Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη πρωθυπουργού σε κέντρο μεταναστών
  • [02] "Ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού"
  • [03] "Εφαλτήριο μάχης οι ευρωεκλογές"
  • [04] "Χρειάζεται αρωγή της πολιτείας"
  • [05] Εξεταστική για τη Siemens

  • [01] Επίσκεψη πρωθυπουργού σε κέντρο μεταναστών

    Τη Σάμο επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Στις 10:30 το πρωί θα επισκεφθεί το νέο πρότυπο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο Βαθύ της Σάμου.

    Αύριο στις 10.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί το νέο πρότυπο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, στο Βαθύ Σάμου.

    Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας

    Με ψήφους 250 υπέρ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Κ. Κουκοδήμος) και 42 κατά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) σε σύνολο 292 ψηφισάντων βουλευτών, κυρώθηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, από την Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τροποποιεί την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η 18η χώρα της ΕΕ που επικύρωσε την Συνθήκη.

    Με επιστολή τους υπέρ της Συνθήκης δήλωσαν οι βουλευτές Μ. Έβερτ, Ν. Παπαδημάτος και Π. Καμμένος οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία, λόγω προσωπικού κωλύματος και ως εκ τούτου δεν προσμετρήθηκαν οι ψήφοι τους.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    "Η συνθήκη της Λισαβόνας είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ο δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, σταθερότητας, συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς, δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης, που όσο διευρύνεται, να θωρακίζεται θεσμικά, να ενοποιείται πολιτικά, να γίνεται πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική και πιο ισχυρή.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες που έγιναν για τη σύνταξη της συνθήκης: Είμαστε ικανοποιημένοι, που όλοι οι εταίροι μας χαράξαμε το τέλος της εσωστρέφειας και της καθήλωσης που είχε επέλθει τα προηγούμενα χρόνια.

    Εξέφρασε παράλληλα την προσδοκία της Ελλάδας για «ταχεία κύρωση της συνθήκης από όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση για την πλήρη εφαρμογή της».

    Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι η Συνθήκη δεν υιοθετεί το σύνολο των στόχων και των επιδιώξεων των χωρών της κοινότητας: Είναι καθαρός πολιτικός συμβιβασμός, μια συμφωνία με βάση τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, και βέβαια «δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε ότι η Ευρώπη είναι δύναμη για την Ελλάδα και για όλα τα μέλη της, είπε ότι η χώρα μας θα συμβάλει ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της ΕΕ, η οποία να γίνει πιο πολιτική, να λειτουργεί πιο δημοκρατικά και αλληλέγγυα και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση.

    Αίτημα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    Προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συνθήκης της Λισαβόνας, αμέσως μετά την κύρωσή της από την πλειοψηφία της Βουλής, κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη συνεδρίαση της τριήμερης συζήτησης θα καθοριστεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος και του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης πρότειναν η συζήτηση να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη.

    [02] "Ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού"

    Σε περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς περιοδεύει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Το πρωί θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, τα Βραχναίικα και την Κάτω Αχαγιά.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τις περιοχές Νησί και Βάλμη στο νομό Ηλείας.

    Σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και Αχαϊας, στην οποία συμμετείχαν και οι βουλευτές των δύο νομών, είχε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Γιώργος Παπανδρέου εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις των πληγέντων νομών και είπε ότι "είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας, δηλαδή, το αυτονόητο θέμα προνομίων εκείνων που έχουν κάποιο μέσο ή επαφή με κάποιο κομματάρχη. Δυστυχώς, έτσι λειτούργησε πέρυσι (σσ. στις πυρκαγιές)".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε το κοινό αίτημα των εκπροσώπων για άμεση κήρυξη των δύο νομών ως σεισμοπλήκτων και τόνισε ότι "δεν χρειάζονται απλά μέτρα μπαλώματος, αλλά να αξιοποιηθεί το οδυνηρό γεγονός των καταστροφών ως ευκαιρία συνολικού επανασχεδιασμού των περιοχών αυτών".

    Αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τις συγκεκριμένες περιοχές και υποστήριξε ότι "τα χρήματα υπάρχουν και όποιος λέει το αντίθετο ή δεν ξέρει ή δεν θέλει να τα βρει. Θέλει να κρατήσει μια περιοχή ή μια χώρα στη μιζέρια".

    Διευκρίνισε ότι από συνομιλίες που είχε πέρυσι, εξαιτίας των πυρκαγιών, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους από το Γ΄ ΚΠΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης ή διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, αρκεί να διέθετε πρόγραμμα.

    "Αν κερδίζαμε τις εκλογές, θα είχε δημιουργηθεί οργανισμός ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος και σε άλλες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Και ειδικότερα στη δέσμευση, επί 5ετία, για την ανασυγκρότηση του 10% των δαπανών του προϋπολογισμού για τα κόμματα κι στην άλλη δέσμευση του 20% των διαφημιστικών εξόδων κάθε υπουργείου και δημόσιου οργανισμού, επίσης για μια 5ετία.

    "Τα περισσότερα από τα χρήματα των εισφορών των πολιτών για βοήθεια στις περιοχές αυτές έχουν πάει σε ομόλογα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν,καλώντας παράλληλα τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο ανασυγκρότησης του Κινήματος.

    Για γραφειοκρατικές δυσχέρειες στη χορήγηση του επιδόματος,έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι οι νομοί πρέπει άμεσα να κηρυχθούν σεισμόπληκτοι και να υπάρξει προοπτική ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε από την πλευρά του κτηματολόγιο,χωροθετήσεις και δημιουργία υποδομών για τις πληγείσες περιοχές.

    Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης ζήτησαν οι νομάρχες Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, και Ηλείας, Καφίρης Χαράλαμπος.

    Ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας διατύπωσε φόβους για οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου του "Αγ. Ανδρέα" και ζήτησε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, στα πρότυπα της Φωκίδας.

    Τέλος,ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι "ζητάμε νομική παρέμβαση της πολιτείας και στους δύο νομούς και αυτά που στερηθήκαμε επί δεκαετίες".

    Εξόρμηση ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια

    Ενημερωτική εξόρμηση για το θέμα της ακρίβειας σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα και αύριο, οπότε θα μοιράσει φυλλάδια στις εθνικές οδούς και τα λιμάνια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κλιμάκια βουλευτών και στελεχών του Κινήματος τα οποία θα κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

    [03] "Εφαλτήριο μάχης οι ευρωεκλογές"

    Οι Ευρωεκλογές του επόμενου έτους θα έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει και για την πολιτική της κυβέρνησης και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ και ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης μίλησαν χθες για το φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στα Ιλίσια το οποίο είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση ΚΝΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε αν οι εργαζόμενοι θα δεχθούν ως αυτονόητη εξέλιξη τις 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα και χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές ως εφαλτήριο μάχης.

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΚΚΕ να μην έχει πρωταγωνιστικό αντιπολιτευτικό ρόλο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ το απασχολεί πώς σκέφτονται οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν μεταχειρίζεται την αντιπολίτευση για εκλογικούς σκοπούς και σημείωσε, ότι το ΚΚΕ επιδιώκει η λαϊκή πείρα και δυσφορία να αντιστοιχεί με την ψήφο του λαού, γιατί όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει τέτοια αντιστοιχία.

    Υπάρχουν ωστόσο πρόσθεσε, πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη σκέψη των εργαζομένων και τόνισε ότι αν η ερώτηση ήταν αν το ΚΚΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η απάντηση θα ήταν θετική.

    Απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, η γραμματέας του ΚΚΕ τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, όταν ο υπουργός λέει ότι ο νόμος - πλαίσιο εφαρμόζεται και με τη βοήθεια των κομμάτων.

    "Δεν δεχόμαστε τα ευχαριστώ του", δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσο εξαρτάται από εμάς θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Για το ίδιο θέμα η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπήρξε εκβιασμός εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια των ΑΕΙ όπου υπάρχει το κεφάλαιο, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της στην πρόθεση της κυβέρνησης για αποδέσμευση του Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις, γιατί όπως είπε, αυτό μπορεί να αλλάξει τη μορφή αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων.

    Αναφερόμενη στο φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ η κ. Παπαρήγα είπε, ότι σήμερα είμαστε ώριμοι και οπλισμένοι με γνώση, πίστη, ενθουσιασμό και πείρα και προέβλεψε ότι το 34ο φεστιβάλ θα καταγραφεί ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα αυτής της περιόδου.

    Ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί η πιο μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία, ενόψει του φεστιβάλ και τόνισε ότι στόχος είναι το φεστιβάλ να ξεπεράσει σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

    Χθες, η κα Παπαρήγα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕΚΔΕ, στο πλαίσιο των επαφών που έχει προγραμματίσει η Ενωση για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και ανταλλαγή απόψεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    [04] "Χρειάζεται αρωγή της πολιτείας"

    Περιοδεία σε σεισμόπληκτες περιοχές της Αχαΐας πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κάτω Αχαία και την Φώσταινα, είδε από κοντά τις ζημιές, που προξένησε ο σεισμός της Κυριακής, ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση και συνομίλησε με κατοίκους.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι είναι θετικό, το ότι λαμβάνουν επίδομα οι σεισμοπαθείς και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, όλοι όσοι έχουν χάσει τις οικοσκευές τους. Διατύπωσε επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει 100% χρηματοδότηση για την ανακατασκευή των σπιτιών και υπογράμμισε ότι τα επιδόματα αυτά θα πρέπει να δοθούν στους πληγέντες με διαδικασίες παράκαμψης της γραφειοκρατίας.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης από τους ασθενείς. Επισκέφθηκε τους χώρους του νοσοκομείου, που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό και συνομίλησε με εργαζόμενους.

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο. Ο Νομάρχης αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο του Συνασπισμού για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου, και την κατάσταση που επικρατεί, ζήτησε στη συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει το αίτημα των νομών Αχαΐας και Ηλείας να κηρυχθούν σεισμόπληκτοι , αλλά και για να καταρτιστεί ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης, με τα ανάλογα κονδύλια.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε να εκπονηθούν άμεσα ένα αναπτυξιακό σχέδιο και ένα ειδικό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ώστε, όπως είπε, «να δοθούν κονδύλια με πενταετές πλάνο για να ενισχυθεί η Αχαΐα και να υπάρξει ουσιαστική, παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότησης της περιοχής και να αντιμετωπιστούν τα πολύ μεγάλα προβλήματα.»

    Μάλιστα όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «πρέπει να δούμε αυτήν την φυσική καταστροφή, ως ευκαιρία για να δοθεί ανάσα ζωής σε μια περιοχή , που ακόμα και πριν από τον σεισμό αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα».

    Στο μεταξύ με αφορμή την περιοδεία του στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας είπε «πως ένα κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού έχει υποστεί τεράστια ζημιά από τον σεισμό». Και πρόσθεσε: «Όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και θα απομακρυνθούν οι τηλεοπτικές κάμερες από τις πληγείσες περιοχές, τότε είναι που οι πολίτες θα χρειαστούν την πραγματική αρωγή της Πολιτείας . Γιατί δεν αρκούν τα χρήματα που δίδονται τις πρώτες ημέρες. Επειδή υπάρχει η πικρή πείρα από την μη αποκατάσταση των πυροπλήκτων και δεν πρέπει να συμβεί το ίδιο στην περίπτωση των σεισμοπλήκτων». «Πρέπει να υπάρξει πραγματική αρωγή» συμπλήρωσε.

    [05] Εξεταστική για τη Siemens

    Η Δικαιοσύνη «δεν αρκεί να ονομάζεται αλλά πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη», δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Βασίλη Μούρτη, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου, επικρίνοντας με δριμύτητα τον αρμόδιο υπουργό αλλά και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα σημαντικά θέματα, κυρίως εκείνα που έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον.

    Ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί ότι η έντονη κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, δεν δικαιολογείται, απλά, αλλά επιβάλλεται από τη στάση του υπουργού και μελών της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

    Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΤΕ ο Πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι μετά την αποκάλυψη όλων των λεπτομερειών της πώλησης, «θα μπορούσε να τεθεί και θέμα ποινικής ευθύνης».

    Είναι, πάντως, επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα επανάκτησης του ελέγχου, από το ελληνικό δημόσιο, του Οργανισμού, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Κινήματος, υποστηρίζοντας ότι «προηγουμένως πρέπει να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της πώλησης».

    Για την υπόθεση της Siemens τάσσεται αναφανδόν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, επικρίνοντας όσους επιχειρούν «επιτηδείως» να δημιουργήσουν σύγχυση, προκειμένου «να αποκλειστεί η Βουλή από την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών».

    Η συνέντευξη του Γ. Παπαδημητρίου στον Β. Μούρτη:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Θεωρείτε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πολιτική χειραγώγησης από την πλευρά της κυβέρνησης και πως το τεκμηριώνετε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα προτιμούσα να μιλούμε για κριτική, αν θέλετε για έντονη κριτική, όχι όμως για επιθέσεις. Η κριτική όχι μόνο δικαιολογείται αλλά και επιβάλλεται από τη στάση και τους χειρισμούς τόσο του Υπουργού Δικαιοσύνης όσο και μελών της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για ορισμένες ιδιαίτερα ευαίσθητες πολιτικά υποθέσεις που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τις γνωστότερες: απαγωγή των Πακιστανών, υποκλοπές, δομημένα ομόλογα, υπόθεση Ζαχόπουλου, δωροδοκίες Siemens. Στις δύο πρώτες η Δικαιοσύνη κατέληξε στην αρχειοθέτησή τους, ενώ στις άλλες οι έρευνες ή καρκινοβατούν ή εξελίσσονται με μεγάλη ραθυμία. Οι πολίτες πιστεύουν έτσι εύλογα ότι η δικαιοσύνη δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή της και έπαυσε να είναι το οχυρό της δημοκρατίας. Πώς λοιπόν να μην εμπεδώνεται η εντύπωση ότι δεν χειραγωγείται από την Κυβέρνηση;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ευεπίφορη σε πιέσεις που ενδεχομένως δέχεται από την πολιτική ηγεσία;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι προφανές. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που έμεινε περιέργως εντελώς ασχολίαστο. Όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του να προωθήσει νέα ρύθμιση για τις κάμερες, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Στο τέλος της συνάντησης προέβη σε δηλώσεις όχι μόνον ο Υπουργός αλλά και ο Πρόεδρός του, συμφωνώντας με το περιεχόμενό της. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, που θα κληθεί κάποτε να κρίνει τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, έσπευσε εκ των προτέρων να την χαιρετίσει. Επειδή έχουμε χάσει την αίσθηση των πραγμάτων, πρέπει να σας βεβαιώσω ότι ανάλογο περιστατικό είναι αδιανόητο σε κάθε δημοκρατική πολιτεία. Το διηγούμουν σε ξένο συνάδελφο και δεν πίστευε στα αυτιά του. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όχι μόνο δεν έπρεπε να συνοδεύσει τον Υπουργό αλλά πολύ περισσότερο όφειλε να μην προβεί σε δηλώσεις!

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη χειρίσθηκε και χειρίζεται ακόμα, μεγάλες υποθέσεις, όπως οι υποκλοπές, οι Πακιστανοί, τα ομόλογα, η Siemens κλπ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απάντησα προηγουμένως. Με ραθυμία, με «φοβικότητα» και με ομολογημένους ή ανομολόγητους πολιτικούς υπολογισμούς που είναι εντελώς ξένοι σε λειτουργούς μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Απόδειξη αυτού είναι ότι είτε αρχειοθετούνται χωρίς πειστική αιτιολογία είτε οι έρευνες συνεχίζονται επί μακρόν, χωρίς το «νεύρο» που θα έπρεπε, πάντοτε βέβαια με προσήλωση στη νομιμότητα, να επιδεικνύουν και συνήθως με περιορισμένα αποτελέσματα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον αναφορικά με τον χειρισμό θεμάτων που έχουν και πολιτικό ενδιαφέρον;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να εννοηθεί «a la carte». Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι επιτέλους ότι η δικαιοσύνη δεν αρκεί να ονομάζεται αλλά πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Θα ήθελα να σας θυμίσω την ανησυχία της πλειονότητας των δικαστών που νοιώθουν ανυπεράσπιστοι και έκθετοι στην κοινή γνώμη αλλά και των πολιτών που προσβλέπουν σβ αυτήν ως έσχατο εγγυητή των δικαιωμάτων τους και της νομιμότητας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην υπόθεση του ΟΤΕ εγκαλείτε, ως ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση για απιστία. Τώρα, που γνωρίζετε και τη συμφωνία πώλησης, επιμένετε;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πώληση του ΟΤΕ γέννησε από την αρχή πολλά εύλογα ερωτηματικά ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, την παρακολουθηματική θέση του ελληνικού δημοσίου απέναντι στη MIG και τους όρους της. Ως τώρα η Κυβέρνηση περιορίσθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς για να συγκαλύψει τις κινήσεις και τις επιλογές της, αρνούμενη να απαντήσει σε πολλά σοβαρά ερωτήματα που δεν απαντώνται από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας. Όταν αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης, θα μπορούσε να τεθεί και θέμα ποινικής ευθύνης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει νομικός τρόπος για την επανάκτηση του ελέγχου του Οργανισμού από το Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιβάλλεται προηγουμένως να διευκρινισθούν όλες οι πτυχές της πώλησης. Τότε θα μπορούσε να αναζητηθεί από τις περισσότερες προσφερόμενες επιλογές αυτή που θα εγγυώνταν με τον καλύτερο τρόπο τον δημόσιο έλεγχο του Οργανισμού.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάνει μια δήλωση, με την οποία εγκαλείτε τον κ. Χατζηγάκη για την υπόθεση της Siemens και κάνετε λόγο για απόστημα που πρέπει να σπάσει. Τι ακριβώς εννοείτε και τι καταλογίζετε στον υπουργό;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να θεωρήσει άδικη την εμπλοκή ενός πολιτικού στην υπόθεση της Siemens όσο εξελίσσεται η έρευνα, προκαταλαμβάνει την κρίση της και προσβάλλει κατάφωρα την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό ακριβώς επεσήμανα. Θα ήθελα να θυμίσω ότι υπάρχουν κανόνες για τη σχέση Κυβέρνησης και δικαιοσύνης. Κανόνες που αποτελούν προϊόν πολλών και επίμονων κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, έχουν ενσταλαχθεί στο σώμα της Δημοκρατίας και συνιστούν αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο της. Αλίμονο αν αρχίσουμε να τους αμφισβητούμε!

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η υπόθεση της Siemens πρέπει να πάει στη Βουλή σε Εξεταστική Επιτροπή. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε στην αποκάλυψη της αλήθειας ή στοχεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε την έννοια και τη λειτουργία της πολιτικής και της ποινικής ευθύνης. Είναι εντελώς διακριτές μεταξύ τους. Τελευταία επιχειρείται επιτηδείως η σύγχυσή τους, προκειμένου να αποκλεισθεί η Βουλή από την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών. Γιατί σας προκαλεί απορία ότι ανακινούμε θέμα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής; Αυτή δεν θα εμπόδιζε την παράλληλη δικαστική έρευνα. Αντίθετα, θα τη διευκόλυνε. Θα συμφωνείτε ότι οι Βουλευτές έχουν αίσθημα ευθύνης. Να λοιπόν η απάντηση στο ερώτημά σας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Φημολογείται ότι τις επόμενες μέρες θα προκύψουν και δημοσιεύματα που θα αφορούν εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens. Πως πρέπει να αντιδράσει το κόμμα σε μια τέτοια περίπτωση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θέση μας είναι σαφής. Όλα στο φως.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι πρώτες αλλαγές που πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Δικαιοσύνης, όταν γίνει κυβέρνηση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας. Νομίζω ότι επιβάλλεται εξειδίκευσή τους. Για μας πρωταρχικός στόχος παραμένει ο σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ανάδειξή της ως εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών και της νομιμότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 June 2008 - 6:10:14 UTC