Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα"
  • [02] Φονική επίθεση

  • [01] "Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα"

    "Με την υπόθεση της Siemens, η οποία συγκλονίζει τη χώρα, ξεχείλισε το ποτήρι και ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την πολύωρη και ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι μπροστά σε αυτό το μεγάλο ζήτημα αποδεικνύεται "ανίκανη και άβουλη", ενώ υπενθύμισε και τις προτάσεις του στον κ. Καραμανλή για "από κοινού ξεκαθάρισμα της δημόσιας ζωής με όποιο κόστος στα κόμματά μας", κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έχει επιλέξει τη σιωπή και να είναι μέρος του προβλήματος.

    Αντιπαραβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος και το Κίνημα είναι αποφασισμένοι να συγκρουσθούν με αντιλήψεις και προοπτικές που υπονομεύουν τα συμφέροντα του λαού και τελικά και τα συμφέροντα του έθνους.

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις προτάσεις που έκανε προς την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, και στις οποίες ο Πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Καραμανλή για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής τον Οκτώβριο, τόνισε ότι "Ο πρωθυπουργός αρνείται και πάλι να απαντήσει στο σκάνδαλο της Siemens και ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσει χρόνο" και τον κατηγόρησε ότι "ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ως αναγκαίο και πρώτο βήμα. Η σύγκληση της Βουλής και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητείται να γίνει τώρα και όχι τον Οκτώβριο. Για το θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή επιστολής από τον κ. Παπανδρέου στον κ. Σιούφα. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου θα στείλει και δεύτερη επιστολή που θα αφορά στην πρόταση του κ. Καραμανλή για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς και την προώθηση ρυθμίσεων για θέματα όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων και τα θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας, διακυβέρνησης και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. "Και αυτό τώρα και όχι τον Οκτώβριο", ανέφερε.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν πρόκειται να δώσει κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση, η οποία αποσιωπά τις βαριές της πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της Siemens.

    Για την ίδια την εταιρία, ο κ. Παπανδρέου εξειδίκευσε τις προτάσεις του της προηγούμενης εβδομάδας και ζητεί από την κυβέρνηση την επανεξέταση όλων των εν ενεργεία συμβάσεων της Siemens στη χώρα, να τις καταγγείλει όπου χρειάζεται, να τις επαναδιαπραγματευτεί όπου υπάρχει πρόβλημα και να αποκλειστεί από προμήθειες του δημοσίου, όσο δεν ξεκαθαρίζεται το σκάνδαλο και η ίδια δεν δίνει στοιχεία.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και πάλι την ενεργοποίηση της επιτροπής Ζορμπά για το "μαύρο χρήμα" και των αρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως και τις υπηρεσίες ειδικών ελέγχων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της αποπροσανατολίζοντας, αλλά δεν πρόκειται να ξεφύγει.

    Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο κ. Παπανδρέου, πήραν μέρος οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής, (ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θόδωρος Πάγκαλος απουσιάζει στο εξωτερικό), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρης Ρέππας, ο αρμόδιος του πολιτικού συμβουλίου για θέματα δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Νίκος Αθανασάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως αρμόδιος για τις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και ο συντονιστής των πολιτικών εκπροσώπων Χάρης Καστανίδης.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου

    «Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου προτείνει, με εικοσιτετράωρη καθυστέρηση, όσα έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου.

    «Την ίδια ώρα που ζητά διάλογο για τα θέματα της διαφάνειας, αρνείται να συμμετάσχει στη διακομματική επιτροπή που πρότεινε ο Πρωθυπουργός, όπως ακριβώς αρνήθηκε να συμμετάσχει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος» συμπληρώνει στην δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τη Διακομματική Επιτροπή

    Το ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτει τη Διακομματική Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτό που απορρίπτουμε, τόνισε, είναι η καθυστέρηση και υπογράμμισε ότι "αν χρειαστεί, θα καταθέσουμε και εκεί τις απόψεις μας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τα βασικά σημεία των χθεσινών δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, όπως η σύγκληση της Ολομέλειας και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα και η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία, όπως τόνισε, είναι διακομματική και στην επιτροπή αυτή, που λειτουργεί και στο θερινό τμήμα, μπορούν να συζητηθούν, όχι μόνο η πρόταση του πρωθυπουργού για το παράνομο πολιτικό χρήμα, αλλά και όλες οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, όπως ανέφερε, μπορεί να γίνει τώρα και όχι τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει η πρόταση του κ. Καραμανλή.

    Για τα θέματα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα σταλούν επιστολές του κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών περί πρότασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του προέδρου του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, ότι αν ήθελαν τα δύο μεγάλα κόμματα, θα κρατούσαν ανοιχτή τη Βουλή, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά να ανοίξει η Βουλή πρόσθεσε ότι "θα περίμενε από έναν πολιτικό αρχηγό τεκμηριωμένες προτάσεις και όχι τηλεοπτικές ατάκες για προβλήματα, όπως είναι η Siemens και η διαφάνεια".

    Επίσης, ανέφερε ότι ως το 2004 τα κόμματα της Αριστεράς ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη και μετά το 2004, μιλούν για δικομματισμό. Αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να εξηγήσουν την αλλαγή στρατηγικής.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή ανέστειλε την κομματική ιδιότητα των κ. Μαντέλη και Τσουκάτου, όχι επειδή υπήρχε τεκμήριο ενοχής, αλλά επειδή υπάρχει τεκμήριο πολιτικής ευθύνης" και πρόσθεσε ότι η ίδια διαδικασία κινήθηκε και για τον κ. Μαντά, ο οποίος, κατά το δημοσίευμα, φέρεται εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Siemens.

    Αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε μεταξύ ΔΕΗ και Siemens, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η επιχείρηση αύξησε τα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει 3,5 εκατομύρια ευρώ στη Siemens η οποία δεν παρέδωσε, ως είχε υποχρέωση, αναβαθμισμένες δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν πείθεται από την απάντηση της ΔΕΗ και περιμένει εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ.Φώλια.

    Μίλησε επίσης για τις 2.000 προσλήψεις, που κάνει η επιχείρηση, ισχυριζόμενος ότι "στο ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει πληροφορίες για τη σύνθεση των επιτροπών, στις οποίες θα μετέχουν επώνυμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας", υπαισσόμενος ότι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κομματικά, καθώς "η διαδικασία προσλήψεων έχει φθάσει στην προφορική συνέντευξη".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο πόρισμα για το σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε, Ζαχόπουλου λέγοντας ότι "είναι εξωφρενικό και τραγικό, ύστερα από πολύμηνη έρευνα να έχουμε ένα πόρισμα που αφορά το ζήτημα της καταβολής των επιδομάτων των εργαζομένων" και προσθέτοντας ότι "το πόρισμα αυτό δεν πείθει κανένα πολίτη".

    Είπε επίσης ότι τα επιδόματα δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για τη διατήρηση ενός φαύλου "ειδικού λογαριασμού" και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την αποφυλάκιση Τσέκου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ από καιρό έχει εκφράσει την απορία του γιατί με τόσα σκάνδαλα ο μόνος φυλακισμένος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ήταν η κ. Τσέκου.

    Για θέματα οικονομίας επέκρινε τον κ. Αλογοσκούφη ο οποίος, όπως είπε, τώρα αναγνωρίζει ότι έχουμε πρόβλημα με τον πληθωρισμό. "Καλωσορίζουμε τον κ. Αλογοσκούφη στην Ελλάδα της ακρίβειας και της κυβέρνησης που δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον υπουργό να εξηγήσει "τι συνέβη από τον Ιανουάριο ως σήμερα και η οικονομία από θωρακισμένη που ήταν, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του, έφθασε σήμερα στο χείλος της καταστροφής".

    Στον κ. Αλογοσκούφη απηύθυνε και δεύτερο ερώτημα: "αν, πράγματι, η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση". Επιπλέον, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας να δηλώσει οτι δεν προτίθεται να αυξήσει τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Ασφαλιστικής υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ριζική διαφωνία με αυτό. "Η συγκεκριμένη επιχείρηση", πρόσθεσε, "είναι κερδοφόρα, έχει σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα αγροτικών ασφαλίσεων και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πωληθεί σε ιδιώτη ανταγωνιστή".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και σε θέμα που ανέκυψε, πρόσφατα, και αφορά το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα την επιβεβαίωση ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει κοινό λογαριασμό με το γενικό γραμματέα του δήμου, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση γι αυτό.

    "Επειδή ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξελέγη με τη σημαία της ΝΔ, περιμένουμε την επίσημη θέση της και την απάντηση αν παρ΄όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, συνεχίζει να τον καλύπτει", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] Φονική επίθεση

    Τρεις αστυνομικοί και τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Μουαμέρ Γκιουλέρ.

    Ο ένας από τους αστυνομικούς σκοτώθηκε επί τόπου κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, η οποία , σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες διήρκεσε 15 λεπτά. Οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, οι ένοπλοι επετέθησαν εναντίον του αστυνομικού φυλακίου στο αμερικανικό προξενείο. Οι επιτιθέμενοι πυροβόλησαν απευθείας εναντίον των αστυνομικών, διευκρίνισε ο ίδιος.

    "Οι επιτιθέμενοι ήταν τέσσερις άνδρες. Τρεις από αυτούς βγήκαν από το αυτοκίνητο και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών. Τους είδα στη συνέχεια νεκρούς στο έδαφος και είδα πολλούς ακόμη νεκρούς αστυνομικούς", δήλωσε ο Ενίς Γιλμάζ που περίμενε έξω από το προξενείο για να κάνει αίτηση για βίζα για τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο τέταρτος άνδρας που οδηγούσε το αυτοκίνητο διέφυγε.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ένας από τους νεκρούς αστυνομικούς εργαζόταν στο προξενείο, ενώ οι άλλοι δύο ήταν τροχονόμοι. Αλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Ουλούς Ντουργκούτ, δήλωσε ότι "οι τρομοκράτες είχαν γένια και μακριά μαλλιά".

    Η αστυνομία αναζητεί τους ενόπλους που διέφυγαν.

    "Προφανώς τρομοκρατική επίθεση", χαρακτήρισε την επίθεση ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Ρος Ουίλσον.

    "Είναι φανερό πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο πρεσβευτής σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. "Εξ' ορισμού, μία ένοπλη ενέργεια εναντίον μιας διπλωματικής αποστολής αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια", υπογράμμισε, χωρίς να αναφερθεί στα πιθανά κίνητρα των δραστών.

    Ο Ρος Ουίλσον τόνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις αμερικανικές αποστολές στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τα Αδανα.

    Στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε έντονα με ανακοίνωσή της την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 2008 - 16:30:20 UTC