Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"
  • [02] ΣΥΝ για την Παιδεία

  • [01] "Πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ"

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν περισσότερο απο μία ώρα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με το Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Παιδείας και "θυμάμαι πόσο δημιουργική ήταν η συνεργασία μας". Ο κ.Ιερώνυμος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας και σημείωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας, ενώ τόνισε ότι χάρηκε ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο να λέει ότι υπάρχει η αρχή που βασίζεται στο γνωστό ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα τού Θεού τω Θεώ'' καθώς "οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους". Επίσης, ο κ.Παπανδρέπυ εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον κ. Ιερώνυμο τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

    Επίκαιρη ερώτηση για το ΕΣΥ

    Επίκαιρη ερώτηση για την "κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παπανδρέου, που σημειώνει ότι "για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας" καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης και σχεδιασμού, και τον ερωτά "γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του ΕΣΥ και των χρημάτων του ελληνικού λαού".

    Συνάντηση με ΟΤΟΕ

    Την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων για την προάσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρίσταται σε ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καταργήσει τη συλλογική διαπραγμάτευση, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για μια απλή κίνηση επιχειρηματιών. Είναι πολιτική απόφαση και φιλοσοφία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αποδυναμώσει την οργανωμένη έκφραση των εργαζομένων, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα για να προασπίσουν το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κοινωνία και το κοινοβούλιο και για να αναδείξει αυτές τις αντιδημοκρατικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες.

    [02] ΣΥΝ για την Παιδεία

    Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής, γιατί τελειώνει και τυπικά η παρωδία της συνταγματικής αναθεώρησης που επιχείρησε η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην Παιδεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπέστη μια μεγάλη ήττα στα πανεπιστήμια και την κάλεσε να αναγνωρίσει αυτή την ήττα, πρόσθεσε δε ότι η συνολική στάση της κυβέρνησης χρήζει ψυχαναλυτικής ερμηνείας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έχουμε μια συμπλεγματική αντίδραση εκ μέρους της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστημιο, ενώ υποστήριξε ότι το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ως εκβιαστής, όταν απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των συγγραμμάτων.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση περί διασταλτικής ερμηνείας του Συντάγματος, προκειμένου να παρακαμφθεί το άρθρο 16 και να προωθηθεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι επιλογή της κυβερνησης κι έκανε λόγο για εκτροπή, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τα ΑΕΙ.

    Επίσης, κατηγόρησε την υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Α.Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι μαζί με το ναυάγιο της κυβέρνησης θα παρασυρθεί και η υπεύθυνη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, μιλά για συναίνεση. Πάντως, πρόσθεσε, συναίνεση με την κυβέρνηση υπάρχει, με την Αριστερά όχι.

    Ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ανεχθεί εκβιασμό μέσω της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια, δεν θα δεχθεί αντισυνταγματικές παρεμβάσεις, ούτε τη διαιώνιση της μαύρης εργασίας στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρνήθηκε ότι το κόμμα του υποκινεί τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι το φοιτητικό κίνημα έχει αυτοτελείς διαδικασίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέρριψε την εκδοχή ότι η ένταση στα πανεπιστήμια οφελεί το κόμμα του, τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ είναι σε θέση άμυνας και όχι επίθεσης και πρόσθεσε ότι απαντά με σκληρή γλώσσα, γιατί είναι σκληρή η επίθεση της κυβέρνησης κατά των πανεπιστημίων.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου για συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι κάθε συνεργασία προαπαιτεί προγραμματική σύγκλιση. Σύγκλιση υπάρχει, αλλά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόνισε.

    Επίκαιρη ερώτηση για το άρθρο 16

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία αναφέρει ότι είναι "πρωτοφανές σε σχέση με το Σύνταγμα, αλλά και την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησής του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει πολιτικές σε σύγκρουση με το άρθρο 16 του Συντάγματος, δηλαδή αντί της συνταγματικής επιταγής για δωρεάν δημόσια Παιδεία, να προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών". Ο κ.Αλαβάνος ερωτά τον κ.Καραμανλή "πώς προτίθεται να σεβαστεί το οποίο αποτέλεσμα της ψήφου του ελληνικού κοινοβουλίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, χωρίς να επιχειρηθεί παράκαμψη του Συντάγματος μέσω αυθαίρετων διασταλτικών ερμηνειών", καθώς και "εάν θα σταματήσουν σχετικές δηλώσεις του ίδιου αλλά και υπουργών που λειτουργούν εμπρηστικά σε σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2008 - 12:30:52 UTC