Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μπακού οι Δρόμοι της Ελιάς

  • [01] Στο Μπακού οι Δρόμοι της Ελιάς

    Δύο ελιές φυτεύτηκαν σήμερα στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, από τον υπουργό Αθλητισμού και Νεότητας Azad Ragimov και τον εκτελεστικό διευθυντή των Δρόμων της Ελιάς Γιώργο Καραμπάτο, στο κτίριο της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν. Η μία Ελιά φυτεύτηκε στο όνομα της Ειρήνης και του Διαπολιτισμικού Διαλόγου και η άλλη στη μνήμη του αδικοχαμένου μοτοσικλετιστή, συνοδοιπόρου στους Δρόμους της Ελιάς, Μιχάλη Καλογερόπουλου.

    Την εκδήλωση κάλυψαν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας (κρατικά και ιδιωτικά), ο έντυπος Τύπος και το ραδιόφωνο.

    Η Έκθεση της Ελιάς, η οποία είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης του Μπακού, στην παραθαλάσσια λεωφόρο, δεν στάθηκε δυνατόν να στηθεί εξαιτίας ισχυρών ανέμων, δικαιολογώντας, έτσι, το όνομα της πόλης, καθώς Μπακού σημαίνει πόλις των Ανέμων.

    Οι μοτοσικλετιστές των Δρόμων της Ελιάς, έφτασαν χθες στο Μπακού από την Τιφλίδα της Γεωργίας, συνεχίζοντας την πορεία τους προς το Πεκίνο και τη Μόσχα, μια διαδρομή που πλέον έχει πάρει άλλη διάσταση μετά τον άδικο χαμό του Μιχάλη Καλογερόπουλου σε τροχαίο δυστύχημα.

    Η εκκίνηση για το Αζερμπαϊτζάν έγινε το πρωί της Δευτέρας (στις 6 ώρα Ελλάδας), μετά τη διανυκτέρευση στην Τιφλίδα, όπου όπως ήταν φυσικό δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες από το Δήμο της πόλης και το υπουργείο Πολιτισμού της Γεωργίας εκδηλώσεις. Οι Αζέροι μάς υποδέχτηκαν στα σύνορα πολύ θερμά, προσφέροντάς μας τσάι και φρούτα, επιβεβαιώνοντας πως ανέμεναν την άφιξή μας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη, προπορευόταν, ήταν παρατεταγμένη στην άκρη του δρόμου και μας ακολουθούσε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μιας από τις δυσκολότερες που έχουμε ακολουθήσει ως τώρα, σε δρόμους που τώρα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται, με αποτέλεσμα για πολλά χιλιόμετρα οι μοτοσικλέτες να κινούνται σε χαλικοστρωμένους δρόμους, σε δρόμους με τρύπες που εμφανίζονται από το πουθενά, με στροφές, και οδηγούς που θέλουν να προσπεράσουν το προπορευόμενο όχημα χωρίς να υπακούουν στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς στους οποίους εμείς έχουμε συνηθίσει, στις ευρωπαϊκές χώρες. Το οδικό δίκτυο του Αζερμπαϊτζάν είναι πραγματικά αυτή τη στιγμή ένα απέραντο εργοτάξιο, δυσκολεύοντας πολύ τις μετακινήσεις. Ορισμένοι μοτοσικλετιστές σχολίασαν ότι η Διαδρομή θύμιζε τη γνωστή Διαδρομή Παρίσι - Ντακάρ. Για όλους αυτούς τους λόγους η παρουσία της ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης ήταν καταλυτική και μας επέτρεψε να φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας, στις 11 το βράδυ, μετά από τη διαδικασία του Τελωνείου, σύντομες στάσεις για ανεφοδιασμό και μία στάση για φαγητό και ξεκούραση. Από τα σύνορα με τη Γεωργία για να φτάσουμε στο Μπακού διασχίσαμε τις οροσειρές του Μεγάλου και Μικρού Καυκάσου, οι οποίες εναλλάσσονταν με ένα απέραντο ξερό τοπίο, χαρακτηριστικό της στέπας. Οι άνθρωποι σε όλες τις περιοχές τις οποίες διασχίσαμε εκδήλωναν τον ενθουσιασμό τους στην εικόνα του μεγάλου αριθμού μοτοσικλετών, χαιρετώντας μας, ενώ όταν οι ταχύτητες ήταν χαμηλές προσπαθούσαν ακόμα και να ακουμπίσουν τις μοτοσικλέτες.

    Στο ξενοδοχείο στο οποίο μας προσέφερε στέγη το υπουργείο Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν μας περίμεναν ο πρέσβης της Ελλάδας Θεμιστοκλής Δημίδης και η Σύμβουλος Οικονομικών και εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού Όλγα Μεζερίδου-Φαουβά.

    Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δημίδης, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για το τραγικό τέλος του συνοδοιπόρου μας. Αναφερόμενος στις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο."Συνεργαζόμαστε", πρόσθεσε,"σε όλα τα διεθνή φόρα και προσφάτως έχουμε αρχίσει να έχουμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Έχουμε ήδη συνεργασία στο φυσικό αέριο και το 2012 περιμένουμε αζερικό φυσικό αέριο να τροφοδοτεί την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του αγωγού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (ITGI). Προοπτικές για συνεργασία υπάρχουν στους τομείς των κατασκευών και των κατασκευαστικών υλικών (όπως τα αλουμίνια), του τουρισμού, των φαρμάκων και των τροφίμων. Στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει μια μικρή ελληνική κοινότητα (περίπου 500 άτομα ελληνικής καταγωγής). Λίγοι όμως εξ αυτών μιλάνε την ελληνική γλώσσα. Στα παιδιά παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, ενώ τμήμα Σπουδών Ελληνικού Πολιτισμού λειτουργεί στο Σλαβικό Πανεπιστήμιο, το οποίο παρακολουθούν περίπου 70 φοιτητές".

    "Η παρουσία των Δρόμων της Ελιάς -τόνισε ο κ. Δημίδης-, δημιούργησε αίσθηση στην πόλη. Ήταν μια νότα Ελλάδας στο Μπακού που μετέδωσε το μήνυμα της Ειρήνης και του διαπολιτισμικού διαλόγου".

    Η ελιά δεν είναι άγνωστο δέντρο στους Αζέρους, αλλά το ελαιόλαδο δεν περιλαμβάνεται στις διατροφικές τους συνήθειες, δήλωσε η Όλγα Μεζερίδου. "Σκοπός μας -είπε- είναι να οργανώσουμε εκδηλώσεις ενημερωτικές και γευσιγνωσίας, μέσω των οποίων θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στο αζερικό καταναλωτικό κοινό. Εκτός από το ελαιόλαδο υπάρχει και σειρά άλλων προϊόντων για τα οποία πιστεύουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν και τα οποία θα μπορούσαμε με σωστές κινήσεις να προωθήσουμε στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό προϋποθέτει δραστηριοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και το γραφείο μας θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την υλοποίηση του στόχου αυτού. Δειλά - δειλά παρουσιάζονται ελληνικές εταιρείες οι οποίες τολμούν το εγχείρημα, έρχονται στο Αζερμπαϊτζάν να διαπιστώσουν επί τόπου τις δυνατότητες που προσφέρονται, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

    Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια υπερκαυκάσια περιοχή, με 8 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία αποτέλεσε ιστορικά τον πόθο Περσών, Οθωμανών, Ρώσων και Σοβιετικών γειτόνων του, στους οποίους προστέθηκαν και μερικές ρωμαϊκές και μογγολικές εισβολές. Ο τοπικός πληθυσμός αποτελείται από ένα μίγμα τοπικών εθνοτήτων με επιμειξίες Τούρκων, Περσών, αλλά και Ρώσων. Η οικονομία της χώρας εξαρτάται κυρίως από την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην Κασπία Θάλασσα. Οι επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς είναι φανερή στην αρχιτεκτονική κληρονομιά αλλά και στις παραδόσεις του λαού.

    Το Μπακού είναι μια σύγχρονη πόλη, χτισμένη στο μυχό ενός κόλπου της Κασπίας θάλασσας και είναι αντιπροσωπευτική της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής ανάμειξης η οποία χαρακτηρίζει όλη τη χώρα.

    Το βράδυ η αποστολή ξεκινά για το Τουρκμενιστάν με φέρι - μποτ, το οποίο θα διασχίσει την Κασπία. Η διαδρομή διαρκεί 14 ώρες και η επόμενη διανυκτέρευση έχει προγραμματισθεί για την πόλη Τουρκμένμπασι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 July 2008 - 18:30:11 UTC