Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκτακτη σύσκεψη για τους πληγέντες
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Πολιτική για τους απόδημους
  • [03] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
  • [04] Συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί
  • [05] Βομβιστική επίθεση στην Αλγερία

  • [01] Έκτακτη σύσκεψη για τους πληγέντες

    Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, μετά το τέλος των συναντήσεών του με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα, προκειμένου να προεδρεύσει έκτακτης συσκέψεως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον χθεσινό σεισμό στην Πελοπόννησο.

    Στη σύσκεψη, που γίνεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν κληθεί οι υπουργοί Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Γ. Αλογοσκούφης, Θ. Ρουσόπουλος και Ευαγγ. Μεϊμαράκης.

    Αρχικά, ο κ. πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να παραμείνει στην Αυστρία και επρόκειτο να παρακολουθήσει αύριο τον πρώτο αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, για τη διοργάνωση του Euro 2008, εναντίον της Σουηδίας.

    Αύριο στις 10.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή για το σεισμό

    Τη θλίψη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από τον ισχυρό σεισμό στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

    "Η σκέψη μου αυτές τις ώρες είναι στους συμπολίτες μας που πλήττονται", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Μαζί με τη θλίψη όλων για τα συμβαίνοντα και για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι η Πολιτεία και πάλι θα βρεθεί στο πλευρό όσων δοκιμάζονται".

    "Έδωσα ήδη εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να κινήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πέρυσι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε αμέσως όσοι έχασαν τη μόνιμη κατοικία τους να λάβουν μία πρώτη οικονομική αρωγή", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, ήταν σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ενημερώθηκε για όλες τις παραμέτρους που αφορούν το σεισμό και έδωσε εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

    Ελεγχοι και έκτακτη βοήθεια προς τους πληγέντες

    Δυο νεκροι δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που έπληξε τη νοτιοδυτική Ελλάδα.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή.

    Στους νομούς Ηλείας και Αχαίας εφαρμόζεται το σχέδιο "Ξενοκράτης", ενώ από το Υπουργείο Υγειας ενεργοποιήθηκε το σχέδιο "Περσέας" για τα νοσοκομεία όλης της περιοχής.

    Από το σεισμό, περισσότερο έχουν πληγεί οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και κυρίως ο δήμος Δύμης, όπου και καταγράφηκε ο θάνατος ενός άνδρα. Επίσης, απεγκλωβίστηκε σώο ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που καταπλακώθηκε από δέντρο.

    Το χωριό Βάλμη στην επαρχία Πηνίας υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή καθώς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές όλα τα σπίτια της περιοχής.

    Στην Πάτρα, έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιπολούν για να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

    Ζημιές και καταρρεύσεις κτιρίων έχουν αναφερθεί, επίσης στο Βαρθολομιό, στην Αμαλιάδα και άλλες περιοχές της βόρειας Ηλείας. Εχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες, έχουν προκληθεί ρωγμές σε καμπαναριά, κλπ.

    Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία άτομα απεγκλωβίστηκαν σώα από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας.

    Τις σεισμόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στην Ανδραβίδα. Σύσκεψη στη Νομαρχία Ηλείας με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων είχε και ο υπουργός Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στην Κάτω Αχαία.

    Οικονομική βοήθεια

    Με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους τα σπίτια τους κατέρρευσαν από το σεισμό και ήταν η πρώτη τους κατοικία.

    Παράλληλα, εκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους σεισμοπαθείς, με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Το ποσό θα δοθεί μέσω των τοπικών ενώσεων των νομών Αχαΐας και Ηλείας και θα διατεθεί από το αποθεματικό της ΚΕΔΚΕ.

    Τη βοήθειά της προσφέρει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", με εντολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Κλιμάκιο της οργάνωσης με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της Κ. Δήμτσα μεταβαίνει στην περιοχή όπου δοκιμάζεται και, σε συνεργασία με τις μητροπόλεις, θα διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια που συνίσταται σε είδη πρώτης ανάγκης όπως σκηνές, υπνόσακους, τρόφιμα και ρούχα.

    Οπως ανακοινώθηκε απο την Οργάνωση τέθηκαν στη διάθεση της μητρόπολης Ηλείας κλίνες του "Μουστογιάνειου" γηροκομείου και του ιδρύματος "Καλός Σαμαρείτης", προκειμένου να φιλοξενηθούν σεισμόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής.

    Σύσκεψη υπό τον Πρ. Παυλόπουλο στην Ανδραβίδα

    Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στο νομό Ηλείας προήδρευσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και την εφαρμογή μέτρων για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων.

    Το πρώτο πράγμα που θα γίνει, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, θα είναι η κήρυξη των περιοχών στους δύο νομούς Ηλείας και Αχαΐας, ως σεισμοπλήκτων. Σε αυτές τις περιοχές θα ληφθούν μέτρα για όσους επλήγησαν και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των κτιρίων και σε ό,τι αφορά την επιδότηση του ενοικίου, καθώς επίσης και όλα τα μέτρα σε σχέση με τις επιχειρήσεις.

    Ηδη, έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση με χρηματικό ποσό 3.000 ευρώ, εκείνων που έχασαν το σπίτι τους και ήταν πρώτη κατοικία. Σε αυτό προστίθενται και τα 2.000 ευρώ που ανακοίνωσε η ΚΕΔΚΕ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ακόμη την έκτακτη ενίσχυση τόσο των δύο Νομαρχιών Ηλείας και Αχαίας, όσο και των Δήμων οι οποίοι έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις πρώτες εργασίες καθαρισμού δρόμων και άλλων υποδομών, αλλά και την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

    Όσον αφορά τη στέγαση των σεισμοπλήκτων, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι τα πρώτα κοντέινερ έχουν ήδη ξεκινήσει για τις σεισμόπληκτες περιοχές και ως την Παρασκευή θα έχουν φθάσει όλα τα απαραίτητα κοντέινερ, ώστε εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους, είτε επειδή έχουν καταρρεύσει, είτε επειδή τα σπίτια αυτά κρίνονται ως μη κατοικήσιμα, να μπουν να εγκατασταθούν

    Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, ώστε να διατεθεί στην Περιφέρεια το απαραίτητο ποσό, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το αρδευτικό δίκτυο, σε όλες τις περιοχές μέσω του ΟΤΟΕΒ οι οποίες είναι και οι αρμόδιες.

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε για μία ακόμη φορά την οδύνη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τη συμπαράσταση για όλους εκείνους που πλήττονται.

    Εκτιμήσεις σεισμολόγων

    Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν αμέσως τα σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς για να μην σημειωθούν καταρρεύσεις.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ισχυρής μετασεισιμής δραστηριότητα τις επόμενες ώρες και ημέρες. Ο σεισμός, είπε, ήταν επιφανειακός με βάθος που δεν ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα και ήταν ένας σεισμός που δεν μας εξέπληξε, καθώς η περιοχή έχει μεγάλο ιστορικό.

    Σήμερα ο κ.Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο, δεν συμβαίνει πάντοτε ισχυρός μετασεισμός, είναι πιθανό να συμβεί, το γεγονός όμως ότι έχει αργήσει να συμβεί αυτός ο ισχυρός μετασεισμός, δεν είναι ανησυχητική εξέλιξη, διότι δεν συμβαίνει πάντα.

    Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με φορητούς σεισμολόγους, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς όλα τα κτίρια και εύλογο είναι να μη λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία της περιοχής.

    Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και η περιοχή όπου σημειώθηκε είναι σεισμογενής. Δεν εκπλαγήκαμε -πρόσθεσε- από το σεισμό, οι σεισμολόγοι είμαστε σε επιφυλακή, καθώς αν δεν περάσουν δύο 24ωρα δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι είχε υπάρξει εκτίμηση-πρόβλεψη για έναν τέτοιο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή από την ερευνητική ομάδα του κ. Λάγιου και ότι η εκτίμηση αυτή είχε αναρτηθεί σε διάφορα site καθώς και στο site του κ. Λέκκα, ενώ είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ.

    Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης,αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα είπε ότι θα αποτελέσει έκπληξη για μας αν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό,τόνισε όμως ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και σε μέγεθος 0,4 με 0,5 λιγότερο από τα 6,5 Ρίχτερ που ήταν ο αρχικός σεισμός.

    Κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός

    Αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Πελοπόννησο κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχους, ενώ έδωσε εντολές στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών.

    Παράλληλα, εντολή να τεθούν στη διάθεση των Νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας οι 60 μηχανικοί της ΥΑΣ που βρίσκονται στην Πάτρα και τον Πύργο,έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και αν χρειαστούν περισσότεροι θα σταλούν από την Αθήνα.

    Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς βρίσκεται στην περιοχή και συντονίζει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού.

    Κλειστά τα σχολεία

    Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών θα παραμείνει κλειστό σήμερα και αύριο Τρίτη.

    Κλιμάκια κομμάτων στις πληγείσες περιοχές

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, πήγε χθες στην Αχαία και επισκέφθηκε πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης συνοδευόμενος από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του κόμματος επισκέφθηκε την κοινότητα Φώσταινα του Δήμου Ωλενίας και στη συνεχεία την Κάτω Αχαία, πρωτεύουσα του Δήμου Δύμης, όπου ένας άνδρας ηλικίας 55 χρόνων έχασε τη ζωή του από τον σεισμό.

    Κατά την διάρκεια των επισκέψεων του, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είδε από κοντά τις ζημιές και στη συνέχεια συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους τοπικών φορέων, αλλά και κατοίκους της περιοχής.

    Χρειάζεται η κινητοποίηση του στρατού, τόνισε ο κ.Ραγκούσης και ζήτησε από τους πολιτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

    Στη συνέχεια, μετέβη στην Πάτρα όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι της Πάτρας και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Κλιμάκιο του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντή και τους Ν. Τσούκαλη, βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Τ. Κορωνάκη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, επισκέπτονται σήμερα τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές στη Δυτ. Ελλάδα.

    Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή-Α. Γκουζενμπάουερ: "Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας"

    Για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος της ακρίβειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κ. Καραμανλής και της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Το θέμα της ακρίβειας προκαλεί αναταράξεις στις οικονομίες και πλήττει το εισόδημα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επιστολή που έχει στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο για να αποτελέσει η ακρίβεια αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πρέπει, κατά προτεραιότητα να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

    Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελλάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πάρει μέτρα για το θέμα και σημείωσε ως θετικό ότι δεν αντέδρασε με πανικό.

    Πρόσθεσε, ότι πρέπει να αλλάξει η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, να ελεγχθούν οι τιμές των προϊόντων και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο διεθνές πλαίσιο. Πρέπει να στηρίξουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, το επίπεδο των πολιτών μας.

    Στη συνάντησή τους οι δυο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις για τις οποίες συμφώνησαν ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πάγια και σταθερή. "Είμαστε έτοιμοι για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι κυρίως μετά τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ να ενεργοποιήσουν παλαιότερη συμφωνία του 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου - Ταλάτ".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι θέλουμε να στηρίξουμε την προοπτική της χώρας αυτής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι συνεπής στα όσα έχει πει και έχει κάνει στο Βουκουρέστι.

    Αλλο θέμα που απασχόλησε τους δυο πρωθυπουργούς είναι το θέμα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχει γίνει ευρωπαϊκό πρόβλημα και σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Στο θέμα αυτό ο κ. Γκουζενμπάουερ σημείωσε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι κοινό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέφερε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τούς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπισή του με το οποίο η Αυστρία συμφωνεί.

    Στη συνέχεια, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βίλχελμ Μόλτερερ, ενώ οι επαφές του πρωθυπουργού με την αυστριακή πολιτική ηγεσία ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με την σχεδόν μιας ώρας συνάντηση -στο μεγαλοπρεπές, ελληνιστικού ρυθμού, κτήριο της αυστριακής Βουλής, στην πρόσοψη του οποίου δεσπόζει το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς- με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας και νυν αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Πολιτική για τους απόδημους

    Ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού που μπορεί να αλλάξει και την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, υποδεχόμενος το προεδρείο του ΣΑΕ, με το οποίο συναντήθηκε το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις «αποφασιστικές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου», που όπως είπε, οδήγησαν στη χάραξη στρατηγικής πολιτικής για τον απόδημο Ελληνισμό, με κορύφωση την ίδρυση του ΣΑΕ το 1995. Συνεχάρη δε τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη και το προεδρείο για το έργο τους.

    Αναφερόμενος στην ουσιαστική συμβολή των αποδήμων προς την Ελλάδα και ειδικότερα στα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα και από τις δομές του ΣΑΕ, οι απανταχού Ελληνες μπορούν να μεταφέρουν από κάθε γωνιά της γης τις τεχνολογικές, πολιτικές, πολιτιστικές εξελίξεις, να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος και η γνώση που υπάρχει στη διασπορά ώστε «να βοηθήσουμε τη χώρα μας να γίνει πολύ πιο καλή».

    Για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το κόμμα του, σε ένα θέμα που αφορά τον απανταχού Ελληνισμό, υπενθυμίζοντας ότι διαφώνησε με το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, ώστε να μην εμπλακεί ο απόδημος Ελληνισμός στη μικροπολιτική και στα τοπικά ζητήματα της χώρας μας, όπως είπε, κάτι που θα έβαζε τους απόδημους σε μία κομματική σύγκρουση. Γι΄ αυτό, όπως ανέφερε, «θέλαμε να δώσουμε μία πιο εθνική διάσταση στο δικαίωμα της συμμετοχής των αποδήμων», κάτι που μπορεί να γίνει με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων, ως διακριτή κατηγορία. Αυτό μπορεί να γίνει, σημείωσε, μέσα από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, πρόταση, που όπως είπε, είναι πιο κοντά στο ιταλικό μοντέλο και θα συμβάλει στη γνήσια εκπροσώπηση των αποδήμων.

    «Χαίρομαι που το θέμα αυτό το ξανακοιτάζει η κυβέρνηση μετά και από τις δικές σας ενστάσεις και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία πρόταση στην οποία θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, που είναι και το ζητούμενο, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμά μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Δημήτρη Δόλλη, υπεύθυνο του τομέα απόδημου Ελληνισμού και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενημερώθηκε από τον κ. Ταμβάκη και τα μέλη του προεδρείου για τα θέματα τη 3ης τακτικής συνεδρίασης και τις νέες δράσεις που αναπτύσσει το ΣΑΕ, με έμφαση στη νεολαία, την παιδεία και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

    Ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη που παρέχει το κόμμα της αξιωματικής στο ΣΑΕ, το οποίο εργάζεται, όπως είπε, για την προώθηση των οραμάτων του απανταχού Ελληνισμού.

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ

    Αισθάνομαι πολύ κοντά στο λαό σας και χαίρομαι με κάθε επιτυχία στην πορεία της πατρίδας σας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Α. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ,με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε στο βιετναμέζο Πρόεδρο ότι πάντα συμπαραστεκόταν στον αγώνα του βιετναμέζικου λαού και του ανέφερε ένα στιγμιότυπο όταν ο ίδιος κι άλλοι συμφοιτητές του όντας στις ΗΠΑ και αντιτιθέμενοι στους βομβαρδισμούς του Βιετνάμ είχαν πραγματοποιήσει διαδήλωση και είχαν αποκλείσει αεροπορική βάση αμερικανικών βομβαρδιστικών.

    Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ. Το πρωΐ είχα μια πολυ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συγκινήθηκα πολύ από τα αισθήματα που εξέφρασε ο κ. Κ. Παπούλιας απέναντι στο λαό μου και τη χώρα μου, σημείωσε ο Πρόεδρος του Βιετνάμ.

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η σλοβενική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή των πρέσβεων κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

    Μέτρα για την Πελοπόννησο

    Τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε χθες την Πελοπόννησο, εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η τραυματισμένη από τις περσινές πυρκαγές Πελοπόννησος δέχθηκε χθές ένα νέο μεγάλο πλήγμα πριν προλάβει να ανακουφιστεί και να πάρει το δρόμο της. Δυστυχώς, στην εγκατάλειψη που την άφησε η σημερινή κυβέρνηση προστέθηκε τώρα κι ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Δεν χρειαζόμαστε τις γνωστές, επικοινωνιακού χαρακτήρα, πρακτικές, αυτές δηλαδή που είδαμε στο περσινό καλοκαίρι", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε άμεση πρακτική συμπαράσταση και σχέδιο για τους κατοίκους της Αχαίας και της Ηλείας, καθώς και ουσιαστική βοήθεια, λύσεις και προοπτική. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα. Δεν αρκούν τα βοηθήματα, ζητούμε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αντιμετωπισθούν οι καθημερινές ανάγκες των πληγέντων" και πρόσθεσε: "Ζητούμε τον απαραίτητο συντονισμό και μέτρα μακράς πνοής, διότι η Πελοπόννησος πρέπει επιτέλους να σταθεί και πάλι στα πόδια της".

    Ο κ.Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπό μορφή πρότασης νόμου, και τόνισε ότι "αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι και η βάση για να διαμορφωθούν πρόσθετα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα".

    "Εμείς έχουμε πρόταση. Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της και των περιστάσεων. Καλούμε επίσης, την επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει υπεύθυνα στην εμπέδωση ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: "Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας, που πλήττονται, και δεσμευόμαστε να παλέψουμε για λύσεις, που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική".

    [03] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

    Υποχωρούν, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -σήμερα το απόγευμα- μετά τη θεαματική άνοδο που σημείωσαν την περασμένη Παρασκευή.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού εμφάνιζε υποχώρηση κατά 1,36 δολάρια και βρισκόταν στα 137,18 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Ιουλίου- υποχωρούσε κατά 1,47 δολάρια, στα 136,22 δολάρια το βαρέλι.

    Τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσαν οι τιμές την Παρασκευή, έκαναν την τιμή του αργού να ξεπεράσει και τα 139 δολάρια το βαρέλι, καθώς μέσα σε δύο ημέρες η τιμή του ενισχύθηκε κατά 16 δολάρια, ανακάμπτοντας από τη σημαντική μείωση (συνολικά 12 δολαρίων) που είχε σημειώσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης.

    Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν μια σειρά από λόγοι, μεταξύ των οποίων η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, που προβλέπει πως το πετρέλαιο θα "πιάσει" τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου, καθώς και το αδύναμο δολάριο.

    Με την εκτίμηση για πιθανή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι συμφωνεί και ο επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Goldman Sachs Τζέφρι Κιουρί, ο οποίος θεωρεί ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι εξασθενημένη, αλλά ακόμα πιο πολύ έχει εξασθενήσει η προσφορά. Όπως σημειώνει, "θα έλεγα ότι η πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα έχει αυξηθεί σημαντικά... μέσα στο καλοκαίρι".

    Το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς η απασχόληση στις ΗΠΑ -το Μάιο- σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση των τελευταίων 22 ετών. Επιπλέον, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ για το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η εξασθένηση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του "μαύρου χρυσού" πάνω από τα 135 δολάρια.

    [04] Συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί

    Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τη λήξη της γαλλο-γερμανικής συνάντησης κορυφής στο Στράουμπινγκ της Βαυαρίας.

    "Επιτύχαμε μια σημαντική πρόοδο σε ένα θέμα στο οποίο οι θέσεις μας ήταν πολύ διαφορετικές", είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η Μέρκελ είπε ότι οι δύο χώρες στηρίζουν το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι να πειστούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν στα 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο το μέσο επιτρεπτό όριο ρύπων μέχρι το 2012.

    Η Γερμανία, που κατασκευάζει μεγάλα μοντέλα, πιο ρυπογόνα από τα μικρά γαλλικά αυτοκίνητα, είχε θέσει ως όρο όλα τα οχήματα να συμβάλουν στον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων. Παρίσι και Βερολίνο είχαν ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι θα δημιουργούσαν μια ομάδα εργασίας για να καταλήξουν σε "κοινή θέση".

    Ο Νικολά Σαρκοζί κι η Άνγκελα Μέρκελ ξανασυναντήθηκαν σήμεραστη Βαυαρία για να συζητήσουν σχετικά με το κλίμα, την ενέργεια και την άμυνα, και να συνεξετάσουν αρκετές από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία θα αρχίσει την 1η Ιουλίου.

    [05] Βομβιστική επίθεση στην Αλγερία

    Βόμβα εξερράγη σήμερα σε μια στάση λεωφορείων σε πόλη ανατολικά του Αλγερίου με αποτέλεσμα, σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, να σκοτωθούν 20 άνθρωποι, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Μπουίρα, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αλγέρι. Δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης.

    Είναι η τέταρτη φονική βομβιστική επίθεση μέσα σε έξι ημέρες σε περιοχές ανατολικά της αλγερινής πρωτεύουσας. Χθες, 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός γάλλου μηχανικού, σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό ανατολικά του Αλγερίου. Εξι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ίδια επαρχία την Πέμπτη, όταν τα αυτοκίνητά τους κτύπησαν σε βόμβες που είχαν τοποθετήσει στο δρόμο αντάρτες. Μία ημέρα νωρίτερα σε άλλη επίθεση σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι κοντά σε ένα στρατόπεδο, 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου.

    Στην Αλγερία έχουν σκοτωθεί από το 1992, που οι αρχές ακύρωσαν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τις οποίες φέρεται ότι κέρδισε ένα ισλαμικό κόμμα, περί τα 200.000 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2008 - 16:30:33 UTC