Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάπτυξη και Περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν
  • [02] "Η καθημερινή ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται"
  • [03] "Αντίσταση από τους εργαζόμενους"
  • [04] "Στήριξη ανεξάρτητων αρχών"

  • [01] Ανάπτυξη και Περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν

    Με τους Ελληνες επιστήμονες, Χρήστο Ζερεφό, καθηγητή στο τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και Αλκιβιάδη Μπάη, καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, οι οποίοι συμβραβεύτηκαν με το Nobel ειρήνης για το 2007, που απονεμήθηκε στον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore και τον Πρόεδρο της IPCC Rajendra Pachauri για τη συμβολή τους στο έργο της διακυβερνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός τους συνεχάρη σημειώνοντας ότι με το επιστημονικό τους έργο για την κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων για να αντιστραφεί μια πορεία που οδηγεί τελικά στην καταστροφή.

    Το διακύβευμα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι τόσο σημαντικό που κανείς δεν δικαιούται και δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει. Η αλήθεια είναι είπε ο κ. Καραμανλής ότι στο παρελθόν εξωθήσαμε το περιβάλλον εκτός ορίων και τώρα χρειάζεται να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία που έχουν διαταράξει.

    Η Ελλάδα τόνισε, δηλώνει ενεργά παρούσα στη διεθνή προσπάθεια που έχει αναληφθεί, έχει επικυρώσει το Κιότο και συνεισφέρει στο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα θα τηρηθούν στο ακέραιο. Ολοι μαζί, οι υπερεθνικοί οργανισμοί, κράτη και κυβερνήσεις, οργανώσεις ενεργών πολιτών, επιστημονική κοινότητα μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση και να αποδείξουμε στην πράξη ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν για το κοινό καλό, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

    Συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο Π.Παυλόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον ξ.Καραμανλή για την προετοιμασία της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας ότι το ενιαίο, πλέον, Υπουργείο Εσωτερικών επιτρέπει έναν καλύτερο, πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα προστασίας από τις πυρκαγιές.

    Η περσινή τραγική εμπειρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας οτι στην κατεύθυνση αυτή συμβάλουν τόσο η προετοιμασία όσο και η συνεργασία και με άλλες χώρες.

    Στην πρόσφατη συνάντηση που είχα στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό μου, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ξεκίνησε να γίνεται πράξη η πρόταση του Προέδρου Σαρκοζί, του Ιουλίου του 2006, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών τότε είχε προτείνει την σταδιακή διαμόρφωση μιας πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ήδη, ξεκίνησε η διμερής συνεργασία με τη Γαλλία, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες στη Μεσόγειο γενικότερα, σημείωσε.

    Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία εκτέλεσης του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του ειδικού επιχειρημσιακού σχεδίου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Η παρουσία του ΟΟΣΑ μας διασφαλίζει να έχουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία και του Οργανισμού και την ευρωπαϊκή εμπειρία γενικότερα σε θέματα προστασίας των πολιτών σε ό,τι αφορά τη μείωση κόστους της γραφειοκρατίας, ιδίως για την ελληνική οικονομία, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση ο κ.Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι θα ολοκληρώσει η ΚΕΔΚΕ το δικό της συνέδριο στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθει και με την ΚΕΔΚΕ και με την ΕΝΑΕ ώστε να προχωρήσει ο διάλογος και να κατατεθεί στη συνέχεια ο νόμος στη Βουλή.

  • ** Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα.

    Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ.Σιούφα ήταν το νομοθετικό έργο της Βουλής για το επόμενο διάστημα και η αυριανή ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. "Η Βουλή αυτή με την απόφαση του ελληνικού λαού είναι αναθεωρητική. Η αυριανή ψηφοφορία είναι μια κορυφαία στιγμή και για τον κοινοβουλευτισμό, αλλά και για τον καταστατικό χάρτη της χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ.Διαμαντούρο

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον Συνήγορο του Πολίτη Γιάννη Καμίνη.

    Ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον κ. Καραμανλή στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, η οποία γίνεται μετά από πρόσκληση του κ. Καμίνη, προκειμένου να ενημερώσει για τα δικαιώματα που απορρέουν από την δεύτερη ιθαγένεια που έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και η οποία είναι η ευρωπαϊκή τους ιθαγένεια.

    Ο κ. Διαμαντούρος υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και εκτός από τον πρωθυπουργό θα ενημερώσει και την πολιτειακή ηγεσία καθώς και τους υπουργούς.

    Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα και με τον κ. Παυλόπουλο ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι συμφώνησαν να επανέλθει ώστε ''να διασφαλίσουμε ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση και ενημέρωση στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης και των δικαστικών αρχών.''

    Ο κ. Διαμαντούρος πρόσθεσε οτι η επίσκεψη"θα επαναληφθεί για να καταστεί απόλυτα σαφές ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν είναι εξωτερικό. Συζητήσαμε λοιπόν πως μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση και ο ευρωπαίος διαμεσολαβητής και ο συνήγορος του πολίτη".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να σπάσει και το μονοπώλιο ορισμένων επαγγελμάτων, ο κ. Διαμαντούρος είπε ότι δεν έγινε συζήτηση και σημείωσε ότι γι' αυτά τα θέματα που άπτονται της πολιτικής ή πολιτικών αποφάσεων δεν υπεισέρχομαι".

    Ωστόσο, σε άλλη ερώτηση αν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαγγέλματα που είναι σήμερα κλειστά, είπε ότι "θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυτό είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση και να αποφασίσει το Κοινοβούλιο.''

    Ο κ. Καμίνης από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ελλήνων απέναντι στην ελληνική δημόσια διοίκηση και ο Ευρωπαίος Συνήγορος τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, άρα και των συμπολιτών μας απέναντι στα όργανα της ΕΕ.

    Ο κ. Καμίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ,είπε ότι στα ασφαλιστικά ταμεία με την εισαγωγή της πληροφορικής υπάρχει βελτίωση, καθώς και στα θέματα της καταβολής των συντάξεων, όπου υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα.

    [02] "Η καθημερινή ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται"

    Mε τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη Νικηφόρο Διαμαντούρο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου. Αυτή την ώρα συναντάται με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνα και αμέσως μετά θα δεχτεί το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    «Η καθημερινή ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται και χειροτερεύει καθημερινά και ο Έλληνας πολίτης - καταναλωτής βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλεπάλληλα κύματα αυξήσεων μέσα στο 2008», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε επιστολή, που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, με την οποία ζητά Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την ακρίβεια, την ασυδοσία στην αγορά και τα εισοδήματα.

    Ο κ.Παπανδρέου επισημαίνει ακόμη ότι «η ακρίβεια στην Ελλάδα καλπάζει, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και της έλλειψης πολιτικής βούλησης να ελεγχθεί η ασυδοσία στην αγορά» και προσθέτει ότι «η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού δεν εντοπίζεται μόνο στον έλεγχο των τιμών, αλλά και στη μη διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας των πολιτών».

    Εκδήλωση για το περιβάλλον

    Ολοήμερη εκδήλωση με θέμα "Περιβάλλον-Ενέργεια-Κλιματική Αλλαγή" διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τον Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος, το Σάββατο, 5 Ιουνίου -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- στην πλατεία Συντάγματος.

    "Η εκδήλωση έρχεται σε περίοδο που οι περιβαλλοντικές επιδόσεις στη χώρα μας έχουν φθάσει στο ναδίρ. Ωστόσο, δεν θέλουμε να γίνει με γκρίνια και "τρομοκρατία", αλλά με προτάσεις και λύσεις", τόνισε ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, στη σχετική συνέντευξη Τύπου.

    "Δεν θέλουμε να είναι εκδήλωση προπαγάνδας, αλλά χαράς και ευαισθητοποίησης", συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, κάνοντας λόγο "για δύσκολο εγχείρημα, το οποίο γίνεται με την πλήρη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ευρω-ομάδα".

    Η εκδήλωση, που προσδοκά να κινηθεί "σε διαδραστικό, τοπικό-περιφερειακό και πολιτικό επίπεδο", όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής Άννη Ποδηματά, θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή DVD, ζωντανή επίδειξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένα παραμύθι για το περιβάλλον από τον Ευγένιο Τριβιζά, ζωντανή συζήτηση, ενώ θα κλείσει με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στις 20.30.

    Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι περιβαλλοντικές εκδηλώσεις WWF Eλλάς και Greenpeace, καθώς και οι εκπρόσωποι της ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας και του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

    Ερωτηθείς για θέματα διαχείρισης πυρκαγιών, χωματερών και υδάτινων πόρων, ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι "η βαθμολογία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ελάχιστο της κλίμακας".

    [03] "Αντίσταση από τους εργαζόμενους"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σήμερα όλους τους κλάδους εργαζομένων να αντιδράσουν και να αντισταθούν "στην επιχείρηση που ξεκίνησε ο διοικητής της «Εθνικής Τράπεζας» να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση και μονομερώς να ανακηρύξει αυξήσεις,οι οποίες μάλιστα είναι και στα όρια,ή ίσως και λίγο κάτω από τη σύμβαση που έκλεισε η ΓΣΕΕ".

    Σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή συνάντησή της με την ΟΤΟΕ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τη διοίκηση της «Εθνικής Τράπεζας»,αλλά "θεωρούμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και αν θέλετε και των γενικότερων επιλογών που έχουν χαραχθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,να καταργηθούν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιβληθεί ο βάρβαρος νόμος είτε των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων ή και ακόμη κατ΄ άτομο, έτσι που να δοθεί ένα ουσιαστικό και ολοκληρωτικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

    [04] "Στήριξη ανεξάρτητων αρχών"

    Τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος.

    Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ενημέρωσε τον Α. Τσίπρα σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που απορρέουν από την ευρωπαϊκή τους ιθαγένεια, τη δεύτερη, δηλαδή, ιθαγένεια των πολιτών της ΕΕ.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο κ.Διαμαντούρος,γίνεται επίσης ενημέρωση και συζήτηση σε επίπεδο δικαστικών αρχών και δημόσιας διοίκησης των χωρών - μελών, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εσωτερικής - εθνικής έννομης τάξης.

    Κατά τη συζήτηση διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες και οι τομείς δράσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, σε σχέση με αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με το κλίμα απαξίωσης των ανεξάρτητων αρχών στη χώρα μας,τη στιγμή μάλιστα που ο Συνήγορος του Πολίτη διεκπεραιώνει 9.500-11.000 καταγγελίες πολιτών ετησίως.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματος στην επίθεση που, όπως είπε, δέχονται οι Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, τη στήριξή του στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα της Παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2008 - 14:30:47 UTC