Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη

  • [01] Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη

    Με το ΠΑΣΟΚ «μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα», ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ερώτημα σχετικά με την πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε προς το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ (στο Σωτήρη Σιδέρη) ο Δημ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι σύντομα η φθορά της κυβέρνησης θα αγγίξει και τον πρωθυπουργό, ενώ βαθμολογεί με τρία (με άριστα το δέκα) την πολιτική της χώρας μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο Δ. Παπαδημούλης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για την ευρωβουλή στις εκλογές του επομένου έτους.

    Η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε συνεργασία ΠΑΣΟΚ -Συνασπισμού. Παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του ΣΥΝ είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύετε ότι η θέση αυτή μπορεί να αλλάξει, καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ είναι θετικοί σε συνεργασία των δύο κομμάτων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανοδική μας δυναμική μεγαλώνει τις ευθύνες μας, σήμερα για αποτελεσματική αντιπολίτευση και αύριο για αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Το επόμενο διάστημα, σε αντιστοιχία και με τα μηνύματα της κοινωνίας, καλούμαστε να αναπτύξουμε, ακόμη πιο πειστικά το πρόγραμμά μας και το πολιτικό μας σχέδιο. Φιλοδοξούμε ώστε ο ΣΥΡΙZA να αποτελέσει τον πυρήνα για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης, αντίπαλης προς την πολιτική της ΝΔ και διαφορετικής έναντι της δεξιόστροφης εμμονής του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδυναμία. Οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές και σημαντικές και στο πρόγραμμα και στον εκλογικό νόμο. Μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα. Μακάρι οι συλλογικές του απαντήσεις στο μέλλον να αυξήσουν τη δυνατότητα κοινής δράσης, έναντι των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του στις δημοσκοπήσεις, αν και με μικρή πτώση, παράλληλα, όμως, οι προβλέψεις για το τέλος του δικομματισμού δεν επιβεβαιώνονται. Με ποια πολιτική και με ποια τακτική μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τις δυνάμεις του;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρόκληση για μας είναι σαφής:

    ? Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και νέες πρωτοβουλίες για κοινή δράση με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε συγκεκριμένα θέματα,

    ? Διαρκής επεξεργασία και προβολή συγκεκριμένων και πειστικών εναλλακτικών προτάσεων,

    ? Πολιτικό σχέδιο και πρωτοβουλίες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει τον πυρήνα για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δυνάμεων που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παρ΄ όλα αυτά πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί η συνοχή του. Πιστεύετε, όμως, ότι θα είναι ισχυρή η συνοχή του στις ευρωεκλογές, δεδομένων των διαφωνιών σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009, είναι μια μεγάλη πρόκληση για μια μεγάλη επιτυχία. Που θα δώσει κι άλλο αέρα στα πανιά μας. Που θα δώσει απάντηση σε όσους μιλάνε για δημοσκοπική φούσκα. Στις ευρωεκλογές έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Διαθέτουμε δύο σημαντικά ατού: Την διακριτή αριστερή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και πολιτική, αλλά και έναν πλούσιο και δυναμικό απολογισμό της αριστερής μας παρέμβασης, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, η πορεία μας είναι ανοδική, η δουλειά μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ευρύτερη απήχηση, το εκλογικό σύστημα είναι απλή αναλογική, η ψήφος είναι πιο χαλαρή και κατά συνέπεια πιο πολιτική και «αξιοκρατική». Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Με σύνθεση απόψεων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένους στόχους για μαχητική αριστερή παρέμβαση μέσα στην ΕΕ, μπορούμε να είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά τις προβλέψεις για οριακή πλειοψηφία, η κυβέρνηση, μετά τον ΟΤΕ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ισχυρή στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κόσμος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση. Πείθει ο πρωθυπουργός ή δεν μπορεί να πείσει η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύντομα η μεγάλη φθορά της NΔ θα αγγίξει πιο έντονα και την εικόνα του Πρωθυπουργού. O κ. Καραμανλής είναι ο κορυφαίος υπεύθυνος για τα κυβερνητικά χάλια. Τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, του κομματισμού, της διαφθοράς, τα χάλια του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, τα χάλια στη δημόσια παιδεία και υγεία, δεν μπορούν να κρυφτούν εσαεί «κάτω από το χαλί» του «Μακεδονικού», τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και τη συνάντηση με τον Πούτιν. Το βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν και το ηγετικό έλλειμμα του ΠAΣOK δεν θα λειτουργεί για πάντα ως άλλοθι για τις ευθύνες της NΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού. H ανάδειξη, από την κοινωνία, του ΣΥΡΙZA ως του δημοφιλέστερου κόμματος και αυτού που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, δείχνει το δρόμο: Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΣΥΡΙZA στο χώρο της σημερινής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πιέσει το ΠAΣOΚ για μια επί της ουσίας αριστερή στροφή και να διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης, προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης έναντι της ΝΔ. Δεν είναι εύκολος δρόμος. Είναι, όμως, ο μόνος ρεαλιστικός για να απαλλαγεί το ταχύτερο η χώρα από μια κακή κυβέρνηση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ : Είναι πάρα πολλές οι παρεμβάσεις που έχετε κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιβάλλοντος Στην κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα, σε ποια θέση θα τοποθετούσατε την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα υστερεί δυστυχώς σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Προσωπικά θα έδινα 3 στα 10. Οι αρμόδιες αρχές δεν εφαρμόζουν συχνά την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το περιβάλλον υποβαθμίζεται. Η χώρα σέρνεται στα δικαστήρια, εισπράττει καταδίκες και πρόστιμα. Τελευταία, εισέπραξε έναν διεθνή διασυρμό, η μόνη από τις 141 χώρες που έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ σχετική πολιτική βούληση. Γι' αυτό ακριβώς εξακολουθεί η άρνηση να υπάρξει ένα ισχυρό, αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι υπαρκτές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι «γομολάστιχα» για να σβήνουν τις μεγάλες ευθύνες της ΝΔ. Η θεωρία ότι φταίει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμας ή ο Παπαδημούλης, που θέλουν να σπιλώσουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά, δεν πείθει.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στις ευρωεκλογές του 2009 θα είστε και πάλι υποψήφιος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σκοπεύω να στρατευτώ στη μάχη των ευρωεκλογών με όλες μου τις δυνάμεις. Αν αξιοποιήσουμε όλα μας τα ατού και αποφύγουμε τα αυτογκόλ, μπορούμε να στοχεύσουμε πολύ ψηλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 8:30:23 UTC