Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίρεται το ασυμβίβαστο
  • [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι στην ΠΓΔΜ

  • [01] Αίρεται το ασυμβίβαστο

    Με ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που οδήγησε στην υιοθέτηση τριών προτάσεων αλλαγών εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

    Με απόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ολομέλεια της Βουλής, ενέκρινε 3 από τις 38 αναθεωρητικές προτάσεις:

    Την κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών (άρθρο 57 και μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 115 του προηγούμενου Συντάγματος). Υπέρ της κατάργησης ψήφισαν 194 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 2 (ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιάννης Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ) και 1 ψήφισε «παρών» (Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ).

    Την απολαβή εκ μέρους της Βουλής, του δικαιώματος να τροποποιεί επιμέρους κονδύλια του τακτικού Προϋπολογισμού και να παρακολουθεί την εκτέλεσή του (άρθρο 79), ομοφώνως

    Την επιφόρτιση του νομοθέτη, να μεριμνά ειδικά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές σε κάθε νόμο που συντάσσει (άρθρο 101) με ψήφους 195 υπέρ, έναντι 2 κατά (Π. Κοροβέσης και Αθ. Λεβέντης).

    Παράλληλα, στο νέο Σύνταγμα, απαλείφεται και μεταβατική διάταξη του άρθρου 115 του προηγούμενου Συντάγματος, που έχει καταστεί αχρείαστη λόγω υλοποίησής της.

    Από τις 38 προτάσεις αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία (και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος) ψήφισε μόνη της τις 11. Πρόκειται για τις προτάσεις για την κατοχύρωση της ενίσχυσης του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών, τη ρητή προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την κατοχύρωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας, την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση, την αναθεώρηση των διατάξεων για την διαδικασία μεταφοράς του πρωτογενούς κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη, τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, την συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου, επιφορτισμένου να ελέγχει το κύρος των βουλευτικών εκλογών και την επίλυση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών των δικαστικών λειτουργών και την τροποποίηση μιας μεταβατικής διάταξης που αφορά τους αντιπροέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

    Η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας, συνέπεσε μβ εκείνην του ΛΑΟΣ, σε άλλες 18 διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες, στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, των άρθρων 24 και 117 για την δασοπροστασία, του άρθρου 14 για τη κατοχύρωση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στα μμε (με μία ψήφο «παρών» εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψαριανού), στην πρόταση αναθεώρησης της διάταξης για την βουλευτική ασυλία (άρθρο 62), στην πρόταση για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου της Επικρατείας στις διοικητικές συμβάσεις (άρθρο 95), για τη σύσταση ειδικού τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων (άρθρο 98), την έκταση της κανονιστικής αρμοδιότητας των ΟΤΑ (άρθρο 102), στην δυνατότητα ένταξης στην υπαλληλική ιεραρχία του δημοσίου, υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (άρθρο 103, όπου υπήρξε και μία λευκή ψήφος εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψαριανού), στην συνταγματική κατοχύρωση της προσωπικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων και στην αλλαγή της ονομασίας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, σε «Συμβούλιο Ελληνισμού της Διασποράς».

    Ευρύτερες πλειοψηφίες (χωρίς ωστόσο να φθάνουν τα απαραίτητα για την αναθεώρηση, 2/3 των βουλευτών) συγκέντρωσαν οι προτάσεις για την κρατική μέριμνα για την προστασία των ζώων και για την χορήγηση εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου με ειδικό τυπικό νόμο (τις οποίες καταψήφισε το ΚΚΕ), όπως επίσης και η κατάργηση της μεταβατικής διάταξης (άρθρο 111 παρ. 6) για τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, την οποία καταψήφισε το ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς, ¶. Φιλίνη και Π. Κοροβέσης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης.

    Τέλος, την πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπερψήφισαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - οι Π. Κοροβέσης και Α. Λεβέντης.

    Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ, με τη δημοσίευση του σχετικού νομοσχεδίου και ψηφίσματος, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατά τις προσεχείς 10 ημέρες, ενώ για να υπάρξει νέα αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη, θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία πενταετία.

    Δήλωση Γ.Παπανδρέου

    Λόγο για "προσχηματική αναθεώρηση ελάχιστων ήσσονος σημασίας διατάξεων" κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει "ακατανόητη σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη την σύμπραξη των άλλων κομμάτων της Αριστεράς σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση". Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι γνωστό, δεν μετείχε στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    "Σήμερα η αναθεώρηση παρωδία της Ν.Δ. έλαβε το χειρότερο για το Σύνταγμα τέλος. Η κυβέρνηση επιχειρώντας να διασώσει το γόητρο του πρωθυπουργού περιορίστηκε στην ανάξια λόγου, προσχηματική αναθεώρηση ελάχιστων ήσσονος σημασίας διατάξεων. Μόνος στόχος της να εμποδίσει μια πραγματική, ουσιαστική αναθεώρηση με προοδευτική κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά έβαλε τη στενή κομματική ιδιοτέλεια πάνω από το συμφέρον του τόπου", αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου και συνεχίζει:

    "Η στάση αυτή της Ν.Δ. δεν εκπλήσσει κανέναν. Είναι η γνωστή αδιόρθωτη δεξιά πολιτική. Προχώρησε χωρίς σεβασμό στην κοινοβουλευτική δεοντολογία. Και γιβ αυτόν και μόνο το λόγο δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δημοκρατικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της αναθεώρησης. Θυμίζουμε τις άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παραβιάσεις των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να ψηφισθεί η αναθεώρηση του άρθρου 24".

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: 'Η σύμπραξη του ΛΑΟΣ ήταν αναμενόμενη, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ιδεολογικά συγγενούς κόμματος κυβερνητικής εφεδρείας. Ακατανόητη όμως σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη είναι η σύμπραξη των άλλων κομμάτων της Αριστεράς σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση. Η απόφασή τους να λειτουργήσουν ως στήριγμα της ανεπαρκούς για την αναθεώρηση κυβερνητικής πλειοψηφίας, εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Επέλεξαν αντί μιας αναθεώρησης που θα έχει γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και το μέλλον της πατρίδας μας, μια αναθεώρηση για το ασυμβίβαστο των βουλευτών. Από την προοπτική μιας νέας προσπάθειας συναινετικής αναθεώρησης σε προοδευτική κατεύθυνση, προτίμησαν να γίνουν συμπλήρωμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια αναθεώρηση μικροκομματικής σκοπιμότητας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: "Οι μεθοδεύσεις αυτές σε τίποτα δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει συνεπές στην δέσμευσή του να αναλάβει ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι συνταγματικές προθεσμίες μια νέα πρωτοβουλία πραγματικής αλλαγής για το Σύνταγμα, όπως θα κάνει και σε κάθε τομέα πολιτικής".

    [02] Ανεβαίνουν οι τόνοι στην ΠΓΔΜ

    Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους στο ζήτημα της ονομασίας.

    Κριτική εφ΄ όλης της ύλης κατά των πολιτικών του αντιπάλων και της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε, μιλώντας στη χθεσινοβραδινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στα Σκόπια του συνασπισμού «Για καλύτερη "Μακεδονία», του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, μεταξύ άλλων ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αντιπάλους του «γιατί κατά τα προηγούμενα έτη δεν επιλύσατε το ζήτημα της διένεξης με την Ελλάδα για τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας";»

    «Πού ήσασταν επί 15 χρόνια για να λύσετε το ζήτημα με την ονομασία; Πέρασαν 15 χρόνια αφότου παραιτηθήκαμε από την ονομασία και αποδεχθήκαμε την προσωρινή ονομασία FYROM, αφότου αναθεωρήσαμε το Σύνταγμα, αλλάξαμε τη σημαία και παραιτηθήκαμε από την φροντίδα για την μειονότητα. Τώρα, κάνετε τους σοφούς, δηλώνετε έκπληκτοι και μας λέτε ότι η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία για τη Μακεδονία»; ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία ότι η ΕΕ το 2009 θα καταργήσει το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ. Η αναγέννηση του τόπου, είπε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    «Η αναγέννηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς μας, όσον αφορά το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας, ονομασίας, έθνους, γλώσσας, ριζών, υπερηφάνειας και πλούτου», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κ. Στέφαν αρνήθηκε ότι όσα είπε στη διάρκεια της εκδήλωσης στη Ρώμη για τον Αγιο Κύριλλο εμπεριείχαν εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδος, την οποία κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τα λόγια του.

    Επέμεινε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Θεσσαλονίκη είναι «η κοιτίδα των πρώτων πανσλαβικών Γραμμάτων αποτελώντας τη γλωσσική βάση των ντόπιων κατοίκων», σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Στέφαν έδωσε εκ νέου στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της εκδήλωσης στη Ρώμη, στο οποίο οι αλυτρωτικές αναφορές δεν περιορίζονται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκτείνονται και στο Κιλκίς, τη Φλώρινα και την Καστοριά.

    «Θα θέλαμε να ακούσουμε έστω και ένα αντεπιχείρημα που να καταρρίπτουν τις θέσεις αυτές» καταλήγει το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Στέφαν.

    Αναφερόμενη στα όσα είπε ο κ.Γκουέφσκι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αφού ανέφερε ότι δεν προτίθεται να τον ακολουθήσει στην προεκλογικού χαρακτήρα ρητορεία στην οποία επιδίδεται, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν την ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων.

    Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή η κυβέρνηση που θα προκύψει στα Σκόπια μετά τις εκλογές να επιδείξει πολιτική βούληση ανάλογη με αυτή της Αθήνας, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Ακρως προκλητικές και απολύτως απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αναφορές του κ. Στέφαν στο Βατικανό, παρουσία του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως «τις καταδικάζουμε απερίφραστα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2008 - 20:57:26 UTC