Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Δεν υπάρχει Μακεδονική Μειονότητα"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Δεν υπάρχει Μακεδονική Μειονότητα"

    «Η ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πώς στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι «ποτέ δεν υπήρξε "μακεδονική μειονότητα" και κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος».

    Η επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι επεδόθη σήμερα το πρωί, στο γραφείο του, από την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Το πλήρες το κείμενο της επιστολής του Ελληνα πρωθυπυργού έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα και η χώρα σας, σε συνέχεια των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας, το οποίο «?πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Απόφαση 817.

    »Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Matthew Nimetz, παρουσίασε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Λυπάμαι που επιλέξατε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας, για να στείλετε την επιστολή της 10ης Ιουλίου 2008.

    »Με αυτήν την αφορμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στην προώθηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον, στην ευρω-ατλαντική και ευρωπαϊκή οικογένεια.

    »Η Ελλάδα, από το 1993, έχει επιδείξει καλή θέληση ώστε, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να λαμβάνει υπόψη της τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών. Αυτό ανταποκρίνεται στην εντολή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην επιθυμία όλων των Κρατών που συμμετέχουν στους Ευρω-ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάτι που άλλωστε έχει κατηγορηματικά υπογραμμιστεί, με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

    »Δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να εργαστεί γιβ αυτόν τον σκοπό.

    »Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα».

    Διακομματική επιτροπή για τη Διαφάνεια

    Να συμπράξει τελικά στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για "την κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αξιοποίηση κάθε γόνιμης ιδέας για την περαιτέρω εμπέδωση της Διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο", την οποία πρότεινε γι αυτόν ακριβώς το σκοπό, καλεί με επιστολή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι η λειτουργία της προτεινόμενης Διακομματικής Επιτροπής δεν μπορεί να συνδέεται ή να συγχέεται με τη συνεχιζόμενη έρευνα της δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής τονίζει ότι αυτή θα συγκροτηθεί "για την αποκάλυψη και όχι για τη συγκάλυψη". Τέλος τονίζει ότι δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής και υπενθυμίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους θεσμούς".

    Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το ΔΣ του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος". Το βράδυ ο κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 July 2008 - 10:30:15 UTC