Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενταση στα Πανεπιστήμια
  • [02] Διάσκεψη για το Περιβάλλον
  • [03] Αποχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος
  • [04] "Βέβαιος" για τη νίκη ο Ομπάμα

  • [01] Ενταση στα Πανεπιστήμια

    "Mετ΄ εμποδίων" διεξήχθησαν χθες οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αφού φοιτητές ήρθαν στα χέρια με άλλους φοιτητές, με αποτέλεσμα να αρχίσουν συμπλοκές και προπηλακισμοί που κράτησαν αρκετές ώρες.

    Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φοιτητές εισέβαλαν σε αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, διακόπτοντας τη συνεδρίαση και κατά τη διάρκεια των μικροεπεισοδίων τραυματίσθηκε ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των ελληνικών Πανεπιστημίων, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε την επίθεση και άσκηση σωματικής βίας κατά του πρύτανη, γεγονός που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ?αποτελεί την αποκορύφωση της κατάλυσης της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και του ακαδημαϊκού ασύλου?.

    Η Σύνοδος, τονίζει ότι ?η επίθεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το απαξιώνει και το υποβαθμίζει. Καλούμε τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουν και να σταθούν στο πλευρό του δημόσιου πανεπιστημίου, καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και απαξίωσης από οπουδήποτε και αν προέρχονται?.

    Η Σύνοδος καταλήγει: ?Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να προστατεύσει το Πανεπιστημιακό Ασυλο, τις Ακαδημαϊκές αξίες και την Αξιοπρέπεια των Πανεπιστημίων?.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους πανεπιστημιακούς φορείς, την κυβέρνηση και τα κόμματα να ενεργήσουν ώστε να εξομαλυνθεί η λειτουργία των Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην ανακοίνωση του καταδικάζει τα ?φαινόμενα διάρρηξης του ιστού του Δημόσιου Πανεπιστημίου?.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη πράξη βίας και βιαιοπραγίας εναντίον εκλεγμένου πρύτανη τα όσα συνέβησαν στο ΑΠΘ και μίλησε για απαξίωση των πανεπιστημίων υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

    «Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με απόλυτο τρόπο τα σημερινά γεγονότα στα πανεπιστήμια. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εξωπανεπιστημιακών, αλλά και οι βίαιες συμπεριφορές μειοψηφιών, βαθαίνουν την κρίση στα πανεπιστήμια» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Τα γεγονότα καταδίκασε η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, επιρρίπτοντας ευθύνες σε αριστεριστές και αντιεξουσιαστές. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ «εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και την οργή της για τα γεγονότα που σημειωθήκαν τόσο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Η ΚΝΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της ?τα στημένα επεισόδια? στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τα οποία χαρακτηρίζει ?προβοκατόρικα? και καλεί το λαό σε επαγρύπνηση, και τους φοιτητές και σπουδαστές ?να μαζικοποιήσουν και να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους?. Τέλος, καλεί για ?μαζική και δυνατή απάντηση ? στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 30 Μαΐου.

    Από την πλευρά του, τόσο η νεολαία του ΣΥΝ, όσο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος επιρρίπτουν την ευθύνη για την ένταση στα πανεπιστήμια στην κυβέρνηση.

    «Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να θέσει όρια στην ασύδοτη δικτατορία των μικρών ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που με τη βία θέλουν να επιβάλλουν την απόψεις τους στην μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές Σχολές τις επόμενες ημέρες, ενώ δύο νέα συλλαλητήρια θα γίνουν σήμερα και αύριο.

    Υπό κατάληψη θα τελεί από σήμερα και για δύο ημέρες το Πολυτεχνείο Κρητης στα Χανιά, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου των φοιτητών του ιδρύματος.

    [02] Διάσκεψη για το Περιβάλλον

    Αρχισαν στο Μέγαρο Μουσικής οι εργασίες της διήμερης Παγκόσμιας Διάσκεψης με θέμα "Κλιματική Αλλαγή και Ανθρώπινη Ασφάλεια".

    Στη διάσκεψη θα μιλήσουν,μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς, ο κ.Α.Ζαβού, η κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η κ.Λ.Τσούκαλη, η κ.Δ.Τριχοπούλου κ.α.

    [03] Αποχώρησαν Ελλάδα και Κύπρος

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μαλλιά, αποχώρησε από τις εργασίες της συνόδου της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνήλθε στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιμείνει στην χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της συνόδου.

    Η αποχώρηση έλαβε χώρα τη στιγμή που στην αίθουσα εισερχόταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στιβ Χάντλεϊ (φωτογραφία). Ταυτόχρονα, αποχώρησε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Σε γραπτή δήλωσή του για το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε τα εξής: «Ως διοργανωτές της συνόδου οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τις χώρες που μετέχουν με βάση το όνομα με το οποίο οι ΗΠΑ τις αναγνωρίζουν. Από το Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και έτσι προσκάλεσαν τη Μακεδονία σε αυτή την σύνοδο. Επειδή η Πρωτοβουλία για τη μη Διάδοση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής δεν είναι επίσημη διοργάνωση που βασίζεται σε συνθήκη ή σε μέλη, δεν θεωρούμε ότι η πρόσκληση που απευθύναμε δημιουργεί προηγούμενο.

    Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβουλία και οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει την παγκόσμια απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των Ην. Εθνών για την εξεύρεση τελικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από την Αθήνα και τα Σκόπια, και θα υιοθετήσουν όποια συμβιβαστική λύση προκύψει από αυτή την διαδικασία».

    [04] "Βέβαιος" για τη νίκη ο Ομπάμα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει να πάρει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το Νοέμβριο με αντίπαλο τον Ρεπουμπλικάνο Τζων ΜακΚέην και πρόσθεσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο εξωτερικό στο πλαίσιο της εκστρατείας του --πιθανότερος προορισμός του θεωρείται το Ιράκ.

    Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει πραγματικά την επόμενη εβδομάδα, μετά τις τελευταίες δύο ψηφοφορίες στη Νότια Ντακότα και την Μοντάνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από το Ντένβερ στο Σικάγο, ο Ομπάμα, ερωτηθείς εάν η μάχη του με τον ΜακΚέην αρχίζει μετά την Τρίτη, απάντησε "ναι", ενώ ερωτηθείς αν θα είναι ο νικητής της μακράς κούρσας για το χρίσμα του κόμματός του μετά την Τρίτη, απάντησε "αυτό πιστεύω".

    Ο 46χρονος γερουσιαστής του Ιλινόι προέβλεψε ότι θα βρεθεί σε "πολύ ισχυρή θέση" για την εξασφάλιση του χρίσματος μετά τη συνάντηση ισχυρών κομματικών στελεχών το Σάββατο και τις ψηφοφορίες της Τρίτης.

    Το Σάββατο αναμένεται να υπάρξει συμβιβασμός για τις διαμφιλεγόμενες πολιτείες του Μίσιγκαν και της Φλόριντας. Αφού συμβεί αυτό και ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, "δε θα υπάρχει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Υποπτεύομαι ότι οι όποιοι αναποφάσιστοι υπερεκλέκτορες έχουν απομείνει θα μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους γρήγορα μετά από αυτό".

    Η αντίπαλος του Ομπάμα Χίλαρυ Κλίντον δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί έως ότου προσμετρηθεί και "η τελευταία ψήφος". Πάντως το χρίσμα θα κριθεί από τους υπερεκλέκτορες, τα 800 μέλη του Κογκρέσου και στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, που έχουν πλήρη ελευθερία στην επιλογή υποψηφίου. Ο Ομπάμα προηγείται στους εκλέκτορες που αναδείχθηκαν με λαϊκή ψήφο και όλο και περισσότεροι υπερεκλέκτορες ανακοινώνουν ότι θα τον στηρίξουν προκειμένου να ξεπεράσει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων για την εξασφάλιση του χρίσματος.

    "Απέχουμε μόνο μερικές ημέρες", είπε ο Ομπάμα, που επιχειρεί να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο Ομπάμα είπε στην εφημερίδα The New York Times ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι στο Ιράκ, γεγονός που ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της βεβαιότητάς του για τη νίκη του και μια προσπάθεια διάψευσης της εις βάρος του κριτικής από πλευράς του ΜακΚέην για έλλειψη εμπειρίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

    Ερωτηθείς αν θα επισκεπτόταν το Ιράκ μαζί με τον ΜακΚέην, ο Ομπάμα απάντησε ότι "δε θέλω να αναμιχθώ σε πολιτικούς ακροβατισμούς". "Εάν πάω στο Ιράκ, θα συνομιλήσω με στρατιώτες και αξιωματικούς, όχι για να κερδίσω πολιτικούς πόντους ή να δώσω παράσταση".

    Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ μέσα σε 16 μήνες εάν εκλεγεί πρόεδρος. Είχε επισκεφθεί τη χώρα τον Ιανουάριο του 2006, στο πλαίσιο αποστολής του Κογκρέσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2008 - 20:20:14 UTC