Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
  • [03] Αντιπροσωπεία ΑΜΕΑ στον Περισσό
  • [04] "Mέτρα για τους δανειολήπτες"
  • [05] Άγγιξε τα 130 δολ. το πετρέλαιo
  • [06] Στον τελικό η Καλομοίρα

  • [01] Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας

    Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας συζητήθηκε στην σύνοδο των χωρών μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στο Πομόριε της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής προεδρίας.

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έφθασε το απόγευμα της Τρίτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο προκειμένου να πάρει μέρος στο δείπνο των ηγετών, ενώ νωρίτερα είχε έλθει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκπροσώπησε την χώρα μας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συνεργασίας.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση του περιφερειακού χαρακτήρα της συνεργασίας, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας και στην εδραίωση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και των λειτουργικών μηχανισμών του. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η μόνιμη εγκατάσταση της γραμματείας του Συμβουλίου στο Σεράγεβο, στο «Σπίτι της Ελληνοβοσνιακής Φιλίας», που έχει δημιουργηθεί με χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας γραφείου στις Βρυξέλλες που θα εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

    Το γραφείο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο κ. Βασίλης Κορωνάκης, θα ασχολείται με θέματα ανθρώπινου κεφαλαίου και με τα μέσα επικοινωνίας. Σε δύο χρόνια θα αναλάβει και τα διοικητικά ζητήματα του Συμβουλίου. Την διήμερη σύνοδο απασχολεί και η στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής, η διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Επίσης, οι περιφερειακές δράσεις στον τομέα της ενέργειας. Οι ηγέτες της συνεργασίας θεωρούν ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη ήδη διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα εναρμονιζόμενη με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την ανάπτυξη κοινής πολιτικής και στρατηγικής.

    Στην σύνοδο δεν παραβρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, τον εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αλί Μπαμπατζάν. Την ΠΓΔΜ εκπροσωπεί ο πρόεδρος κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ενώ δεν μετείχε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλόσοσκι. Στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών η ΠΓΔΜ εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της, ο οποίος είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης της Ελλάδας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι η χώρα μας με χαρά θα υποδεχθεί την ΠΓΔΜ στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς όταν υπάρξει συμφωνία στο θέμα της ονομασίας.

    Καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συζητείται στην σύνοδο, ο πρωθυπουργός, όπως και η υπουργός Εξωτερικών εκφράζουν την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενσωμάτωση τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τις αρχές τις αξίες και τις συνθήκες που τις διέπουν. Η κ. Μπακογιάννη είχε συνομιλία με τον Σέρβο ομόλογό της, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπορίς Τάντιτς, το κόμμα του οποίου ήλθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την δημιουργία κυβέρνησης που θα προωθήσει τις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ. Στην συνοδό συζητήθηκε και το θέμα του Κοσόβου.

    Στην σύνοδο μετέχουν ακόμη οι Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κροατία. Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

    To πρωί της Τετάρτης, ο Κ. Καραμανλής θα μετάσχει στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο και αργότερα θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Δυναμική η πορεία της ναυτιλίας

    Με θέματα ναυτιλίας ασχολήθηκε στη συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογράμμισε το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας, λέγοντας ότι προσφέρει 2 εκατ. δολάρια την ώρα και σημείωσε ότι η έκρηξη της ναυτιλίας διεθνώς έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου στόλου είναι ελληνόκτητο ή υπό ελληνική σημαία.

    Επίσης ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αρκετές ναυτιλιακές επιχειρήσεις σκέπτονται να έρθουν να εγκατασταθούν στον Πειραιά.

    Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, σημειώνοντας ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Πειραιά δύο μεγάλες εταιρίες και τρεις για τη Θεσσαλονίκη.

    Τόνισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκχώρησης και έτσι η χώρα θα αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και θα παίζει καταλυτικό ρόλο ως πύλη στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υπουργός τόνισε ότι οι τιμές των ναύλων συσχετίζονται και με την τιμή του πετρελαίου, το οποίο συμμετέχει στο κόστος μέχρι 67 έως 70%.

    Σε συνεννόηση και με τους ακτοπλόους, είπε ο κ. Βουλγαράκης, θα γίνει προσπάθεια να μην αυξηθούν οι τιμές των ναύλων, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς υψηλό κόστος οι πολίτες.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δίνει επιπλέον 14 εκατ. ευρώ φέτος για την άγονη γραμμή και συνολικά 20 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Επίσης, είπε ότι δίνει 20 εκατ. ευρώ για την υδροδότηση των νησιών.

    Δηλώσεις Χρ.Φώλια - Θ.Ρουσόπουλου για ΕΦΕΤ

    Την απόσυρση όλων των υπόπτων ποσοτήτων ηλιελαίου, που βρίσκονται στην αγορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Φώλιας ερωτηθείς για την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ, την οποία έκανε αποδεκτή, είπε "ο κ. Λάζος δεν είναι εξιλαστήριο θύμα. Σε θέματα κρίσεων απαιτούνται γρήγοροι ρυθμοί και ακαριαία συνεννόηση. Για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα, έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Λάζου".

    Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε τον κ. Λάζο για την προσφορά του και τη συνεργασία που είχαν, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα αρχών και υγείας και γι' αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών αρχών, προχώρησε στην απόφαση να αποσυρθούν οι ποσότητες.

    Επίσης, ανέφερε ότι αυτεπαγγέλτως οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και έτσι εντοπίστηκε και άλλη ποσότητα επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, η οποία και δεσμεύτηκε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια κατασκευάζονται εργαστήρια του ΕΦΕΤ με σύγχρονο εξοπλισμό, σε ιδιόκτητα κτίρια, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "ανταγωνιστικότητα".

    Πρόσθεσε ότι το ένα εξ αυτών κατασκευάζεται στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται δε ότι θα παραδοθούν στο τέλος του χρόνου.

    Παράλληλα ανέφερε ότι τους ελέγχους στην εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες τους κάνουν οι χημικές διευθύνσεις των τελωνείων που υπάγονται στο Γενικό Χημείο του κράτους και οι διευθύνσεις μεταποίησης για τυποποίηση προϊόντων φυτικής προέλευσης και κτηνιατρικής για ζωϊκής προέλευσης.

    "Ο ΕΦΕΤ παρεμβαίνει από την εισαγωγή και μετά", συνέχισε ο εκπρόσωπος και τόνισε ότι οι έλεγχοι δεν εξειδικεύονται στην ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών, όπως ορυκτέλαιο, αρσενικό κλπ και το μόνο που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναζητείται είναι το πετρέλαιο.

    Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κατ' αρχάς αναζητούνται τοξικές ουσίες και εν συνεχεία σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, αν πχ υπάρχει καταγγελία, γίνεται έλεγχος για άλλα στοιχεία.

    Σε ερώτηση αν έχει παρατηρηθεί ολιγωρία στους ελέγχους από τα τελωνεία, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως αν υπάρξουν οι οποιεσδήποτε πράξεις ολιγωρίας δεν υπάρχει λόγος να χαριστεί η Πολιτεία σε κανένα.

    Στο μεταξύ, η Διοίκηση του ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από τα ράφια της ελληνικής αγοράς όσα ηλιέλαια εισήχθησαν στη χώρα μας από την 1.1.2008, προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν έχει διοχετευθεί στην ελληνική αγορά ηλιελαίο αναμεμειγμένο με ορυκτέλαιο και δεν εντοπίστηκε στον πρώτο τελωνειακό έλεγχο, που υπέστη, όταν μπήκε στην χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Α. Ζαμπέλας ανέφερε ότι η απόσυρση γίνεται διότι "δεν μπορούμε να ελέγξουμε εάν έχει διοχετευθεί στην ελληνική αγορά και νέα ποσότητα ηλιελαίου, πέραν όσων έχουν εντοπιστεί ήδη, που περιέχει ορυκτέλαιο".

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι το πρόβλημα του ηλιελαίου που περιέχει ορυκτέλαιο δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οκτώ χώρες της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το ηλιέλαιο που βρέθηκε προβληματικό είναι μη κανονικό και όχι επικίνδυνο για την υγεία.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη χθεσινή ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ απόσυρσης από την αγορά νέων ποσοτήτων ηλιελαίου, ο κ. Ζαμπέλας δήλωσε ότι ο ΕΦΕΤ αμέσως μόλις έλαβε το σχετικό σήμα από το Γενικό Χημείο του Κράτους προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

    Σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα μιλήσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Στις 14.30 θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο της ισραηλινής πόλης Γκιλμπόα Ντάνι Ατάρ.

    "Εκποιείται περιουσία του ελληνικού λαού"

    "Εμείς δεν ασχολούμαστε με τον κ.Βγενόπουλο. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. Η υπόθεση δε της αγωγής που κατέθεσε ο κ.Βγενόπουλος δεν αφορά ούτε στον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα.

    "Εμείς ασχολούμαστε με το γεγονός ότι η χώρα έχει παραδοθεί στους μεσάζοντες, που για να κερδοσκοπήσουν, αισχροκερδούν εις βάρος του οικογενειακού εισοδήματος, για να αισχροκερδήσουν νοθεύουν προϊόντα και μέσω των οποίων εκποιείται περιουσία του ελληνικού λαού και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ", τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

    Πρόσθεσε δε ότι "αυτή είναι η Ελλάδα της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία δεν αξίζει στον ελληνικό λαό και στο μέλλον της ελληνικής νεολαίας".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, διενεμήθη στους δημοσιογράφους το κείμενο της αγωγής του κ. Α. Βγενόπουλου κατά του κ. Γ. Α.Παπανδρέου.

    Για τις εσωκομματικές εκλογές

    Στη συνέντευξη Τύπου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες διεξήχθησαν στις 18 Μαΐου και από τις οποίες ανεδείχθησαν 9000 στελέχη σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Νεολαίας, εκτός του κ. Ραγκούση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργος Ανωμερίτης, ο Συντονιστής ανασυγκρότησης Γιάννης Μίχας και ο επικεφαλής του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης Τάσος Αποστολόπουλος.

    Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, με τις διαδικασίες αυτές και με τη συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί, "κλείνει ένας κύκλος που άνοιξε μετά τις εθνικές εκλογές και σημαντικοί σταθμοί του ήταν η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου 2007 και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    "Οι εκλεγμένοι αντικατέστησαν τα διορισμένα όργανα των οργανωτικών επιτροπών Συνεδρίου", είπε ο κ.Ραγκούσης, τονίζοντας, ιδιαίτερα, τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδικασίες που "προσεγγίζει τις 300.000".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την διαδικασία "πρωτόγνωρη", ενώ τόνισε ότι εκπληρώθηκαν οι δύο κεντρικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή και ανανέωση στα όργανα.

    Ειδικά για την ανανέωση, ο κ.Ραγκούσης είπε ότι από τους 63 γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, οι 50 είναι νέοι και πρωτοεκλεγόμενοι και το ποσοστό ανανέωσης ανέρχεται στο 79%, την ώρα που το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ορίζει ανανέωση τουλάχιστον 20%, ενώ από τα 904 μέλη των νομαρχιακών επιτροπών, οι νέοι και πρωτοεκλεγέντες ανέρχονται σε 523.

    Τόσο ο κ. Ραγκούσης, όσο και ο κ. Ανωμερίτης τόνισαν ότι τα όποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν, "δεν μπορούν να σκιάσουν την διαδικασία", με τον κ.Ανωμερίτη να προσθέτει ότι η ΕΚΑΠ θα εξετάσει όλες τις ενστάσεις και θα ληφθουν τα καταστατικώς προβλεπόμενα μέτρα,της επαναλήψεως των εκλογών σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αποκλειομένης.

    Επίσης, ο κ. Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε και στις εκλογές οργάνων στις οργανώσεις εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως στην διαδικασία που διήρκησε μια εβδομάδα, ψήφισαν 12000 άτομα, ενώ δεν σημειώθηκε καμμία ένσταση.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ απαντώντας σε ερώτηση για τις εισφορές που κατεβλήθησαν κατά τις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαίου, είπε ότι "τα χρήματα θα μείνουν στις περιφερειακές οργανώσεις".

    "Το σύνθημα είναι δουλειά έξω από τα γραφεία και πρώτος στόχος είναι η ανάπτυξη του καταναλωτικού κινήματος", είπε ο κ.Ραγκούσης και τόνισε ότι "στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προηγείται το μητρώο του κόμματος και η προώθηση της διαδικασίας της έκδοσης κάρτας μέλους του Κινήματος".

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση περί "Παπανδρεϊκών" και "Βενιζελικών" στελεχών, ο κ.Ραγκούσης είπε ότι "αυτή είναι μια συζήτηση που έχει αμετάκλητα τελειώσει, όλα τα στελέχη διεκδίκησαν την ψήφο των μελών στο όνομα του προέδρου και των οργάνων του Κινήματος και δεν έχει κανένα νόημα και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να συνεχίζεται η προσπάθεια διαχωρισμού των στελεχών του Κινήματος".

    Μ.Χρυσοχοϊδης για παραίτηση προέδρου ΕΦΕΤ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ δήλωσε πως η παραίτηση αυτή "συνιστά μια κυνική ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να χειριστεί τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση των τελευταίων ετών και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία".

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε: "Η συγκεκριμένη αλλαγή διοίκησης, αντί να καθησυχάζει, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά και ανησυχία σε όλους μας για τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της κρίσης, καθώς επί μέρες τώρα, βλέπουμε να παίζεται ένα θέατρο παραπληροφόρησης μπροστά στα μάτια μας, από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Οι ευθύνες, λοιπόν, για το διατροφικό Βατερλό των τελευταίων ημερών είναι πρωτίστως πολιτικές και δευτερευόντως επιχειρησιακές. Βαραίνουν την κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο εθνικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης διατροφικών κρίσεων".

    [03] Αντιπροσωπεία ΑΜΕΑ στον Περισσό

    Σήμερα το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό

    Η κ.Αλ.Παπαρήγα παραβρέθηκε στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, στη συναυλία - αφιέρωμα «Γιάννης Ρίτσος - Μίκης Θεοδωράκης, η κοινή τους πορεία στους λαϊκούς αγώνες και την Τέχνη», που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κομματική Οργάνωση Αθήνας, στο πλαίσιο των 90χρονων του κόμματος.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ μιλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου παρουσίασε την στρατηγική του κόμματος για τις συμμαχίες και ένα άλλο μοντέλο εξουσίας.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και ο άλλος, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, παρουσιάζοντας την συνολική πολιτική πρόταση του κόμματος, πρόταση πάλης και εξουσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή, γιατί ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός, ενώ τόνισε ότι η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής, είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, για να τονίσει στη συνέχεια ότι αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων, θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Να παραμερίσουν δηλαδή, "όλους εκείνους, γαλάζιους και πράσινους εργατοπατέρες, ψευτοανανεωτικούς και όψιμα κινηματικούς -και μάλιστα με τις συμβουλές και διαφημιστικών εταιριών- που τους κοροϊδεύουν με μέτρα τάχα ρύθμισης της αγοράς, και διαχείρισης της φτώχειας".

    Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι "ακούμε χρόνια το ίδιο τροπάρι, από την γαλαζοπράσινη προπαγάνδα, ότι χάρη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής, δεν κινδυνεύει. Αν με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούν και σαφώς εννοούν την ησυχία και την ασφάλεια των συμφερόντων των μονοπωλίων, τότε εμείς αυτήν την εθνική ασφάλεια την απορρίπτουμε" και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψεύδονται, γιατί γνωρίζουν ότι οι μεμονωμένοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που πάντοτε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη είναι που οδηγούν στο σπάσιμο και στη δημιουργία νέων συμμαχιών, γύρω από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που μπορούν να φθάσουν έως και τον μεταξύ τους πόλεμο ως μέσο για το μοίρασμα των αγορών. Καλώντας μάλιστα τους λαούς να δώσουν το αίμα τους για τα δικά τους συμφέροντα.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε "δεν νοιώθουμε ήσυχοι όσο το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την ηγεσία της Τουρκίας, καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε την πλήρως αρνητική στάση του κόμματός της στην ταξική εκμετάλλευση που οδηγεί στην δημιουργία αμύθητου πλούτου και προκλητικής χλιδής από την μια πλευρά και υλικής και πνευματικής φτώχειας και ανασφάλειας από την άλλη, σε μια κοινωνική πολιτική που έχει προμετωπίδα της τα ταμεία αλληλεγγύης και τους τηλεμαραθώνιους κατά της φτώχειας, τα επιδόματα απορίας, και τις δήθεν δωρεές των μεγιστάνων του πλούτου. Αρνούμαστε, πρόσθεσε, να συμφιλιωθούμε με τα 11 δισ. που κερδίζουν στην χρηματιστηριακή αγορά οι λίγοι και την ίδια ώρα να μας πετάνε στα μούτρα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αρκούνται σε 1 ευρώ την μέρα αύξηση. Όταν μάλιστα φαρδιά πλατειά βάζουν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στον "Καποδίστρια" γιατί θα οδηγήσει σε πιο βαριά φορολογία των πολιτών, στην "παιδεία των φροντιστηρίων" και επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί "λένε ψέματα συνειδητά, όπως και τα παπαγαλάκια τους, καθώς και οι κοσμοπολίτες οπορτουνιστές, ρεφορμιστές".

    Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα έθεσε κατ΄αρχήν το δίλημμα του δρόμου που πρέπει να επιλεγεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας δρόμος, είπε, είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών.

    Ο άλλος δρόμος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι η Ελλάδα στο πλευρό των λαών, εχθρός των ιμπεριαλιστών και των πολέμων τους. Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο. Είναι ο δρόμος που αποκλείει η Ελλάδα να προσφέρει έστω και ένα φαντάρο ή και ένα νοσοκόμο σε στρατό κατοχής. Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, διεκδικούμε:

    - Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.100 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

    - Κατάργηση των διοδίων, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    - Έλεγχο των τιμών και της ποιότητας των τροφίμων πρώτα απβ όλα στις παραγωγικές - εμπορικές αλυσίδες που συγκεντρώνουν το βασικό όγκο τους.

    - Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

    - Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια γιβ απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - Διακοπή κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.

    - Επιτόκια στεγαστικών δανείων για την απόκτηση κύριας κατοικίας στο ύψος του πληθωρισμού. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.

    - «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.

    - Πρόγραμμα Κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα, που το ΚΚΕ δεν έχει διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά,όπως είπε, αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση και γι αυτό το κόμμα της προτείνει εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, με την οποία, όπως υπογράμμισε δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, δεν θέτουμε το ζήτημα αυτό ως όρο για κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Δεν φοβόμαστε τους αναγκαίους συμβιβασμούς όταν αυτοί δίνουν δύναμη στο κίνημα και υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον, όταν βοηθάνε την αλλαγή συσχετισμού δύναμης.

    Το ριζοσπαστικό και θεμελιακό στοιχείο της πρότασης μας, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η συμμαχία εδράζεται στο κοινωνικό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στην εργατική τάξη, τα φτωχά μεσαία στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Πάνω σε υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, συγκεκριμένες, αποκλείοντας ωστόσο πολιτική συμφωνία με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.

    Τέλος, για τον ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ, για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [04] "Mέτρα για τους δανειολήπτες"

    "Οι ληστρικές πρακτικές των τραπεζών και ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών -Δανειοληπτών (ΠΟΕΚΑΔ).

    "Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, καθώς "τα τελευταία έξι χρόνια διπλασιάστηκε το ποσό που χρωστάει ο κάθε Έλληνας".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατύπωσε την εκτίμηση ότι, σήμερα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες δίνουν σχεδόν το μισό τους μισθό, για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και υποστήριξε ότι "αυτές οι ληστρικές πρακτικές και ο υπερδανεισμός έχουν δημιουργηθεί κάτω από την εύνοια των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ."

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι "η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποθεώνει την ασυδοσία των τραπεζών και οι τράπεζες, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε κράτος εν κράτει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα αυτά κοινωνικά προβλήματα. Έκτακτα μέτρα χαλιναγώγησης της ασυδοσίας των τραπεζών και προστασίας των δανειοληπτών".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΚΑΔ, Β. Κρητικός, υπογράμμισε ότι ζητήθηκε από τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει στη Βουλή τη νομοθετική επαναφορά του άρθρου 39 του ν. 3259, που ψηφίστηκε το 2004, και υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα των πανωτοκίων. "Μάλιστα, είχε αποτελέσει και προσωπική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας, του κ. Καραμανλή. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε", πρόσθεσε ο κ. Κρητικός επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκε ο ίδιος, προσωπικά, καθώς για την τακτοποίηση του θέματος είχε προσωπικές διαβεβαιώσεις από τον σημερινό Πρωθυπουργό.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΚΑΔ, επίσης ζητήθηκε η βοήθεια του ΣΥΝ ώστε να υποχρεωθεί να φέρει τα στοιχεία, στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας και να διασαφηνίσει με πλήρη ακρίβεια επί ποίου ποσού επαναρύθμισε τις οφειλές των αγροτών. "Εδώ έχουμε μια τεράστια προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, διατύπωσε ο κ. Κρητικός, με βάση την οποία έχει λυθεί το πρόβλημα των πανωτοκίων με τους αγρότες, ενώ στην πραγματικότητα υφίσταται. Κι αυτό γιατί; Διότι έχουμε απλώς την πρωτοτυπία, μία τράπεζα να μην γνωρίζει τι δάνεισε στον πελάτη της. Όταν λοιπόν ένας αγρότης είχε πάρει 10 β¬ το 1979, το 1990 υπέγραψε ρύθμιση για 90 β¬. Σ΄ αυτά τα 90 έγινε και η αναδιάρθρωση της οφειλής".

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι "σήμερα πλέον, μπορούμε να πούμε, χωρίς να υπερβάλουμε καθόλου, ότι οι ληστρικές πρακτικές των τραπεζών, η αύξηση των επιτοκίων σ΄ αυτή την περίοδο και η καλπάζουσα ακρίβεια έχουν διαμορφώσει μια εφιαλτική κατάσταση για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται και έχουν οδηγηθεί όλοι αυτοί σε κατάσταση περίπου απόγνωσης".

    Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την "χαλιναγώγηση της ασυδοσίας των τραπεζών, προστασίας των δανειοληπτών και προστασίας του συνόλου και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας πριν φτάσουμε στο απροχώρητο, σε μια γενικευμένη κρίση, η οποία θα δημιουργήσει τρομακτικά, συγκλονιστικά προβλήματα στη χώρα μας" και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αναστολής των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

    Αλ. Αλαβάνος για παραίτηση προέδρου του ΕΦΕΤ

    «Νομίζω ότι η υπόθεση του ορυκτελαίου είναι μια ακραία υπόθεση. Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση και οφείλει πλέον να εξασφαλίσει όλα αυτά τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο, να έχουμε πετρέλαιο στο πιάτο μας». Τη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος σχολιάζοντας την παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ.

    [05] Άγγιξε τα 130 δολ. το πετρέλαιo

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη βρίσκεται λίγο πριν τα 130 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη και από τις προβλέψεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στα 128,90 δολ. το βαρέλι, υποχωρώντας ελαφρώς από την τιμή-ρεκόρ των 129,60 δολαρίων, που σημείωσε λίγο νωρίτερα.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουνίου, παρουσίαζε νέα αύξηση κατά 2,34 δολάρια, και είχε ανέλθει στα 127,40 δολ. το βαρέλι.

    Η αγορά πετρελαίου εμφάνισε νέα ορμή μετά τη δήλωση του σημαντικού αμερικανού επενδυτή σε συμβόλαια πετρελαίου T. Pickens, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι αυτήν τη χρονιά. Επιπλέον, τόσο η γαλλική επενδυτική τράπεζα Societe Generale, όσο και η ελβετική Credit Suisse, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους σχετικά με τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2008 κατά 14 δολ., στα 115 δολ. το βαρέλι, και κατά 29 δολ., στα 120 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs -η οποία έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις αγορές ενέργειας- συνέβαλε στην ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 127 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή του πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι 141 δολάρια το βαρέλι από 107 δολάρια, που ήταν η προηγούμενή πρόβλεψη της.

    Δήλωση Π. Δούκα

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών -αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις- Πέτρος Δούκας, ερωτηθείς στο περιθώριο εκδήλωσης στην Αθήνα (με ομιλητή τον πρώην πρόεδρο της Fed Αλαν Γκρίνσπαν), για τη νέα άνοδο των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, δήλωσε πως "δύσκολα βλέπω ότι θα υποχωρήσουν από τις σημερινές τιμές" και επισήμανε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

    Γκρίνσπαν για πετρέλαιο

    Υπάρχουν και πλευρές "φούσκας" στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν, ο οποίος μίλησε -μέσω δορυφορικής σύνδεσης- για τα κρίσιμα οικονομικά θέματα των ημερών σε εκδήλωση που οργάνωσε το Capital Leader's Forum στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο κ. Γκρίνσπαν ανέφερε ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου σχετίζονται με το πως θα λειτουργήσουν οι επενδυτές που κατέχουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

    [06] Στον τελικό η Καλομοίρα

    Στον τελικό της Eurovision θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα η Καλομοίρα με το τραγούδι "My Secret Combination". Η ελληνική συμμετοχή διαγωνίσθηκε στον πρώτο ημιτελικό με άλλες 19 χώρες και εξασφάλισε την πρόκρισή της μαζί με τις Ρουμανία, Βοσνία, Φινλανδία, Ρωσία, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Πολωνία και Νορβηγία.

    Ο δεύτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου, ενώ ο μεγάλος τελικός, δύο ημέρες αργότερα, στις 24. Απευθείας στον τελικό πηγαίνουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η περυσινή νικήτρια Σερβία.

    Με μια δεξίωση που παρέθεσε στο "Palata Srbije" του Βελιγραδίου ο γενικός διευθυντής της EBU Svante Stockselius στους συμμετέχοντες αλλά και τους λάτρεις της Eurovision, άνοιξε ουσιαστικά η αυλαία του ευρωπαϊκού αυτού διαγωνισμού τραγουδιού.

    Ο γενικός διευθυντής της EBU ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές του Βελιγραδίου και τους κατοίκους της σερβικής πρωτεύουσας για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία της φετινής διοργάνωσης.

    Από την πλευρά του, ο εκτελών χρέη δημάρχου στο Βελιγράδι Ζόραν Άλιμπιτς ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τη διοργάνωση αλλά και το κοινό για την προβολή της πόλης και εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι αυτοί θα επισκεφθούν και στο μέλλον το Βελιγράδι.

    Περισσότεροι από 4.000 άτομα- διαγωνιζόμενοι, δημοσιογράφοι, fans και επισκέπτες- από τις 43 διαγωνιζόμενες χώρες, συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση.

    Παρουσιαστές των δύο ημιτελικών και του τελικού της Eurovision του Βελιγραδίου θα είναι η Γιοβάνα Γιάνκοβιτς και ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς.

    Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Μπούτσιτς, υπεύθυνη Τύπου της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας, η σκηνή που θα φιλοξενήσει το φετινό, 53ο διαγωνισμό, θα "υποστηρίξει" δύο διαφορετικές εικόνες: στον πρώτο ημιτελικό θα προβληθεί η εικόνα της ίδιας της πόλης και στο δεύτερο το υδάτινο στοιχείο αυτής, ενώ στον τελικό, τα δύο αυτά στοιχεία θα ενωθούν, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της σερβικής πρωτεύουσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 2008 - 4:30:33 UTC