Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Λύσεις μέσα από διάλογο"
  • [02] Χιλιάδες νεκροί στην Κίνα

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Λύσεις μέσα από διάλογο"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλαέι αυτή την ώρα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

    Το μεσημέρι ο κ.Γ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Οργάνου Αποκατάστασης Πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, στην οποία συμμετέχουν ο Νομάρχης Πύργου, Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας, Ιωάννης Λυμπέρης.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την "κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ". Ο κ.Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση "εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση, χωρίς να εξηγεί ούτε τους λόγους, ούτε τα πιθανά οφέλη για τον ΟΤΕ, για τους καταναλωτές, και για την ελληνική οικονομία".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε αφανείς διαδικασίες εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και "γιατί καταργεί με την επικείμενη συμφωνία το δημόσιο έλεγχο και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον".

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το "Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης" θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Έλεγχος Τροφίμων».

    Παρέμβαση Γ.Παπανδρέου για την απεργία βυτιοφορέων

    Παρέμβαση στο θέμα της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τους απεργούς να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και την κυβέρνηση "να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

    Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    "Η πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης έχει οδηγήσει τη χώρα σε παράλυση. Σοβαρότητα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δίνει λύσεις ώστε να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ευθύνη στην οποία αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται. Καλώ την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οποιαδήποτε ιδέα διοικητικής ή άλλης αυταρχικής επιβολής και μέσα από διάλογο και συνεννόηση να φροντίσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτού του χώρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του οδικού δικτύου της χώρας. Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ταυτόχρονα καλώ τους απεργούς και τη συλλογική τους εκπροσώπηση να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης ώστε η αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρακτική να μην μετατρέπεται σε αντίθεση με το κοινωνικό σύνολο. Τους καλώ να αναστείλουν την κινητοποίηση, να εφοδιασθεί η αγορά, να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες του Ελληνικού λαού".

    Συνάντηση προέδρου ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    «Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, νομίζω ότι είναι πασιφανές πια ότι, με την εκλογή του του κ. Χριστόφια, έχει αναπτυχθεί μία καινούργια δυναμική, μία νέα ελπίδα, μία αχτίδα φωτός, θα έλεγε κανείς, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για μία λύση που πάντα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και ιδιαίτερα το ευρωπαϊκό κεκτημένο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του, στο γραφείο του στην Βουλή, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Μάριο Καρογιάν.

    «Αυτό, όμως, που είναι απαραίτητο είναι και η τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να απελευθερωθεί από την επιρροή και την ποδηγέτηση, πολλές φορές, της Τουρκίας, ώστε να μπορούν, με ελεύθερο τρόπο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον, πάντα μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων που έχουν παρθεί από τον ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας την σημασία αυτού του ζητήματος «διότι αν δεν υπήρχε αυτή η ποδηγέτηση, αυτή η ουσιαστική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν τέτοιες δυναμικές, που θα έδιναν θετικό αποτέλεσμα για τη λύση του Κυπριακού. Γιβ αυτό, πάντα εμείς λέμε ότι, κατά βάση, το Κυπριακό πρόβλημα είναι και ένα πρόβλημα κατοχής».

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «πάντα κοντά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα είμαστε πάντα κοντά στους αγώνες της, για να μπορεί να υπάρξει ένα αίσιο τέλος για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και, βεβαίως, για την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Από την πλευρά του ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό «ιδιαίτερα για τις εργασίες των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και μέσα από τη συζήτησή μας έχουμε καταδείξει ότι το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα».

    «Εκεί είναι που θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις αποδοτικού παράγοντα, έτσι που να εγκαταλειφθεί αυτή η αδιάλλακτη και στείρα πολιτική, που δυστυχώς δεν επέτρεψε όλη αυτή την περίοδο να υπάρξουν ουσιαστικές ζυμώσεις, αλλά και ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό, που θα φέρει τελικά και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της», υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την τοποθέτηση εκ μέρους του, του Κυπριακού στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει και επειδή γνωρίζει ότι «ο Γιώργος ήταν από τους ανθρώπους που στο παρασκήνιο κινήθηκαν για να βοηθήσουν αυτή την υπόθεση και να προωθήσουν τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και τον ευχαριστούμε και γιβ αυτά τα πολλά που έχει κάνει στο παρελθόν, αλλά και τα όσα σημαντικά κάνει και τώρα».

    Στην συνάντηση, επίσης, των δύο ανδρών υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους του ΑΚΕΛ για συνεργασία και ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    [02] Χιλιάδες νεκροί στην Κίνα

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ, που έπληξε τη Δευτέρα στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός είναι 11.921 νεκροί, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος φυσικών καταστροφών του υπουργείου Αστικών Υποθέσεων Ουάνγκ Τζενγιάο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Δεκάδες παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο σε ισοπεδωμένα σχολεία και κατάρρευση χημικών εργοστασίων. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια σε μία και μόνη πόλη της επαρχίας Σετσουάν που χτυπήθηκε χειρότερα από τον ισχυρό σεισμό, ενώ ένας ισχυρός μετασεισμός έπληξε σήμερα την πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σετσουάν στις 15.10 (τοπική ώρα, 10.10 ώρα Ελλάδος) προκαλώντας πανικό.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην επαρχία αυτή έχουν σκοτωθεί περίπου 10.000 άνθρωποι, όμως ο τεράστιος αριθμός των εγκλωβισμένων στην πόλη Μιανζού σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

    Η Μιανζού βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, την περιοχή Ουεϊτσουάν που παραμένει αποκομμένη. Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν εκεί επειδή το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

    Μεταξύ των αγνοούμενων είναι και μία ομάδα 15 Βρετανών τουριστών. Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας Σετσουάν οι τουρίστες βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα στο Ουολόνγκ, την περιοχή όπου βρίσκεται το ερευνητικό κέντρο των γιγαντιαίων πάντα. Άλλοι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν θάφτηκε από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως αν ανάμεσά τους υπήρχαν και ξένοι επισκέπτες.

    Περίπου χίλιοι σπουδαστές και καθηγητές σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την κατάρρευση του σχολείου τους. Η νέα αυτή τραγωδία σημειώθηκε σε ένα κολέγιο της περιφέρειας Μπεϊτσουάν, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το επίκεντρο της δόνησης.

    "Πολλές χιλιάδες" άνθρωποι σκοτώθηκαν ή θάφτηκαν στα συντρίμμια ενός εργοστασίου που κατέρρευσε. Το εργοστάσιο, που κατασκεύαζε τουρμπίνες αερίου, βρισκόταν στο Χανουάνγκ της κοινότητας Μιανζού, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ουεντσουάν, το επίκεντρο του σεισμού. Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των θυμάτων.

    Η Κίνα είναι ασφαλής

    Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου διαβεβαίωσαν σήμερα τους ξένους που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Κίνα την περίοδο των αγώνων ότι η χώρα είναι ασφαλής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 10.000 ανθρώπων.

    Περίπου μισό εκατομμύριο ξένοι επισκέπτες θα φτάσουν στο Πεκίνο το διάστημα 8 ως 24 Αυγούστου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ζανγκ Τζιάν, αξιωματούχο της επιτροπής, δεν πρέπει να ανησυχούν για την πιθανότητα φυσικών καταστροφών.

    "Αυτό που θέλω να πω στους ξένους επισκέπτες είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ασφαλείς, το Πεκίνο είναι ασφαλές, η Κίνα είναι ασφαλής", τόνισε ο Ζανγκ.

    Ο Λι Ζανγκζούν διευθυντής του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε πως η πιθανότητα σεισμών ελήφθη υπόψη όταν χτίστηκαν οι 31 ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Πεκίνο και πως τα συνεργεία διάσωσης και οι στρατιώτες που έσπευσαν ήδη στην επαρχία Σιτσουάν για να βοηθήσουν τους πληγέντες δεν θα δημιουργήσουν ελλείψεις και προβλήματα στην ασφάλεια των Αγώνων.

    Εκκληση για οικονομική βοήθεια και αίμα

    Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε σήμερα έκκληση για οικονομική βοήθεια. Ο οργανισμος ανακοίνωσε πως χρειάζεται επειγόντως σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε έκκληση για δωρεές αίματος. "Χρειαζόμαστε επειγόντως αίμα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 10:30:27 UTC