Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ελλάς - Γαλλία - νέα συμμαχία"
  • [02] "Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου"
  • [03] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] Προβλέψεις για 150 δολάρια

  • [01] "Ελλάς - Γαλλία - νέα συμμαχία"

    Στη Βιέννη θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αυστριακό καγκελάριο Άλφρεντ Γκουζενμπάουρερκαι τον αντικαγκελάριο Βιλχελμ Μόλτερερ.

    Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) Βόλφγκανγκ Σιουσελ.

    Το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει στο Σάλτσμπουργκ τον πρώτο αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου με αντίπαλο τη Σουηδία, για το Euro 2008.

    Συνεργασία με Φ.Πετραλιά

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πετραλιά είχε χθες ο ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επρόκειτο για μια τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης μετά τη συνάντηση.

    "Η μεταρρύθμιση προχωρά κανονικά και στο διάγραμμμα που είχε τεθεί" τόνισε η κα Πετραλιά και ανέφερε ότι ήδη έχουν γίνει εντάξεις τριών Ταμείων, ενώ την 1η Αυγούστου μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, στη διαρκεια της οποίας θα ενταχθούν άλλα 28 Ταμεία.

    Παράλληλα, είπε η υπουργός, λειτουργούν οι επιτροπές για την επιλογή των προέδρων των Ταμείων. Εχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις και υπάρχουν 63 προτάσεις με βιογραφικά, ανέφερε.

    "Ολο το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς για να φθάσουμε στην 1η Οκτωβρίου που ξεκινά η τρίτη φάση με την οποία ολοκηρώνεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση" σημείωσε η κα Πετραλιά και πρόσθεσε ότι με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ενιαία μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι είναι μύθος η μείωση των αποθεματικών των Ταμείων, γιατί με τις ενοποιήσεις δεν ενοχλούνται τα αποθεματικά.

    Σε άλλη για την ακρίβεια τόνισε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό, παγκόσμιο, φαινόμενο και ότι το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας στο Λουξεμβούργο. Υπενθύμισε ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο με την οποία του ζητά το ζήτημα της ακρίβειας να συζητηθεί στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συνομιλίες με Νικολά Σαρκοζί

    Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Προεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξάλλου, οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση πτητικής εκπαίδευσης, η δε Υπουργός Εξωτερικών και ο γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών υπέγραψαν πρόσθετο μνημόνιο στην ήδη υπάρχουσα ελληνογαλλική συμφωνία για τις πνευματικές και καλλιτεχνικές σχέσεις.

    Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για τους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και χαρακτήρισε το Γάλλο Πρόεδρο προσωπικό του φίλο, αλλά και συμπατριώτη από την Θεσσαλονίκη, κάνοντας έτσι αναφορά στις ρίζες του Νικολά Σαρκοζί.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

    Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη Γαλλική προεδρία της ΕΕ και σε αυτό τον τομέα, αναφερόμενος δε σε μια από τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, που είναι η μετανάστευση, επανέφερε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της Μεσογειακής Ενωσης, που προτείνει η Γαλλία, σημειώνοντας ότι θα οφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής από νέες μορφές συνεργασίας που θα προκύψουν και τόνισε ότι αυτή η προοπτική δεν συνδέεται με τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Συζητήθηκαν ακόμα θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αλλά και για συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών και στρατιωτικής συνεργασίας. Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες πάνω σε αυτά τα θέματα.

    Ακόμη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ότι συζήτησαν για το θέμα της ακρίβειας, με αφορμή και την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο για να τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε συμφωνεί σε όλα με τον έλληνα πρωθυπουργό, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πουθενά πρόβλημα στις ελληνογαλλικές σχέσεις, συμφώνησε δε και με τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής, ενώ χαρακτήρισε καλή ιδέα να υπάρξει ελληνογαλλική δύναμη που θα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα.

    Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο Σαρκοζί, που απευθύνθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα, τόνισε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να προστεύσει τους πολίτες της, υπενθυμιζοντας τη δική του πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την πρόταση της Αυστρίας να φορολογηθεί η κερδοσκοπία.

    Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι από τη Μεσογειακή Ενωση δεν αποκλείεται η Τουρκία, ενώ αποσύνδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος από την ίδρυση της Ενωσης, αν και επανέλαβε τις επιφυλάξεις του και την πρότασή του για ειδική σχέση ΕΕ -Τουρκίας.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του στην Ελλάδα, αλλά και ανησυχίες για τον τρόπο διενέργειας των πρόσφατων εκλογών στην γείτονα, ενώ ο πρωθυπουργός που, για πρώτη φορά αναφέρθηκε στις εκλογές αυτές, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και έστειλε μήνυμα ότι αν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα του ονόματος η Ελλάδα θα τηρήσει την ίδια στάση, όπου αλλού χρειαστεί.

    Ομιλία Ν. Σαρκοζί στη Βουλή

    Στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας της Ελλάδας και Γαλλίας αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και θυμίζοντας το παλαιότερο σύνθημα "Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία" πρότεινε να αντικατασταθεί με το "Ελλας - Γαλλία - νέα συμμαχία" «Πρέπει να θέσουμε αυτή τη νέα συμμαχία στην υπηρεσία της Ενωμένης Ευρώπης» είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, ο κ.Σαρκοζί τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και σημείωσε πως «η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει». "Εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά "ήρθε επιτέλους η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας", αλλά και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας στενής σχέσης σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ενωσης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ζήτω η νέα συμμαχία Γαλλίας - Ελλάδας».

    Τον Νικολά Σαρκοζί, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα υποδέχθηκε χθες στο αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε με κατάθεση από τον Γάλλο Πρόεδρο στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια μετέβη στη Βουλή όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Δ.Σιούφας.

    Μετά την ομιλία του στη Βουλή, ο Γάλλος Πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    "Η παρουσία σας υπογραμμίζει τις εγκάρδιες και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών", είπε ο κ. Κ.Παπούλιας υποδεχόμενος το Γάλλο ομόλογό του και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Σαρκοζί στη Βουλή, λέγοντας «μιλήσατε για μια νέα συμμαχία. Η ομιλία σας στη Βουλή έκανε μεγάλη εντύπωση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Ελληνες βουλευτές, αυτά που είπατε τα προσυπογράφω».

    Κατά την ανταλλαγή των δώρων ο κ. Παπούλιας πρόσφερε δυο κύπελλα επίχρυσα μυκηναϊκής εποχής και μια γκραβούρα της Θεσσαλονίκης προερχόμενη από τη Βίβλο.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσφερε στον κ. Παπούλια το Μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τέσσερις γκραβούρες που παρουσιάζουν τη γεωφυσική εξέλιξη της γης.

    Ακολούθησε συνάντηση των δυο προέδρων παρουσία της κ. Μπακογιάννη, του κ. Μεϊμαράκη και του Γάλλου υπουργού Αμυνας κ. Μορέν και γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας κ.α.

    Αμέσως μετά, ο κ. Σαρκοζί είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή κοινής διακήρυξης για την Αμυνα και την Ασφάλεια.

    [02] "Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου"

    Η Δεξιά πρέπει να πέσει γρήγορα γιατί αν αφήσουμε την Ελλάδα στην ανομία, τότε θα συνεχιστεί ο καταστροφικός της κατήφορος και θα επικρατήσει το σλόγκαν "ο καθένας για τον εαυτό του και όποιος αρπάξει", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με την οργανωτική της ανασυγκρότηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη χώρα μας σήμερα συγκρούονται δύο αντιλήψεις γύρω από το ερώτημα "πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος", με τη μία να εκπροσωπεί την Ελλάδα "των μεσαζόντων, των επιτήδειων, των κομματικών παραγόντων, του ρουσφετιού και της βίας" - αντίληψη την οποία χαρακτήρισε "απολυταρχική" και "φασιστική".

    Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι η Ελλάδα της διαφάνειας, της διαβούλευσης, των παραγωγικών δυνάμεων, των πολιτών, των κανόνων και αρχών, μια αντίληψη "βαθιά εθνική και δημοκρατική".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως "όταν έλεγε «Η Ελλάδα στους Ελληνες», δεν εννοούσε μόνο την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία και τη χειραγώγηση των ΗΠΑ και την απαλλαγή από την κηδεμονία και τη χειραγώγηση της ΕΣΣΔ της παραδοσιακής αριστεράς, αλλά ήταν ενάντια σε κάθε κηδεμονία και χειραγώγηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την ΠΑΣΠ να γίνει δύναμη ανατροπής και ελπίδας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο, όπως είπε, "δέχεται επίθεση απο τη νεοσυντήρηση και τη ΝΔ", ενώ περιγράφοντας την κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, είπε ότι αυτά είναι αιχμάλωτα της διαφθοράς συνειδήσεων, της συναλλαγής, της αδιαφορίας των καθηγητών, της απομόνωσης, της τυπολατρίας και ενός "χαρτιού" -του πτυχίου- αντί της ελεύθερης κριτικής γνώσης.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το φοιτητικό κίνημα είναι "αιχμάλωτο της απουσίας της ΕΦΕΕ".

    Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο χαρακτήρισε "ιερό δικαίωμα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει απο τη μιά η αντίληψη της ΝΔ που θέλει την αστυνομία και από την άλλη η αντίληψη "γκρουπούσκουλων που θέλουν να καταργήσουν τη σκέψη στα ΑΕΙ".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ για την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε συντηρητικές και τις "αριστερίστικες ομάδες που δεν θέλουν αλλαγές υπέρ του δημοσίου πανεπιστημίου".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το σημερινό μοντέλο δημοσίου πανεπιστημίου έχει κλείσει τον κύκλο του, τονίζοντας ότι η "απάντηση δεν είναι το σοκ των ιδιωτικών", αλλά η "πλήρης αυτονομία του πανεπιστημίου που θα είναι υπόλογο στην κοινωνία με λογοδοσία και αξιολόγηση".

    Επίσης τάχθηκε υπέρ του δημοσίου ελέγχου του πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την αγορά εργασίας, καθώς και υπέρ της χρηματοδότησης της Παιδείας με το 5% του ΑΕΠ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιπλέον ανέφερε ότι ένας δείκτης αξιολογησης των ΑΕΙ θα μπορούσε να είναι το ποσοστό "των αποφοίτων ενός πανεπιστημίου που βρίσκουν δουλειά ένα χρόνο μετά την αποφοιτήσή τους".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε επίσης την ΠΑΣΠ να γίνει δύναμη ευρύτερων ανατροπών και αλλαγών στην κοινωνία και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ξέρει "πως υπάρχει άλλος δρόμος", ο οποίος θα βασίζεται σε μια νέα εθνική στρατηγική και ένα νέο πατριωτισμό, κεντρική συνισταμένη του οποίου θα είναι η επένδυση στην ποιότητα, τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

    Ομιλία Γ.Ραγούση

    Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε εν συντομία στην 33χρονη πορεία της οργάνωσης, τόνισε τη σημασία των αποφάσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για το μέλλον της, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη δουλειά της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΠ, προκειμένου η οργάνωση να φθάσει στις εργασίες.

    Επιστολή Γ.Παπανδρέου στο Σαρκοζί

    Την ανησυχία του για τα δυτικά Βαλκάνια και την περίοδο ρευστότητας και αστάθειας στην οποία επανέρχονται εκφράζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Σαρκοζί ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον επόμενο μήνα, τονίζει ότι όποιες λύσεις δοθούν στην περιοχή δεν πρέπει να αναπαράξουν νέες εντάσεις και εθνικισμούς. Και επισημαίνει ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του από ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση των "27", δεν έχει συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, η Ευρώπη χάνει την αξιοπιστία της ως σταθεροποιητική δύναμη, ενώ πλήττεται σοβαρά η ευρωπαϊκή στρατηγική και τα Βαλκάνια. Και ζητεί από τον κ. Σαρκοζί να "επαναφέρει στο κέντρο της προτεραιοτήτων της Ένωσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών κρατών".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την υποστήριξη της Γαλλίας στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πολιτικού κεκτημένου, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό αποτελεί βασική ευθύνη και υποχρέωση από την πλευρά της Γαλλίας, όπως και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και τα λανθασμένα μηνύματα τα οποία τροφοδοτούν την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό δυνάμεων που είναι προσκολλημένες στο παρελθόν.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων "αποτελεί το μεγάλο "Σχέδιο Ειρήνης" για την Ευρώπη".

    Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραμένει σταθερή και συνεπής στις αποφάσεις και στη στρατηγική που έχει αποφασισθεί συλλογικά και παράλληλα να μην επιτρέψει την αλλοίωση των αποφάσεών της από την Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί με όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ένωση και τα κράτη μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Σαρκοζί για ειδική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας ότι "οφείλουμε να παραμένουμε συνεπείς στην ευρωπαϊκή προοπτική με στόχο την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Ιδιαίτερα κατά τον κ. Παπανδρέου αυτό έχει σημασία στη σημερινή συγκυρία "όπου επιχειρείται συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας στο Κυπριακό.

    Καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις και τη διχοτόμηση κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιβάλλεται, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλική Προεδρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της κινητικότητας που διαφαίνεται με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη μεταβατική περίοδο, στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών κρίνονται και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς και την ιστορία. Στην περίοδο αυτή, πρόσθεσε, απαιτούνται ολοκληρωμένες στρατηγικές προτάσεις για το ρόλο της Ευρώπης.

    [03] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα

    Τη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, με θέμα «Ζώνη Περάματος: Άνθρωποι, χρώμα και σίδερο», που πραγματοποιείται μέσα στον εργασιακό χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στο Πέραμα, θα επισκεφθεί το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    ΚΚΕ για την υπόθεση της Siemens

    Ας μην προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής. Και η υπόθεση της Siemens φανερώνει ότι το εύρος και το βάθος της σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής γύρω από το μονοπωλιακό κεφάλαιο είναι τεράστια. Η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να εξαντληθούν όποια περιθώρια υπάρχουν για την διαλεύκανση της υπόθεσης, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    [04] Προβλέψεις για 150 δολάρια

    Η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τον Ιουλίο στα 150 δολάρια, προβλέπουν τώρα οικονομικοί αναλυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου συμβάλει το αδύναμο δολάριο και η αύξηση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έφτασε στο 5,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 5% τον προηγούμενο μήνα ενώ δε γίνονται και νέες επενδύσεις.

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο "έσπαγε" η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε το βράδυ και τα 139 δολάρια το βαρέλι.

    Στη ραγδαία αύξηση συνέβαλαν, επίσης, οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ, σύμφωνα με τις οποίες, μια επίθεση κατά του Ιράν φαίνεται "αναπόφευκτη", καθώς και οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, σύμφωνα με τις οποίες το πετρέλαιο θα "πιάσει" τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού έκλεισε τελικά στα 138,54 δολάρια το βαρέλι (αυξημένη κατά 10,75 δολάρια) και ενώ -λίγο νωρίτερα- είχε σημειώσει την τιμή-ρεκόρ των 139,12 δολαρίων.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, παράδοσης Ιουλίου, είχε σημειώσει την τιμή ρεκόρ των 138,12 δολαρίων.

    Το δολάριο υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του ευρώ μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ, με την οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η εξασθένιση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" πάνω από τα 135 δολάρια.

    "Το χρήμα στις διεθνείς αγορές ρέει πάλι στο πετρέλαιο και τα εμπορεύματα", σημειώνει ο αναλυτής της Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ και επισημαίνει πως οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μεταφορών κατά του Ιράν πρόσθεσαν δυναμική στην ανοδική πορεία των τιμών, καθώς, "όταν η αγορά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, υπάρχει η τάση να διαβάζονται οι τίτλοι που ενισχύουν τις τιμές και όχι οι άλλοι".

    ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου

    Ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να επέμβει προκειμένου να ηρεμήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, για τις οποίες το καρτέλ επιμένει ότι δεν οφείλονται σε βασικά συστατικά των αγορών, αλλά δεν βλέπει καμία άμεση ανάγκη να αυξήσει την προσφορά, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας Οντέιν Ατζουμογκόμπια.

    Ο Ατζουμογκόμπια δήλωσε πως το ασθενές δολάριο και οι φόβοι για ένα κενό της προσφοράς στο μέλλον ευθύνονται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    "Ο ΟΠΕΚ έχει πει πως παρακολουθεί και ελέγχει την αγορά και εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη να επέμβει... ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορέσουν να εγχύσουν λίγο περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 June 2008 - 4:30:27 UTC