Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα
  • [02] Ξεπέρασε τα 139 δολάρια
  • [03] Στηρίζει Ομπάμα η Χίλαρι
  • [04] Στο ρυθμό του Euro

  • [01] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα

    Τη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, με θέμα «Ζώνη Περάματος: Άνθρωποι, χρώμα και σίδερο», που πραγματοποιείται μέσα στον εργασιακό χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο Πέραμα, θα επισκεφθεί αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Ρομ συναντήθηκε χθες η κα Αλέκα Παπαρήγα.

    Για το ΚΚΕ το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον είναι αδιάσπαστο τόνισε η γενική γραμματέας του κόμματος μιλώντας προς τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, στο κτίριο διοίκησης της εταιρίας, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Κωστούλα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ενημερώθηκε για τα θέματα της ΕΥΔΑΠ.

    Η κα Παπαρήγα έθεσε προς τον κ. Κωστούλα το ζήτημα των χρεών που έχουν οι δήμοι έναντι της εταιρίας για το οποίο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ είπε ότι από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ έγινε ρύθμιση αλλά οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί, ενώ συνεχίζουν να μην καταβάλουν το τέλος που εισπράττουν από τους πολίτες.

    Ταυτόχρονα η γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, προτείνοντας να υπάρξει ένας κρατικός, κεντρικός και πανελλαδικής εμβέλειας σχεδιασμός στη διαχείριση του νερού. Είπε μάλιστα ότι αυτό θα βοηθήσει και στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας νερού. Για το θέμα αυτό ο κ. Κωστούλας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πρακτικά, ωστόσο συμφώνησε πως για την Αττική θα ήταν καλό τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ να τα διαχειρίζεται η ίδια η εταιρία και όχι οι δήμοι ή οι δημοτικές επιχειρήσεις.

    Η κα Παπαρήγα έθεσε και το θέμα ιδιωτικοποίησης της εταιρίας για το οποίο ο κ. Κωστούλας είπε ότι η διοίκηση εφαρμόζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι έως σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε μία μετοχή από το περίπου 61% του πακέτου που έχει στον έλεγχο του το δημόσιο.

    Τέλος προς τη διοίκηση της εταιρίας τέθηκε και το θέμα της Ψυτάλλειας για το οποίο ο κ. Κωστούλας είπε ότι από την λυμματολάσπη έχουν απομείνει μόνο 900 τόνοι, ενώ έχει αποκατασταθεί με δενδροφύτευση το 50% της έκτασης που χρησιμοποιούνταν για την απόθεσή της.

    Ο κ. Κωστούλας είπε ακόμη ότι στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι από την πολιτική που ακολουθεί να κερδίσουν οι καταναλωτές.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους είπε ότι για το ΚΚΕ οικολογία, δουλειά, παιδεία και νερό είναι ένα σύνολο αδιάσπαστο.

    Επανέλαβε τη θέση του κόμματος για μια εταιρία δημόσια που θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται πανελλαδικά τους υδάτινους πόρους, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας στο μέλλον.

    Αναφερόμενη στο πρόβλημα μόλυνσης του νερού η κα Παπαρήγα είπε ότι σβ αυτό έχουν ευθύνες και οι δήμοι, επισημαίνοντας ότι η προστασία του νερού και του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων.

    [02] Ξεπέρασε τα 139 δολάρια

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο "έσπασε" η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε και τα 139 δολάρια το βαρέλι (και νωρίτερα τα 137 και 138 δολάρια), ενισχυμένη από το αδύναμο δολάριο και την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

    Στη ραγδαία αύξηση συνέβαλαν, επίσης, οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες, μια επίθεση κατά του Ιράν φαίνεται "αναπόφευκτη", καθώς και οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, σύμφωνα με τις οποίες το πετρέλαιο θα "πιάσει" τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού έκλεισε τελικά στα 138,54 δολάρια το βαρέλι (αυξημένη κατά 10,75 δολάρια) και ενώ -λίγο νωρίτερα- είχε σημειώσει την τιμή-ρεκόρ των 139,12 δολαρίων.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουλίου, είχε σημειώσει την τιμή ρεκόρ των 138,12 δολαρίων.

    Το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ, με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η εξασθένιση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" πάνω από τα 135 δολάρια.

    "Το χρήμα στις διεθνείς αγορές ρέει πάλι στο πετρέλαιο και τα εμπορεύματα", σημειώνει ο αναλυτής της Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ και επισημαίνει πως οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μεταφορών κατά του Ιράν πρόσθεσαν δυναμική στην ανοδική πορεία των τιμών, καθώς, "όταν η αγορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει η τάση να διαβάζονται οι τίτλοι που ενισχύουν τις τιμές και όχι οι άλλοι".

    ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου

    Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να επέμβει προκειμένου να ηρεμήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, για τις οποίες το καρτέλ επιμένει ότι δεν οφείλονται σε βασικά συστατικά των αγορών, αλλά δεν βλέπει καμία άμεση ανάγκη να αυξήσει την προσφορά, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας Οντέιν Ατζουμογκόμπια.

    Ο Ατζουμογκόμπια δήλωσε πως το ασθενές δολάριο και οι φόβοι για ένα κενό της προσφοράς στο μέλλον ευθύνονται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    "Ο ΟΠΕΚ έχει πει πως παρακολουθεί και ελέγχει την αγορά και εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη να επέμβει... ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορέσουν να εγχύσουν λίγο περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά", είπε.

    Ανοδος του ευρώ στα 1,573 δολάρια

    Ανοδικά κινήθηκε και την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς ιδιαίτερα αρνητικό είναι το κλίμα για την αμερικανική οικονομία και το δολάριο. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,5597 δολάρια.

    Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε το Μάιο κατά 5,5% καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 1986. Ταυτοχρόνως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, δείχνουν μείωση της απασχόλησης, εξελίξεις που καταδεικνύουν το μέγεθος της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία. Τα νέα δεδομένα συνεπώς απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

    Απο την άλλη πλευρά, το ευρώ συνεχίζει να κινείται στον απόηχο της χθεσινής προαναγγελίας ανόδου των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ετσι την Παρασκευή κατέγραψε άνοδο έναντι του δολαρίου της τάξεως του 0,5%, καθώς διαπραγματευόταν μεταξύ των 1,5573 - 1,5733 δολαρίων, ενώ το απόγευμα βρισκόταν στα 1,573 δολ., έναντι των 1,5593 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    [03] Στηρίζει Ομπάμα η Χίλαρι

    Τη στήριξή της στον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον.

    Ανοικτό, όμως, παραμένει θέμα του αντιπροέδρου. Κεντρικό ζήτημα είναι το αν η Χίλαρι Κλίντον θα καταλάβει τη θέση, αν και ο Μπάρακ Ομπάμα δηλώνει ότι δεν θα βιαστεί να λάβει απόφαση ενώ και η Κλίντον δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τη θέση, αλλά τονίζει ότι θα δουλέψει σκληρά όποιος και αν είναι ο αντιπρόεδρος.

    Το βράδυ της Πέμπτης, οι δύο πρώην αντίπαλοι συναντήθηκαν κατ' ιδίαν για μία ώρα και είχαν μία «θετική» συζήτηση το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε ακριβώς γνωστό αν και, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, αφορούσε το μέλλον της εκστρατείας.

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Μπαράκ Ομπάμα έπλεξε ένα πλούσιο εγκώμιο στην ηττηθείσα εσωκομματική του αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον και τόνισε πως οι Δημοκρατικοί θα είναι ενωμένοι για να κατατροπώσουν τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζον Μακέιν.

    «Έγραψε ιστορία», τόνισε ο Γερουσιαστής από το Σικάγο για την Κλίντον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βιρτζίνια, που παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα προπύργια των Ρεπουμπλικανών.

    «Δεν υπάρχουν πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στην ιστορία μας που να είναι πιο έξυπνες, πιο ακατάβλητες, πιο αφοσιωμένες να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε έχει την ανάγκη της Γερουσιαστού Κλίντον», τόνισε ο Ομπάμα ενώπιον ενός εκστασιασμένου πλήθους 25.000 υποστηρικτών του σε μία αίθουσα συναυλιών στο Μπρίστοου.

    «Είμαι ένας καλύτερος υποψήφιος χάρις σε όσα εκείνη επέτυχε κι αξίζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι δύο κόρες μου αισθάνονται διαφορετικά λόγω του γεγονότος ότι εκείνη υπήρξε υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ».

    Ο εκπρόσωπος της Κλίντον Φιλ Σίνγκερ δήλωσε πως η Γερουσιαστής δεν εκλιπαρεί για την αντιπροεδρία, μολονότι η ίδια είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι «ανοικτή» στην ιδέα αυτή. Ο Σίνγκερ τόνισε πως η απόφαση για τον αντιπρόεδρο εναπόκειται στον ίδιον τον Ομπάμα.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος σε συνέντευξή του στο CNN είχε τονίσει πως θεωρεί ότι είναι καλός στη λήψη αποφάσεων, καθώς δεν τις λαμβάνει βιαστικά και δεν αντιδρά σε πιέσεις.

    Εν τω μεταξύ, υπέρ του Ομπάμα τάχθηκε και ο Χάρι Ράιντ, αρχηγός των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο οποίος μέχρι σήμερα παρέμενε ουδέτερος.

    [04] Στο ρυθμό του Euro

    Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα είναι στραμμένα τα ποδοσφαιρικά βλέμματα του πλανήτη για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, καθώς από σήμερα μέχρι και τις 29 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το τρόπαιο θα διεκδικήσουν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους και φαβορί για να πάρουν τα «σκήπτρα» από την εθνική Ελλάδας, είναι η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία.

    Στο «Σεντ Γιάκομπ» της Βασιλείας, χωρητικότητας 40.000 θεατών, ανοίγει το απόγευμα (19:00) η αυλαία του EURO 2008, με την συνδιοργανώτρια Ελβετία να φιλοξενεί την Τσεχία. Η αναμέτρηση θα γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου, με διαιτητή τον Ιταλό, Ρομπέρτο Ροσέτι και απο το αποτέλεσμα της θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό, η μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, που ισοδυναμούν με πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το παιχνίδι της Πορτογαλίας με την Τουρκία, για τον 1ο όμιλο του τουρνουά, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη (21:45).

    Η Πορτογαλία με μεγάλο όπλο τον φοβερό και τρομερό Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει τη νίκη για να δείξει τη δυναμική της, καθώς οι Ιβηρες πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν έως το τέλος του δρόμου και να κατακτήσουν το τρόπαιο της διοργάνωσης. Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα και αναμένεται να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

    Από την άλλη πλευρά, κόντρα σ' ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την Πορτογαλία, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι και η Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, που είχε νικήσει την ομάδα του Σκολάρι στην πρεμιέρα. Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά ο Νιχάτ Καχβετσί πιστεύει πως δεν πρέπει η ομάδα του να εστιάσει την προσοχή της μόνο στον σούπερ σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 June 2008 - 4:30:23 UTC