Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι έλεγχοι
  • [02] Τα βραβεία στις Κάννες
  • [03] Εφιαλτική κατάσταση στη Νάπολη
  • [04] Μετασεισμός με έξι νεκρούς

  • [01] Εντείνονται οι έλεγχοι

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Μελέτη Τζαφέρη, του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Δημήτρη Σκιαδά και του Προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Αντώνη Ζαμπέλα.

    Ο κ. Φώλιας ζήτησε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ τη δημιουργία μεικτής ομάδας ελεγκτών για να εξεταστούν όλα τα σχετικά προϊόντα περιεκτικότητας ηλιελαίου, από σήμερα έως το τέλος του έτους, ακόμη και σε εκείνα που επιστρέφονται μετά από έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών.

    Επίσης, στην περίπτωση που εντοπιστούν παρτίδες επιμολυσμένου ηλιελαίου την ευθύνη της παρακολούθησης και διαχείρισης των ποσοτήτων αυτών αναλαμβάνουν από κοινού ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου.

    Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης όπου εντοπίζει και διαπιστώνει παραβατική συμπεριφορά θα επιβάλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα και θα επιβάλει, επίσης, τις κατά νόμον διοικητικές κυρώσεις.

    Ο Χρήστος Φώλιας συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελο Καλούση, ζητώντας ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις βιομηχανίες τροφίμων αναφορικά με τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο.

    Τονίζοντας ότι «περισσότερο από ποτέ η απόδειξη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να είναι άμεση, πειστική και αποτελεσματική», ο Χρ.Φώλιας ζήτησε από τον ΣΕΒΤ όσες βιομηχανίες τροφίμων τυποποιούν έλαια ή χρησιμοποιούν ηλιέλαιο για την παρασκευή προϊόντων να ενημερώνουν άμεσα τον ΕΦΕΤ, δίνοντας την πλήρη ανάλυση της σύνθεσης των προϊόντων αυτών.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι

    Εν τω μεταξύ, σε τυποποιητήριο της Μεσσηνίας που διακινούσε και συσκεύαζε ελαιόλαδο κατασχέθηκαν ποσότητες ηλιελαίου, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποδειχθεί αν ανήκαν στις επίμαχες ποσότητες του επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου από την Ουκρανία.

    Οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν τώρα προληπτικά και στις μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου και στα ελαιοτριβεία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προωθηθεί στην αγορά το «βρώμικο» ηλιέλαιο μέσω νοθευμένου ελαιολάδου.

    Προϊόντα συνολικού βάρους περίπου 17.000 λίτρων ηλιέλαιου και μαγιονέζας έχουν εντοπίσει μετά από τους ελέγχους που διενήργησαν οι Διευθύνσεις Εμπορίου, Προστασίας Καταναλωτή και Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Αθηνών από την Τρίτη 13/05/2008 μέχρι χθες.

    Συγκεκριμένα σε 1.443 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης τροφίμων, χώρους εστίασης και εργαστήρια παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων καθώς και σε νοσηλευτικές μονάδες ,παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί και αποσύρονται:

    15.410,5 λίτρα ηλιέλαιου διαφόρων εταιριών και συσκευασιών και 1.505,75 λίτρα μαγιονέζας.

    Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και πως οι υπηρεσίες της νομαρχίας θα παρακολουθούν τις εξελίξεις, ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικές.

    [02] Τα βραβεία στις Κάννες

    Στη θαυμάσια, γαλλική ταινία "Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ, γύρω από τη σχέση ενός καθηγητή με τους μαθητές ενός λυκείου σε μια φτωχική περιοχή του Παρισιού, απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού 61ου φεστιβάλ των Καννών.

    Αρκετά ικανοποιητικά αποδείχτηκαν τελικά τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ, με την κριτική επιτροπή να δυσκολεύεται να επιλέξει ανάμεσα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καλών ταινιών. Ετσι, εκτός από τον Καντέ, βραβεύτηκαν ο Τούρκος Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, οι Ιταλοί Ματέο Γκαρόνε και Πάολο Σορεντίνο και οι Βέλγοι αδερφοί Νταρντέν. Ο Κλιντ Ιστγουντ περιορίστηκε με ένα ειδικό βραβείο του 61ου φεστιβάλ.

    Τις ταινίες έκρινε επιτροπή με πρόεδρο τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν και μέλη τους ηθοποιούς Σέρτζιο Καστελίτο (Ιταλία), Νάταλι Πόρτμαν (ΗΠΑ), και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα (Γερμανία) και τους σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό), Ρασίντ Μπουσαρέμπ (Γαλλία) και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ (Ταϊλάνδη).

    - Χρυσός Φοίνικας: "Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ

    - Μέγα Βραβείο: "Γκομόρα" του Ματέο Γκαρόνε

    - Ειδικό Βραβείο του 61ου φεστιβάλ: Κ. Ντενέβ για το "Χριστουγεννιάτικο παραμύθι" του Αρνο Ντεπλεσέν και Κλιντ Ιστγουντ για την "Ανταλλαγή"

    - Βραβείο σκηνοθεσίας: Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν: "Οι τρεις μαϊμούδες"

    - Βραβείο της επιτροπής: "Il divo" του Πάολο Σορεντίνο

    - Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Μπενίσιο ντελ Τόρο για την ταινία "Τσε" του Στίβεν Σόντερμπεργκ

    - Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Σάντρα Κορβελόνι για την ταινία "Linha de pass?" των Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τομάς

    - Καλύτερου σεναρίου: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν: "Το μυστικό της Λόρνα"

    - Χρυσή Κάμερα (για πρώτο έργο): "Πείνα" του Στιβ ΜακΚουίν

    - μνεία: "Θα πεθάνουν όλοι εκτός από μένα"

    - Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία: "Megatron" του Μάριον Κρισάν

    - Βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους: "Jerrycan" του Τζούλιους Εϊβερι.

    Η επιτροπή για τα βραβεία στο τμήμα "Ενα κάποιο βλέμμα", με πρόεδρο τον Τούρκο Φατίχ Ακίν, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στη ρωσική "Τουλπάν" του Σεργκέι Ντβορτσεβόι. Το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στην ιαπωνική "Tokyo Sonata" του Κιγιόσι Κουροσάουα, ενώ το βραβείο "Knockout" του ίδιου τμήματος κέρδισε η ταινία "Τάισον", πορτρέτο του πυγμάχου Μάικ Τάισον από τον Τζέιμς Τόμπακ.

    Στην ουγγρική ταινία "Δέλτα" του Κορνέλ Μουντρούκσο, έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού η επιτροπή της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), ενώ τα υπόλοιπα δυο βραβεία της απονεμήθηκαν στις ταινίες: "Πείνα" του Στιβ ΜακΚουίν (στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα") και "Ελντοράντο" του Μπούλι Λάνερς ("Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών").

    [03] Εφιαλτική κατάσταση στη Νάπολη

    Δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για να λύσει την κρίση των απορριμμάτων στη Νάπολη (νότια Ιταλία), αντιμετωπίζει μια λαϊκή στάση με επικεφαλής δημάρχους που αρνούνται να δημιουργηθούν χωματερές χωρίς συνεννοήσεις.

    Από την Παρασκευή, μέρα και νύχτα, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Κιαϊάνο, μιας συνοικίας της βορειοδυτικής Νάπολης, αποκλείουν την πρόσβαση σε παλιά λατομεία που η κυβέρνηση επέταξε με διάταγμα, μαζί με εννέα άλλες τοποθεσίες τις οποίες θα μετατρέψει σε χωματερές που θα απορροφήσουν τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπανία, την περιφέρεια της Νάπολης.

    "Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει, το πρόβλημα των απορριμμάτων πρέπει να λυθεί. Και γι' αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό", δήλωσε χθες Σάββατο ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη του δοκιμασία αφότου ανέλαβε την εξουσία στις 8 Μαΐου.

    Δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης. Τρείς διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον κατηγορούμενοι για άσκηση βίας εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και θα δικαστούν στις αρχές Ιουνίου.

    Αυτό "το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο κράτος και μια συνοικία", όπως υπογράμμισε σήμερα σε άρθρο της η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", μπορεί να κάνει τους εξεγερμένους κατοίκους της Νάπολης "εθνικά σύμβολα αντίστασης σε μια αυταρχική πολιτική τάξη που στάθηκε ανίκανη να βρει αποτελεσματικές λύσεις μέσα σε 14 χρόνια κρίσης".

    Πολλοί άλλοι δήμοι, όπως αυτοί του Σέρε ή του Τερζίνιο, οι περιοχές των οποίων αντιμετωπίζουν εδώ και σχεδόν 15 χρόνια μια χρόνια κρίση με τα απορρίμματα, αρνούνται να δεχθούν στο έδαφός τους μεγάλες χωματερές. Αυτή του Κιαϊάνο για παράδειγμα πρόκειται να δεχθεί 700.000 τόνους απορριμμάτων.

    Οι υπεύθυνοι των δέκα δήμων που ορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα για να φιλοξενήσουν χωματερές συζήτησαν επί μακρόν σήμερα το απόγευμα στη Νάπολη με τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για την επίλυση της κρίσης των απορριμμάτων Γκουίντο Μπερτολάσο.

    Σχετικά με το Κιαϊάνο, οι εκπρόσωποι του δήμου και αυτοί του κράτους συμφώνησαν να διορίσει η κάθε πλευρά δικούς της εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξετάσουν παράλληλα κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει η χωματερή, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

    [04] Μετασεισμός με έξι νεκρούς

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό μετασεισμό που σημειώθηκε χθες Κυριακή στην Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι τέσσερις νεκροί καταγράφηκαν στην πόλη Χανζχόννγκ της επαρχίας Σααντσί, βόρεια του Σιτσουάν, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του μετασεισμού που είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς και είναι ο ισχυρότερος από όλους του σεισμούς που σημειώθηκαν μετά το σεισμό της 12ης Μαΐου.

    Στην ίδια πόλη 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε ο δήμαρχος της. Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρότερα, ενώ τουλάχιστον 70.000 κτίρια καταστράφηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο. Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Σιτσουάν και στην επαρχία Γκανσού, λίγο βορειότερα.

    Οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 8 βαθμών έχουν φτάσει τους 62000.

    Στο μεταξύ, Κινέζοι στρατιώτες με δέκα κιλά δυναμίτη ο κάθε ένας έφτασαν σήμερα στη λίμνη Τανγκτζιασάν, μια από τις δεκάδες που δημιουργήθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό, με σκοπό να ανατινάξουν πέτρες και χώματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

    Περίπου 1.800 αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή στην περιοχή Μπεϊτσουάν, οι κάτοικοι της οποίας απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας.

    Το Σάββατο η στάθμη του νερού στη λίμνη αυτή ανέβηκε κατά δύο μέτρα, μόλις 29 μέτρα κάτω από το χαμηλότερο σημείο του φράγματος.

    "Τα νερά της λίμνης έφτασαν τα 128 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και αν το φράγμα σπάσει θα σημειωθούν καταστροφικές πλημμύρες", επισημαίνει η ίδια πηγή.

    Ο κίνδυνος είναι πλέον μεγάλος, αφού ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες προβλέπονται για την επαρχία Σιτσουάν που επλήγη από τον σεισμό των 8 Ρίχτερ πριν δύο εβδομάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2008 - 6:30:30 UTC