα στοιχεία >, η υφιστάμενη δηλαδή κατάσταση και σημειώνεται ότι >.

    Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση τα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση με βάση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που το αρμόδιο υπουργείο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα και βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, διατηρείται αναλλοίωτος ο αντιλαικός του πυρήνας, ενώ για την οικονομική πτυχή του θέματος σημειώνεται << η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

    Παρουσιάζονται οι θέσεις του ΚΚΕ, εξειδικευμένες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Κέντρο Υγείας, στη νοσοκομειακή περίθαλψη σε Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στο ρόλο και τη δομή του νοσοκομείου. Επίσης, για τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως και για το Φάρμακο.

    Με βάση τις θέσεις του κόμματος το ΚΚΕ >.

    Συνέντευξη Παπαρήγα στον ΕΤ.Κ

    Αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει το λαϊκό κίνημα και χαρακτηρίζει ανούσια υποκριτική και γελοία την αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ, η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".

    "Αλίμονο αν καθορίζαμε τη διάταξη των στελεχών μας απο το τι γράφουν ή τι λένε τα διάφορα ΜΜΕ.Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας. Πρόταση διεξόδου που αναδεικνύει το λαό σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Είναι η συσπείρωση, η συμμαχία των κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων στη γραμμή της πάλης κατά των μονοπωλίων και της ΕΕ για τη λαϊκή εξουσία" δηλώνει η γγ του κόμματος.

    Αναφερόμενη στην πώληση του ΟΤΕ επαναλαμβάνει ότι το ΚΚΕ "υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά δημοσίου, γιατί αυτό συμφέρει όλους τους εργαζόμενους" και τονίζει ότι η ιδιωτικοποίησή του και η κρατική παρέμβαση λειτούργησαν "σκανδαλωδώς υπέρ της στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της κινητής τηλεφωνίας".

    Μιλώντας για την Παιδεία κάνει λόγο "για έγκλημα που εξελίσσεται στο χώρο της εκπαίδευσης". Τονίζει ότι "είναι πανάκριβη για το λαό και ταυτόχρονα ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου. Ο λαός πρέπει να παλέψει για την κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης, για μια Παιδεία που να μορφώνει, να εξοπλίζει τη νεολαία χωρίς ταξικούς φραγμούς".

    Σε ερώτηση "τί την ενοχλεί στον ΣΥΝ", η κ. Παπαρήγα απαντά ότι "η πολεμική μας στον ΣΥΝ δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα, αλλά με την πολιτική και το ρόλο του, που διαστρεβλώνει την έννοια της ανανέωσης και υπονομεύει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, καλλιεργώντας αυταπάτες, συκοφαντώντας την πολιτική πρόταση και δράση του ΚΚΕ".

    [05] ΣΥΝ για το Χωροταξικό

    Ανοιχτή συζήτηση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο με θέμα «ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ?», διοργανώνει σήμερα το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης - Χωροταξίας και Δημ. Έργων του ΣΥΝ.

    Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Τα οικονομικό -κοινωνικά προβλήματα «που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις» θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης του Συνασπισμού το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Η απόφαση που βασίζεται στην εισήγηση του κ. Π. Λαφαζάνη στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, αναλύει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική. Η ΚΠΕ εκτιμά ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες» και προσθέτει ότι είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και ιδιαίτερα μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.

    Για την ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5%μ ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Τονίζεται επίσης ότι η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα "καρτέλ" που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους. Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες (2007).

    Έντονες είναι οι επικρίσεις που διατυπώνονται στην απόφαση κατά της κυβερνητικής πολιτικής καθώς επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση, αντί να αντλήσει θετικά συμπεράσματα από την κρίση και τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και σχεδιάζει να εντείνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές "μεταρρυθμίσεις". Ο ΣΥΝ διατυπώνει τις έντονες αντιρρήσεις του στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμανιών ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τ.Τ., κ.λ.π.) με προοπτική την εκποίηση ό,τι του δημόσιου σ' αυτή τη χώρα. Σχεδιάζει, στο όνομα της "flexicurity", την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Νέα εισπρακτικά μέτρα, ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

    Η απάντηση του ΣΥΝ στις πολιτικές που εφαρμόζονται είναι, σύμφωνα με την απόφαση, «το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, εναλλακτικού στον νεοφιλελευθερισμό, προγράμματος, με ορίζονται τον σοσιαλισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην απόφαση, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, αναδεικνύουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή κρισιακή συγκυρία για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.

    Η απόφαση τονίζει ειδικότερα την ανάγκη να συγκροτηθούν μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας, κατά των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, κατά των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, κατά των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, αλλά και μέτωπα υπέρ της στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων και των αγροτών.

    Αλ.Τσίπρας: "Νέα αριστερή διακυβέρνηση"

    Εντονες επικρίσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η χρεοκοπία του καζινοκαπιταλισμού, δεν είναι πια μια μύχια προσδοκία κάποιων γραφικών αριστερών/μαρξιστών οικονομολόγων, αλλά αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα για την οποία ανεξάρτητα από την ερμηνεία που δίνει ο καθένας, ομολογείται πια από όλους και εκτίμησε ότι «χρεοκοπεί το μoντέλο της θεοποίησης της αγοράς και αμφισβητείται σε παγκόσμιο επίπεδο η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε, ο κ. Καραμανλής «απευθυνόμενος στους ευρωπαίους τραπεζίτες, διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η παραχώρηση των υποδομών και του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχιστούν. Και ότι στον στόχο της κυβέρνησης βρίσκονται ο εργασιακές σχέσεις και η διασφάλιση της ασύδοτης κερδοσκοπίας για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

    Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «παριστάνει ότι είναι από άλλο ανέκδοτο. Κάνει ότι δεν ακούει. Έκανε ότι δεν άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν στο ίδιο δείπνο ο τελευταίος αναφέρθηκε στο κυνήγι των υπερκερδών στο οποίο επιδίδεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζητώντας λιγότερη σκληρότητα απέναντι στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν άκουσε. Και το ίδιο έκανε και ο κ. Γκαργκάνας δίπλα του, ο οποίος πριν από μερικές μέρες μας είπε ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι μύθος - υποτιμώντας την νοημοσύνη της κοινωνίας αλλά και το δικό του κύρος για δέκατη ή ενδέκατη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

    Επικρίσεις διατύπωσε ο κ. Τσίπρας και για την ακριβεια κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει ακούσει ούτε για την ακρίβεια. Αν είχε ακούσει, θα είχε φωνάξει τον κ. Κοντό, τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ο οποίος παραμονές Πάσχα δήλωνε ότι τα επίπεδα ακρίβειας στην αγορά είναι ίδια με τα περσινά και ίσως λίγο χαμηλότερα, και θα του είχε βάλει πάγο».

    Για τον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αυτή η πώληση πρέπει να ακυρωθεί «από την κατακραυγή των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Όπως επίσης πρέπει να ακυρωθεί και κάθε σχέδιο εκποίησης, από αυτά που έχει βγάλει σε προσφορές η κυβέρνηση, για να συντομεύει».

    Στόχος του ΣΥΝ, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι ότι εμείς παλεύουμε για μια νέα πλειοψηφία που θα οδηγήσει τον τόπο σε μια νέα αριστερή διακυβέρνηση. Και αριστερή διακυβέρνηση μεταξύ άλλων σημαίνει ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ανάκτηση του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου ελέγχου στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και σους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα του ΟΤΕ.

    [06] "Μέτρα για την ακρίβεια"

    "Εάν η κυβέρνηση θελήσει να σταματήσει την ακρίβεια μπορεί. Είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα καρτέλ, τα καρτέλ του γάλακτος, του κρέατος όλων αυτών των καθημερινών προϊόντων. Εγώ έχω κάνει τις υποδείξεις μου στον κ. Καραμανλή ελπίζω και σε αυτό το θέμα να υπάρξει ευήκοον ους", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    Οι πολίτες δικαιολογημένα αγανακτούν αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που ζούμε τώρα είναι όαση μπροστά σε αυτό που θα έρθει του χρόνου. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια, υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση για την συζήτηση που έγινε στη βουλή για τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε: "Δεν μπορεί να κατάσχεται η 1η κατοικία, δεν μπορεί παρά να δίνει η πολιτεία το δικαίωμα στον αγρότη να κρατάει τα τελευταία του 10 γελάδια, τα τελευταία του 50 γιδοπρόβατα, τα τελευταία του 10 στρέμματα. Δεν μπορεί να γίνεται έρμαιο των τραπεζών, των τοκογλύφων των τραπεζών και αυτό είναι και η πεμπτουσία της κοινωνικής πολιτικής που πρέπει να μας διακατέχει όλους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 May 2008 - 6:30:22 UTC