Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια
  • [02] "Κάθαρση από το λαό"
  • [03] "Κύκνειο άσμα δικομματισμού"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

    Το θέμα της ακρίβειας θα συζητηθεί στις 10 το πρωί στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφάτως έθεσε ρητά την προϋπόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό, στο πλαίσιο καλής γειτονίας, ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM.

    "Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της τις προκλητικές ρητορείες της προεκλογικής περιόδου, για να καταλήξουμε από κοινού σε λύση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με έμφαση ότι "σημασία δεν έχει ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης, αλλά η πολιτική βούληση".

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση τής εκπλήρωσης των θεσμοθετημένων όρων και κριτηρίων μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση ο σεβασμός της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας".

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Βοσνίας, τόνισε ότι η τελευταία συνάντησή του με τον κ. Σπίριτς στο Σεράγεβο, πριν ένα χρόνο, ήταν σταθμός για τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η τέλεση των εγκαινίων του κτηρίου Ελληνοβοσνιακής φιλίας, η ανακατασκευή του οποίου κατέστη δυνατή με χρηματοδότηση από τη χώρα μας (από το ΕΣΟΑΒ) ήταν "μία στιγμή υψηλού συμβολισμού για τη φιλία και τη συνεργασία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον".

    Μίλησε ακόμη για την χρηματοδότηση, από την Ελλάδα, του νοσοκομείου Κασίντο στο ανατολικό Σεράγεβο, καθώς επίσης και για την πιλοτική αναβάθμιση του διμερούς θεσμικού πλαισίου με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την πρόοδο της κυρωτικής διαδικασίας δύο πολύ σημαντικών οικονομικών συμφωνιών, τη συμφωνία οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας και τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Από την πλευρά του, ο Βόσνιος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αρχηγικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδος στα Δυτικά Βαλκάνια και ζήτησε να ενισχυθεί περαιτέρω αυτός ο ρόλος "για το καλό των δυτικών Βαλκανίων".

    Υπενθύμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσεγγίσει με εντατικότερους ρυθμούς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη χώρα μας για τα 19,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδότησε το κτήριο Ελληνοβοσνιακής φιλίας και τα 3,5 εκατ. ευρώ με τα οποία ενίσχυσε το νοσοκομείο Κάσιντο του Σεράγεβο.

    "Είναι ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται οι φίλοι, που έχουν κατανόηση μεταξύ τους", τόνισε ο κ. Σπίριτς.

    Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Βόσνιος πρωθυπουργός παρείχε στήριξη στις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι "πιστεύουμε σε συμβιβαστική λύση".

    Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μ.Νίμιτς

    Την Αθήνα επισκέφθηκε την Πέμπτη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στα Σκόπια με στόχο «τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με το θέμα της ονομασίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπου σημειώνεται ότι ο κ.Νίμιτς "δεν έχει κάνει επίσημες προτάσεις προς τα μέρη"

    Στην Αθήνα συναντήθηκε με την υπουργό Εκωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και με άλλους Έλληνες αξιωματούχους. Στα Σκόπια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Η κα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αποσαφήνισε ότι για το θέμα της ονομασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι "διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο τέλος και η πλευρά των Σκοπίων να εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η σκοπιανή πλευρά προτίθεται να προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας μία γλώσσα με επιχειρήματα με στόχο τη διατήρηση του εθνικού μας ονόματος».

    [02] "Κάθαρση από το λαό"

    "Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικής και πραγματικής κάθαρσης των κομμάτων εξουσίας", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα αναφερόμενη στην υπόθεση Siemens και πρόσθεσε ότι "αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της ζητάει εξεταστική για το σκάνδαλο Ζήμενς, αλλά πρόσθεσε ότι "είναι φανερό ότι όσο υπάρχουν Siemens θα υπάρχουν και μίζες, θα υπάρχουν και πολιτικοί και άλλα πρόσωπα που θα λαδώνονται. Το σύστημα, σημείωσε, γεννάει αυτό το πρόβλημα και αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί" και κατέληξε:

    "Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Ο λαός χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αντεπιτεθεί, να μην πέσει στην σκανδαλολογία, αλλά να κάνει αυτός κάθαρση πραγματική. Που σημαίνει ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να νικήσει".

    "Ενίσχυση θεραπευτικών κοινοτήτων"

    Την ριζική αντίθεσή της στο εθνικό σχέδιο δράσης, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τα ναρκωτικά, επειδή "ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, την απεξάρτηση και την επανένταξη", διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο πρόγραμμα απεξάρτησης "Νόστος".

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «η χρήση ναρκωτικών δεν προέρχεται ούτε από ασθένεια του μυαλού, ούτε από ασθένεια του σώματος, ούτε βρίσκεται στο DNA του χρήστη. Είναι κοινωνικό πρόβλημα, πριν απβ όλα, και εκφράζει την ανάγκη των νέων να ξεφύγουν από την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακή πολιτιστική και πολιτική ατμόσφαιρα, που υπάρχει. Εκφράζει την αναζήτηση για έναν άλλο δρόμο, μόνο που η διέξοδος, δυστυχώς, βρίσκεται κοντά στον έμπορο, που παίζει αυτόν τον αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων".

    Επίσης, η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή της με την χρήση της μεθαδόνης, ως υποκατάστατου, επειδή, όπως είπε, στην πραγματικότητα, "δεν σταματάει η ουσία της εξάρτησης, πολύ περισσότερο που επιστήμονες αναφέρουν ότι η ίδια η μεθαδόνη, πέρα από τη ψυχολογική και ψυχική εξάρτηση, φέρνει προβλήματα στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έως και θανάτους στις χώρες που έχει γίνει ευρεία χρήση".

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει την ενίσχυση πάνω απβ όλα των θεραπευτικών κοινοτήτων και ζήτησε να υπάρξουν θεραπευτικές κοινότητες παντού, όπως και κέντρα πρόληψης ολοκληρωμένα, με το πρόγραμμα επανένταξης, σε κάθε νομό τουλάχιστον.

    [03] "Κύκνειο άσμα δικομματισμού"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της ΦΑΤΑΧ.

    Tη σύγκληση, άμεσα, Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις της Siemens, ζήτησε από το Ηράκλειο και θα το επαναλάβει, όπως είπε, και σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: «Η Siemens έκανε ήδη μια βρώμικη δουλειά και έχουν γίνει πολλά βρώμικα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών» και έθεσε το ερώτημα: «Αν δεν γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens στην οποία ήδη αποδεδειγμένα εμπλέκεται το ένα μεγάλο κόμμα και στην οποία με βάση τα έγγραφα των δικαστηρίων της Γερμανίας εμπλέκεται και το άλλο μεγάλο κόμμα, πού θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή; Θα κάνουμε Εξεταστική γιατί δεν τα πήγαμε καλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;»

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το «το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού ζει το κύκνειο άσμα του», προσθέτοντας ότι «έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητές του. Είναι βάρος για τη χώρα μας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Αντιμετωπίζει απέναντι του την απογοήτευση και την δυσπιστία των πολιτών».

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε: «Εμείς ζητάμε άμεση συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες με βάση το διακομματικό πόρισμα, ώστε να λειτουργήσει η πρόληψη, η καταστολή και ο συντονισμός αλλά και να προωθηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες δεν θα ενθαρρύνουν τους εμπρηστές».

    Μιλώντας για το θέμα του Εφετείου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την θέση του για ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, είπε, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα αγώνα εναντίον των Χανίων και επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα αγώνα εναντίον του Ηρακλείου. Εμείς πιστεύουμε ότι ο τοπικισμός καλλιεργείται για να στηρίξει συγκεκριμένα συμφέροντα και καθηλώνει την Κρήτη, με τις τεράστιες δυνατότητες, σε καταστάσεις οπισθοδρόμησης, αναχρονισμού και έλλειψης αποτελεσματικότητας.

    Δεν θα δώσουμε, πρόσθεσε, ποτέ τη μάχη για το Εφετείο, όπως έχει δοθεί από άλλες πολιτικές πλευρές, ως μια μάχη μίσους ή αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο πόλεις και ανάμεσα σε δύο κομμάτια της κοινωνίας της Κρήτης. Ίσα ίσα, εμείς τη βλέπουμε ως μια μάχη εξορθολογισμού και δημιουργίας μιας βάσης καλής συνεργασίας. Γι αυτό δεν θα μας βρείτε σε καμιά αντιχανιώτικη εκδήλωση. Θα μας βρείτε όμως σε πάρα πολλές πρωτοβουλίες δικές μας για το Εφετείο.

    Εμείς, συνέχισε, θα προχωρήσουμε σε μια ανοιχτή παρέμβαση ώστε να φέρνουμε πιο συχνά το θέμα της ίδρυσης του Εφετείου στο Ηράκλειο στην κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Η πρώτη ερώτηση η οποία θα κατατεθεί την πλευρά του, αμέσως μετά τη λήξη των διακοπών τον Σεπτέμβριο, στην ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό και εφόσον δεν έχει λυθεί ως τότε το θέμα, θα είναι για το Εφετείο Ηρακλείου, είπε.

    Τέλος, ο κ. Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους τρεις αστυνομικούς που έπεσαν θύματα της επίθεσης στους Μαλάδες Ηρακλείου και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.

    Ο Αλ.Τσίπρας στα Γλυκά Νερά

    Την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια των πυρκαγιών στην Αττική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α.Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στα Γλυκά Νερά, όπου την Πέμπτη εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε πως "είναι ευτύχημα ότι, μάλλον, δεν περιμένουμε μια αναζωπύρωση", αλλά πρόσθεσε, "το δυστύχημα είναι ότι για άλλη μια χρονιά είμαστε απροστάτευτοι απέναντι σ΄ αυτή τη μεγάλη απειλή στο φυσικό μας πλούτο και ιδιαίτερα στο περιαστικό πράσινο".

    "Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι να δούμε τις αιτίες και εδώ βλέπουμε ότι, στην ευρύτερη Ανατολική Αττική, υπάρχουν πάνω από 200.000 στρέμματα διεκδικήσιμα και στον Υμηττό πάνω από χίλιες πολυτελείς κατοικίες με τη διαδικασία των αναψυκτηρίων".

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη ότι "όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όταν επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση και όταν προχθές βράδυ στη βουλή ψηφίστηκε ένα χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να έχουν ορέξεις οικοπεδοφάγοι και διάφοροι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν, τότε δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι, δεν μπορεί να είμαστε ασφαλείς ότι θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο".

    Επίσκεψη στα Καλύβια Αττικής

    Ανοιχτή συνάντηση με τους κατοίκους και τη δημοτική Αρχή των Καλυβίων που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία της περιοχής τους, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, στο 41ο χιλιόμετρο όπου βρίσκεται το Θεατράκι του Δήμου, παρά το εξώδικο που έστειλε στον Δήμο Καλυβίων ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου στην παραλία Grand Resort, προσπαθώντας να αποτρέψει την πρόσβαση των πολιτών στην ελεύθερη παραλία.

    «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που πολλά χρόνια ήταν και είναι στολίδι της Αττικής και του Δήμου εδώ, όπου οι πολίτες εδώ, οι δημότες αλλά και Αθηναίοι που έρχονται για να χαρούν ένα Σαββατοκύριακο το μπάνιο τους έχουν δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης εδώ στην παραλία. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Διότι η θάλασσα, η άμμος, η παραλία δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν μπορεί να νοικιάζεται, δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται και δεν μπορεί κανείς να μας υψώσει εδώ τείχη και συρματοπλέγματα και να μας απαγορεύσει την είσοδο στην παραλία» είπε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του και τόνισε:

    « Ο καιρός έχει αλλάξει. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι πολίτες διεκδικούν το δίκιο τους και το αυτονόητο δικαίωμά τους στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και παίρνουν τα πράγμα στα χέρια τους και δεν θα αφήσουν κανένα κουμπάρο, κανένα νονό της νύχτας, κανένα μεγαλοεπιχειρηματία να επιβάλλει τους δικούς του νόμους».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε λόγο για "χαριστικές ρυθμίσεις" και "σκανδαλώδεις συμφωνίες" που παραχωρούν 85 στρέμματα παραλίας σε ιδιώτη, οι οποίες «δεν μπορούν να έχουν καμία νομική ισχύ διότι είναι αντίθετες με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας» και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. «Ακόμα κι αυτούς που θα έρθουν αύριο εδώ, τους ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που δικαίωμά τους είναι να επιλέγουν έναν χώρο χλιδής για να κάνουν την συνάντησή τους σε μια δύσκολη περίοδο για την κοινωνία, να πάρουν θέση γι αυτήν την μεγάλη αντιπαράθεση της κοινωνίας απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να οικειοποιηθούν τον δημόσιο χώρο», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 June 2008 - 4:30:16 UTC