Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι στη συνεργασία"
  • [02] "Κλασικές Μνήμες"

  • [01] "Οχι στη συνεργασία"

    «Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή καμπή του δικομματικού συστήματος», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Siemens ενώ αποσαφήνισε ότι ο Συνασπισμός δεν θέλει την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως είπε, «δεν μας ενδιαφέρει ο κυβερνητισμός».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με την ομιλία του, έκανε μια εκτενή πολιτική ανάλυση των τελευταίων εξελιξεων με επίκεντρο την υπόθεση Siemens, υποστηρίζοντας ότι «η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων για την οποία καμαρώνει και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, σε αυτού του είδους τις δοσοληψίες έχουν βασιστεί. Ο κόσμος τόχει τούμπανο. Και αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα κεντρικό πολιτικό παιχνίδι που παίζει με τις παραγραφές».

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί, όπως είπε, δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής περιμένει, είπε, να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη όμως, πρόσθεσε, ήδη έχει αποφανθεί στην προανακριτική εξέταση ότι δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, οπως δεν προέκυψαν για τις υποκλοπές, και για τα δομημένα ομόλογα, το χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για κάποια παρέκκλιση από την νομιμότητα και την διαφάνεια, αλλά «πρόκειται για ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη των εργαζομένων, των ανέργων, των επισφαλών, των συνταξιούχων, χωρίς κανόνες και με κάθε δυνατό τρόπο. Είτε με μίζες, είτε με καρτέλ, είτε ακόμα και με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, που βρίσκει κάθε τόσο ευκαιρία να αυξήσει τα τιμολόγια για να χορτάσει τους μετόχους της», δηλαδή «είναι ένα παιχνίδι λεηλασίας των κοινωνικών πόρων και του κοινωνικού πλούτου, την ώρα που οι νέοι εργαζόμενοι των 700 ευρώ δεν έχουν φέτος ούτε τα στοιχειώδη χρήματα για να πάνε διακοπές».

    Στην πραγματικότητα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αυτό που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, είναι η πολιτική την οποία άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δωδεκαετίας. Μια πολιτική που συρρίκνωσε δραματικά το κοινωνικό κράτος, αύξησε τις ανισότητες, επέτρεψε την λεηλασία του δημόσιου πλούτου, υπονόμευσε κοινωνικές κατακτήσεις. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι οικονομικοί δείκτες έχουν εκτιναχθεί, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις βουλιάζουν στην κερδοφορία και η κοινωνία πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω.

    Κατά συνέπεια, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είμαστε μπροστά σε μια εντελώς καινούρια κατάσταση. Σε μια κατάσταση εκρηκτική και δεν είναι μόνο η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά του δημόσιου βίου, αυτός ο απίστευτος ξεπεσμός της πολιτικής ζωής που στρέφει τους πολίτες μακριά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι κυρίως η αδυναμία τους να δώσουν απαντήσεις πειστικές για το αν μπορούν να αλλάξουν στρατηγική και να αντιμετωπίσουν τη βαθιά κοινωνική κρίση που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις τους τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ο ΣΥΝ να αναδείξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο σε αριστερή κατεύθυνση. Ένα πολιτικό σχέδιο που θα συσπειρώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις και θα τις συνθέτει σε ένα στέρεο και αξιόπιστο πολιτικό πρόγραμμα.

    Το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί με μια νέα πλειοψηφία που θα έχει στο επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και οικολογικής αριστεράς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και στη συνέχεια αποσαφήνισε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει ο κυβερνητισμός. Δε μας ενδιαφέρει μια συνεργασία για να βοηθήσουμε το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε, όπως βλέπουμε σήμερα ότι διαχειρίστηκε την κυβερνητική εξουσία, να ξαναέρθει σε κυβερνητικές θέσεις, σα να μη συνέβη τίποτα».

    Και αυτού του είδους την συνεργασία, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τη θέλει ούτε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, που αναζητά, όπως και εμείς άλλωστε, τη συνεργασία της αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο για να πάνε τα πράγματα προς τα αριστερά, για να δοθεί προοπτική στον κόσμο της εργασίας και στη νέα γενιά και όχι για μια από τα ίδια. Πιστεύουμε και το λέμε καθαρά ότι με τους σημερινούς όρους, με τους όρους που επιθυμεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή της Αριστεράς στην εξουσία έχει περισσότερες πιθανότητες να αλλάξει την αριστερά, παρά την εξουσία».

    [02] "Κλασικές Μνήμες"

    Παρουσία του Αυστριακού ομολόγου του, ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε χθες βράδυ στο ξακουστό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Βιέννη, την έκθεση "Αρχαιότητα και Μοντερνισμός, Κλασικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", που περιλαμβάνει 53 έργα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών- ζωγράφων και γλυπτών.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, και παρουσιάζεται με την ευκαιρία της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστρία που ολοκληρώνεται το απόγευμα με τη σημερινή επίσκεψή του στην πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, συνοδευόμενος από τον κ. Φίσερ και την ελληνική αντιπροσωπεία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστρία, με την οποία ανταποδίδει εκείνη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα το Μάιο του 2007, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαίη, τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών - είχε σειρά συναντήσεων με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Μεταξύ άλλων - και πέραν των συνομιλιών με τον κ.Φίσερ - είχε συνομιλίες με τον καγκελάριο Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, τον αντικαγκελάριο Βίλχελμ Μόλτερερ, την πρόεδρο της Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ και το δήμαρχο Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

    Συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία της ελληνικής Ομογένειας στην Αυστρία, συμμετείχε στο Ελληνοαυστριακό Επιχειρηματικό Φόρουμ του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, και επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στην οποία στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό.

    Κατά τα χθεσινοβραδυνά εγκαίνια της έκθεσης Ελλήνων Καλλιτεχνών, τους προέδρους Ελλάδας και Αυστρίας και τις συνοδείες τους, καθώς και εκατοντάδες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής στην Αυστρία, υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης Βίλφριντ Ζάιπελ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Παναγιώτης Ζωγράφος.

    Για την έκθεση μίλησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα η οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός τη δυνατότητα να προβληθεί η ελληνική Τέχνη στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, σε ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία του κόσμου, και να δοθεί με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα στις πολλές χιλιάδες των επισκεπτών του να θαυμάσουν τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Τα έργα της εκθεσης προέρχονται από τους Παρθένη, Γκίκα, Εγγονόπουλο, Μόραλη, Νικολάου, Βασιλείου, Καπράλο, Φασιανό, Μυταρά, Σόρογκα, Δρούγκα, Λαζόγκα, Χριστάκη, μέχρι τους νεότερους Μανουσάκη, Μποκόρο, Παπαδημητρίου κ.α., ενώ η επιλογή τους προσδιορίστηκε από τον διάλογό τους με την Αρχαιότητα

    Η έκθεση οργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το χειμώνα του 1999-2000 με την ευκαιρία των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Ωνάση στον Ολυμπιακό Πύργο της Νέας Υόρκης, ενώ η ίδια έκθεση εγκαινίασε τον Οκτώβριο του 2007 το Πολιτιστικό ετος της Ελλάδας στο Πεκίνο, όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία πάντοτε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 July 2008 - 10:30:13 UTC