Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ"
  • [02] "Πωλήσατε αντί πινακίου φακής"
  • [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»
  • [04] "Εκποιείται δημόσια περιουσία"
  • [05] Κοντά στα 128 δολ. το πετρέλαιο
  • [06] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

  • [01] "Συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ"

    Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ, δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για τη συμφωνία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom και για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι την «ανικανότητά» της να παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις, δεν μπορεί να την καλύψουν «ούτε η υποκριτική διγλωσσία, ούτε οι ακραίες εκφράσεις στελεχών σας». Απαντώντας, δε, σε εκφράσεις που ακούστηκαν τόσο από τομ κ.Παπανδρέου για «εθνικό έγκλημα», όσο και από τον κ.Αλαβάνο για «εκποίηση» δημόσιας περιουσίας, ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι το να μετέρχεται κανένας ύβρεις, είναι η απόλυτη δημαγωγία και πλήρης απόδειξη παντελούς έλλειψης επιχειρημάτων.

    Αλλά, «εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι αυτά ζημιώνουν τη χώρα, ζημιώνουν τον τόπο. Και, για πρώτη φορά θα πω, ότι φοβούμαι πως αυτό γίνεται συνειδητά και σχεδιασμένα», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της συμφωνίας ΟΤΕ - DT, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διασφαλίζεται η συνεργασία του Οργανισμού με έναν ευρωπαϊκό κολοσσό και ότι η συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή μετά τη ψήφισή της από τη Βουλή, την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την έγκρισή της από τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών.

    Ειδικότερα, για τα στρατηγικά θέματα -οικονομικά, επιχειρηματικά, εταιρικά- καθώς και σε «όλα τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης,το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον τελευταίο λόγο. Θα έχει αυξημένα και ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας, στις βασικές αποφάσεις του Οργανισμού», όπως τόνισε.

    Ανταπαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η έλλειψη θέσεων, ο ανταγωνισμός με τα κόμματα της Αριστεράς, η αδυναμία χάραξης συγκροτημένης πολιτικής, οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε ανακρίβειες και υποσχέσεις που κοστίζουν τεράστια κονδύλια και είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Εκτρέπουν το λόγο του, ακόμη, και σε απειλές εναντίον των ξένων επενδυτών. Οδηγούν την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε τριτοκοσμικές πρακτικές. Το μόνο, τελικά, που της εξασφαλίζουν είναι το ιδιότυπο προνόμιο του ακαταλόγιστου! Η συμφωνία είναι προς όφελος του Οργανισμού, είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, είναι προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Όσο για τα λεχθέντα ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να ανακτήσει το Δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ, ο κ. Καραμανλής είπε:

    "Ειναι δικαίωμά σας να ονειρεύεστε. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά σας να ψεύδεστε, να παραπληροφορείτε ενσυνείδητα, να εμπαίζετε τους πολίτες».

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετοχοποιήσατε τον ΟΤΕ, διαθέτοντας το 66% των μετοχών του. Μετά ψάχνατε -και μάλιστα για 3 χρόνια- στρατηγικό επενδυτή. Τώρα, που βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής και είναι μάλιστα από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της Ευρώπης, μας κατηγορείτε και μιλάτε με τρόπο που επαναφέρει τον Μεσαίωνα των επανακρατικοποιήσεων».

    "Είστε σε διαρκή και πλήρη σύγχυση", είπε ο κ. Καραμανλής προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Το πρόβλημα είναι ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται! Και μάλιστα συνεχώς! Φτάσατε στο σημείο να μιλάτε για απιστία! Και το κάνετε αυτό για μια ξεκάθαρη συμφωνία. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει παρασκήνιο, δεν υπάρχει καμία άγνωστη συμφωνία. Ξέρετε ότι δεν θέλαμε ως στρατηγικό σύμμαχο τη MIG. Ξέρετε ότι αναζητούσαμε συμμαχία με μεγάλο ευρωπαϊκό οργανισμό, που θα φέρει τεχνογνωσία και νέες υπηρεσίες για τους πολίτες και τους καταναλωτές και επενδύσεις. Ξέρετε ότι με τη μετοχοποίηση που εσείς προωθήσατε, ο έλεγχος του ΟΤΕ μπορούσε να χαθεί. Τί θα λέγατε αν αφήναμε τα πράγματα να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα; Στόχος μας είναι -και το αποδεικνύουμε- η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δημοσίου, της οικονομίας, των καταναλωτών. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Έννοιες, προφανώς, άγνωστες σε εσάς».

    Ακόμη τόνισε ότι «αυτό που πραγματικά, όμως, σας ενοχλεί είναι ότι, ενώ προσπαθήσατε να κάνετε ό,τι ακριβώς κάνουμε τώρα εμείς, εσείς αποτύχατε. Το ξέρετε, το σιγοψιθυρίζετε. Το παρελθόν σας όμως δεν διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά».

    Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση απέτυχε «παταγωδώς» να αντιμετωπίσει τα σοβαρά θέματα. «Και ως αντιπολίτευση, σήμερα είστε ανίκανοι να παρουσιάσετε σοβαρά επιχειρήματα, σοβαρές προτάσεις. Αυτήν την ανικανότητα δεν μπορεί να την καλύψουν, ούτε η υποκριτική διγλωσσία, ούτε οι ακραίες εκφράσεις στελεχών σας».

    Στη συνέχεια, απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνο -ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι "πουλάει κάτι που δεν είναι δικό της επειδή κρίνει ανίκανη τη χώρα να διαχειριστεί τον ΟΤΕ"- ο κ.Καραμανλής σημείωσε πως το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής» στον τόπο μας. Πολλές φορές «περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης και, σε πολλές περιπτώσεις, λείπει από εκεί που το χρειάζεται ο πολίτης», τόνισε .

    «Το να μετέρχεται κανένας ύβρεις και αγοραίες ενίοτε ύβρεις, είναι η απόλυτη δημαγωγία,η απόλυτη ανευθυνότητα, ο απόλυτος λαϊκισμός» είπε ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι «αυτά ζημιώνουν τη χώρα, ζημιώνουν τον τόπο. Και, για πρώτη φορά θα πω, ότι φοβούμαι πως αυτό γίνεται συνειδητά και σχεδιασμένα».

    Απαντώντας στην κριτική ότι δεν δημοσιοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας για τον ΟΤΕ επανέλαβε ότι θα τεθεί προς έγκριση στη Βουλή, καθώς και πως είναι «αδιανόητο» να γίνονται υπαινιγμοί ότι η σύμβαση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιέχει οτιδήποτε διαφορετικό, από αυτά που ήδη γνωστοποιήθηκαν.

    Σχολιάζοντας τα λεχθέντα ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα επιφέρουν επιδείνωση υπηρεσιών και αύξηση τιμών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως διασφαλίζεται το ακριβώς αντίθετο! Η απελευθέρωση των αγορών ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών, συγκρατεί τις τιμές. Όταν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, υπάρχουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών».

    Και υπογράμμισε ότι «μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και η δέσμευσή μας ισχυρή. Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε τα συμφέροντά τους, σε καμιά περίπτωση».

    «Δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε εκβιασμούς των λίγων, που πλήττουν τα συμφέροντα των πολλών. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για να πάει ο τόπος μπροστά», δήλωσε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: «Έχω πει πολλές φορές - και το εννοώ στο ακέραιο- ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων,του κάθε πολίτη να διεκδικούν, να απεργούν, να κινητοποιούνται. Δεν είναι, όμως, δικαίωμα κανενός η κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης που κατέχει. Και αυτό ισχύει για όλους τους συλλογικούς φορείς. Δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν εκβιαστική επιβολή των αξιώσεων τους, πλήττοντας αδιάκριτα το συμφέρον όλων των άλλων. Ζήτημα κοινωνικής ευθύνης εγείρεται για όλους. Και, σε τελική ανάλυση, εγείρεται και ζήτημα δημοκρατικότητας εκείνων που στηρίζουν τέτοιες πρακτικές».

    Η διαφορά μας, σχολίασε ο κ. Καραμανλής, είναι «βαθύτατα πολιτική. Εσείς και το κόμμα σας δεν πιστεύετε στη λογική αυτή. Δεν πιστεύετε στην πολιτική αυτή. Δικαίωμά σας. Ακολουθείτε λογικές του β60 και πιο πίσω. Ενός τεράστιου κράτους, δηλαδή, που ελέγχει τα πάντα και έχει στην κατοχή του τα πάντα. Η λογική αυτή, ούτε τους πολίτες βοήθησε, ούτε τους τις χώρες, ούτε τη δική μας χώρα. Εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη πολιτική. Σε μια πολιτική σύγχρονη, ανταγωνιστική, απολύτως εξωστρεφή, που, σε τελική ανάλυση, λειτουργεί πολλαπλά και υπέρ του κράτους και υπέρ των πολιτών».

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατραιάρχη

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.

    Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον δέχθηκε, παρά τον φόρτο εργασίας που έχει, όπως είπε. "Η πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κωνσταντινούπολη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε μεγάλη χαρά σε εμάς και την Ομογένεια", είπε ο Πατριάρχης στον κ. Καραμανλή και συμπλήρωσε: "Ιδιαιτέρως η συνάντησή σας με τους νέους στη μεγάλη του Γένους Σχολή ήταν πολύ συγκινητική".

  • ** Σύσκεψη με τους Γενικούς Γραμματείς υπουργείων,γίνεται σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας,μετά από πρωτοβουλία του ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου Αργύρη Καρρά και θα παραστεί ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    [02] "Πωλήσατε αντί πινακίου φακής"

    "Χρειάζεται να δώσουμε παράσημα στους εθνικούς μας ευεργέτες της κυβέρνησης Καραμανλή, που ολοκλήρωσε τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεπουληθεί ο εθνικός μας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών και όλες οι υποδομές του», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom και προανήγγειλε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για απιστία.

    Παραδώθηκε - όπως είπε- ο ΟΤΕ στην DT αντί «πινακίου φακής» με υπερτίμημα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή «πήραμε λιγότερα από τα κέρδη τριών μηνών του ΟΤΕ, που έβγαλε 660 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2007. Μπράβο μας!».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ψέμα ότι θα γίνει ο ΟΤΕ παίκτης στην ΕΕ: «Παίκτες γίνονται οι Γερμανοί, εμείς γινόμαστε θυγατρική». Ψέμα χαρακτήρισε επίσης και τη θέση της κυβέρνησης ότι συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ: «Ανατρέπετε την πολιτική μας. Ανοίξαμε δρόμο στα Βαλκάνια και αλλού. Την COSMOTE την αλλάξαμε και αλλάξαμε το τοπίο με την κινητή τηλεφωνία. Με την πολιτική μας ωφελήθηκε ο ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι, οι μικρομέτοχοι Έλληνες επιχειρηματίες, το Δημόσιο Ταμείο. Με έσοδα για το Δημόσιο την περίοδο 1996 - 2004 να ξεπερνούν τα εννέα δις ευρώ». Εμείς, πρόσθεσε, σας παραδώσαμε έναν ΟΤΕ που ήταν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, και εσείς με τη σειρά σας, αντί να τον αναπτύξετε τον παραδίδετε στην Deutsche Telekom.

    Σχολιάζοντας τα λεχθέντα για το ότι οι προμήθειες τώρα μπορεί να πάνε στη Siemens χωρίς μίζες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "απαίτησε" να συμφωνήσει η κυβέρνηση για τη "σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη SIEMENS για να βρούμε τι ακριβώς έγινε και για τη SIEMENS και για το Χρηματιστήριο και για ο,τιδήποτε άλλο».

    Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι "θα βρει μπροστά της" το θεσμικό έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. «Εφόσον προχωρείτε σε αυτό το δρόμο, θα βρείτε την πρότασή μας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για απιστία ώστε να ριχτεί άπλετο φως. Να περιορίσουμε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε, διότι πληγώνετε την Ελλάδα κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Επίσης χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση διότι «βλέπει τον Έλληνα υπήκοο ως ιθαγενή, που καλλιεργεί την υποτακτικότητα, την αίσθηση του μέσου Έλληνα ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα και χρειαζόμαστε τον Κινέζο, το Ρώσο, τον Ευρωπαίο, το Γερμανό για να μπορούμε να πάμε μπροστά».

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέτουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της ελευθερίας, των οραμάτων, της ευημερίας των πολιτών. Όχι των υπηκόων, αλλά των πολιτών με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, όπου παρουσίασε την στρατηγική του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και ένα άλλο μοντέλο εξουσίας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και ο άλλος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, παρουσιάζοντας την συνολική πολιτική πρόταση του κόμματος, πρόταση πάλης και εξουσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή, γιατί ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός, ενώ τόνισε ότι η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής, είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Να παραμερίσουν δηλαδή, "όλους εκείνους, γαλάζιους και πράσινους εργατοπατέρες, ψευτοανανεωτικούς και όψιμα κινηματικούς -και μάλιστα με τις συμβουλές και διαφημιστικών εταιριών- που τους κοροϊδεύουν με μέτρα τάχα ρύθμισης της αγοράς, και διαχείρισης της φτώχειας".

    Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "ακούμε χρόνια το ίδιο τροπάρι, από την γαλαζοπράσινη προπαγάνδα, ότι χάρη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής, δεν κινδυνεύει. Αν με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούν και σαφώς εννοούν την ησυχία και την ασφάλεια των συμφερόντων των μονοπωλίων, τότε εμείς αυτήν την εθνική ασφάλεια την απορρίπτουμε" και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψεύδονται, γιατί γνωρίζουν ότι οι μεμονωμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που πάντοτε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι που οδηγούν στο σπάσιμο και στη δημιουργία νέων συμμαχιών, γύρω από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να φθάσουν έως και τον μεταξύ τους πόλεμο ως μέσο για το μοίρασμα των αγορών. Καλώντας μάλιστα τους λαούς να δώσουν το αίμα τους για τα δικά τους συμφέροντα.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε "δεν νοιώθουμε ήσυχοι όσο το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ηγεσία της Τουρκίας, καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε την πλήρως αρνητική στάση του κόμματός της στην ταξική εκμετάλλευση που οδηγεί στην δημιουργία αμύθητου πλούτου και προκλητικής χλιδής από την μια πλευρά και υλικής και πνευματικής φτώχειας και ανασφάλειας από την άλλη, σε μια κοινωνική πολιτική που έχει προμετωπίδα της τα ταμεία αλληλεγγύης και τους τηλεμαραθώνιους κατά της φτώχειας, τα επιδόματα απορίας, και τις δήθεν δωρεές των μεγιστάνων του πλούτου. Αρνούμαστε, πρόσθεσε, να συμφιλιωθούμε με τα 11 δισ. που κερδίζουν στην χρηματιστηριακή αγορά οι λίγοι και την ίδια ώρα να μας πετάνε στα μούτρα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αρκούνται σε 1 ευρώ την μέρα αύξηση. Όταν μάλιστα φαρδιά πλατειά βάζουν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στον "Καποδίστρια" γιατί θα οδηγήσει σε πιο βαριά φορολογία των πολιτών, στην "παιδεία των φροντιστηρίων" και επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί "λένε ψέματα συνειδητά, όπως και τα παπαγαλάκια τους, καθώς και οι κοσμοπολίτες οπορτουνιστές, ρεφορμιστές".

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έθεσε κατ΄αρχήν το δίλημμα του δρόμου που πρέπει να επιλεγεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας δρόμος, είπε, είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών.

    Ο άλλος δρόμος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι η Ελλάδα στο πλευρό των λαών, εχθρός των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο. Είναι ο δρόμος που αποκλείει η Ελλάδα να προσφέρει έστω και ένα φαντάρο ή και ένα νοσοκόμο σε στρατό κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, διεκδικούμε:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    - Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας στο ύψος του πληθωρισμού. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα, που το ΚΚΕ δεν έχει διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά,όπως είπε, αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση και γι αυτό το κόμμα της προτείνει εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, με την οποία, όπως υπογράμμισε δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δεν θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή συσχετισμού δύναμης.

    Το ριζοσπαστικό και θεμελιακό στοιχείο της πρότασης μας, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Πάνω σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, συγκεκριμένες, αποκλείοντας ωστόσο πολιτική συμφωνία με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλος, για τον ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ, για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [04] "Εκποιείται δημόσια περιουσία"

    "Πουλάτε κάτι που δεν είναι δικό σας", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργός για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Ο κ.Αλαβάνος κάλεσε το λαό να κινητοποιηθεί "για να πέσει η κυβέρνηση το γρηγορότερο", αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ "να αφήσουν τη συνείδησή τους και το εθνικό συμφέρον να υπερισχύσει".

    "Εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα είναι ανίκανη, ψωροκώσταινα και κακομοίρα και δεν μπορεί να έχει τη διαχείριση του ΟΤΕ, τότε γιατί δίνετε τον Οργανισμό και δεν βάζετε ένα Γερμανό υπουργό», ρώτησε ο κ. Αλαβάνος, λέγοντας ότι και για τα λιμάνια θα έπρεπε να βρεθεί ένας υπουργός από το Ντουμπάι.

    Σημείωσε επίσης ότι για μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης «θα υπάρξει εργασιακό πρόβλημα, διότι δεν στέκεται ούτε σε συνοικιακό σούπερ μάρκετ, ως διαχειριστής», καθώς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ένα πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού, μια επιχείρηση κρίνεται από την ικανότητά της να αντέξει και να επεκταθεί. «Κι εσείς, τι κάνετε κ. Αλογοσκούφη; Πουλάτε. Δικά σας είναι; Από τον πατέρα σας τα πήρατε; Από το θείο σας; Real Estate παίζετε; Σε επιχειρήσεις είστε; Ο μεγάλος ασθενής δεν είναι μόνο το κράτος αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την απορία: "Δεν θα υπάρξει ένας, δύο, τρεις βουλευτές της ΝΔ, να συναισθανθούν την ευθύνη τους, έξω από το πρόγραμμά τους, να εκποιείται δημόσια περιουσία;".

    Ο κ. Αλαβάνος, που χαρακτήρισε «άτιμο να πωλήσεις τον ΟΤΕ» είπε ότι δεν δίνεται το κείμενο της συμφωνίας διότι είναι στα αγγλικά. Ξέρουμε αγγλικά", είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,"πήραμε lower, γιατί κρύβετε το κείμενο;».

    Εξ άλλου, ρώτησε, «τι σχέση μπορεί να έχει η εν σπουδή εκποίηση του ΟΤΕ με την υπόθεση Siemens, τη στιγμή που Siemens και DT είναι διαπλεκόμενοι; Μπορεί να υπάρχουν ανταλλάγματα; Μπορεί να δώσαμε υποσχέσεις; Μπορεί να δείξαμε την καλή μας πίστη; Μπορεί να ζητάμε να μην ανοίξουν φάκελοι; Να μην αποκαλυφθούν στελέχη, ενδεχομένως και κορυφαία, των πολιτικών κομμάτων;»

    «Δεν έχετε δικαίωμα να προχωρήσετε έως να εκκαθαριστεί η υπόθεση Siemens», είπε ο κ.Αλαβάνος προσθέτοντας πως «οφείλετε στην υπόθεση Siemens να προχωρήσετε στην Εξεταστική Επιτροπή».

    Αντιπαράθεση Αλογοσκούφη-Αλαβάνου

    Το λόγο επί προσωπικού για τις "απαξιωτικές" αναφορές Αλαβάνου στο πρόσωπό του ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας.

    «Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, όπως εσείς», είπε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι δούλεψε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγγλικών πανεπιστημίων και ότι επέλεξε να επιστρέψει ως καθηγητής και να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

    «Δεν έχω κανένα επαγγελματικό πρόβλημα και αδυναμία. Έχετε, εσείς, να μας πείτε τι κάνατε στη ζωή σας; Εσείς να μας πείτε που δουλέψατε και πως. Διότι, λυπάμαι που σας βάζω αυτά τα ερωτήματα, αλλά έχω δουλέψει, έχω ζήσει και μεγαλώσει την οικογένειά μου και θα συνεχίσω ακόμα να το κάνω, ακόμα και όταν έχω να αντιμετωπίσω πολιτικούς που χρησιμοποιούν αθλιότητες, όπως οι δικές σας».

    Ο κ. Αλαβάνος εξήγησε ότι άλλο τι κάνατε στις επιχειρήσεις και στις σπουδές σας και άλλο η δημόσια περιουσία. Είπα ότι «δεν έχετε κανένα δικαίωμα να εφαρμόζετε πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που δεν θα σας βρίσκανε θέση ούτε σε μια μικρή ιδιωτική επιχείρηση». Σημείωσε επίσης ότι στην ιστοσελίδα της Βουλής μπορεί κανείς να βρει το δικό του βιογραφικό.

    [05] Κοντά στα 128 δολ. το πετρέλαιο

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με το αργό να ξεπερνά - το απόγευμα της Παρασκευής- τα 127 δολάρια και να αγγίζει τα 128, το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Goldman Sachs των αναθεωρημένων προβλέψεών της για άυξηση της μέσης τιμής του "μαύρου χρυσού".

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού είχε ανέλθει το απόγευμα στα 127,70 δολ. το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από την τιμή - ρεκόρ των 127,82 δολαρίων, που σημείωσε λίγο νωρίτερα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε αυξηθεί 3,53 δολάρια και είχε ανέλθει στα 126,16 δολ. το βαρέλι.

    H Goldman Sachs - η επενδυτική τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις αγορές ενέργειας - αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το πως θα διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι 141 δολάρια το βαρέλι από 107 δολάρια, που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη.

    "Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη ιστορία είναι πως η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου στο δεύτερο μισό του έτους... Αυτό προκαλεί την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά περίπου 3 δολάρια σήμερα",σημείωσε ο David Katz της εταιρείας συμβούλων Matrix Asset Advisors.

    [06] Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα

    Και δεύτερη οργάνωση διεκδικεί την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω.

    Πρόκειται για την πρωτοεμφανιζόμενη "Συμμορία Συνείδησης", η οποία απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

    Στο μήνυμα αναφέρονται οι λόγοι της επίθεσης και διευκρινίζεται ότι οι βομβιστές έφυγαν από τον τόπο του συμβάντος, όχι επειδή φοβήθηκαν τους πυροβολισμούς του αστυνομικού φρουρού, αλλά επειδή έτσι προέβλεπε το σχέδιο, που είχαν καταστρώσει.

    Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η συγκεκριμένη ομάδα και ότι το τηλεφώνημα, που είχε γίνει το πρωΐ, με το οποίο αναλάμβανε την ευθύνη η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη "Φλόγα", ήταν φάρσα.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 15 άτομα που έφθασαν στο σημείο με δίκυκλα αφού άφησαν τα μεταφορικά τους μέσα σε μικρή απόσταση από το αστυνομικό τμήμα, πλησίασαν μέσα από ένα παρκάκι και πέταξαν αρχικά βόμβα μολότοφ εναντίον του αστυνομικού φρουρού, ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα τρεις φορές για εκφοβισμό. Ωστόσο οι δράστες δεν πτοήθηκαν και εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβες μολότοφ και γκαζάκια εναντίον των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, που ήταν σταθμευμένα έξω από το τμήμα.

    Από τις φωτιές καταστράφηκαν πέντε περιπολικά και έπαθαν ζημιές άλλα δύο αυτοκίνητα της Ασφάλειας με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας, ενώ οι δράστες αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

    Παρά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν έχει συλληφθεί κανείς. Οι φωτιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που έστειλε επί τόπου εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    Νωρίτερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Φλόγα" και απείλησε ότι εντός 24ωρου θα ακολουθήσει κι άλλο χτύπημα χωρίς να διευκρινίσει το στόχο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φυλακισμένους αντιεξουσιαστές.

    Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 May 2008 - 8:30:34 UTC