Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"
  • [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι στην ΠΓΔΜ
  • [03] Ελεγχοι ως το τέλος του έτους

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο. Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ, Πολ Σαρμπάνη.

    Επίκαιρη ερώτηση για το ΕΣΥ

    Επίκαιρη ερώτηση για την "κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου, που σημειώνει ότι "για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας" καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης και σχεδιασμού, και τον ερωτά "γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του ΕΣΥ και των χρημάτων του ελληνικού λαού".

    Συνάντηση με ΟΤΟΕ

    Την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρίσταται σε ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια απλή κίνηση επιχειρηματιών. Είναι πολιτική απόφαση και φιλοσοφία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αποδυναμώσει την οργανωμένη έκφραση των εργαζομένων, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα για να προασπίσουν το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κοινωνία και το κοινοβούλιο και για να αναδείξει αυτές τις αντιδημοκρατικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες.

    [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι στην ΠΓΔΜ

    Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους στο ζήτημα της ονομασίας.

    Κριτική εφ΄ όλης της ύλης κατά των πολιτικών του αντιπάλων και της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στα Σκόπια του συνασπισμού «Για καλύτερη "Μακεδονία», του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, μεταξύ άλλων ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αντιπάλους του «γιατί κατά τα προηγούμενα έτη δεν επιλύσατε το ζήτημα της διένεξης με την Ελλάδα για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας";»

    «Πού ήσασταν επί 15 χρόνια για να λύσετε το ζήτημα με την ονομασία; Πέρασαν 15 χρόνια αφότου παραιτηθήκαμε από την ονομασία και αποδεχθήκαμε την προσωρινή ονομασία FYROM, αφότου αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, αλλάξαμε τη σημαία και παραιτηθήκαμε από την φροντίδα για την μειονότητα. Τώρα, κάνετε τους σοφούς, δηλώνετε έκπληκτοι και μας λέτε ότι η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία για τη Μακεδονία»; ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ το 2009 θα καταργήσει το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Η αναγέννηση του τόπου, είπε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    «Η αναγέννηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας, όσον αφορά το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας, ονομασίας, έθνους, γλώσσας, ριζών, υπερηφάνειας και πλούτου», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κ. Στέφαν αρνήθηκε ότι όσα είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης στη Ρώμη για τον Αγιο Κύριλλο εμπεριείχαν εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδος, την οποία κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τα λόγια του.

    Επέμεινε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Θεσσαλονίκη είναι «η κοιτίδα των πρώτων πανσλαβικών Γραμμάτων αποτελώντας τη γλωσσική βάση των ντόπιων κατοίκων», σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Στέφαν έδωσε εκ νέου στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της εκδήλωσης στη Ρώμη, στο οποίο οι αλυτρωτικές αναφορές δεν περιορίζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκτείνονται και στο Κιλκίς, τη Φλώρινα και την Καστοριά.

    «Θα θέλαμε να ακούσουμε έστω και ένα αντεπιχείρημα που να καταρρίπτουν τις θέσεις αυτές» καταλήγει το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Στέφαν.

    Αναφερόμενη στα όσα είπε ο κ.Γκουέφσκι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αφού ανέφερε ότι δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει στην προεκλογικού χαρακτήρα ρητορεία στην οποία επιδίδεται, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν την ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων.

    Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή η κυβέρνηση που θα προκύψει στα Σκόπια μετά τις εκλογές να επιδείξει πολιτική βούληση ανάλογη με αυτή της Αθήνας, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Ακρως προκλητικές και απολύτως απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αναφορές του κ. Στέφαν στο Βατικανό, παρουσία του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως «τις καταδικάζουμε απερίφραστα».

    [03] Ελεγχοι ως το τέλος του έτους

    Το 80% των επιχειρήσεων τροφίμων είχε απαντήσει στην προθεσμία που τους έχει θεσει μέχρι την Τρίτη ο ΕΦΕΤ προκειμένου να ενημερωθει για τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ο ΕΦΕΤ έχει ζητησει από τις εταιρείες να αποστείλουν και τα αντίστοιχα δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποιες περιπτώσεις επιμόλυνση.

    Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι για δημιουργία μεικτής ομάδας ελεγκτών για να εξεταστούν όλα τα σχετικά προϊόντα περιεκτικότητας ηλιελαίου άνω του 10%, από σήμερα έως το τέλος του έτους και στην περίπτωση που εντοπιστούν παρτίδες επιμολυσμένου ηλιελαίου την ευθύνη της παρακολούθησης και διαχείρισης των ποσοτήτων αυτών αναλαμβάνουν από κοινού ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.

    Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πραγματοποιούν, επίσης, ειδικούς και τακτικούς ελέγχους για την εξέταση της εφαρμογής και τήρησης του μέτρου της διατίμησης στην τιμή του ελαιόλαδου, και όπου διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι κατά νόμον διοικητικές κυρώσεις.

    Προληπτικοί έλεγχοι γίνονται και στα εργαστήρια τυποποίησης ελαιολάδου ώστε να αποκλειστεί η νοθεία με ηλιέλαιο. Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων προκειμένου να αποσαφηνιστεί που έχουν διοχετευθεί οι 18.000 τόνοι ηλιελαίου Ουκρανίας που εισήχθησαν από την 1 Ιανουαρίου 2008 καθώς επαρκή στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 11.000 τόνους.

    Τη Δευτέρα πάντως ένα ακόμα φορτίο 1.500 τόνων ηλιελαίου έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό της εταιρείας UNILEVER. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά παραμένει μπλοκαρισμένο στο λιμάνι της Ελευσίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

    Δεσμεύτηκαν 80 τόνοι ηλιελαίου σε επιχείρηση ελαιουργίας στον Ρέντη

    Ογδόντα συνολικά τόνους ηλιέλαιο, σε συσκευασία 10 λίτρων, ανακάλυψαν και δέσμευσαν στην επιχείρηση ελαιουργίας Υιοί Σταύρου Αμπατζή Ο.Ε. στον Ρέντη, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, που τις τελευταίες ημέρες είχαν εντατικοποιήσει τους ελέγχους τους στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά.

    Στην ίδια επιχείρηση που τώρα αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη, οι υπάλληλοι του ελεγκτικού κλιμακίου ανακάλυψαν και την έλλειψη άδειας λειτουργίας που χορηγεί η διεύθυνση εμπορίου της Νομαρχίας.

    Με εντολή του νομάρχη Γιάννη Μίχα η επιχείρηση "σφραγίσθηκε" μέχρι να συμμορφωθεί, ενώ θα της επιβληθεί και το προβλεπόμενο πρόστιμο.

    Όμως την ίδια ώρα και οι Λιμενικοί "μπλοκάρισαν" στο λιμάνι της Ελευσίνας το με σημαία Γιβραλτάρ δεξαμενόπλοιο "Leoni Teresa" που μετέφερε από την Ολλανδία στη χώρα μας 1500 τόνους ηλιέλαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2008 - 8:38:02 UTC