Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Χρειάζεται άλλη πολιτική»

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Χρειάζεται άλλη πολιτική»

    Πρόσκληση για δέσμευση στους βασικούς άξονες μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας απηυθυνε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνσης και στις βασικές της επιλογές.

    Η αναπτυξιακή προγραμματική συμφωνία που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς φορείς, στους κοινωνικούς εταίρους, είναι για μας μία αναγκαία προϋπόθεση να ανακόψουμε τον κατήφορο. Είναι ένας οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση, ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, αναλύοντας τις τέσσερις βασικές αρχές που συγκροτουν τη σύμφωνία αυτή. Η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, η «πράσινη ανάπτυξη», είναι η πρώτη αρχή ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. Προς της κατεύθυνση αυτή απαιτούνται σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να προχωρήσει, καθώς και η δημιουργία αυτοτελούς Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικισμού, με αντικείμενο την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας,ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών,η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και η ανάγκη διαβούλευσης και συναίνεσης, είναι οι υπόλοιπες αρχές της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής προγραμματικής συμφωνίας , όπως επισήμανε ο κ.Παπανδρέου.

    Εξειδικεύοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι το Κίνημα προτείνει την εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, που αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο κι η οποία στηρίζει τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, δίχως να δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία και αναφέρθηκε στην κατάθεση σχεδίου νόμου για την ελάφρυνση των νοικοκυριών, για την προστασία των καταναλωτών από την υπερχρέωση.

    "Η ελληνική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργεί, δυστυχώς, με τρόπο στρεβλό, παράγει ακρίβεια και ανισότητες", επισήμανε ο κ.Παπανδρέου, αναφέροντας ότι "πρέπει επίσης να ακολουθήσουμε μία συνεπή πολιτική ενάντια στα καρτέλ και στις επιχειρηματικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Να χτυπήσουμε αυτή την αντίληψη, που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση του παραγόμενου προϊόντος".

    "Χρειάζεται μία άλλη οικονομική και κοινωνική πολιτική, στηριγμένη σε θαρραλέες παρεμβάσεις, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, μεταρρυθμίσεις μεγάλες για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης, φορολογικά μέτρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην προστασία της κοινωνικής συνοχής. "Πρέπει η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα να παραμείνει ισχυρή. Πρέπει να διαφυλαχθεί, με κάθε τρόπο, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελπίδα, σε κάθε πολίτη, της δυνατότητας για κοινωνική και οικονομική εξέλιξη", είπε.

    Πρόσφατα, η Τράπεζα της Ελλάδας, έμμεσα, αλλά και διεθνείς νομισματικές αρχές, κατέστησαν σαφές ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί ευκολότερα αν οι επιχειρηματίες επανεπενδύσουν στις εταιρείες τους, μέρος μόνον από τα κέρδη των προηγούμενων ετών. Το δίλημμα είναι σαφές. Είτε επανεπένδυση στην παραγωγική διαδικασία μέρους των κερδών των προηγούμενων ετών, είτε απαξίωση και κατάρρευση των δραστηριοτήτων όσων επιχειρηματιών αρνηθούν να υιοθετήσουν αυτή την επιλογή,ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία, παρά τους θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, οδεύει ολοταχώς σε μια δομική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια οξύνονται, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά για τους νέους, τους συνταξιούχους, θα έλεγα όμως και για σας, τους επιχειρηματίες.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας επισήμανε ότι δεν αφορά μόνο στις τιμές, αλλά και στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.

    "Οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτούνται και από συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης. Αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, αδικαιολόγητες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έφτασαν στο 25%, αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που φτάνουν το 100%. Αύξηση των ναύλων στην ακτοπλοΐα, πάνω από το 200%. Ραγδαία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλη με καταναλωτικές δαπάνες. Ενώ πριν από πέντε χρόνια, προεκλογικά, μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι βασικός στόχος ήταν να χτυπηθεί η σπατάλη στο Δημόσιο και, μάλιστα, μιλούσε για 10 δισ.ευρώ, έχουμε υπολογίσει ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 13 δις οι καταναλωτικές δαπάνες και αυτό έχει σχέση, δυστυχώς με μία αντίληψη διακυβέρνησης, είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ κεντρική επιδίωξη του δημόσιου τομέα είναι να προασπίζεται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και να διασφαλίζει τη διάχυση των ωφελειών σε όλους.

    "Η κυβέρνηση μας κατηγορεί για κρατισμό.Εγώ έχω πει, δεν είμαι κρατιστής. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ένας ιδιότυπος κρατισμός κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είμαστε μια χώρα σαν τη Σουηδία, την Αγγλία ή τη Γαλλία, που μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη λειτουργία του κράτους ή της αγοράς", είπε.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι στις επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας, οι οποίες διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τον κυρίαρχο λόγο στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό,δηλαδή να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

    Συνάντηση με πυρόπληκτους της Ηλείας

    O κ.Γ.Παπανδρέου δέχτηκε, στο γραφείο του στη Βουλή, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Οργάνου Αποκατάστασης Πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, στην οποία συμμετέχουν ο Νομάρχης Πύργου, Χαράλαμπος Καφύρας, ο Δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας, Ιωάννης Λυμπέρης.

  • ** Αύριο το πρωί, υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τον ΟΤΕ

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την "κατάργηση του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ". Ο κ.Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση "εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση, χωρίς να εξηγεί ούτε τους λόγους, ούτε τα πιθανά οφέλη για τον ΟΤΕ, για τους καταναλωτές, και για την ελληνική οικονομία".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ερωτά τον πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση ακολούθησε αφανείς διαδικασίες εκχώρησης της διοίκησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και "γιατί καταργεί με την επικείμενη συμφωνία το δημόσιο έλεγχο και υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον".

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το "Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης" θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης και ο εισηγητής ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Έλεγχος Τροφίμων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 May 2008 - 14:30:29 UTC