Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός
  • [02] "Το 11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης"
  • [03] Επίσκεψη Παπαρήγα στην "ELITE"
  • [04] " Θα σηκώσουμε το γάντι"
  • [05] Κίνδυνος για πυρκαγιές
  • [06] Οχι σε αποκλεισμό Ρωσίας από G8
  • [07] Γέννησε η Αντζελίνα Τζολί

  • [01] Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός

    Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής για να μετάσχει στη σύνοδο της Ενωσης για τη Μεσογείο και για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Γαλλίας.

    Την Κυριακή ο κ.Καραμανλής από τις 15:30 θα μετάσχει στη σύνοδο της Ολομέλειας της Ενωσης για τη Μεσόγειο, αργότερα θα κάνει δηλώσεις ,ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του στους αρχηγούς κρατών και τις συζύγους τους.

    Τη Δευτέρα θα πάει σε μουσική εκδήλωση, θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσουν ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του.

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε ο κ. Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλες τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

    Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που απελευθερώνει από την ομηρία χιλιάδες αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μονιμοποιηθούν, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Πρόσθεσε, ότι το νομοσχέδιο αυτό βάζει ξεκάθαρους κανόνες για το πόσο καιρό μπορεί να μένει κάποιος στην αναπλήρωση και στη συνέχεια να περνά εντός του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε επίσης, ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τη δουλειά που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες ώστε η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα.

    ''Ηδη βρισκόμαστε δυο μήνες πιο μπροστά στα χρονοδιαγράμματα για τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να μην παρατηρούνται κενά στα σχολεία, φαινόμενο που για πολλές δεκαετίες το ζήσαμε με δυσάρεστες επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης'', είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει ήδη αποσταλεί στις περιφέρειες το 50% των βιβλίων και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή ώστε οι μαθητές να έχουν τα βιβλία τους στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι σε εξέλιξη, ''αναμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα προχωρήσουμε''.

    Προηγουμένως όμως, είπε ο υπουργός Παιδείας, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μια νομοθετική τακτοποίηση του χώρου αυτού, ώστε να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο κ. Στυλιανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή και εντός του καλοκαιριού.

    Αναφερόμενος στις ποινές σε βάρος των βαθμολογητριών που σχετίζονταν με τις διαρροές στις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και προστάτευσε την εγκυρότητα των εξετάσεων αποδίδοντας μέσω των πειθαρχικών μέτρων ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.

    Ποινές δεν επιβάλλονται μόνο στις συγκεκριμένες βαθμολογήτριες είπε, αλλά και στην επικεφαλής τους.

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης κλήθηκε να σχολιάσει την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, και είπε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται για να αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και των πολιτιστικών μνημείων που είναι ταυτισμένα με την ιστορική μας ταυτότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

    Εμείς με τις συμπεριφορές μας, είπε ο κ. Στυλιανίδης, δείχνουμε προς τα πού πρέπει να κινείται ένα δημοκρατικό κράτος και καλούμε όλους τους γείτονές μας να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

    [02] "Το 11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης"

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, το "11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης", το οποίο διοργανώνει το "Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου". Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στις 8μ.μ. με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και θα καλωσορίσει τους συμμετέχοντες.

    Νωρίτερα, στις 5 μ.μ. ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε σύσκεψη κομματικών στελεχών της Χαλκιδικής, που θα γίνει στην Ιερισσό.

    Το φετινό Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα έχει ως γενικό θέμα "Σημείο καμπής: το θάρρος για αλλαγή", είναι αφιερωμένο στην οικονομική κρίση και στις τιμές του πετρελαίου, στην κρίση των τροφίμων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη, στο δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στους διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς, στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και στις εξελίξεις στη γηραιά Ήπειρο.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Στην πρωινή συνεδρίαση το θέμα είναι: "Πετρέλαιο 200 δολάρια, μήλα 10 δολάρια, πίστωση όχι: απαντήσεις στις παγκόσμιες ελλείψεις και την οικονομική ύφεση".

    Και στην απογευματινή: " Το οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως".

    Στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν θέματα όπως "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και ο επανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας, η κρίση στην οποία εισήλθε και πάλι η Ευρώπη, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, η πιθανή εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και η επίδραση στην Αμερική και τον κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, η οποία θα γίνει την Παρασκευή.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στην εφημερίδα "Αξία"

    «Η πολιτική υποχωρεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα: να βρούμε νέες προοδευτικές λύσεις στα παλιά και νέα ερωτήματα της κοινωνίας»: Η φράση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, είναι η συνισταμένη των απόψεών του έτσι όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» , με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά επίσης για τις βασικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ζητήματα διαφάνειας και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η συντήρηση και εδώ και διεθνώς έχει φορέσει τα ρούχα των προοδευτικών συνθημάτων για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο - την ταύτιση με τους λίγους και ισχυρούς που οδηγεί στη συγκέντρωση της εξουσίας σε χέρια λίγων και χρησιμοποιεί το κράτος για να εξυπηρετήσει και να ενισχύσει τα συμφέροντα αυτά».

    Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη ότι «φταίει η διεθνής κρίση που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης» και επέρριψε όλες τις ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο -και ούτε καν κυρίως -η χρηματοδότηση των κομμάτων», αλλά το γεγονός ότι με αφορμή την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται μια χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας ενώ καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το θέμα της Siemens αφορά πολλές χώρες, αλλά «στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικής κρίσης».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την διαφάνεια από το 2004, αλλά «δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν ανταποκριθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς υπάρχει παράλληλα και ένα πρόβλημα δημοσίου ήθους και κουλτούρας. Αυτό όμως δεν θα λυθεί όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δίνει το παράδειγμα».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την ευκαιρία για «ξεκαθάρισμα» -και με την συμβολή του ιδίου- του τοπίου που δόθηκε με αφορμή την υπόθεση Siemens, η «κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να συγκαλυφθεί η αλήθεια».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κερδίσματος «πολιτικού χρόνου» και επανέλαβε τις προτάσεις του για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, ενεργοποίηση της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επανεξέταση των συμβάσεων της Siemens, αποκλεισμό της εταιρείας από συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου και απόδοση ευθυνών όπου κι αν ανήκουν.

    Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν ο κ. Καραμανλής έχει πρόθεση να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή, «έχει μία καλή ευκαιρία: ας απαντήσει θετικά στις προτάσεις που του κάνω με την επιστολή μου».

    «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αμαυρωθεί η πορεία και η ιστορία μας εξαιτίας μεμονωμένων συμπεριφορών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για μια καλύτερη Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να νιώσουν συνένοχοι των όποιων ξεστράτισαν» απάντησε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς αν θα συνεχίσει την ίδια τακτική με την περίπτωση Τσουκάτου σε περίπτωση που η έρευνα για την Siemens δείξει πολιτικές ευθύνες και άλλων στελεχών ή πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ..

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΤΕ και για τις αιτιάσεις εναντίον του κ. Βγενόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ, επισήμανε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε στόχο να αντιδικούμε με κανένα επιχειρηματία».

    «Οι επιχειρηματίες κοιτούν το συμφέρον τους. Πρέπει όμως βεβαίως να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έπρεπε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Δεν το έκανε στην περίπτωση του ΟΤΕ όπως δεν το κάνει συστηματικά. Οργανωτής και υπαίτιος του σχεδιασμού για το ταπεινωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Όλοι οι υπεύθυνοι γιβ αυτό θα λογοδοτήσουν» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη και τις αποστροφές του για «επίορκους δικαστές» και με αφορμή την υπόθεση Siemens, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έγινε λόγος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, καθώς (και) «η παραμικρή μονόστηλη καταγγελία στον τύπο προκαλούσε άμεσα το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση των δικαστικών αρχών».

    Επικαλούμενος τις υποθέσεις των «Πακιστανών, υποκλοπών, ομολόγων, «κουμπάρων», Ζαχόπουλου, Siemens", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών «προκαλεί από ειρωνικά χαμόγελα έως οργή στην κοινή γνώμη» με «ορατό πια (τον) κίνδυνο απαξίωσης της εικόνας της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών» το οποίο είναι «πολύ επικίνδυνο για τους θεσμούς μας».

    Ερωτηθείς αν η αποπομπή του κ. Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς κίνηση αποδοκιμασίας της περιόδου Σημίτη και διατήρηση αποστάσεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ από αυτήν», ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ξανά το αίσθημα υπερηφάνειας του ΠΑΣΟΚ για «τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου αυτής στα οποία εξάλλου όλοι μας έχουμε μικρή ή μεγάλη συμμετοχή» και ταυτόχρονα την επίγνωση των «λαθών και παραλείψεων» των κυβερνήσεων αυτών τα οποία, εξάλλου, «αν δεν υπήρχαν δεν θα είχαμε χάσει τις εκλογές».

    Ερωτηθείς για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να «υπερφαλαγγίσει σε δημοτικότητα την ΝΔ», ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα, μετά τις εθνικές εκλογές, γεγονότα που καταπόνησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στην «υπόθεση Siemens που παρότι αφορά στο παρελθόν πρόσφατα αποκαλύφθηκε», τονίζοντας, ωστόσο «πως σήμερα είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα» και «όσο δουλεύουμε συντεταγμένα και αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον της δημιουργικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης - μακριά από τις μικροεξουσίες - τόσο θα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

    «Όπως είχε κατβ επανάληψη δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται». Οι καθαρές θέσεις, οι καθαρές αρχές, οι καθαρές κουβέντες, δεν μικραίνουν το κόμμα. Το ενισχύουν στην συνείδηση του λαού και διευρύνουν την μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Δεν είμαστε κόμμα αξιωματούχων που μοιράζει τιμάρια. Είμαστε κόμμα αξιών που μοιράζεται οράματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στα «σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος στα «δεξιά» του ΠΑΣΟΚ και στα «αριστερά» της ΝΔ με μεγάλη συμμετοχή του μπλοκ των επονομαζόμενων «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για «ήττα του δικομματισμού στις εκλογές» αλλά και για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, κατβ αρχήν είπε ότι «δεν υπάρχει δικομματισμός, καθώς στην χώρα έχουμε πολλά κόμματα και ελεύθερα ο πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιολογήσει το κάθε κόμμα», και ζήτησε από τους πολίτες να «αξιολογήσουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με αυστηρότητα», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    «Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει και θα επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και ύπαρξης ή μη αυτοδυναμίας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πώς να συνεργαστούμε με μια παράταξη από τη οποία μας χωρίζει άβυσσος σε όλα τα θέματα;» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Επίσκεψη Παπαρήγα στην "ELITE"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο στις 11:30 το πρωί το εργοστάσιο υποδηματοποιίας «ELITE A.E»,στον Κολωνό.

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στους χώρους του εργοστασίου και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζόμενων.

    Επίσης η κ. Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 16:30, στον Περισσό, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Tasty Foods

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Tasty Foods πραγματοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και σε δηλώσεις της τόνισε ότι "μπαίνοντας σε ένα εργοστάσιο, πραγματικά πολύ σύγχρονο, εκείνη την ώρα σκέφτεσαι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχoυν ανέβει πάρα πολύ, έτσι που μπορεί ο ανθρώπινος σωματικός κόπος να είναι μικρότερος".

    "Παρ' όλ' αυτά", πρόσθεσε, "οι εργαζόμενοι ζουν χειρότερα, υφίστανται τα προβλήματα των νέων τεχνολογιών, γιατί και αυτά προκαλούν σωματικά και άλλα προβλήματα, γιατί εντατικοποιούν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Και ακριβώς το συμπέρασμα είναι το εξής: Μια ρήξη, μια ανατροπή στο σημερινό σύστημα δίνει στο λαό τη δυνατότητα να πάρει στα χέρια του μέσα και πλούτο και να ζήσει πολύ καλύτερα. Διαφορετικά, η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιούνται σε βάρος του".

    "Προτάσεις χωρίς ουσία"

    Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συμμετάσχει στην Διακομματική Επιτροπή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός γιατί όπως τονίζει "δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος".

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, "βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια χτυπούν τη διαπλοκή. Στην πράξη θα παρακάμπτονται. Είναι επομένως χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα όμως με πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

    Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση δεν "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια. Η γενικότερη πολιτική του και το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει στο λαό στρέφεται ανοιχτά και απερίφραστα κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους.

    Το ΚΚΕ αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών του και από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του Κόμματος ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Το ΚΚΕ τονίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών, των φίλων και των οπαδών, προσθέτοντας ότι "δεν ξεχνούμε ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχθηκαν στο παρελθόν για αυτόν το λόγο. Σήμερα, τυπικά μεν τέτοιες διώξεις δεν υπάρχουν, στην πράξη όμως όλη την τελευταία δεκαπενταετία και στη χώρα μας και στην ΕΕ οικοδομούνται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το χτύπημα ακόμα και της ιδεολογίας που είναι αντικαπιταλιστική, κατά της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης.

    Επομένως, οι προτάσεις και των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία μεν είναι ανέξοδες, όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές όσον αφορά τη λειτουργία των κομμάτων".

    [04] " Θα σηκώσουμε το γάντι"

    Τη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "θα σηκώσει το γάντι" αυτή την περίοδο "που το πολιτικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση και χρειάζεται ανατροπή και ριζοσπαστικός μετασχηματισμός", έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "τα δυο, μέχρι πριν από λίγο, μεγάλα κόμματα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο βούρκο. Χθες είχαμε τη Siemens, σήμερα έχουμε το σκάνδαλο της αγοράς του Γερμανού από την Cosmote" και πρόσθεσε "ότι και η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και κάθε ενέργεια εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στερείται κάθε νομιμότητας".

    Αναφερόμενος στις έως τώρα παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι αυτό που χαρακτήρισε τις ενέργειές μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν η τόλμη. Η ικανότητα δηλαδή να εντοπίζουμε έστω και μικρές δυνατότητες για την αριστερά και τον τόπο και να τις αξιοποιούμε υπενθυμίζοντας τη δράση του κόμματος στο θέμα του άρθρου 16, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νεολαία.

    Σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ικανοί να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να προβάλλουμε και να αγωνιστούμε για μια εναλλακτική λύση, ριζοσπαστική, κινηματική που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών για την ακρίβεια, την ανεργία, την παιδεία και την υγεία.

    Ομιλία Αλέξη Τσίπρα

    Εντονη κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και στη Δικαιοσύνη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, άρχισε την ομιλία του με αυτοκριτική τονίζοντας "ότι μετά από μια περίοδο παρατεταμένης "κοιλιάς" του ΣΥΡΙΖΑ, ύφεσης της εξωστρέφειας και της δραστηριότητας που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει κατ'εντολή της Πανελλαδικής Σύσκεψης πριν από τρεις μήνες, που έδωσε ελπίδα, μεγάλη δυναμική, προοπτική στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο, πρέπει να πούμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα πρωτότυπο και πρωτοποριακό και χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έμπνευση και τόλμη, κυρίως τόλμη για να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη σημερινή πυραμίδα.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η κρίση είναι βαθιά κοινωνική, υποστηρίζοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πλέον τους μηχανισμούς απορρόφησης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει διέξοδο και να έχει προοπτική και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η φθορά έχει αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό ο αντίχτυπος των σκανδάλων έχει αρχίσει να γίνεται τεράστιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν και γι'αυτό στρέφονται μαζικά στην αριστερά. Και πρόσθεσε :

    "Να εμπιστευτεί κανείς την ελληνική Δικαιοσύνη που συναγωνίζεται με την κυβέρνηση σε έναν αγώνα δρόμου για το πώς θα κουκουλωθούν οι αποκαλύψεις; Η Δικαιοσύνη που είχε 6,5 μήνες φυλακή την Τσέκου, αλλά τον κ. Χριστοφοράκο που έχει "λαδώσει" όλο το πολιτικό σύστημα δεν τον κάλεσε καν να καταθέσει;".

    Για την υπόθεση Γερμανός, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αυτός, ο οποίος σήμερα κατηγορείται, αν και προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια ολόκληρη εβδομάδα, να αποκρύψουν το γεγονός ότι του είχαν ασκηθεί κατηγορίες λέγοντας ότι είναι κατά παντός υπευθύνου.

    Και αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν τις εξελίξεις και να κουκουλώσουν τα πράγματα.

    Εισήγηση Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

    Στην εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, θεσμικής κρίσης και όλα συντείνουν στο να επιταχύνονται εξελίξεις, διεργασίες ανακατατάξεις, νέες συμμαχίες.

    Ένας από τους κορυφαίους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει η εισήγηση, είναι , >, ενώ τονίζεται η ανάγκη επίσπευσης της συζήτησης για την σύνταξη της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι κρίση του δικομματισμού στην πραγματικότητα είναι κρίση του πολιτικού συστήματος και συγκεκριμένα είναι η κρίση συναινέσεων στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και προσθέτει ότι >.

    Η εισήγηση τονίζει ότι και τα δύο κόμματα του δικομματισμού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βγαίνουν ιδιαίτερα λαβωμένα μέσα από την κρίση αυτή. Η κατάσταση αυτή, υπογραμμίζεται στην εισήγηση, στο σύνολό της δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα και το γεγονός επίσης ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου της εργασίας προσβλέπει στην Αριστερά μια ορισμένη διέξοδο και πρόταση -και αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της διαπίστωσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέχρι σήμερα την πιο αξιόπιστη αντιπολίτευση- συνιστά το κεντρικό πολιτικό ζήτημα για την Αριστερά.

    Μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές καθώς εκτιμάται ότι >.

    Συμπερασματικά, επισημαίνεται στο εισηγητικό κείμενο,>.

    Ως προς την ακολουθητέα πολιτική η εισήγηση τονίζει ότι πρέπει να προταχθούν θέσεις για την ανατροπή του δικομματισμού, για μια διαφορετική θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο και η παρουσίαση του προγράμματος.

    [05] Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας προβλέπεται, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    Β· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Β· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    Β· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Πυρκαγιά στη Σκύρο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε χθές το πρωί στη Σκύρο στην περιοχή Τραχύ -Μαύρη Καντιλιά κοντά στο αεροδρόμιο. Η φωτιά είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω των ανέμων οι οποίοι πνέουν με 8 μποφόρ. Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει Πυροσβεστικές Δυνάμεις από πολλά σημεία της χώρας. Δεκατρία οχήματα με 39 πυροσβέστες από δυτική και κεντρική Μακεδονία, 10 οχήματα με 30 Πυροσβέστες από την Κύμη Ευβοίας, 40 πεζοπόρα τμήματα από τη Θεσσαλονίκη, 25 πεζοπόρα από Αθήνα, 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα ενώ στην περιοχή προσφέρουν υπηρεσίες και 7 υδροφόρες (6 ιδιωτικές και 1 του Δήμου), καθώς και 7 χωματουργικά (6 ιδιωτικά και ένα του Δήμου).

    [06] Οχι σε αποκλεισμό Ρωσίας από G8

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπάρακ Ομπάμα αντιτίθεται στον αποκλεισμό της Ρωσίας από την Ομάδα των Οκτώ (G8) βιομηχανικών κρατών, όπως έχει προτείνει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τζον Μακέιν, κρίνοντας ότι η συνεργασία της Μόσχας είναι απαραίτητη στον αγώνα κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    "Θα ήταν λάθος", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Μακέιν. Το CNN μετέδωσε χθες, Σάββατο, αποσπάσματα από τη συνέντευξη αυτή, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.

    "Κοιτάξτε, αν είναι να κάνουμε κάτι σχετικά με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αν πάρουμε ένα θέμα που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό όπως οποιοδήποτε στον κατάλογο, θα πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή της Ρωσίας", σημείωσε ο γερουσιαστής του Ιλινόι.

    "Η ποσότητα του πυρηνικού υλικού που υπάρχει στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η ποσότητα της τεχνογνωσίας που υπάρχει σε χώρες που ήταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα (δείχνουν ότι) χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας, οι προσπάθειές μας σε αυτό, σε αυτό το μέτωπο, θα αποδυναμώνονταν πάρα πολύ", σημείωσε.

    Ο Μακέιν έχι πει ότι θα ωθήσει την απομάκρυνση της Ρωσίας από τη G8 σε τιμωρία για την οπισθοδρόμηση των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα.

    Στη συνέντευξη αυτή ο Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα στο Αφγανιστάν. "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση (του πρωθυπουργού Χαμίντ) Καρζάι δεν έχει βγει από το καταφύγιο ώστε να βοηθήσει στη διοργάνωση του Αφγανιστάν και της κυβέρνησης, του δικαστικού συστήματος, των αστυνομικών δυνάμεων με τρόπους που θα κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Επομένως υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί", σημείωσε.

    Στην ερώτηση πώς θα αντιμετώπιζε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, στην περίπτωση σύλληψής του από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, ο Ομπάμα είπε: "Λοιπόν νομίζω ότι αν συλλαμβανόταν ζωντανός τότε θα παίρναμε μια απόφαση για να του αποδοθεί όλη, όχι μόνον η αμερικανική δικαιοσύνη, αλλά η παγκόσμια δικαιοσύνη".

    "Και πιστεύω ότι, και το έχω ξαναπεί αυτό, ότι δεν είμαι οπαδός της θανατικής ποινής, πιστεύω ότι θα πρέπει να διατηρείται για τα πιο στυγερά μόνο εγκλήματα, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι ο σχεδιασμός και η διοργάνωση του θανάτου 3.000 Αμερικανών δικαιολογεί μια τέτοια προσέγγιση. Προς το παρόν νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ υποθετική σκέψη. Ας τον πιάσουμε πρώτα", κατέληξε.

    [07] Γέννησε η Αντζελίνα Τζολί

    Η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί έφερε χθες το βράδυ στον κόσμο ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι ,που είναι καλά στην υγεία τους,δήλωσε ο γυναικολόγος της Μισέλ Σισμάν στην γαλλική εφημερίδα Νις Ματάν.

    Η 33χρονη ηθοποιός γέννησε με καισαρική στην κλινική Σάντα Μαρία της Νίκαιας και είναι επίσης καλά στην υγεία της .

    Τα δίδυμα που απέκτησε η Αντζελίνα Τζολί από τον 44χρονο ηθοποιό Μπραντ Πιτ γεννήθηκαν λίγο πριν τις 21.00 ,γράφει η γαλλική εφημερίδα. Το αγοράκι ζυγίζει 2,27 κιλά και το κοριτσάκι 2,28 κιλά.

    Ηδη,η πρώτη φωτογραφία των διδύμων έχει πουληθεί αντί 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανική εφημερίδα,γράφει η Νις Ματάν-ποσό που θα διατεθεί από το ζεύγος Μπραντ Πιτ-Ατζελίνα Τζολί για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

    Ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί έχουν τώρα έξι παιδιά,τρία εκ των οποίων τα έχουν υιοθετήσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 July 2008 - 6:30:24 UTC