Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ"
  • [02] "Οχι ιδιωτικοποίηση της Παιδείας"
  • [03] "Ανεφάρμοστος ο νόμος-πλαίσιο"
  • [04] Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου

  • [01] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ"

    Τον άμεσο διορισμό 850 νοσηλευτών ΜΕΘ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό δυναμικό, για να μπουν σε πλήρη λειτουργία 147 εξοπλισμένες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής που δεν λειτουργούν, αλλά και να ενισχυθεί το προσωπικό σε πολλές άλλες. Συνολικά, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "850 νοσηλευτές διορίζονται με άμεσες διαδικασίες από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ για το σκοπό αυτό". Ο κ. Καραμανλής, που δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μείωση του προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2009 προχωρά η πρόσληψη περίπου 4,5 χιλ. γιατρών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.

    "Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993" είπε ο κ. Καραμανλής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, όπου "το 2004 υπήρχαν μόνο 294 ανεπτυγμένες κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 635".

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ασύστολα ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε πίσω του ένα σύστημα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, και υπογράμμισε ότι έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι στα οικονομικά της υγείας.

    "Τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση βελτιώνεται, στο ΕΣΥ. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας", τόνισε ο προσθέτοντας πως ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι μπήκε "τέλος στο άναρχο τοπίο στα οικονομικά της υγείας".

    "Η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού υπηρετεί με σοβαρότητα το σύστημα υγείας. Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Δεν εξωραίζουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος. Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής και σημείωσε: "Βαλαμε ψηλά τον πήχυ, ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις".

    Στη δευτεολογία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, αφορούσε στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών και δείχνει τί κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ:

    "Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να αλλάξουμε". Ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε καταγγελίες υπουργού του ΠΑΣΟΚ για "πιράνχας" στην Υγεία, είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως τα πράγματα έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. "Αυτό που λέμε -και το δείχνουμε κάθε μέρα- είναι ότι, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα". Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4% και ότι το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση.

    Διεκτραγώδησε το σύστημα που "άφησε πίσω του" το ΠΑΣΟΚ "με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές" και θύμισε ότι επί ΝΔ εξασφαλίστηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το Σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα [..] και στην πορεία αυτή έχουμε μαζί μας τους πολίτες "που θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν".

    Νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου

    Τα θέματα της παιδείας και η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις της κ Παπαρήγα και του κ Αλαβάνου.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες, διαστρέβλωση της αλήθειας και εμπρηστικές δηλώσεις που ενισχύουν τις λίγες, ακραίες δυνάμεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη παιδεία, με απόλυτο, όπως είπε σεβασμό στο Σύνταγμα, τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τη λειτουργία των κέντρων ελεύθερων σπουδών.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτάσσοντας την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Δημόσιας εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το νόμο πλαίσιο, με το ξεκάθαρο στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο, να συνδεθεί με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων και να πρωταγωνιστήσει ισότιμα στον ευρωπαϊκό χώρο».

    Αντίθετα, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση δεν πρότεινε κανένα μέτρο ούτε ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του.

    Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής, διαχώρισε το ρόλο του ΚΚΕ απέναντι στα ακραία μικροσύνολα που επιδιώκουν τη κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια», προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται και δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι».

    Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε αδιανόητο τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι η αξιολόγηση είναι μέτρο αντιδραστικό.

    Σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε για «έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα πανεπιστήμια αλλά και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις αλλά και διαστρέβλωση των πραγμάτων.

    «Κάποιοι δεν ήθελαν, κάποιοι δεν μπορούσαν και κάποιοι άλλοι απλώς δημαγωγούσαν και δεν δίστασαν να θυσιάσουν το συμφέρον του τόπου στο βωμό των εσωκομματικών αντιπαράθεσεων και εφήμερων σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν αναστέλλεται, δεν μεταβάλλεται και δεν σταματά, πάντοτε με τον απαιτούμενο σεβασμό στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσει ευρύτατος δημόσιος διάλογος για ένα νέο σύστημα στην εισαγωγή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε ότι αφορά το άρθρο 16, επεσήμανε ότι «πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η αναθεώρηση θα προστάτευε από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκες εξελίξεις», σημείωσε ότι « η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια της συνταγματικής διάταξης, για παράλληλη λειτουργία, κάτω από θεσμικά προκαθορισμένους όρους, Μη Κρατικών Μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην αναφορά του κ.Αλαβάνου για "εμπνευσμένη από την κυβέρνηση οργανωμένη προβοκάτσια ενάντια στο δημόσια πανεπιστήμιο" στην οποία απάντησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά την υβριστική αστειότητα περί κουκουλοφόρων της κυβέρνησης και προβοκάτσιες δεν χωρά απάντηση. Ένα μόνο σχόλιο. Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης"

    Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για το άρθρο 16, να λέει ότι κάποιοι μπορούν να σπάνε και να δέρνουν. Παράλληλα έκανε λόγο για διγλωσσία, αντιφάσεις, ύβρεις και απίστευτα ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες, αλλά και δυστοκία σε ότι αφορά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

    [02] "Οχι ιδιωτικοποίηση της Παιδείας"

    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν «ο μοχλός της πιο άκρατης, ανεξέλεγκτης υποταγής των δημόσιων πανεπιστημίων», υποστήριξε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό.

    «Είναι εξαιρετικά βίαιη η πολιτική της κυβέρνησης και έχει βίαιο περιεχόμενο» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι «οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και αυτός ο τυχοδιωκτικός πολιτισμός καταδικάζεται από το ΚΚΕ».

    Η κα Παπαρήγα, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του κόμματος της για το νόμο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της έχει κάθε δικαίωμα να παλεύει για να δημιουργήσει στην πράξη τις προϋποθέσεις ώστε να μην εφαρμοστεί να ακυρωθεί και να μείνει ανενεργός.

    «Καλούμε τον ελληνικό λαό σε συνειδητή απειθαρχία, μέσα όμως από διαδικασίες πειθούς. Αξιολογήσαμε την αξιολόγηση σας και την απορρίπτουμε γιατί είναι ένα εργαλείο που προωθεί τον οικονομικό εκβιασμό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την υποταγή τους πλήρως στην διαπάλη του ανταγωνισμού και των μονοπωλίων», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Έμφαση έδωσε η γγ τοπυ ΚΚΕ και στο τρόπο που γίνονται οι φοιτητικές εκλογές, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση ώστε, όπως είπε, να σταματήσει «αυτή η απαράδεκτη εκφυλιστική διαδικασία για την οποία όλοι έχουν ευθύνη».

    [03] "Ανεφάρμοστος ο νόμος-πλαίσιο"

    Ως εμπνευστές και πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό, και τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα.

    «Κατανοώ ότι είχατε μόνο επαίνους για το ΚΚΕ και τις χειρότερες συκοφαντίες προς το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και επικαλούμενος σειρά δηλώσεων τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του. «Σας καταγγέλλω ότι εμπνευστήκατε, και είστε οι πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπίστημιο»,

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή την υποχρέωση των πανεπιστημίων να καταθέτουν 4ετή προγραμματισμό για την χρηματοδότηση τους, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.

    «Δεν έκλεψε κανείς από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλπες, όπως έκανε το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δεν υπάρχει κανείς να είναι με μαγκούρες όπως έγινε στο πανεπιστήμιο του Πειραιά πάλι με στέλεχος της παράταξης σας. Εσείς δημιουργήσατε τα επεισόδια τα οποία είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα και τις αξίες», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος και τόνισε:

    «Μας είπατε ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Όταν ο υπουργός σας ο κ Πολύδωρας έλεγε ότι είναι έκνομος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκαλύπτατε. Πρέπει να ζητήσετε συγνώμη κε πρωθυπουργέ για αυτό που έγινε και να δηλώσετε με σαφήνεια το σεβασμό σας προς το σύνταγμα και ότι η συνθήκη της ΕΕ αναθέτει το θέμα οργάνωσης των ελεύθερων κέντρων σπουδών στις χώρες μέλη της».

    Αναφερόμενος στο νόμο-πλαίσιο, ο κ.Αλαβάνος είπε «προειδοποιούμε ότι είναι ανεφάρμοστος" και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων.

    [04] Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου

    Ινδιάνοι του Αμαζονίου μιας από τις τελευταίες φυλές που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από αέρος κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.

    Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες είναι μια σπάνια απόδειξη της ύπαρξης τέτοιων φυλών. Ένας Βραζιλιάνος αξιωματούχος που μετείχε στην αποστολή είπε ότι πολλοί από τους ιθαγενείς κινδυνεύουν σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.

    "Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα μνημειώδες έγκλημα εναντίον του φυσικού κόσμου, των φυλών, της χλωρίδας και μαρτυρά τον τέλειο παραλογισμό με τον οποίο εμείς, οι "πολιτισμένοι", αντιμετωπίζουμε τον κόσμο", δήλωσε ο Χοσέ Κάρλος Μεϊρέγιες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης "Διεθνής Επιβίωση".

    Μία από τις φωτογραφίες, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, δείχνει δύο Ινδιάνους, βαμμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, έτοιμους να εκτοξεύσουν βέλη στο αεροπλάνο που πετά πάνω από το χωριό τους ενώ ένας τρίτος Ινδιάνος τους παρατηρεί. Άλλη φωτογραφία δείχνει περίπου 15 ιθαγενείς κοντά σε αχυροκαλύβες ενώ μερικοί από αυτούς ετοιμάζονται και αυτοί να τοξεύσουν το αεροπλάνο.

    "Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να διασφαλίσει την προστασία των εδαφών τους με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Διαφορετικά, σύντομα θα εξαφανιστούν", είπε ο Στίβεν Κόρι, ο διευθυντής της οργάνωσης η οποία προστατεύει τους ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο.

    Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον "πολιτισμό" περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού. Όλες τους, σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους, να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από νέες ασθένειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 May 2008 - 12:30:45 UTC