Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • [02] "Να απαντήσουμε προοδευτικά στις προκλήσεις"
  • [03] "Μείωση των τιμολογίων"
  • [04] Περιοδεία στα Χανιά

  • [01] Διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Γιόνας Γκαρστόρ θα δεχθεί ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής κ.Δημήτριο και στις 12 με τον πρόεδρο του Ιράκ κ.Τζαλάλ Ταλαμπανί.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Η διαφάνεια και ο έλεγχος δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον επόμενο προϋπολογισμό, ήταν τα κυρίαρχα αντικείμενα της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η συνεδρίαση αφορούσε θέματα του υπουργείου Οικονομίας και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την κατάσταση στη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις της.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αποφασίστηκε η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στους φορείς των τομέων της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η Διυπουργική Επιτροπή που θα αποτελείται από τους αρμόδιους υπουργούς θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς, την υλοποίησή τους και τους απολογισμούς των φορέων, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε η ένταξη των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων στον προϋπολογισμό με στόχο επίσης τον έλεγχο των δαπανών.

    Και οι δύο αποφάσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα εφαρμοστούν από το νέο προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση από την ελληνική οικονομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ενώ νωρίτερα δέχθηκε τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ. Στη συνάντηση με τον κ.Μπαράκ μετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    [02] "Να απαντήσουμε προοδευτικά στις προκλήσεις"

    Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσουν από σήμερα έως και την Κυριακή 6 Ιουλίου, εξόρμηση σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Κίνημα, για τα θέματα της ακρίβειας και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Τα στελέχη του Κινήματος θα συζητήσουν με τους πολίτες τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ν.Δ., που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού σε προ δεκαετίας επίπεδο και, παράλληλα, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα διανείμουν και ενημερωτικό υλικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    Συνένδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 23ου συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    "Ο αγώνας των σοσιαλιστών σήμερα υπερβαίνει τον αγώνα για κοινωνική αλλαγή και είναι αγώνας για τη διάσωση της ανθρωπότητας", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος της Οργάνωσης.

    "Σήμερα, ανεξέλεγκτες δυνάμεις σε κυβερνήσεις και εταιρίες περιορίζουν ελευθερίες και δικαιώματα", ανέφερε και πρόσθεσε: "το βασικό παράδοξο είναι ότι βλέπουμε τη σταθερή απώλεια της εξουσίας των λαών και αυτό είναι που αποξενώνει τους πολιτικούς από τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος της ΣΔ έκανε λόγο για συγκέντρωση μεγάλου πλούτου στα χέρια ολίγων, οι οποίοι "δεν λογοδοτούν σε κανέναν", καθώς και για τον "έλεγχο των αγορών από παγκόσμια ολιγοπώλια".

    Αναφέρθηκε επίσης, "στη συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης, την αιχμαλωσία των δημοκρατικών θεσμών" και "την αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης".

    "Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση" και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου, όπως διατύπωσε, "η πολιτική αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και ενισχύει όλο και περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς και τα συμφέροντα των ΜΜΕ".

    "Όλα αυτά αποξενώνουν τις νεότερες γενιές, οι οποίες στρέφονται είτε στην απάθεια, είτε στον εξτρεμισμό", είπε και ισχυρίσθηκε ότι "οι αντίπαλοι των σοσιαλιστών χρησιμοποιούν συστηματικά τον φόβο και την παραπληροφόρηση για να ελέγξουν τον κόσμο".

    "Ο ιστορικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά σήμερα ειναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Η απάντηση στα προβλήματα είναι η εμβάθυνση στις δημοκρατικές πρακτικές".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ρόλο των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων και των μεταναστών, οι οποίοι, όπως είπε, "αμφισβητούν την εξουσία που κατέχουν οι άλλοι και απαιτούν τη μοιρασιά της".

    "Μας αμφισβητούν, τόνισε, όταν γινόμαστε μέρος του κατεστημένου, όταν βλέπουν έλλειψη αλληλεγγύης, αξιοκρατίας και διαφάνειας". Πρότεινε να ενισχυθούν οι ομάδες αυτές μέσα στη Διεθνή και στα σοσιαλιστικά κόμματα, "γιατί αποτελούν πηγή φρέσκου οξυγόνου για την υγεία των κομμάτων".

    Αναφερόμενος στη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι "το Κίνημα αυτό κατέρριψε το μύθο ότι λίγοι έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την πλειοψηφία, ότι οι λαοί δεν μπορούν να κυβερνηθούν γιατί δεν έχουν τη γνώση. Το Κίνημα αυτό γνωρίζει ότι η καταπίεση του ενός σημαίνει καταπίεση όλων. Είναι ένα Κίνημα, που υποστήριξε την κοινωνική αλληλεγγύη και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων από την ανισότητα, την ανασφάλεια, τις διώξεις, τον αναλφαβητισμό και την ακραία φτώχεια, τον φονταμενταλισμό, την τρομοκρατία, τον πόλεμο και τα βασανιστήρια".

    "Αυτές οι ελευθερίες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι τα δικαιώματά μας, και αυτό μας διαφοροποιεί από τους συντηρητικούς αντιπάλους μας". Γι΄αυτό, πρόσθεσε, "σήμερα δεν μπορούμε να αποτύχουμε, διότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής".

    Αναφέρθηκε επίσης στα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία, "προκαλεί ξηρασία, απερήμωση και πλημμύρες". Για τα τρόφιμα, είπε, "ένας μη ρυθμιζόμενος ανταγωνισμός φέρνει τις τιμές τους στα ύψη". Παράλληλα, "η μη ελεγχόμενη διάχυση νέων τεχνολογιών προκαλεί μη ελεγχόμενους και καταστροφικούς πολέμους".

    "Αν αποτύχουμε να δράσουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συρρικνώσει κατά 20% την παγκόσμια οικονομία". Πρόσθεσε πως "σε μια τέτοια περίπτωση, εκατοντάδες εκατομύρια ανθρώπων θα είναι έκθετοι στον κίνδυνο της ξηρασίας, των πλημμυρών και της έλλειψης τροφής και έτσι θα δημιουργηθούν περίπου 200 εκατομύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δράση της Σσοιαλιστικής Διεθνούς για την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση της διπλωματίας των πολιτών.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τόνισε ότι "θα στηριχθεί η συνεννόηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές Ισραήλ και ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος". Χαιρέτισε δε, τη χθεσινή απόφαση για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ισραηλινών και της Χαμάς.

    Για την Κύπρο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "χρειάζεται μια νέα κατανόηση που θα δώσει τη δυνατότητα επανένωσης σε ένα ομόσπονδο κράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ" και απηύθυνε μήνυμα υποστήριξης και ελπίδας στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι αυτές τις μέρες θα έχουν συνάντηση στην Κύπρο.

    "Ελπίζουμε ότι το τείχος που διαιρεί την Κύπρο τόσα πολλά χρόνια θα κατεδαφιστεί σύντομα", είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης και στη δράση της Διεθνούς στα Βαλκάνια, την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπάρακ Ομπάμα, ως ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, "θα φέρει άνεμο αλλαγής στη χώρα του, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο για την πρόοδο και την ειρήνη στον κόσμο".

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς ανάφερε ότι στις προτεραιότητές του, που θα θέσει επανεκλεγόμενος, θα είναι και η επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, η συζήτηση για ένα νέο τρόπο οργάνωσης του Κινήματος της Διεθνούς και βέβαια η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών, των μεταναστών και των νέων στις συζητήσεις που θα γίνονται στο εξής.

    [03] "Μείωση των τιμολογίων"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων οι οποίες αποτελούν το νέο κλάδο περίθαλψης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

    ΚΚΕ για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

    Τη μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια τώρα, ζητά το ΚΚΕ.

    Οι προκλητικές αυξήσεις στη ΔΕΗ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Καθημερινά γίνεται φανερό ότι για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να συνδέσουν τα άμεσα αιτήματα με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    ΚΚΕ για τη Siemens

    Οι ελεγχόμενες και με δόσεις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Ζήμενς φανερώνουν ένα κακοπαιγμένο θέατρο που από κοινού παίζουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν.

    Το σύστημά τους δεν εξυγιαίνεται, είναι σάπιο ως το μεδούλι. Χρειάζεται ριζική ανατροπή, που μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση του λαού, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    [04] Περιοδεία στα Χανιά

    Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί σήμερα ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.Θα έχει συνάντηση με το Σύλλογο Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ θα επισκεφθεί το νοσοκομείο της πόλης, όπου θα έχει επαφές με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.Το μεσημέρι, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    "Θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια από κυκλώματα και παραεξουσίες, τις οποίες ανέχεται και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, την έκρηξη μηχανισμού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά, και πρόσθεσε ότι "τέτοια γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοξενία και την ευθύτητα του Χανιώτικου λαού".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "υπάρχει πια ένας ορατός κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος είναι το κουκούλωμα, και πρόσθεσε: "Όλοι πρέπει να δώσουν λόγο. Πρέπει να δώσουν λόγο και οι επικεφαλής των κομμάτων, όταν βρίσκονταν στη θέση αυτή, σε στιγμές που αποδεικνύονται πια ότι γίνονταν παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων. Και με αυτή την έννοια, νομίζω ότι στον εισαγγελέα πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να έρθει και η σειρά του κ. Καραμανλή".

    Στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας

    Επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος.

    Στη διάρκεια του διημέρου η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δ.Χριστόφια, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Καρογιάν, με τις ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, με ηγέτες αριστερών τουρκοκυπριακών κομμάτων καθώς και με την Δήμαρχο Λευκωσίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2008 - 4:30:19 UTC