Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια"
  • [02] "Ειδική πολιτική για τους ΡΟΜ"

  • [01] "Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια"

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και η πρόθεση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας να γίνει μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς, σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την διεύρυνση της οικογένειάς της και να συμβάλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη προοδευτικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων, αλλά και στην ανάπτυξη και ανάδειξη προοδευτικών αριστερών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο και βέβαια στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε την υποστήριξή του στο δικαίωμα της Σερβίας για την συστηματική της προώθηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Το πώς θα λυθεί το πολιτικό θέμα της Σερβίας εξαρτάται απο εμάς, δήλωσε απο τη μεριά του ο κ.Ντάτσιτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η επαφή σε ανώτατο επίπεδο των δύο προέδρων είναι η πρώτη μετά απο 10 χρόνια, δηλαδή απο την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας είχε στόχο να γίνει μέλος της ΣΔ, είμαστε κόμμα που προσπαθεί να καθιερώσει την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και την προσέγγιση της Σερβίας στις ευρωπαϊκές δομές, είπε.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της Σερβίας, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Γ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας μαζί με τους δύο συμμάχους του κατέχει σημαντική θέση στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Ο κ. Ντατσιτς ευχαρίστησε τον κ.Παπανδρέου για την εντιμότητα που επέδειξε ώστε να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης του ΣΚΣ με τη ΣΔ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με τη Σερβία και για τη στάση που κρατούν στο θέμα του Κοσόβου.

    Γ. Παπανδρέου: Συζήτηση για την ακρίβεια

    «Η καθημερινή ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται και χειροτερεύει καθημερινά και ο Έλληνας πολίτης - καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων μέσα στο 2008», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε επιστολή, που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, με την οποία ζητά Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την ακρίβεια, την ασυδοσία στην αγορά και τα εισοδήματα.

    Ο κ.Παπανδρέου επισημαίνει ακόμη ότι «η ακρίβεια στην Ελλάδα καλπάζει, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να ελεγχθεί η ασυδοσία στην αγορά» και προσθέτει ότι «η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού δεν εντοπίζεται μόνο στον έλεγχο των τιμών, αλλά και στη μη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την ακρίβεια, την ασυδοσία στην αγορά και τα εισοδήματα.

    Γ.Παπακωνσταντίνου για νοθευμένο ηλιέλαιο

    «Από την χαμένη γαλοπούλα περάσαμε στα χαλασμένα γιαούρτια και από αυτά στους χαμένους τόνους ηλιελαίου. Συνεχίζεται η άγνοια, το αλαλούμ, οι αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης και βέβαια η αγωνία των καταναλωτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει 10 ερωτήματα στα οποία δεν έχει πάρει απάντηση και επανέλαβε τρία από αυτά: Πόσοι τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά; Πόσα και ποια είδη τροφίμων περιέχουν την ουσία αυτή; Γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα η πλήρης λίστα των εταιρειών που διακίνησαν το επιμολυσμένο ηλιέλαιο στην αγορά;

    Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά παραιτήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί άλλο ένα εξιλαστήριο θύμα, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ο πρωθυπουργός τις ευθύνες που του αναλογούν».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή Γ. Φλωρίδη με την οποία ζητά παραιτήσεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχουμε σε πολλά ζητήματα ζητήσει παραιτήσεις υπουργών, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σε μια πολιτική κατάσταση στην οποία όλοι χρεώνονται διάφορα πράγματα, αλλά αυτός που έχει την ευθύνη του συντονισμού, του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πολιτικών, να μένει αλώβητος. Και εννοώ τον πρωθυπουργό της χώρας».

    [02] "Ειδική πολιτική για τους ΡΟΜ"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της για το επιμολυσμένο ηλιέλαιο τόνισε πως η ΕΕ "άφησε ελεύθερη την εισαγωγή του ηλιελαίου σε όλες τις χώρες γιατί θεωρεί ότι μπορούν οι ουκρανικές εταιρίες να αναλάβουν τον έλεγχο" και πρόσθεσε ότι έτσι αποδεικνύεται "η περιφρόνηση της ΕΕ στους κανόνες της υγιεινής διατροφής".

    Η κα Παπαρήγα σημείσε ότι "πάνω απβ όλα υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού συμφερόντων, όπου στο τέλος θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα" και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "για εμάς δεν έχει ισχύ καμία διαβεβαίωση, αφού η παραγωγή και το εμπόριο και ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια των μονοπωλίων".

    Σε σχόλιο της για τη συνάντηση της Υπουργού των Εξωτερικών με κοσοβάρο πολιτικό η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

    "Θεωρούμε πρόκληση την επιλογή που έκανε η υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί -επίσημα ή ανεπίσημα για εμάς δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία - με τον ομόλογό της του νέου προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου.Αυτό ισοδυναμεί με αναγνώριση, σε μια περίοδο που έπρεπε να καταδικαστεί ο κατακερματισμός των κρατών και ιδιαίτερα της Σερβίας, σε μια περίοδο που στα Βαλκάνια οργανώνεται η δημιουργία όλο και περισσότερων προτεκτοράτων. Είναι πρόκληση".

    Η ΓΓ της ΚΕ που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ένωσης ΡΟΜ τόνισε ότι "για μάς ο χώρος των Ρόμ είναι πάνω απβ όλα αναπόσπαστο κομμάτι της φτωχολογιάς και των λαϊκών στρωμάτων του τόπου μας και δεν πάει άλλο να τους γεμίζουν κάθε χρόνο με ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες και ιδιαίτερα προεκλογικά".

    Και πρόσθεσε:

    "Συμπαραστεκόμαστε στα μεγάλα προβλήματα που έχουν και που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνδυασμένα. Το οικιστικό με προγράμματα λαϊκής στέγης και όχι με ατομικές λύσεις, το πρόβλημα της δουλειάς, το πρόβλημα της μόρφωσης και το πρόβλημα της υγείας. Ναι, χρειάζεται ειδική πολιτική που σημαίνει και υπηρεσίες δωρεάν, σύγχρονες, αφιερωμένες ειδικά σε αυτό τον χώρο και εκεί που είναι συγκεντρωμένοι".

  • ** Σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ στο λαό, θα μιλήσει αύριο η κα Παπαρήγα.

    Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 May 2008 - 16:30:22 UTC