Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης
  • [02] "Λύσεις που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική"
  • [03] "Ανυπακοή και αντιπαράθεση"
  • [04] "ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη"

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης

    Θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 11.00, υπό τον πρωθυπουργό.

    Στις 2 το μεσημέρι ο κ. Κ. Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα θα παραθέσουν γεύμα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τη συζυγό του που βρίσκονται για διακοπές στην Ελλάδα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη είχε χθες ο πρωθυπουργός.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της ακρίβειας καθώς, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, η χρηματιστηριακή αναταραχή και οι ανατιμήσεις των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα επηρεάζουν και τον πληθωρισμό αλλά και όλους μας και κυρίως τα φτωχότερα εισοδήματα.

    Παράλληλα, με τις πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, υπογράμμισε ο κ.Αλογοσκούφης και στη χώρα μας υπάρχουν πρωτοβουλίες για καλύτερο έλεγχο των τιμών ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις αλλά και στο επίπεδο στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα.

    Το Σεπτέμβριο, τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης, θα ενεργοποιηθεί και το ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στοχευμένα μέτρα για τα χαμηλά εισοδήματα.

    Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυβέρνηση ο πληθωρισμός που καταγράφηκε το Μάιο στο 4,9%, δήλωσε ότι υπάρχουν και στη χώρα μας επιπτώσεις από το διεθνές φαινόμενο και πρόσθεσε ότι έχει εκτοξευθεί ο πληθωρισμός σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Σημείωσε ότι αν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα περσινά επίπεδα ο πληθωρισμός θα ήταν στο 3,6%, επισημαίνοντας ότι δεν το επικαλείται αυτό ως επιχείρημα. Επίσης, είπε ότι στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά υπάρχει μια μικρή πτώση 0,4%, που δείχνει τάση σταθερότητας.

    Ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για εύκολη άσκηση πολιτικής, αλλά χρειάζεται συμμετοχική αντιμετώπιση και γι' αυτό ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο και συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τον Αυστριακό Καγκελάριο και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και να βρεθούν κοινές παράμετροι για την συγκράτηση ή τη μείωση των τιμών.

    "Γίνεται προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές στο πλαίσιο του εφικτού", σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Μέτρα για τους σεισμοπαθείς

    Την άμεση καταβολή 3.000 ευρώ σε όσους κατέρρευσαν οι οικίες τους ή κρίνονται κατεδαφιστέες ή κρίνονται επισκευάσιμες, αλλά είναι μη κατοικήσιμες, και επιπλέον 10.000 ευρώ για την οικοσκευή σε αυτούς που οι οικίες τους κατέρρευσαν ή κρίνονται κατεδαφιστέες, αποφάσισε η κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Πελοπόννησο, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, Άμυνας κ. Μεϊμαράκης, ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, Υγείας κ. Αβραμόπουλος και Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε μετά το πέρας της σύσκεψης τα μέτρα που που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους σεισμόπληκτους.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι για τις 3.000 ευρώ οι σεισμοπαθείς πρέπει να καταθέσουν αίτηση μόνο στην Αγροτική Τράπεζα με την ταυτότητά τους, τη βεβαίωση του δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι κατοικήσιμο.

    Επίσης, για την ανακατασκευή ή την επισκευή των οικιών τις δαπάνες αναλαμβάνει το κράτος δωρεάν, ανεξάρτητα αν τα σπίτια αυτά γκρεμίστηκαν, θα γκρεμιστούν ή κρίνονται επισκευάσιμα.

    Μέτρα για τις επιχειρήσεις στις σεισμόπληκτες περιοχές ανάλογα με αυτά των πυροπαθών περιοχών του καλοκαιριού θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε έκτακτο βοήθημα 200.000 ευρώ στις νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας και από 150.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους.

    Εκτός από τα μέτρα αρωγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους σεισμοπαθείς, με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Το ποσό θα δοθεί μέσω των τοπικών ενώσεων των νομών Αχαΐας και Ηλείας και θα διατεθεί από το αποθεματικό της ΚΕΔΚΕ.

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό δήλώσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι 20 λυόμενοι οικισμοί μεταφέρονται στην περιοχή και θα ακολουθήσει η μεταφορά άλλων δέκα, ανά μέρα.

    Σημείωσε πως ζημιές υπάρχουν κυρίως σε παλαιές κατοικίες στα χωριά Νησί και Βάλμη, ενώ σε άλλα τρία χωριά κρίνεται απαραίτητο να μην κατοικηθούν τα σπίτια για 48 ώρες και με έντολη του δημάρχου Ωλένιας όσοι δεν φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε ότι έχουν γίνει πάνω από 1.500 αυτοψίες, από μηχανικούς, σε κτίρια, αριθμό, τον οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανή.

    Συγκεκριμένα στον νομό Ηλείας 45 κλιμάκια μηχανικών έχουν κάνει 621 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων τα 264 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 80 κατεδαφιστέα και 184 επισκεύασιμα.

    Στον νομό Αχαίας έχουν γίνει 482 αυτοψίες και 240 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, 70 κατεδαφιστέα και 170 επισκευάσιμα,ενώ οι έλεγχοι και στους δύο νομούς συνεχίζονται και σήμερα, όπως και από κλιμάκια του ΟΣΚ σε σχολικά κτίρια.

    Έχει γίνει ήδη έλεγχος σε 133 σχολικά κτίρια και στους δύο νομούς και 17 κρίθηκαν ακατάλληλα.

    Στην Αχαιά έγιναν 87 αυτοψίες σε σχολικές μονάδες και 9 κρίθηκαν ακατάλληλες και στην Ηλεία έγιναν 46 αυτοψίες και 8 μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες.

    Σήμερα θα γίνουν άλλες 45 αυτοψίες, ενώ προσπάθεια του ΟΣΚ είναι άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των Υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού δόθηκε εντολή για επιθεώρηση στους αρχαιολογικούς χώρους. Εχουν διαπιστωθεί ζημιές σε εκθέματα του μουσείου Ίλιδας.

    Στη περιοχή μετέβη κι ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε τουριστικές υποδομές.

    Επίσης ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνική υπηρεσία στους αριθμούς 2611.100301-10, από τις 08.00 έως τις 22.00.

    Για τους ελέγχους στατικότητας των κτιρίων, ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η νομοθεσία τα τελευταία 25 - 27 χρόνια έχει βελτιωθεί.

    Ερωτηθείς αν τα χρήματα για τα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από το ειδικό ταμείο για τους πυρόπληκτους, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους πυρόπληκτους και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα, ενώ αν μείνουν χρήματα θα ανακοινωθεί πως θα διατεθούν.

    Απαντώντας στην κριτική ότι με ένα τριχίλιαρο επιχειρεί η κυβέρνηση να "μπαλώσει" την κατάσταση, ο Θ.Ρουσόπουλος έκανε λόγο για εύκολα ισοπεδωτική άποψη, που προδίδει άγνοια γεγονότων και διευκρίνισε ότι τα 3.000 ευρώ είναι για τις πρώτες άμεσες ανάγκες, ενώ για την οικοσκευή το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

    Πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνει ενημέρωση για την αγροτική παραγωγή, ενώ έχει ήδη γίνει έρευνα για την αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες και σε ό,τι αφορά τα σπίτια των πυρόπληκτων είπε ότι είναι ανοικτή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δεν υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας ολιγωρία ή ιδιαίτερη γραφειοκρατία.

    Ερωτηθείς για τους λόγους που η κυβέρνηση αύξησε τα δικαιολογητικά, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα 3.000 ευρώ για άμεσες ανάγκες δεν είχαν δοθεί ποτέ και τα 10.000 για οικοσκευή είναι περισσότερα από όσα προβλέπει ο νόμος.

    Έκανε δε λόγο για ισορροπημένη πολιτική ηθική, είτε σε προεκλογική περίοδο είτε σε μη και τόνισε πως οφείλουμε να βελτιωνόμαστε από την εμπειρία, αφού πέρσυ υπήρξαν συμπολίτες μας που χωρίς να το δικαιούνται προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτά τα προνόμια.

    Γι'αυτό, είπε, προστέθηκε η βεβαίωση του δημάρχου ότι πρόκειται για μόνιμους κάτοικους κι η βεβαίωση από την ειδική υπηρεσία ελέγχου ενώ οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο στην ΑΤΕ, γιατί την προηγούμενη φορά υπήρχε ζήτημα με το σύστημα συνομιλίας μεταξύ των τραπεζών.

    "Η εμπειρία βελτιώνει την κρατική μηχανή", πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η προσπάθεια είναι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να έχουν στα χέρια τους οι πολίτες τις αποζημιώσεις.

    [02] "Λύσεις που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική"

    «Η πολιτική της ΝΔ απέναντι στην Aυτοδιοίκηση, αλλά ακόμα περισσότερο, απέναντι στις αυτοδιοικήσεις που τυχαίνει να μην είναι κάτω από τον έλεγχό της, είναι απαράδεκτη, πλήττει τα συμφέροντα των κατοίκων αυτών των περιοχών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα.

    Ο κ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε να πάρει πρωτοβουλία στη Βουλή για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά, καθώς όπως είπε ο κ.Φασούλας «μας σπρώχνουν προς δανεισμούς για να πληρώνουμε τους μισθούς των υπαλλήλων, ενώ ουσιαστικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακρατά το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Δήμο».

    Μέτρα για την Πελοπόννησο

    Τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και σε όσους υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε την Πελοπόννησο, εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η τραυματισμένη από τις περσινές πυρκαγές Πελοπόννησος δέχθηκε χθές ένα νέο μεγάλο πλήγμα πριν προλάβει να ανακουφιστεί και να πάρει το δρόμο της. Δυστυχώς, στην εγκατάλειψη που την άφησε η σημερινή κυβέρνηση προστέθηκε τώρα κι ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Δεν χρειαζόμαστε τις γνωστές, επικοινωνιακού χαρακτήρα, πρακτικές, αυτές δηλαδή που είδαμε στο περσινό καλοκαίρι", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε άμεση πρακτική συμπαράσταση και σχέδιο για τους κατοίκους της Αχαίας και της Ηλείας, καθώς και ουσιαστική βοήθεια, λύσεις και προοπτική. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα. Δεν αρκούν τα βοηθήματα, ζητούμε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αντιμετωπισθούν οι καθημερινές ανάγκες των πληγέντων" και πρόσθεσε: "Ζητούμε τον απαραίτητο συντονισμό και μέτρα μακράς πνοής, διότι η Πελοπόννησος πρέπει επιτέλους να σταθεί και πάλι στα πόδια της".

    Ο κ.Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, υπό μορφή πρότασης νόμου, και τόνισε ότι "αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι και η βάση για να διαμορφωθούν πρόσθετα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα".

    "Εμείς έχουμε πρόταση. Καλούμε την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της και των περιστάσεων. Καλούμε επίσης, την επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει υπεύθυνα στην εμπέδωση ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: "Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας, που πλήττονται, και δεσμευόμαστε να παλέψουμε για λύσεις, που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική".

    Συνάντηση με προεδρείο της ΣΑΕ

    Ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού που μπορεί να αλλάξει και την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποδεχόμενος το προεδρείο του ΣΑΕ, με το οποίο συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις «αποφασιστικές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου», που όπως είπε, οδήγησαν στη χάραξη στρατηγικής πολιτικής για τον απόδημο Ελληνισμό, με κορύφωση την ίδρυση του ΣΑΕ το 1995. Συνεχάρη δε τον πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη και το προεδρείο για το έργο τους.

    Αναφερόμενος στην ουσιαστική συμβολή των αποδήμων προς την Ελλάδα και ειδικότερα στα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα και από τις δομές του ΣΑΕ, οι απανταχού Ελληνες μπορούν να μεταφέρουν από κάθε γωνιά της γης τις τεχνολογικές, πολιτικές, πολιτιστικές εξελίξεις, να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο πλούτος και η γνώση που υπάρχει στη διασπορά ώστε «να βοηθήσουμε τη χώρα μας να γίνει πολύ πιο καλή».

    Για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το κόμμα του, σε ένα θέμα που αφορά τον απανταχού Ελληνισμό, υπενθυμίζοντας ότι διαφώνησε με το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, ώστε να μην εμπλακεί ο απόδημος Ελληνισμός στη μικροπολιτική και στα τοπικά ζητήματα της χώρας μας, όπως είπε, κάτι που θα έβαζε τους απόδημους σε μία κομματική σύγκρουση. Γι΄ αυτό, όπως ανέφερε, «θέλαμε να δώσουμε μία πιο εθνική διάσταση στο δικαίωμα της συμμετοχής των αποδήμων», κάτι που μπορεί να γίνει με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων, ως διακριτή κατηγορία. Αυτό μπορεί να γίνει, σημείωσε, μέσα από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, πρόταση, που όπως είπε, είναι πιο κοντά στο ιταλικό μοντέλο και θα συμβάλει στη γνήσια εκπροσώπηση των αποδήμων.

    «Χαίρομαι που το θέμα αυτό το ξανακοιτάζει η κυβέρνηση μετά και από τις δικές σας ενστάσεις και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία πρόταση στην οποία θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, που είναι και το ζητούμενο, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμά μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Δημήτρη Δόλλη, υπεύθυνο του τομέα απόδημου Ελληνισμού και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενημερώθηκε από τον κ. Ταμβάκη και τα μέλη του προεδρείου για τα θέματα τη 3ης τακτικής συνεδρίασης και τις νέες δράσεις που αναπτύσσει το ΣΑΕ, με έμφαση στη νεολαία, την παιδεία και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

    Ο κ. Ταμβάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη που παρέχει το κόμμα της αξιωματικής στο ΣΑΕ, το οποίο εργάζεται, όπως είπε, για την προώθηση των οραμάτων του απανταχού Ελληνισμού.

    [03] "Ανυπακοή και αντιπαράθεση"

    Σε "ανυπακοή και αντιπαράθεση με την ΕΕ, ανασύνταξη του ταξικού κινήματος, μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα ΕΕ-κεφαλαίου", καλεί το το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σχετικά με την σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Είναι επείγον οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν άμεσα για τις νέες αντιδραστικές αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ και δρομολογεί άκρως επικίνδυνες αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο, που θα επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση όλων των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι 'η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνυπεύθυνη για αυτές τις αποφάσεις αφού συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας τους. Οι όποιες διαφοροποιήσεις της δεν συνιστούν διαφωνίες επί της ουσίας. Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα είναι εντελώς υποκριτικές. Πρώτον η κυβέρνηση συμφωνεί. Δεύτερον οι βιομήχανοι το απαιτούν και τρίτον και οι δύο ξέρουν ότι οι αποφάσεις-κατευθύνσεις της ΕΕ είναι και με τη δική της έγκριση δεσμευτικές".

    ΚΚΕ για τους σεισμοπαθείς

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση για τον σεισμό που έπληξε την ΒΔ Πελοπόννησο το ΚΚΕ συλλυπείται τις οικογένειες των νεκρών και καλεί τους εργαζόμενους «να θέσουν στους κύριους στόχους της πάλης το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τώρα, προτού να είναι αργά».

    «Ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος, κυριολεκτικά γυμνός, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα» αναφέρει το ΚΚΕ και ζητάει «να αρχίσουν έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, πρώτα απβ όλα στις μεγάλες πόλεις της χώρας».

    Επίσης επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις "εξαιρετικά σεισμογενείς" περιοχές και προσθέτει ότι «επιστήμονες προέβλεπαν ότι τι επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν νέες εστίες».

    Για περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα όπως: ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας όλων των κτιρίων, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και μέτρα στήριξης των πληγέντων και ειδικά επιπλέον μέτρα για τους τυχόν άνεργους που κτυπήθηκαν από το σεισμό.

    Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο, βουλευτή του κόμματος, περιόδευσε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.

    [04] "ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη"

    Διαδήλωση και πορεία προς τη Βουλή διοργανώνει το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη - Δημοψήφισμα τώρα!»

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση σε λίγες μόνο ώρες, κάτι που όπως είπε αποτελεί, προσβολή προς τη δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε για ποιό λόγο ευθυγραμμίζεται με τη ΝΔ και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ασκούν κριτική στη σημερινή κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συνθήκη αφού όπως είπε, δεν δίνει καμιά απάντηση στα μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, αναφερόμενος ειδικότερα στη ραγδαία άνοδο των τιμών, στη λειτουργία της αγοράς χωρίς έλεγχο, στην άνοδο του πληθωρισμού και τη φτώχεια, ενώ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους εργοδότες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του παρά τον πόλεμο που όπως είπε, αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, δεν ακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο και πρόσθεσε ότι ''σήμερα έχουμε ένα σάπιο πολιτικό τοπίο που πρέπει να αντικατασταθεί από νέες δυνάμεις.''

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς στην παρέμβασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς όπως είπε, η στρατιωτικοποίηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ σημείωσε ότι η συνθήκη είναι συντηρητική σε ζητήματα δικαιωμάτων, θεσμών, ασφάλειας, λήψης αποφάσεων και άσκησης εξουσιών, ενώ ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων ο κ. Μπανιάς είπε ότι η συνθήκη είναι αντιδραστική.

    Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ηλίας Νικολόπουλος σε παρέμβασή του, είπε ότι οι διατάξεις της συνθήκης που είναι αντίθετες με το ελληνικό Σύνταγμα δεν πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, ενώ τόνισε ότι στη Συνθήκη δεν υπάρχει η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, όπως συμβαίνει με το ελληνικό Σύνταγμα και προέβλεψε ότι θα εμφανιστούν πολλά προβλήματα στο μέλλον από τα πολλά αντισυνταγματικά στοιχεία της συνθήκης της Λισαβόνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 June 2008 - 4:30:40 UTC