Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες"
  • [02] "Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις"
  • [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»
  • [04] Επίσκεψη Τσίπρα στη Δυτική Αττική
  • [05] Συζήτηση για την αναθεώρηση
  • [06] Τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο
  • [07] "Συμβολική επιστροφή" στην Άιοβα
  • [08] Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός

  • [01] "Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες"

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, σε χαιρετισμό του στη συνάντηση ΓΓ υπουργείων και περιφερειών, τόνισε πως η συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της κυβέρνησης και του τόπου. Είναι η ώρα, υπογράμμισε, που ξεδιπλώνουμε το δεύτερο κύκλο της μεταρρυθμιστικής μας πολιτικής, που πριν από λίγους μήνες εγκρίθηκε από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. "Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που επί χρονια όλοι συνομολογούσαν ότι είναι αναγκαίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει και οι οποίες εγγυώνται όφελος για την οικονομία, την κοινωνία και για τον πολίτη".

    Μεταρρυθμίσεις που όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι πάντα αρεστές, καθώς θίγουν συμφέροντα, κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, συνέχισε. Μεταρρυθμίσεις που βρίσκουν απέναντί τους δυνάμεις που καταφεύγουν στον λαϊκισμό και την ισοπέδωση, ακριβώς γιατί δεν έχουν να προτείνουν για το σήμερα και το αύριο.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η σημερινή συγκυρία είναι ακόμη κρίσιμη, λόγω της πρωτοφανούς διεθνούς ανόδου της τιμής του πετρελαίου, της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα βεβαρυμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε. "Οφείλουμε λοιπόν να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με πιο γρήγορους ρυθμούς και πάντα βέβαια με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της φτώχειας της ανεργίας και της ακρίβειας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστικές βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ, επιδεικνύει αντοχές στις πιέσεις της διεθνούς κρίσης και αυτό οφείλεται στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην πρώτη τετραετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα έρχονται μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση η οποία είναι μονόδρομος. Ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα στους ΓΓ, τόνισε ότι "όλοι μαζί έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, να εργαστούμε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντί τους και τους ζήτησε "να δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, να παραμερίζουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, των αγκυλώσεων, των στρεβλώσεων που δυστυχώς ακόμη και σήμερα εμφιλοχωρούν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο και πόρους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση της ολοκλήρωσης του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μέσα σε αυστηρά καθορισμένα χρονικά περιθώρια, αλλά και για τη δρομολόγηση και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Πρωτόγνωροι σε ύψος πόροι, ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρόκειται τα επόμενα χρόνια να κατευθυνθούν στην ελληνική περιφέρεια, ωστε να καλυφθουν μία για πάντα οι περιφερειακές ανισότητες που σημάδεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

    "Χρειάζεται λοιπόν μια νέα οπτική, μια νέα αντίληψη, είμαστε εντολοδόχοι των πολιτών, και μόνο στους πολίτες λογοδοτούμε. Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στα μηνύματα της κοινωνίας στις αγωνίες και τα θέλω των πολιτών. Κλειστές πόρτες δεν νοούνται. Χρειάζονται πιο γρήγοροι ρυθμοί, μεγαλύτερες ταχύτητες. Η τόλμη από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η εμπιστοσύνη προς όλους σας είναι και αυτή δεδομένη. Ειμαι βεβαιος ότι μπορούμε όλοι και όλες μαζι να τα καταφέρουμε", κατέληξε ο κ. Καραμαλής.

  • ** Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει στις 9.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

    [02] "Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις"

    Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν, το πρωί στο περιθώριο των τριημέρων εκδηλώσεων του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68.

    Οι κ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν συζήτησαν για τη συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και κυρίως για το μανιφέστο που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών του 2009.

    Το μανιφέστο αυτό θα περιέχει τις βασικές αρχές και θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις εκλογές του 2009 και στόχος είναι να αποτελέσει πλατφόρμα για όλα τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης. Επίσης, αναμένεται να υιοθετηθεί και ένα κεντρικό σύνθημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα.

    Χαιρετισμός σε ημερίδα για άτομα με αναπηρία

    Κάθε κοινωνία κρίνεται από τη δημοκρατικότητά της, την ανθρωπιά της και από το πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και της 9ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής Πειραιά με θέμα: Συζητώντας το παρόν, κοιτάζοντας το μέλλον.

    Η ημερίδα διεξάγεται στον πολυχώρο Απόλλων, όπου πραγματοποιούνται και οι τριήμερες εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα 40 χρόνια από το Μάη του '68.

    Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών της ημερίδας ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π. Ράσμουσεν παρέστησαν για λίγο και απηύθυναν χαιρετισμό.

    Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ημερίδα τόνισε ότι διεξάγουν έναν αγώνα πολύ βασικό για την κοινωνία μας, που λέει κάτι απλό: κάθε άνθρωπος, όποιος και αν είναι, έχει το δικαίωμα του σεβασμού, έχει το δικαίωμα να πιστέψει στον εαυτό του, έχει το δικαίωμα να ελπίζει για το αύριο, έχει κάτι μέσα του που κρύβει, όποια κι αν είναι τα προβλήματά του, που αν τον πιστέψουμε, αν του δώσουμε τις δυνατότητες, θα ανθίσει, θα δημιουργήσει, θα βρει το δρόμο του. Και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία.

    Επίσης, σημείωσε πως είτε δημιουργούμε μια κοινωνία, όπου μπορούν και αισθάνονται ισότιμοι, με δυνατότητες πρόσβασης, με δυνατότητες ίσων ευκαιριών, από την εκπαίδευση μέχρι την επαγγελματική τους ζωή, από τον πολιτισμό μέχρι και τον αθλητισμό ή η κοινωνία μας δημιουργεί το αίσθημα ανισοτήτων, ρατσισμού, περιθωριοποίησης, γκετοποίησης, που δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά τελικά αφορά την ίδια μας την ψυχή, τους ίδιους τους εαυτούς μας, όλους τους πολίτες που ζουν σε μια κοινωνία.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι είναι κοντά τους και θα κάνει ότι μπορεί για να τους βοηθήσει.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν - που έχει δουλέψει 15 χρόνια για το θέμα των ατόμων με αναπηρία και ειδικά για τα άτομα με νοητικές δυσκολίες - υπογράμμισε ότι κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή. Απαιτείται αγώνας, υπομονή και φροντίδα, είπε και έκλεισε λέγοντας ότι είστε οι πιο σημαντικοί άνθρωποι γιατί είστε ακόμα άνθρωποι.

    Για δηλώσεις κ.Καραμανλή στην συνάντηση ΓΓ υπουργείων

    Ο κ. Καραμανλής σήμερα είπε μία αλήθεια: ότι στη χώρα μας χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    Όμως, μεταρρύθμιση δεν είναι η μετατροπή του ΟΤΕ σε θυγατρική ξένου ανταγωνιστή του. Μεταρρύθμιση δεν είναι ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μειώνει δικαιώματα και σπάει την αλληλεγγύη των γενεών. Μεταρρύθμιση δεν είναι το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων που ανακόπτει την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Μεταρρύθμιση δεν είναι μία φορολογική πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Μεταρρύθμιση δεν είναι η υποχρηματοδότηση της δημόσια παιδείας και υγείας, που επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη μέση Ελληνική οικογένεια. Μεταρρύθμιση δεν είναι η πολιτική που αφήνει την αγορά ασύδοτη και μειώνει την αγοραστική δύναμη.

    Η χώρα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν προοπτική, δημιουργούν ανάπτυξη και ισχυροποιούν την κοινωνική συνοχή.

    Αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν θέλει να τις προσφέρει ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Γιατί μοναδικός τους στόχος είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων των λίγων, των ισχυρών και των «ημετέρων».

    [03] «Πρόταση πάλης και εξουσίας»

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, όπου παρουσίασε την στρατηγική του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και ένα άλλο μοντέλο εξουσίας.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και ο άλλος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, παρουσιάζοντας την συνολική πολιτική πρόταση του κόμματος, πρόταση πάλης και εξουσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή, γιατί ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός, ενώ τόνισε ότι η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής, είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Να παραμερίσουν δηλαδή, "όλους εκείνους, γαλάζιους και πράσινους εργατοπατέρες, ψευτοανανεωτικούς και όψιμα κινηματικούς -και μάλιστα με τις συμβουλές και διαφημιστικών εταιριών- που τους κοροϊδεύουν με μέτρα τάχα ρύθμισης της αγοράς, και διαχείρισης της φτώχειας".

    Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "ακούμε χρόνια το ίδιο τροπάρι, από την γαλαζοπράσινη προπαγάνδα, ότι χάρη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής, δεν κινδυνεύει. Αν με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούν και σαφώς εννοούν την ησυχία και την ασφάλεια των συμφερόντων των μονοπωλίων, τότε εμείς αυτήν την εθνική ασφάλεια την απορρίπτουμε" και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψεύδονται, γιατί γνωρίζουν ότι οι μεμονωμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που πάντοτε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι που οδηγούν στο σπάσιμο και στη δημιουργία νέων συμμαχιών, γύρω από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να φθάσουν έως και τον μεταξύ τους πόλεμο ως μέσο για το μοίρασμα των αγορών. Καλώντας μάλιστα τους λαούς να δώσουν το αίμα τους για τα δικά τους συμφέροντα.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε "δεν νοιώθουμε ήσυχοι όσο το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ηγεσία της Τουρκίας, καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε την πλήρως αρνητική στάση του κόμματός της στην ταξική εκμετάλλευση που οδηγεί στην δημιουργία αμύθητου πλούτου και προκλητικής χλιδής από την μια πλευρά και υλικής και πνευματικής φτώχειας και ανασφάλειας από την άλλη, σε μια κοινωνική πολιτική που έχει προμετωπίδα της τα ταμεία αλληλεγγύης και τους τηλεμαραθώνιους κατά της φτώχειας, τα επιδόματα απορίας, και τις δήθεν δωρεές των μεγιστάνων του πλούτου. Αρνούμαστε, πρόσθεσε, να συμφιλιωθούμε με τα 11 δισ. που κερδίζουν στην χρηματιστηριακή αγορά οι λίγοι και την ίδια ώρα να μας πετάνε στα μούτρα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αρκούνται σε 1 ευρώ την μέρα αύξηση. Όταν μάλιστα φαρδιά πλατειά βάζουν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στον "Καποδίστρια" γιατί θα οδηγήσει σε πιο βαριά φορολογία των πολιτών, στην "παιδεία των φροντιστηρίων" και επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί "λένε ψέματα συνειδητά, όπως και τα παπαγαλάκια τους, καθώς και οι κοσμοπολίτες οπορτουνιστές, ρεφορμιστές".

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έθεσε κατ΄αρχήν το δίλημμα του δρόμου που πρέπει να επιλεγεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας δρόμος, είπε, είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών.

    Ο άλλος δρόμος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι η Ελλάδα στο πλευρό των λαών, εχθρός των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο. Είναι ο δρόμος που αποκλείει η Ελλάδα να προσφέρει έστω και ένα φαντάρο ή και ένα νοσοκόμο σε στρατό κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, διεκδικούμε:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    - Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας στο ύψος του πληθωρισμού. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα, που το ΚΚΕ δεν έχει διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά,όπως είπε, αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση και γι αυτό το κόμμα της προτείνει εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, με την οποία, όπως υπογράμμισε δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δεν θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή συσχετισμού δύναμης.

    Το ριζοσπαστικό και θεμελιακό στοιχείο της πρότασης μας, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Πάνω σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, συγκεκριμένες, αποκλείοντας ωστόσο πολιτική συμφωνία με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλος, για τον ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ, για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [04] Επίσκεψη Τσίπρα στη Δυτική Αττική

    Τις δυνατότητες ανάπτυξης του ορεινού χωριού Ζωνιανών στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου συζήτησαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοικοι του χωριού κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης-διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στο χωριό.

    Ο κ. Αλαβάνος συζήτησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Παρασύρη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων.

    Από τα κύρια αιτήματα των κατοίκων των Ζωνιανών είναι η δημιουργία γηπέδου το οποίο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και όπως επισημάνθηκε μέσω του γηπέδου δίνεται κίνητρο στα παιδιά να βρουν διέξοδο στον αθλητισμό. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου των Ζωνιανών, οι επεμβάσεις σε οδικά δίκτυα από και προς τα Ζωνιανά, η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, μιας Τυροκομικής Σχολής, ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και οι βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον σχολείο.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι θα συμβάλει έμπρακτα να ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον ορεινό Μυλοπόταμο.

    Το κλιμάκιο των καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε στα Ζωνιανά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής. Μετά την ανοιχτή συνάντηση-διάλογο, ο ομότιμος καθηγητής του τομέα γεωλογικών επιστημών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων του ΕΜΠ Γιάννης Κουμαντάκης δήλωσε πως τα Ζωνιανά έχουν αδικηθεί και ως εκ τούτου είναι ένας λόγος παραπάνω για να λάβουν βοήθεια από το Πολυτεχνείο. Σημαντικό χαρακτήρισε ο ίδιος το θέμα της τακτοποίησης του Φαραγγιού, του Σπηλαίου των Ζωνιανών αλλά και θέματα που αφορούν τις υποδομές και όχι μόνο της κτηνοτροφίας.

    Ολα όσα ειπώθηκαν θα μεταφερθούν στην Αθήνα, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, θα αξιολογηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν προτάσεις.

  • ** Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί περιοχές της Δυτικής Αττικής.

    [05] Συζήτηση για την αναθεώρηση

    Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από την οποία προκύπτει πως τρία άρθρα (άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, ειδική μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς), καθώς και άλλες δύο μεταβατικές διατάξεις, αναμένεται να αναθεωρηθούν κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου.

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι η αναθεώρηση έγινε εφικτή, κατόπιν ενός διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα με αποκλίνουσες ιδεολογίες, σε ένα πνεύμα «συνεννόησης και συνεργασίας».

    «Τα Κόμματα που συμμετέχουν στη συζήτηση της αναθεώρησης, εκτελέσαμε το καθήκον μας απέναντι στην προηγούμενη Βουλή που μας έδωσε αυτή την εντολή, απέναντι στον ελληνικό λαό που μας έδωσε όμοια εντολή με τις εκλογές που μεσολάβησαν. Και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. το οποίο ετράπη σε άτακτο φυγή λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και τις ομοβροντίες που ακούσαμε από τον Τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για μια δήθεν ανούσια και νεκρή και άνευ λόγου αναθεώρηση, εμείς εκτελέσαμε το καθήκον μας» ανέφερε η κα Μπενάκη.

    Από τις δηλώσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν έλειψαν ωστόσο και οι τελευταίες εκκλήσεις για επανεξέταση διαφόρων αναθεωρητικών προτάσεων, που δεν έτυχαν την αποδοχή της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Τέτοια ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τρόπο που να είναι αγώγιμο ενώπιον των δικαστηρίων - πρόταση που δεν συνάντησε την επιδοκιμασία των υπολοίπων κομμάτων. Κρίσιμη πρόταση, για την οποία θα πρέπει να προβληματιστούν τα κόμματα μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος εκείνη που θέλει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους να παρέχονται μόνον με ειδικό τυπικό νόμο. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος εξέφρασε το φόβο, πως η διάταξη θα μπορέσει να αποτελέσει πρόσχημα, προκειμένου το κράτος επί παραδείγματι, να αρνηθεί να καλύψει με εγγυήσεις του τις συμβάσεις των δημοσίων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων οργανισμών. Και ο Φώτης Κουβέλης, αν και συμφώνησε με την πρόταση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση θα είχε καταφέρει να πετύχει τη συμφωνία των κομμάτων, αν είχε δεχθεί σε επίπεδο συνταγματικής ρύθμισης, να καταργηθεί η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας ειδικών λογαριασμών.

    Τις ανησυχίες του ΚΚΕ, επεχείρησε να κάμψει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας το να θυμηθεί «πώς δίνονταν οι κρατικές εγγυήσεις πριν από το 1989», (δηλαδή «αδιαφανώς και απερίσκεπτα») και υπενθυμίζοντας ότι με την προτεινόμενη διάταξη, η κάθε κρατική εγγύηση θα περνά από τη Βουλή με ειδικό νόμο.

    «Οι εγγυήσεις του δημοσίου δίνονται ελεύθερα και απεριόριστα και πάντα το κράτος θα έχει την εξουσία να αποφασίζει. Αν ψηφιζόταν η διάταξη, ούτε οι εγγυήσεις θα περιοριζόντουσαν, ούτε το αντίθετο θα συνέβαινε. Εκείνο που θα επιτυγχάναμε, θα ήταν να παρεμβάλλεται η Βουλή και να ασκεί τις πιέσεις τις οποίες οφείλει να ασκεί προς την εκτελεστική εξουσία» σημείωσε και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Άλλο ζήτημα για το οποίο επέμειναν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, ήταν η πρόταση αναθεώρησης του τρόπου στελέχωσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο που θα απέκλειε τη δυνατότητα κυβερνητικών αυθαιρεσιών, καθώς, τόσο τα κόμματα της Αριστεράς, όσο και ο ΛΑΟΣ, επέμειναν να αφεθεί η επιλογή αυτή, στους ίδιους τους δικαστικούς. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορούν τα ανώτατα αυτά δικαστήρια να επιλέγουν και την ηγεσία τους από τις Ολομέλειές τους. Για ποιο λόγο πρέπει να παρεμβαίνει σβ αυτό το νευραλγικό κομμάτι η εκτελεστική εξουσία; Είναι άτοπο. Σας καλούμε, έστω και αυτήν την ώρα να σκεφθείτε λίγο πιο τολμηρά, να δείξετε πραγματικά την πολιτική βούληση να μην υπάρχει καμία εξάρτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Α. Πλεύρης.

    Αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με την πρόταση της ΝΔ, σχετικά με την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα ανελάμβανε και την τελική διευθέτηση των ζητημάτων αντισυνταγματικότητας των νόμων, που θα προέκυπταν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας, ότι ο διάχυτος συνταγματικός έλεγχος των νόμων δεν καταργείται, αλλά απλώς επιταχύνεται η όλη διαδικασία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην διατήρηση του υφιστάμενου μοντέλου, θεωρώντας το συνταγματικό δικαστήριο μια «συγκεντρωτική και αυταρχική επιλογή» - πόσο δε μάλλον, όταν τα 6 στα 9 μέλη του, προτεινόταν να επιλέγονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, στην οποία το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία.

    Εκτενή αναφορά στην πρόταση, πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος υπενθύμισε πως το υπάρχον σύστημα, δεν υποχρεώνει τον δικαστή που εξετάζει πανομοιότυπη προσφυγή αντισυνταγματικότητας του νόμου με προηγούμενη υπόθεση, να αποδεχθεί τα συμπεράσματα του συναδέλφου του. «Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και έχει προκαλέσει και δημοσιονομικά προβλήματα: στην περίπτωση του νόμου του 1993 που όριζε πλαφόν στα εφβ άπαξ των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ λόγω συντάξεως - μια υπόθεση που εκδικάστηκε μόλις προ μερικών μηνών» σημείωσε ο βουλευτής.

    Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς, (αρ. 79), κατά τη σημερινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των κομμάτων για την καθιέρωσή της. «Δεν λύνει το πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά είναι κάτι κι αυτό» παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ενώ ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), παρότι προέβλεψε πως οι όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για επιμέρους αλλαγές στον Προϋπολογισμό θα απορρίπτονται, ανέφερε πως «είναι σημαντικό να μπορούμε να φέρουμε τη δική μας πρόταση για τα κονδύλια του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να είναι έκθετη εφβ όσον δεν την δεχθεί».

    «Επιμέρους βήμα προς θετική κατεύθυνση» χαρακτήρισε την πρόταση και ο Φ. Κουβέλης, «που μας απομακρύνει από τη διαδικασία που καθήλωνε τη Βουλή σε μία διαδικασία θετικής ή αρνητικής ψήφου γενικώς και αορίστως».

    [06] Τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο

    Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Λεωνιδίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα οργανώνουν εκδήλωση με επίκεντρο τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής με προϊόντα ονομασίας προέλευσης και ειδικά την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου. Πρόκειται για διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο ββΓεύσεις και μουσικές στα σοκάκια του Λεωνιδίουββ που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαΐου στο Λεωνίδιο.

    Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρίσκεται η μαγειρική τέχνη επαγγελματιών μαγείρων από την Τυνησία, την Τουρκία, την Κύπρο και φυσικά την χώρα μας, οι οποίοι, μαζί με τους βοηθούς τους, θα αναδείξουν τη γαστρονομική απόλαυση της τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, μαγειρεύοντας φαγητά όλων των ειδών (αλμυρά, γλυκά, φούρνου, κατσαρόλας).

    Στα πλαίσια της διοργάνωσης θα παρουσιαστεί έκθεση τοπικών προϊόντων, των τεσσάρων περιοχών Leader+ Πελοποννήσου με κέντρα αναφοράς τα Καλάβρυτα Αχαΐας, τη Νεμέα Κορινθίας, τα Κρέστενα Ηλείας και το Λεωνίδιο. Πρόκειται για τέσσερις κωμοπόλεις της Πελοποννήσου με πλούσια κληρονομιά στον αγροτικό τομέα που επίμονα αναζητούν το ρόλο τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Η τοπική τσακώνικη μουσική παράδοση και οι τσακώνικοι χοροί θα προσφέρουν άφθονο κέφι στους παρευρισκόμενους ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος από τη Ρουμανία που θα παρουσιάσει παραδοσιακούς Ρουμάνικους χορούς σβ ένα ενδιαφέρον πάντρεμα διαφορετικών παραδοσιακών ακουσμάτων.

    Καινούργιο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η δυνατότητα από τους επισκέπτες την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, σε κεντρικά σημεία του εξαιρετικού αρχιτεκτονικού οικισμού του Λεωνιδίου να προγευθούν δωρεάν τα εδέσματα των σεφ που θα παρουσιαστούν το βράδυ της επομένης ημέρας.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και συγκεκριμένα κατά τη δεύτερη ημέρα η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα στα πλαίσια του σχεδιασμού του τοπικού προγράμματος ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, θα διοργανώσει εργαστήριο παραγωγής ιδεών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή μας. Τα ευρήματα που θα προκύψουν από το εργαστήριο θα επεξεργαστούν από την Ομάδα Σχεδιασμού των προγραμμάτων, η οποία αποτελείται από στελέχη και υπαλλήλους της Εταιρείας, στα πλαίσια του Άξονα 4 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013.

    Οι διοργανωτές φιλοδοξούν, οι πρωτοποριακές αυτές εκδηλώσεις να αποτελέσουν θεσμό μέσω της γνωριμίας του κοινού με την περιοχή και τα προϊόντα της και να συνδεθεί η τουριστική της εικόνα με την αγροτική παραγωγή, την πολιτιστική κληρονομιά και την αναπτυξιακή της προσπάθεια.

    Τέλος όσον αφορά την Τσακώνικη Μελιτζάνα, αξίζει να αναφέρουμε ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως.

    Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επίσης ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

    [07] "Συμβολική επιστροφή" στην Άιοβα

    Με την ελπίδα ότι οι δύο επερχόμενες αναμετρήσεις σε Όρεγκον και Κεντάκυ την Τρίτη θα του επιτρέψουν να "τελειώσει" την υπόθεση του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να επιστρέψει συμβολικά στην Άιοβα, την πολιτεία όπου άρχισε την προσπάθειά του με στόχο να φθάσει στο Λευκό Οίκο.

    Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο γερουσιαστής από το Ιλινόι θα κερδίσει άνετα στο Όρεγκον, ενώ η Κλίντον αναμένεται να κατισχύσει στο Κεντάκυ με μεγάλη διαφορά. Η εκστρατεία του Ομπάμα πάντως αναμένει ότι όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα ο υποψήφιος που θέλει να γίνει ο πρώτος μαύρος αμερικανός πρόεδρος θα έχει συγκεντρώσει πάνω από τους μισούς εκλέκτορες στο συνέδριο του κόμματος που αναδεικνύονται μέσω ψηφοφορίας, και άρα θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα προκειμένου να αντιμετωπίζει τον Τζων ΜακΚέην την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου.

    Ούτε ο Ομπάμα ούτε η Κλίντον συγκέντρωσαν έως σήμερα επαρκή αριθμό εκλεκτόρων ώστε η αναμέτρηση να τελειώσει, όμως ο Ομπάμα λέει ότι οι υπερεκλέκτορες, τα στελέχη του κόμματος που διαθέτουν ψήφο με βαρύνουσα σημασία, οφείλουν να στηρίξουν τον υποψήφιο που προηγείται βάσει της λαϊκής ψήφου.

    Ο Ομπάμα κέρδισε στην πρώτη αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Ιανουάριο στην Άιοβα, καταφέρνοντας να ανατρέψει το προβάδισμα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στην Χίλαρυ Κλίντον, η οποία επιχειρούσε να δημιουργήσει μια αύρα αναπόφευκτης νίκης της. Το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στην πολιτεία του δίνει μια ευκαιρία όχι μόνο να τονίσει τη σημασία της νίκης του σε αυτή αλλά και να κοιτάξει εμπρός, στην δυνητική μάχη του με τον ΜακΚέην --καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία είναι διεκδικούμενη τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς.

    Παρά το ότι η Κλίντον δεν έχει δώσει καμμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί της δικής της προσπάθειας πριν τις τελικές αναμετρήσεις της 3ης Ιουνίου σε Μοντάνα και Νότια Ντακότα, το όνομά της υποχωρεί από την πολιτική επικαιρότητα τις τελευταίες δύο ημέρες, εξ αιτίας τόσο των σχολίων Μπους και ΜακΚέην εναντίον της υποψηφιότητας του Ομπάμα, με το επιχείρημα ότι εάν εκλεγεί θα διαπραγματευθεί με το Ιράν, αλλά και την είδηση ότι ο Έντουαρντ Κένεντυ, γερουσιαστής, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών και σήμερα πατριάρχης της πολιτικής δυναστείας, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο.

    [08] Κυπελλούχος ο Ολυμπιακός

    Για 23η φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας. Στον 66ο τελικό της διοργάνωσης νίκησε 2-0 τον Άρη και σε συνδυασμό με την κατάκτηση και του τίτλου της Σούπερ Λίγκας, οι "ερυθρόλευκοι" κατέκτησαν το ντάμπλ. Ο Κοβάτσεβιτς στο 33΄ με κεφαλιά έκανε το 1-0, ενώ στο 53΄ πάλι με κεφαλιά, αυτή την φορά του Ζεβλάκοφ οι Πειραιώτες πέτυχαν το 2-0. Στο 62΄ το σουτ του Γκαλέτι βρήκε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Κέλεμεν, ενώ στο 79΄ ο Αργεντινός εκτέλεσε άουτ το αυστηρό πέναλτι που κέρδισε ο Μήτρογλου. Δοκάρι είχε και ο Άρης στο 83΄ μετά το σουτ του Παπαδόπουλου.

    Με κορυφαίο τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, από σέντρες του οποίου προήλθαν και τα δύο γκολ, ο Ολυμπιακός χωρίς να είναι ποιοτικά καλός, αλλά ουσιαστικός στο παιχνίδι του, κυριάρχησε στο γήπεδο μετά το πρώτο 10λεπτο και με τον Αργεντινό να πλαγιοκοπεί έφτανε εύκολα στην εστία του Κέλεμεν. Η 7η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε τελικό, αυτή την φορά με τον Άρη, δεν στέφθηκε με την 5η επιτυχία για το Σερβοέλληνα προπονητή και την πρώτη για την ομάδα του μετά από 38 χρόνια. Οι Πειραιώτες έκαναν το 9 στα 11 με ομάδες της Θεσσαλονίκης σε τελικούς και δίκαια πανηγύρισε το 23ο τρόπαιο στις 34 φορές που ήταν φιναλίστ.

    Μετά το πρώτο 10λεπτο, στο οποίο ο Άρης είχε την εδαφική υπεροχή κι έδειξε να "πατάει" καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε και στο 16΄ είχε την πρώτη καλή φάση του τελικού, με το σουτ του Τζόρτζεβιτς έξω από την περιοχή να διώχνει δύσκολα ο Κέλεμεν κι εν συνεχεία οι αμυντικοί των "κίτρινων". Στο 26΄ από λάθος έξοδο του Κέλεμεν, ο Μήτρογλου έπιασε την κεφαλιά αλλά αστόχησε.

    Με 11 παίκτες να παίζουν κάτω από τη μεσαία γραμμή, όταν βρισκόταν στην επίθεση ο αντίπαλος και με το σύστημα των αντεπιθέσεων, ο Ολυμπιακός κατάφερε στο 33΄ να πάρει το προβάδισμα. Η κλάση του Γκαλέτι (έβγαλε σέντρα... συστημένη) και η εκτελεστική δεινότητα του Κοβάτσεβιτς (κεφαλιά) έφεραν το πρώτο γκολ του τελικού, για λογαριασμό του Ολυμπιακού (1-0).

    Ο Άρης προσπάθησε ν΄ απαντήσει γρήγορα, αλλά το πλασέ του Χαβίτο στο 36΄ μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα να περάσει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη. Από ένα λάθος του Ρονάλντο στη μεσαία γραμμή, ο Γκαλέτι μπήκε μέσα στην περιοχή κι έδωσε στον Κοβάτσεβιτς, ο οποίος πάτησε άτσαλα στο χορτάρι κι αστόχησε από καλή θέση, στην τελευταία καλή φάση για το πρώτο μέρος.

    Τα κενά στο κέντρο της άμυνας του Άρη συνεχίστηκαν και στο δεύτερο ημίχρονο, γεγονός που δεν άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτο οι παίκτες του Ολυμπιακού. Από φάουλ του Γκαλέτι στο 53΄ ο Ζεβλάκοφ... σαν σε προπόνηση με καρφωτή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής πέτυχε το 2-0 κι έδωσε σαφέστατο προβάδισμα στους Πειραιώτες.

    Το δεύτερο γκολ απλοποίησε αρκετά τα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο για τους παίκτες του Σεγκούρα, που στο 62΄ έφτασαν κοντά στο τρίτο τέρμα, αλλά το σουτ του Γκαλέτι σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Οι Θεσσαλονικείς πίεσαν για τη μείωση του σκορ και στο 71΄ έχασαν διπλή ευκαιρία, αρχικά με την κεφαλιά του Ιβιτς που έδιωξε ο Τοροσίδης και στην εξέλιξη της φάσης ο Παπαδόπουλος καθυστέρησε να πλασάρει το Νικοπολίδη και η μεταβίβαση που επιχείρησε σε συμπαίκτη του δεν ήταν σωστή.

    Τη μεγάλη ευκαιρία να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού έχασε στο 75΄ ο Μήτρογλου, ο οποίος απέναντι από τον Κέλεμεν πλάσαρε άσχημα και νικήθηκε από τον γκολκίπερ του Άρη. Τρία λεπτά αργότερα ο Κασναφέρης είδε πέναλτι σε πέσιμο του Μήτρογλου από μαρκάρισμα του Σιστόν. Ο Γκαλέτι εκτέλεσε, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

    Διαιτητής: Γ. Κασναφέρης (Αθηνών)

    Κίτρινες: Ραούλ Μπράβο, Κοβάτσεβιτς, Τζόρτζεβιτς - Σιστόν

    Κόκκινες:

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Σεγκούρα): Νικοπολίδης, Άντζας, Ζεβλάκοφ, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Πατσατζόγλου, Στολτίδης, Γκαλέτι (85΄ Σίσιτς), Τζόρτζεβιτς, Κοβάσεβιτς (91' Κωνσταντίνου), Μήτρογλου (81΄ Πάντος).

    ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Νέτο, Καράμπελας (61΄ Φελίπε Σανσόν), Παπαδόπουλος, Ρονάλντο (80΄ Ζεντίλ), Γιάχιτς, Νεμπεγλέρας, Σιστόν, Ίβιτς, Χαβίτο (63΄ Κάλβο), Κόκε.

    Επεισόδια πριν και μετά τον αγώνα

    Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης διακομίστηκε 28χρονος οπαδός του Άρη που δέχθηκε επίθεση από ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού, πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού των δύο συλλόγων για το Κύπελλο Ελλάδας, που διεξάγεται στο Καυτατζόγλειο Στάδιο.

    Το περιστατικό συνέβη στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης και κλήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ που έσπευσε να μεταφέρει τον νεαρό οπαδό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

    Ο 28χρονος φέρει τραύματα στο κεφάλι, αλλά, όπως έγινε γνωστό, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά την αποχώρηση των φιλάθλων των δύο φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας, Ολυμπιακού και Άρη, που ολοκληρώνεται ομαλά -σε γενικές γραμμές- έως αργά το βράδυ, συνοδεία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας.

    Πρώτοι εγκατέλειψαν τις κερκίδες του Καυτατζόγλειου Σταδίου της Θεσσαλονίκης οι φίλοι του Άρη. Στη συνέχεια, και μετά την απονομή του Κυπέλλου, αποχώρησαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Κατά τη διάρκεια της στέψης της νέας Κυπελλούχου Ελλάδας, μερίδα οπαδών των «κιτρίνων» έβαλε φωτιά σε καθίσματα στις θύρες 1 και 14, προκαλώντας την άμεση επέμβαση της Ασφαλείας του γηπέδου.

    Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, μικρή ομάδα οπαδών επιτέθηκε με πέτρες σε λεωφορείο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στο κέντρο της πόλης, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των επιβατών. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 May 2008 - 6:30:29 UTC