Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η άμιλλα θα βοηθήσει τα κρατικά ΑΕΙ
  • [02] Σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Η άμιλλα θα βοηθήσει τα κρατικά ΑΕΙ

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Στυλιανίδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τόνισε πως "η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16. Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ανοίγει τις πόρτες εισόδου στη χώρα ενός διακεκριμένου επιστημονικού δυναμικού Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και παράλληλα επιτρέπει στους Έλληνες χορηγούς να επενδύσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων συμφερόντων".

    Ο κ.Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν συζητείται αλλά πάντοτε μελετάται και πάντοτε υπάρχει ως δυνατότητα.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα επενδύοντας με εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και φροντίζοντας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να παρέχονται υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

    Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ότι ανοίγει η συζήτηση για την αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σημειώνοντας ότι η πανευρωπαϊκή τάση είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει θα πρέπει να είναι προϊόν εξαντλητικής συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Εμείς, είπε ο κ.Στυλιανίδης θα διαμορφώσουμε νομοθετική πρωτοβουλία στην επόμενη κυβερνητική περίοδο με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον δημόσιο διάλογο που θα ξεκινήσει εντός του έτους.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις καταλήψεις και τις πρυτανικές εκλογές, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχει ήδη δοθεί η αυτονομία στα ΑΕΙ και τώρα θα πρέπει όλοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, πρυτανικές αρχές, φοιτητικό κίνημα και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στο πανεπιστήμιο, τόνισε ,καθώς και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών αποτελούν τη σοβαρότερη επένδυση στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

    Οποιος υπονομεύει αυτού του είδους τις λειτουργίες, είναι σαν να υπονομεύει το χαρακτήρα και την ποιότητα του ελληνικού δημόσιο πανεπιστημίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλη ερώτηση πώς θα λυθεί πρακτικά το πρόβλημα αν συνεχιστούν τα εμπόδια για τις πρυτανικές εκλογές, ο κ.Στυλιανίδης εκτίμησε ότι όλοι οι παράγοντες της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν στα χέρια τους όλα τα θεσμικά εργαλεία για να προστατέψουν τη λειτουργία και της δημοκρατίας αλλά και των ίδιων των ιδρυμάτων.

    Ο πρωθυπουργός στη Βουλγαρία

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο για τη Βουλγαρία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

    Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βουλγαρία και στην πόλη Πομόριε, ο κ. Καραμανλής θα παρακαθήσει στο δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών.

    To πρωί της Τετάρτης, ο Κ. Καραμανλής θα μετάσχει στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο και αργότερα θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Ο κ. Καραμανλής αναμένεται, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, να επιστρέψει στην Αθήνα.

    [02] Σύσκεψη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με σκοπό τη διαμόρφωση απόψεων για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.

    Τις αρχικές θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσίασε ο πρόεδρος της Αλέκος Αλαβάνος ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν εκπ΄ροσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων καθώς και οι Ασημίνα Ξηροτύρη, πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Καραμάνος, μέλος της διεύθυνσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τις εργασίες έκλεισε η Άννα Φιλίνη εισηγήτρια για το Ε.Χ.Σ. και υπεύθυνη Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Περιοδεία Αλ.Τσίπρα στη Δυτική Αττική

    Την ανάγκη ενός "σοβαρού, νέου εθνικού και όχι ταξικού - όπως ισχύει μέχρι σήμερα - σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη χωματερή Φυλής-Ανω Λιοσίων, στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

    Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η χωροθέτηση στη Δυτική Αττική έχει σαφή ταξικό χαρακτήρα και είναι ανάγκη έγκαιρα να εκπονηθεί μια άλλη στρατηγική που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανακύκλωση στην πηγή, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και νέο σχεδιασμό χωροθέτησης, επεξεργασίας και εναπόθεσης των απορριμμάτων.

    Πρόσθεσε δε, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πίσω σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της ανακύκλωσης, όταν το 2006 στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων ήταν στο 13% σε σχέση με το μέσο όρο της'' Ευρώπης των 25 ''που ήταν στο 41%.

    Αναφερόμενος εξάλλου στους μπλε κάδους ο πρόεδρο του ΣΥΝ δήλωσε ότι είτε είναι ανύπαρκτοι στις μεγάλες πόλεις, είτε σύμφωνα και με καταγγελίες πολιτών, οδηγούνται ανεπεξέργαστοι στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, που έχει φτάσει πια στα όριά της.

    Κατέληξε δε, λέγοντας "είναι αναγκαία η αλλαγή πολιτικής τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για το μέλλον των μεγάλων πόλεων".

    Τον κ.Τσίπρα συνόδευσε στην επίσκεψη στη χωματερή ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νίκος Χιωτάκης καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Γιώργος Χάρδας.

    Ο κ.Χιωτάκης χαρακτήρισε σημαντική την περιοδεία προκειμένου να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόσο για τη σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ, όσο και για τη μελλοντική που θα ισχύσει τους επόμενους μήνες.

    Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων επέκρινε το γεγονός ότι δεν προχωρεί η διευθέτηση των χώρων διαχείρισης απορριμμάτων από το 2003 με αποτέλεσμα η μισή Αττική να φέρνει καθημερινά τα απορρίμματά της στην χωματερή των Ανω Λιοσίων και οι εργαζόμενοι στην ταφή των απορριμμάτων να έχουν καταλήξει να γίνονται ένα με το απόρριμμα.

    Ζήτησε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι σε άλλου είδους διαχείριση το κόστος θα είναι τεράστιο και ζήτησε ακόμα να τακτοποιηθεί το εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων.

    Στην 1η ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο

    Για "εγκληματικές αμέλειες των πολιτικών προϊσταμένων και συνολικότερα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου", έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις περσινές πυρκαγιές κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), στον Ασπρόπυργο.

    Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του ΣΥΝ για το ρόλο που έπαιξαν όντας στην πρώτη γραμμή της δασοπυρόσβεσης, με αυταπάρνηση ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός αποτελεσματικού ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, στην ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού των δασοπυροσβεστών και στην ανάγκη μονιμοποίησης του εποχιακού προσωπικού.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι "δεν μπορεί να ζητά κανείς τα ρέστα από αυτούς που διακινδυνεύουν τη ζωή τους και για το λόγο αυτό εμείς βρισκόμαστε δίπλα σας στις διεκδικήσεις του αυτονόητου, όπως είναι ο εξοπλισμός και η ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού".

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στις πολιτικές ευθύνες αναφορικά με τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που συνέπεσαν σε μια χρονική περίοδο που είχε προηγηθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και σε μια πολιτική πραγματικότητα όπου στα καμένα δάση αντί να προχωρούν οι αναδασώσεις προχωρούν οι οικοπεδοποιήσεις.

    Στη ΔΕΗ Ελευσίνας

    Μετά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΔΕΗ Ελευσίνας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του επέκρινε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι "εκποιούν τα πάντα, λόγω κατεδάφισης" ,έκανε δε λόγο "για κυβέρνηση μεγάλων σκανδάλων, μέσα από τις συμφωνίες που υπογράφει με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Αττική έκανε λόγο για "το σκουπιδότοπο της πρωτεύουσας", όπως προκύπτει τόσο από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, όσο και από τις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

    Το πρότυπο που ακολουθεί η κυβέρνηση συνίσταται στο "ιδιωτική αγορά είναι το φάρμακο για κάθε νόσο".

    Αυτό το πρότυπο, είπε, είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση με τις σκανδαλώδεις συμφωνίες, όπως αυτή της ΔΕΗ με τον όμιλο Μυτηλιναίου. "Εμείς θα αντισταθούμε σε αυτό το πρότυπο και προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με άλλο σχεδιασμό αειφορίας και περιβαλλοντική προστασία", πρόσθεσε.

    Εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με το "άνοιγμα" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΝ για συνεργασία ενόψει των επόμενων εκλογών - "άνοιγμα" που έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για το Μάη του '68 στο Ιδρυμα ΙΣΤΑΜΕ- ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι "περιμέναμε η συζήτηση για το Μάη του '68 να φέρει άλλους συνειρμούς κι όχι από τη φαντασία στην εξουσία να περάσουμε στη μονομανία της εξουσίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 May 2008 - 14:30:30 UTC