Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Δύναμή μου η εμπιστοσύνη των πολιτών''
  • [02] "Αβουλη η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα"
  • [03] Eκδηλώσεις για τον Χαρ.Φλωράκη
  • [04] Ιαματικός τουρισμός
  • [05] Νέα λίστα φαρμάκων
  • [06] Στην τρίτη θέση

  • [01] ''Δύναμή μου η εμπιστοσύνη των πολιτών''

    Σκληρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην αρχαία Ολυμπία.

    Ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την στάση του στις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασε παράλληλα την αποφασιστικότητά του για την συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, χωρίς συμβιβασμούς.

    Ο κ.Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του δήλωσε ότι δεν αρνήθηκε ποτέ ότι έγιναν λάθη, πως υπήρξαν καθυστερημένες παρεμβάσεις και πως υπήρξαν συμπεριφορές που αντιβαίνουν τις αρχές της παράταξης. Τόνισε δε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις αρχών.

    Επιτιθέμενος κατά του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε:

    "Οι πολίτες το ξέρουν πολύ καλά. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα (τα χρέη,τα ελλείμματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η διαφθορά) είναι "επιτεύγματα" ενός καθεστωτικού παρελθόντος. Ανεξιχνίαστες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, ερευνώνται και αντιμετωπίζονται σήμερα (παραδικαστικό, Χρηματιστήριο, ΔΕΚΑ, Κτηματολόγιο, Εξοπλιστικά, ΤΟΡ - Μ1, "Ζήμενς") γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στο χθες".

    Και συμπλήρωσε:

    "Γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στις εστίες ενός συστήματος εξουσίας που δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν αντιδρούσε. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την κάλυψη ενός συστήματος που λοιδωρούσε,που λάσπωνε, που υποτιμούσε, όποιον τολμούσε να πει για όλα αυτά. Γεννήθηκαν μέσα από νοοτροπίες που έκαναν τη διαπλοκή καθεστώς, έκαναν τη διαφθορά καθημερινή πρακτική, έκαναν την αθέμιτη συναλλαγή κοινωνικά αποδεκτή".

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως "για πολλά χρόνια, η "μίζα" ήταν κυβερνητική οδηγία, η παρανομία γινόταν ανεκτή, οι υπαίτιοι προστατεύονταν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις".

    Επισήμανε δε ότι η κατάσταση εκείνη άλλαξε και συνεχίζει ν' αλλάζει και σήμερα οι υπαίτιοι δεν καλύπτονται, οι υπόλογοι, όποιοι κι αν είναι, λογοδοτούν -και θα λογοδοτούν - αυστηρά.

    "Τολμούμε να συγκρουόμαστε. Τολμούμε να αποκαλύπτουμε. Τολμούμε να ερευνούμε. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Οι θεσμοί λειτουργούν αποτελεσματικά και η Δικαιοσύνη,απόλυτα ανεξάρτητη,έχει σήμερα το λόγο που της ανήκει.Την εμπιστευόμαστε,σε κάθε περίπτωση",τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ταυτόχρονα, όλα όσα χρειάζεται να γίνουν στη Βουλή: Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση "Ζήμενς" θα συγκροτηθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο. Εκτίμησε δε ότι η συγκρότηση εξεταστικής σήμερα θα δυσκολέψει το έργο της Δικαιοσύνης,"όπως κάποιοι επιζητούν,όχι για να δώσει κάλυψη,όπως έγινε στην υπόθεση Οτσαλάν.Όχι για να καταλήξει κάθε κόμμα στο δικό του πόρισμα,όπως έγινε με τα εξοπλιστικά".

    Και τόνισε με έμφαση:

    "Ας μην παριστάνουν,λοιπόν,τους βιαστικούς,εκείνοι που,πάνω από δύο δεκαετίες, καλλιεργούσαν τη σιωπή,την ανοχή, τον κυνισμό. Ας μην προσπαθούν να συμψηφίσουν τις χτεσινές ενοχές με τις σημερινές κραυγές τους.Ας μην επιδίδονται σε παιχνίδια εντυπώσεων".

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οποία είπε ότι "πάει πολύ να παριστάνει τον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τη Δικαιοσύνη".

    "Πάει πολύ σ' αυτούς που ανέχτηκαν το παραδικαστικό να γίνονται αφισοκολλητές απύθμενης ανευθυνότητας.Είναι δικαίωμά τους να ανταγωνίζονται σε λαϊκισμό τους αντιπολιτευόμενους κομματικούς τους αντιπάλους.Δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση αμφισβήτηση των θεσμών",τόνισε.

    Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ "ανεύθυνα και αναξιόπιστα" προσπαθεί να καλύψει την πολιτική του αδυναμία, με ακρότητες που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία και το κατηγόρησε ότι προσπαθεί να πετύχει συμψηφισμούς και να αναβιώσει πρακτικές οξύτητας,πόλωσης, και φανατισμού.

    "Πλανώνται και δεν θα αργήσουν να το καταλάβουν. Δεν μέτρησαν τα πράγματα καλά. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα μπορέσουν να γυρίσουν τον τόπο στο χτες. Η κοινωνία δεν αντέχει δημαγωγικές παραστάσεις που, χωρίς να δίνουν λύση στο επίκαιρο,διογκώνουν όλα τα προβλήματα",πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η κοινή γνώμη βλέπει την αντιφατικότητα της ευρύτερης αντιπολίτευσης και καταλαβαίνει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων.

    "Ο τόπος έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ,την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Έχει ανάγκη υπευθυνότητας, σοβαρότητας, αποτελεσματικότητας",συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς ολες τις κατευθύνεις:

    "Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας,όποιες κι αν είναι οι αντιστάσεις βολεμένων συμφερόντων,όποιο κι αν είναι το ξέσπασμα του θλιβερού παρελθόντος,δεν θα κουραστώ,δεν θα διστάσω,δεν θα υποταχθώ στις σκοπιμότητες κανενός",τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Επισήμανε ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε πρακτικές,αντιλήψεις και νοοτροπίες,που προσκρούουν στις αρχές,στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στα ζητούμενα της κοινωνίας,ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν συμβιβάστηκε και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί "με πιέσεις,που αντιμάχονται το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον.Είναι μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.Δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη σας.Δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών".

    Αναφέρθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς με έμφαση στην Παιδεία και την Οικονομία,στα έργα που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή,καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους της περιοχής.

    Υπογράμμισε μεταξύ άλλων,ότι στις πυρόπληκτες περιοχές αποκαταστάθηκαν οι βασικές υποδομές και προγραμματίστηκαν δεκάδες εγγειοβελτιωτικά έργα.

    Οι αποζημιώσεις στους αγρότες των περιοχών αυτών και οι παρεμβάσεις αγροτικών υποδομών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ,ρυθμίστηκαν, παράλληλα,οι οφειλές επαγγελματιών και επιχειρήσεων της περιοχής, δόθηκαν, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, αυξημένες στο 60% επιχορηγήσεις,δόθηκαν άμεσα στους πληγέντες τα μεγαλύτερα επιδόματα,που συνολικά ξεπέρασαν τα 250 εκ. ευρώ, και τέλος δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές από τις πληγείσες περιοχές.

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόνισε ότι " κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα δεσμευόμαστε από την εντολή εκατομμυρίων Ελλήνων. Δεσμευόμαστε απέναντι σ' όλους τους πολίτες. Όλοι μαζί -κυβέρνηση, Κοινοβουλευτική Ομάδα,Τοπικές και Επαγγελματικές Οργανώσεις, ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ- συγκροτούμε μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα".

    Και κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα, τους προέτρεψε να αρνηθούν αυτούς που τους αρνούνται και να αγνοήσουν αυτούς που τους αγνοούν,αλλά και να αμφισβητήσουν αυτούς που τους αμφισβητούν.

    "Αντισταθείτε στη μοιρολατρία και τις φοβίες.Αντισταθείτε στην απαξία και τη συντήρηση.Αντισταθείτε σε όσους προσπαθούν να σας πείσουν πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Απαντήστε με αισιοδοξία, με όραμα, με νέες ιδέες. Απαντήστε με προτάσεις, με δράσεις, με τόλμη", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους νέους.

    Επίσκεψη πρωθυπουργού στα αντιπλημμυρικά έργα στην Ολυμπία

    Πριν από την ομιλία του στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας που εκπονήσαμε μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκεται πλέον στη φάση της πλήρους εφαρμογής του. Ξεπερνώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στηρίξαμε, τις πρώτες κιόλας ώρες της δοκιμασίας τους, όλους τους συμπολίτες μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, το σπίτι, την περιουσία τους. Τα επιδόματα της άμεσης οικονομικής αρωγής ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Οι αποζημιώσεις στους αγρότες και η αποκατάσταση των υποδομών του αγροτικού τομέα ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ.

    Ενα χρόνο μετά, οι βασικές υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών έχουν αποκατασταθεί. Ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας. Προχωρεί, με δωρεάν παροχή ολόκληρου του ποσού που χρειάζεται, η αποκατάσταση των σπιτιών. Βεβαίως υπάρχει ακόμη πολύ και σκληρή δουλειά μπροστά μας. Ηταν και είναι η επιλογή μας να μην αρκεστούμε μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουμε στην αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής. Για το σκοπό αυτό καταρτίζεται - θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο - ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας".

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και το νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφίρα στους οποίους είπε οτι θα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα των τοπικών φορέων που του παρουσίασαν.

    Επιστολή πρωθυπουργού προς Ν.Γκρούεφσκι

    «Η ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πώς στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι «ποτέ δεν υπήρξε "μακεδονική μειονότητα" και κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος».

    Η επιστολή του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι επεδόθη το πρωί της Παρασκευής, στο γραφείο του, από την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Το πλήρες το κείμενο της επιστολής του Ελληνα πρωθυπυργού έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα και η χώρα σας, σε συνέχεια των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας, το οποίο «?πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Απόφαση 817.

    »Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Matthew Nimetz, παρουσίασε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Λυπάμαι που επιλέξατε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας, για να στείλετε την επιστολή της 10ης Ιουλίου 2008.

    »Με αυτήν την αφορμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στην προώθηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον, στην ευρω-ατλαντική και ευρωπαϊκή οικογένεια.

    »Η Ελλάδα, από το 1993, έχει επιδείξει καλή θέληση ώστε, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να λαμβάνει υπόψη της τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών. Αυτό ανταποκρίνεται στην εντολή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην επιθυμία όλων των Κρατών που συμμετέχουν στους Ευρω-ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάτι που άλλωστε έχει κατηγορηματικά υπογραμμιστεί, με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

    »Δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να εργαστεί γιβ αυτόν τον σκοπό.

    »Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα».

  • ** Ενημερωτική επιστολή θα αποστείλει η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα της ΕΕ Μπερνάρ Κουσνέρ, στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    [02] "Αβουλη η κυβέρνηση απέναντι στα προβλήματα"

    Ζητείται κυβέρνηση με ευθύνη και θάρρος που θα ενώνει τους Έλληνες, καθώς η χώρα βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση, οικονομική, πολιτική και ηθική, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και αναφερόμενος σε καθένα από αυτά εξαπέλυε ταυτόχρονα και μια επιμέρους επίθεση κατά της κυβέρνησης, στην οποία προηγουμένως είχε επιτεθεί συνολικά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε εσωκομματικά ζητήματα, ενώ παρουσίασε και το περίγραμμα τριών προτάσεων, που αφορούν στη διαφάνεια στα οικονομικά του Κινήματος, σε μέτρα άμεσης εφαρμογής για την οικονομία και ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σήμερα ο πολίτης είναι απελπισμένος από την πολιτική της κυβέρνησης και από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται άβουλη και ακινητοποιημένη απέναντι στα προβλήματα και ασχολείται μόνο με τη συγκάλυψη σκανδάλων. Τη χαρακτήρισε επικίνδυνη, ενώ την κατηγόρησε ότι αναπαράγει την κρίση. Ο λαός πιστεύει ότι δεν πάει άλλο και λέει ότι έως εδώ και μη παρέκει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα παρασύρει τη χώρα στον κατήφορο.

    Ενόψει της μεγάλης κρίσης που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, και καθώς η Νέα Δημοκρατία καταρρέει η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Και το μήνυμα είναι ότι μπορούμε όλοι μαζί με τους πολίτες να βγάλουμε την Ελλάδα από τη λάσπη και την κρίση και να την οδηγήσουμε σε ένα δρόμο, όπου το μαύρο πολιτικό χρήμα δεν καθοδηγεί την πολιτική και όπου δεν θα κυβερνούν οι ημέτεροι και οι οικονομικοί παράγοντες.

    Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι αναγκαίο να κτιστεί ένα μεγάλο μέτωπο αλλαγής στη βάση μιας νέας εθνικής, κοινωνικής συμφωνίας. Και πρόσθεσε ότι μέτωπο αλλαγής χρειάζεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο πλανήτης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα επείγει για την Ελλάδα, καθώς τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο.

    Σκοπιανό

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την απουσία της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε ότι στρογγυλοκαθίσαμε σε ένα ανώδυνο βέτο χωρίς από κει και πέρα να έχουμε οποιαδήποτε στρατηγική.

    Χαρακτήρισε εμπρηστική την επιστολή Γκρούεφσκι στον κ. Καραμανλή και υποστήριξε ότι δεν χρειαζόταν απάντηση γιατί ήταν προφανές ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε ως στόχο να προκαλέσει προβλήματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων υπάρχει μόνο ένα θέμα, αυτό της ονομασίας, η επίλυση του οποίου θα είναι προς όφελος όλων και ειδικά των γειτόνων μας. Και μόνο μέσω της επίλυσης μπορεί να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γειτονική χώρα. Επίσης, πρόσθεσε, ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη των Σκοπίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα το συνειδητοποιήσει, διατηρώντας ωστόσο σημαντικές επιφυλάξεις, καθώς, όπως είπε, η ενέργεια του κ. Γκρούεφσκι δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

    Αναφορικά με την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι πρέπει να ισχύσει η κόκκινη γραμμή, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και έγινε εθνική θέση, δηλαδή μία ονομασία για κάθε χρήση και απόρριψη κάθε ιδέας διπλής ονομασίας.

    Σκάνδαλα

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα σκάνδαλα που βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μίζες, χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ σε φίλους την ώρα που ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, έξαρση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι σε αυτή την κρίση απέδειξε ότι η προεκλογική σημαία της Νέας Δημοκρατίας για κάθαρση ήταν σημαία ευκαιρίας. Η Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι εξαρτημένη παρασιτικά, υπηρετεί και προστατεύει τα καρτέλ της κερδοσκοπίας και όλα αυτά πλήττουν ευθέως το εισόδημα του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τη νύφη, καθώς η διαφθορά κοστίζει στον πολίτη.

    Ο πολίτης πληρώνει, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό, αλλά στα αδιαφανή συμφέροντα. Θα έρθουν, όμως, πρόσθεσε οι εκλογές και τότε θα λογοδοτήσει στο λαό.

    Η δική μας θέση, πρόσθεσε, είναι κατηγορηματική και ζητούμε να αποκαλυφθούν όλα και όλοι. Και αναφερόμενος στην απαντητική επιστολή του κ. Καραμανλή αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός δραπετεύει στο παρελθόν κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και δεν απαντά εδώ και τώρα για το παρόν και γιατί δεν δέχεται την εξεταστική επιτροπή και την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στο σύνολό τους.

    Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, με την απάντηση του αρνήθηκε τη διαφάνεια και επέλεξε την αναβολή. Όσο για τη θέση του ότι η εξεταστική θα έρθει στην ώρα της, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι αυτή η ώρα είναι μάλλον μακριά και πιθανόν μετά τις εκλογές. Και προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να μην τολμήσουν να πάνε σε εκλογές παραγραφής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εκλογές όποτε και αν γίνουν, τονίζοντας ότι τότε θα είναι η δική μας ώρα και εμείς θα ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, όχι για ρεβανσισμό και εκδίκηση, αλλά για να δημιουργήσουμε αίσθημα ευθύνης και αξιοπιστίας στον ελληνικό λαό.

    Δικαιοσύνη

    Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι να γελάει κανείς όταν ο κ. Καραμανλής μιλάει για ανεξάρτητη δικαιοσύνη όταν στην πράξη την καταργεί και όταν καταργεί την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και του κ. Ζορμπά, την οποία απέδωσε στο ότι είχε αρχίσει να κάνει "ενοχλητικές" ερωτήσεις. Και χαρακτήρισε πραξικοπηματικό τον τρόπο κατάργησης της Αρχής.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η μη αποδοχή της εξεταστικής επιτροπής από τον κ. Καραμανλή και η κατάργηση της Αρχής για το μαύρο χρήμα, αποτελεί ομολογία ενοχής του κ. Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες που δέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθεται στη δικαιοσύνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν κατηγορούμε όλη τη δικαιοσύνη, αλλά φερέφωνα της κυβέρνησης. Συμπαραστεκόμαστε, πρόσθεσε, στη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της και κάλεσε την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αντισταθούν και να απορρίψουν τις πιέσεις της κυβέρνησης.

    ΠΑΣΟΚ και σκάνδαλα

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εμπλοκής στελεχών του Κινήματος σε υποθέσεις σκανδάλων. Τόνισε ότι η αρχή είναι πάγια, θα τίθεται εκτός Κινήματος αμέσως. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας δικαστικής έρευνας, αλλά πρόσθεσε ότι όποιος καταχραστεί την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και σκιάσει τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος δεν έχει θέση σε αυτό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στο σώμα πρόταση για τη διαφάνεια στα οικονομικά του Κινήματος, καλώντας ταυτόχρονα και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κάλεσε τα κόμματα να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν από κοινού ένα πλαίσιο διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ζητώντας ιδιαίτερα από τα κόμματα της αριστεράς να στηρίξουν με θέρμη τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει το Κίνημα υπόδειγμα διαφάνειας, προσθέτοντας ότι η πρόταση για τα οικονομικά του Κινήματος είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαφάνεια στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα είναι πλήρης γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

    Εσωκομματική λειτουργία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κίνημα, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και ενόψει της εκλογής για την ανάδειξη προέδρου. Υπήρξε τότε, είπε, μια δύσκολη σύγκρουση, αλλά επειδή ήταν δύσκολη μας έκανε πιο δυνατούς. Κανένα άλλο κόμμα, ανέφερε, δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιες διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να αφήσουν πίσω όλα αυτά και να κοιτάξουν μπροστά και να κινηθούν ενωμένοι ως μία γροθιά. Και πρόσθεσε ότι μέσα από τις δυσκολίες βγαίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ έτοιμο να συνδεθεί με την κοινωνία.

    Αναφερόμενος στην εσωκομματική λειτουργία, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να είναι απολύτως σαφής. Τις δημοκρατικές διαδικασίες μας τόνισε τις περιφρουρούμε όλοι. Όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές μας παραδόσεις δεν έχουν θέση στην παράταξη, υπογράμμισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους και όποιους θα ήθελαν να κινηθούν έξω από τα όρια της συντεταγμένης λειτουργίας του Κινήματος.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο μαζί με τους πολίτες να ανατρέψει την κατάσταση κρίσης στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Πυρκαγιές

    Ο δασικός πλούτος της χώρας κατακαίγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά και η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τις καταστροφές στη Χαλκιδική και την Ηλεία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επίσκεψη Καραμανλή στην Αρχαία Ολυμπία, τόνισε ότι ασχολείται μόνο με την επικοινωνία και πρόσθεσε ότι τα κλειστά μαγαζιά της Αμαλιάδας δίνουν την απάντηση στον κ. Καραμανλή για τη συμμετοχή του στη φιέστα που διοργάνωσε η κομματική νεολαία της ΝΔ, πάνω στα καμένα.

    Επισήμανε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή προστατευόμενος και δεν δέχθηκε κανέναν από τους εκπροσώπους των φορέων.

    Αναφέρθηκε επίσης στην κατάθεση, από το ΠΑΣΟΚ, της πρότασης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

    [03] Eκδηλώσεις για τον Χαρ.Φλωράκη

    Τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη τιμά ο Δήμος Ιτάμου Καρδίτσας, το τοπικό διαμέρισμα Ραχούλας και η Ένωση Αγραφιώτικων χωριών με μία σειρά εκδηλώσεων στις 18, 19 και 20 Ιουλίου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

    Παρασκευή 18 Ιουλίου, Καλλίθηρο 8:30 μ.μ.

    Πολιτική Ομιλία από τον Αστέρη Χαλάτση εκπαιδευτικό, μέλος της Περιφερειακής επιτροπής Θεσσαλίας του Κ.Κ.Ε. * Μουσική Συναυλία με Δημοτική Ορχήστρα «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ».

    Σάββατο 19 Ιουλίου, Ραχούλα 8:30 μ.μ.

    Εγκαίνια Έκθεσης για τον Χαρίλαο Φλωράκη στο Πνευματικό Κέντρο και προβολή βίντεο * Μουσική Συναυλία

    Κυριακή 20 Ιουλίου, Παλαιοζογλόπι «Αϊ-Λιά»

    Προσέλευση 10.00 π.μ.: Στο μνήμα του Χαρίλαου Φλωράκη * Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Τ.Δ. Ραχούλαςκ. Φώτη Κωτσιαρίδη. * Προσφώνηση Παρευρισκομένων * Χαιρετισμοί από: α) Δήμαρχο Ιτάμου και Πρόεδρο Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών, Βασίλη Τσαντήλα β) Εκπρόσωπο της ΠΕΛΕΑ, κ. Βασίλη Φυτσιλή αντιστασιακό, συγγραφέα. * Ομιλία από τον εκπαιδευτικό Γ. Ντόλκερα με θέμα:«Ο Χαρίλαος και το Παλαιοζωγλόπι» * Δυο τραγούδια για τον καπετάνιο από χορωδία Κ.Α.Π.Η. Καλλιθήρου, και Βασ. Νταράλα * Επίσκεψη στο υπό αποπεράτωση Μουσείο Φλωράκη

    Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα

    "Όσοι μιλάνε περί διαφάνειας κι όταν ακούτε πολλές φορές τη λέξη διαφάνεια,το μαχαίρι θα πάει στο κόκαλο,θα σας πω καθαρά: Υποκρίνονται", δήλωσε σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι "αν το ΚΚΕ μετείχε στην κυβέρνηση, ήταν κόμμα εξουσίας, βεβαίως ήταν υποχρεωμένο να ελεγχθεί, διότι διαχειρίζεται κρατικά χρήματα, κρατικές υποθέσεις, διαπραγματεύεται εξοπλιστικά προγράμματα, πουλάει, ξεπουλάει επιχειρήσεις κλπ. Εμείς, λοιπόν,λέμε το εξής: Ως κόμμα,δεν διαχειριζόμαστε κρατικές υποθέσεις".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ακόμη ότι το κόμμα της δεν δέχεται να γίνει έλεγχος της εσωτερικής ζωής και της λειτουργίας του για πολιτικούς λόγους και εξήγησε:

    "Δεν εμπιστευόμαστε ένα σύστημα το οποίο διώκει τον απεργό, ένα σύστημα αυταρχικό, ένα σύστημα εκμεταλλευτικό και άδικο. Και πολύ περισσότερο είμαστε στην εποχή και του φακελώματος - εδώ πέρα ξέρετε πάρα πολύ καλά μπορεί να μην υπάρχουν οι κλασσικοί φάκελοι που υπήρχαν στην Ασφάλεια, αλλά σήμερα και τα Έσελον και εκείνα και τα άλλα, και παρακολουθούνται και μεταξύ τους. Εμείς λοιπόν θα προστατεύσουμε".

    Η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν χρηματίζεται από επιχειρηματίες και αυτό, όπως είπε, φαίνεται από τη θέση και την πολιτική του και υπενθύμισε τη δυνατότητα του ΚΚΕ να έχει επιχειρήσεις σύμφωνα με το καταστατικό του.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

    "Οι προβοκάτορες θα πουν πολλά. Δεν μπορούμε εμείς να απολογούμαστε κάθε μέρα για ψέματα.Όταν γίνεται μεγάλος ντόρος, σήμερα μιλάμε και για το "Γερμανό",καταχρηστικά αν θέλετε,διότι ένας ξύπνιος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί το ΚΚΕ να έχει επιχείρηση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μάλιστα να τον εξαγοράζει η Ντόιτσε Τέλεκομ, και να βοηθάει το ΚΚΕ. Οι άνθρωποι, οι ξύπνιοι της αγοράς, ξέρουν ότι δεν μπορείς. Έχουμε εκδοτική επιχείρηση, για την έκδοση των εντύπων, των εκδόσεων του Κόμματος, τον "Ριζοσπάστη",που ξέρετε ότι στοιχίζει πάρα πολύ. Και βεβαίως για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η επιχείρηση πρέπει να έχει και πελάτες. Και αυτή η επιχείρηση είναι διαφανής,διαφανέστατη,ελέγχεται. Και μάλιστα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αν έχεις κάποια επιχείρηση αυτή θα είναι κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό,ακριβώς επειδή είναι κομματική. Δηλαδή οι επιχειρήσεις δεν μπορεί να κρυφτούν.Να το ξεκαθαρίσω.Ποιος επιχειρηματίας μεγάλος θα 'ρθει να συμπράξει με το ΚΚΕ και γιατί;".

    [04] Ιαματικός τουρισμός

    Ευοίωνες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού (θερμαλισμού) στην Ελλάδα. Ακόμα και οι ελλιπείς έως τώρα υποδομές, μπορούν να θεωρηθούν πλεονέκτημα και να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον τομέα, αφού η απουσία οργανωμένων κέντρων επιτρέπει να προχωρήσουμε, τώρα, στον σύγχρονο σχεδιασμό τους, βάσει μάλιστα της διεθνούς εμπειρίας, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Τερζίδης.

    Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον του κλάδου, ο κ. Τερζίδης επισήμανε ότι οι ιαματικές πηγές της χώρας μας έχουν πολλά πλεονεκτήματα και ότι με σχετικά χαμηλό κόστος και κατάλληλη αξιοποίηση, μπορεί εύκολα να αλλάξει η σημερινή "αρνητική" κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ιαματικού τουρισμού.

    Αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, έναντι άλλων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανικών κρατών, ο κ. Τερζίδης επισήμανε ότι με σωστές παρεμβάσεις, στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, σοβαρότητα και μακρόπνοο σχεδιασμό η "χώρα μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί". Το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα της χώρας, όπως και η προϊστορία των ιαματικών μας πηγών, αποτελούν το εισιτήριο εισόδου της χώρας μας στους ισχυρούς πόλους έλξης επισκεπτών που αναζητούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

    Η διάχυση ιστορικών πληροφοριών στον παγκόσμιο ιστό, όπως για παράδειγμα ότι τα λουτρά Υπάτης στη Φθιώτιδα τα επισκεπτόταν από το 1920 η αριστοκρατία των Αθηνών, αλλά και το ότι η Τραϊνούπολη Έβρου πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τραϊνό, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες στις περιοχές αυτές.

    Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας εντάσσεται και η δυνατότητα συνδυασμού του θερμαλισμού και με άλλες μορφές κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού. Ο κ.Τερζίδης ανέφερε ενδεικτικά ότι ο επισκέπτης του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων του Δήμου Φιλίππων Καβάλας, έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη να γνωρίσει στην περιοχή: Σε μια απόσταση περίπου χιλίων μέτρων συνυπάρχουν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το αρχαίο θέατρο, το "βήμα" του Αποστόλου Παύλου, το βαπτιστήρι της πρώτης εν Ευρώπη βαπτισθείσας χριστιανής Λυδίας, αλλά και πίστες αγώνων μότο-κρος και αερομοντελισμού.

    Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ξένων και Ελλήνων, και σύμφωνα με τον κ. Τερζίδη, δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος ο πλούτος που διαθέτει η χώρα μας. Ο ιαματικός τουρισμός «κλειδί» για αστική βιώσιμη ανάπτυξη περιφερειών Οι ιαματικές πηγές, κατά τον κ.Τερζίδη, αποτελούν το "κλειδί" για την οικονομική υποστήριξη και την αστική βιώσιμη ανάπτυξης πολλών περιοχών της περιφέρειας, καθώς "κινητοποιούν" και πολυάριθμες άλλες δραστηριότητες, στην περιοχή όπου βρίσκονται.

    Με δεδομένο μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια ο θερμαλισμός αναπτύσσεται ραγδαία προς τρεις κατευθύνσεις: α) ιαματικός τουρισμός - υδροθεραπεία, πηλοθεραπεία, ποσιθεραπεία, β) τουρισμός ευεξίας με χρήση ιαματικών φυσικών πόρων ή και άνευ και γ) θαλασσοθεραπεία, ο κ.Τερζίδης υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν και να προστατευτούν όλοι οι αναγνωρισμένοι ιαματικοί φυσικοί πόροι της χώρας μας στις 85 περιοχές Στο πλαίσιο αυτό ο σύνδεσμος προτείνει:

    -ένταξη όλων των αναγνωρισμένων ιαματικών λουτροτόπων στο ειδικό χωροταξικό του Τουρισμού και καθορισμός "ζώνης ιαματικού τουρισμού - θερμαλισμού" ανάλογα με τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

    -Να καθορίζεται και "ζώνη ιαματικών φυσικών πόρων και περιβάλλοντος", στο υδρογεωλογικό-περιβαλλοντικό τομέα της μελέτης που πρέπει κάθε περιοχή να υλοποιήσει

    -Να επιμεληθεί ομάδα εργασίας του θερμαλιστικού χαρακτηρισμού των περιοχών

    με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε περιοχής και να δοθεί συγκεκριμένη ταυτότητα για τον κάθε χώρο ώστε μέσα από μέσα από την διαφορετικότητα. Να γίνει πιο "πλούσιος" ο ελληνικός θερμαλισμός. Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, αλλά??. Προς τη σωστή κατεύθυνση εκτιμούν, τόσο ο Σύνδεσμος, όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, ότι κινείται το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο για τον ιαματικό τουρισμό.

    Επισημαίνουν ωστόσο ότι η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των λουτροπόλεων στον ΕΟΤ ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην γοργή ανάπτυξη του κλάδου-λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν εκ νέου, ο ρόλος του διαχειριστή να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε το σύστημα να είναι ευέλικτο, αποτελεσματικό.

    "Τα πράγματα προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, έναντι αυτού που απαιτείται", σημείωσε ο κ. Τερζίδης, προσθέτοντας ότι, η στασιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των λουτροπόλεων ενώ έχει ως συνέπεια και την απώλεια εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.

    Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος ζητάει να παραταθεί ο χρόνος αναγνώρισης των ιαματικών πηγών, σε πέντε χρόνια από τρία χρόνια που ισχύει σήμερα, κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων: το κόστος μιας μελέτης αναγνώρισης φυσικού πόρου ως ιαματικού, είναι πολύ μεγάλο για τα πενιχρά έσοδα των μικρών δήμων και η εξεύρεση των κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, Υπουργεία, κ.α., είναι χρονοβόρα (το κόστος μελέτης υπολογίζεται σε περίπου 80.000 ευρώ). Πάντως, σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, μέχρι πρότινος, κανένας δήμος ή ιδιώτης δεν είχε καταθέσει παρόμοια μελέτη προς αναγνώριση, παρόλο που έχουνε περάσει τόσοι μήνες. Ανενεργή επένδυση 8 δισ. δρχ. στο Δήμο Απολλωνίας?. Ως το "μεγαλύτερο έγκλημα του αιώνα", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου, Ανέστης Αναστασιάδης το γεγονός ότι παραμένει ανενεργή επένδυση ύψους 8 δισ. δρχ. που έγινε προ 7ετίας στο Δήμο Απολλωνίας του Νομού Θεσσαλονίκης. Η επένδυση αφορούσε στην ανέγερση νέας λουτρόπολης στο Δήμο, εξοπλισμένης με 230 κλίνες και τεράστιες πισίνες. "Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται το στολίδι του Δήμου", επισήμανε ο ίδιος.

    Αναφερόμενος στην λουτρόπολη στο Δήμο Θέρμης ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι υπολειτουργεί, παραμένοντας ουσιαστικά αναξιοποίητη, ενώ για την ιαματική πηγή στο Λαγκαδά, υπογράμμισε ότι, αν και θα έπρεπε να είναι η πρώτη στην Ελλάδα με τα ιαματικά νερά που διαθέτει, ωστόσο η απουσία επενδύσεων την οδηγούν σε "μαρασμό".

    [05] Νέα λίστα φαρμάκων

    Νέα λίστα φαρμάκων θα ισχύει από την Δευτέρα 21 Ιουλίου και βάσει των στοιχείων που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνει κατβ αρχήν νέες μειωμένες τιμές από 9,81% έως 54,76% σε 13 πρωτότυπα φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ με την έκδοση ειδικών αποφάσεων του ΕΟΦ.

    Από τα ανωτέρω φάρμακα, που θα εισάγονται, διακινούνται και θα εμπορεύονται πλέον από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκύπτει ένα συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 1.194.482 ευρώ, βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες τιμές που θα έχουν στο νέο Δ.Τ.Φ.

    Πέραν των μειώσεων σε φάρμακα εισαγωγής ΙΦΕΤ, το νέο δελτίο τιμών περιλαμβάνει:

    - SANDOGLOBULIN INJ LYOPH FL 6GR+SOLV 200ML IV SANDOGLOBULIN INJ LYOPH. FL 3GR+SOLV 100ML IV (Ανοσοσφαιρίνες από ανθρώπινο πλάσμα): Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των ως άνω φαρμάκων, που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια στην ελληνική αγορά, με πολλαπλά προβλήματα στον εφοδιασμό των ελληνικών νοσοκομείων, έγινε εξισορρόπηση της τιμής πώλησής τους με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.

    - LONARID-N TABL 20x(400+50+10)MG (Αναλγητικό τριών δραστικών ουσιών): Κρίθηκε αναγκαία η αναπροσαρμογή της τιμής. Η μητρική εταιρεία έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα εκτεταμένη γραμμή παραγωγής, απ΄ όπου καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Επίσης προτίθεται, άμεσα, να συγκεντρώσει όλη την ευρωπαϊκή παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα.

    - SALOSPIR E.C.TABL BT 20X100 MG (Αναστολέας συγκόλλησης αιμοπεταλίων - καρδιολογικής χρήσης): Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής του, αναπροσαρμόστηκε η χονδρική τιμή.

    - Ευθυγραμμίσεις - αναπροσαρμογές «29» φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία τιμών φαρμάκων. Σε ετήσια βάση οι συνολικές αυξήσεις των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχεται στο ποσό των 152.505 ευρώ.

    - 230 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων μέχρι και την 30/06/08, βάσει της εγκυκλίου Α3-759/4/2/2008. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 189 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 41 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι τρεις τιμές αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών (VOLIBRIS, TYVERB, TOVIAZ)

    Το Υπ. Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα φαρμακευτικά σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπβαριθ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ. και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

    Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν και είναι απολύτως εναρμονισμένες με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., εκ των οποίων δύο από τις 15 χώρες της Ε.Ε. πλέον της Ελβετίας και μια από τις 10 χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην Ε.Ε., στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.

    Το Υπ. Ανάπτυξης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, συνεχίζει, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, την προσπάθειά του στον ευαίσθητο τομέα των φαρμάκων, για τη συγκράτηση των τιμών τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση σβ αυτά των λαϊκών στρωμάτων, αφού πρόκειται για τεράστιας σημασίας κοινωνικό αγαθό άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νέο Δελτίο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση κατηγορίας III, νεότερα φάρμακα για HIV, για τη νόσο του Πάρκινσον, για τον καρκίνο του μαστού.

    [06] Στην τρίτη θέση

    Το άλμπουμ την Κάρλα Μπρούνι με τίτλο "Comme si de rien n'etait", που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου πούλησε 14.100 αντίτυπα τις πρώτες δύο ημέρες της κυκλοφορίας του, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στα γαλλικά τσαρτς.

    Η Naive η δισκογραφική εταιρία της τραγουδίστριας και συζύγου του γάλλου προέδρου ανακοίνωσε την επιτυχία αυτή του άλμπουμ--να φτάσει από τις πρώτες ημέρες στην τρίτη θέση--και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πωλήσεις.

    Η κατάταξη των άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις γίνεται κάθε εβδομάδα από το Ινστιτούτο Ifop σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν αντιπροσωπευτικά καταστήματα από όλην την αγορά.

    Τα δύο άλμπουμ που ξεπέρασαν αυτό της Κάρλα είναι το "Viva la vida" του βρετανικού συγκροτήματος Coldplay και το "Recollection" του γάλλου Λοράν Βουλζί.

    Ο τελευταίος δίσκος της Μαντόνα "Hard Candy", που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο πούλησε τις δύο πρώτες ημέρες 37.963 αντίτυπα, που σύμφωνα με την εταιρία Warner αποτελεί ρεκόρ για την διάσημη τραγουδίστρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 July 2008 - 4:30:28 UTC