Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακομματική επιτροπή για τη Διαφάνεια

  • [01] Διακομματική επιτροπή για τη Διαφάνεια

    Να συμπράξει τελικά στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για "την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας για την περαιτέρω εμπέδωση της Διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο", την οποία πρότεινε γι αυτόν ακριβώς το σκοπό, καλεί με επιστολή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι η λειτουργία της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής δεν μπορεί να συνδέεται ή να συγχέεται με τη συνεχιζόμενη έρευνα της δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής τονίζει ότι αυτή θα συγκροτηθεί "για την αποκάλυψη και όχι για τη συγκάλυψη". Τέλος τονίζει ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής και υπενθυμίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους θεσμούς".

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή έχει ως εξής:

    «Πήρα την επιστολή σας και ελπίζω - αφού σας χαροποιεί, όπως αναφέρετε, η πρόταση διακομματικής συνεργασίας για την περαιτέρω εμπέδωση της Διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο - να συμπράξετε, τελικά, στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, που πρότεινα γιβ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω:

    Πρώτον: Η Διακομματική Επιτροπή, την οποία πρότεινα, αφορά στην κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας, για την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο. Ιδίως σε ό,τι αφορά στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων, τη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας σε ό,τι αφορά ενδεχόμενους ιδιωτικούς πόρους.

    Μπορεί, πράγματι, μέσα από τις πρόσφατες δημόσιες ομολογίες στελεχών του κόμματός σας, να αντλούνται χρήσιμα συμπεράσματα για τα μέτρα που χρειάζονται. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί η λειτουργία της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής να συνδέεται ή να συγχέεται με τη συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαιοσύνης.

    Δεύτερον: Η προσποίηση βιασύνης είναι παντελώς ακατανόητη, όταν προέρχεται από εσάς, που δεν διστάσατε, για λόγους κομματικής αδυναμίας, να υπονομεύσετε την κορυφαία Κοινοβουλευτική Διαδικασία, την Αναθεώρηση του Συντάγματος και να καταστήσετε σήμερα αδύνατη, τόσο τη συνταγματική κατοχύρωση διαδικασιών διαφάνειας, όσο και την εφαρμογή προτάσεων τις οποίες προβάλλατε και, υποτίθεται, ότι θεωρούσατε ως επιτακτικά αναγκαίες. Παρβ όλα αυτά ζητάτε τώρα την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για θέματα διαφάνειας, όταν, κατά την άποψή μου - και εσείς το γνωρίζετε - μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με την Διακομματική Επιτροπή που προτείνω.

    Τρίτον: Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, έχω καταστήσει σαφή την κυβερνητική θέση. Εξεταστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί για την αποκάλυψη και όχι για τη συγκάλυψη. Πραγματική επιδίωξη του στόχου αυτού επιβάλλει πρώτα την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου. Η εμπειρία του παρελθόντος, ιδίως μάλιστα μέσα από την πιο πρόσφατη περίπτωση, εκείνη της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά, ανατρέπει τον ισχυρισμό σας ότι η Εξεταστική είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος. Η Επιτροπή αυτή, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν μπόρεσε να φτάσει ως την αλήθεια, ενώ η Δικαιοσύνη είναι τώρα, με συγκεκριμένα στοιχεία, στα ίχνη των υπόλογων. Ο ισχυρισμός σας ότι «όποιος αρνείται την Επιτροπή, συγκαλύπτει», ούτε ευσταθεί, ούτε, προπάντων, μας αφορά. Το αντίθετο μάλιστα! Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σβ αυτή τη φάση, με αυτά τα δεδομένα, θα οδηγούσε στη συγκάλυψη.

    Τέταρτον: Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα συνέλθει, όπως ακριβώς προβλέπεται, τον προσεχή Οκτώβριο.

    Πέμπτον: Αβασάνιστα και αβάσιμα, κάνετε λόγο για «θεσμικές παρεκτροπές» και «αδρανοποίηση της Βουλής», ενώ συνεχίζετε και την επιθετικότητά σας εναντίον της Δικαιοσύνης. Οφείλω να επισημάνω ότι η απόπειρα αμφισβήτησης των θεσμών του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και μάλιστα κατά συρροήν και κατβ εξακολούθηση, δεν είναι δικαίωμα κανενός. Οφείλουμε όλοι, ακόμη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να σεβόμαστε τους θεσμούς. Ιδίως, μάλιστα, τη Βουλή των Ελλήνων, την καρδιά της Δημοκρατίας μας και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

    Αξιοποιώντας την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, θα ήθελα να σας ζητήσω, αντί να καταφεύγετε συνεχώς σε καταγγελτικό λόγο, να συμπράξετε και εσείς στην αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 July 2008 - 18:30:13 UTC