Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να χυθεί άπλετο φως"
  • [02] Μάχη με τις φλόγες
  • [03] Διάταγμα για καύση νεκρών
  • [04] Υπέγραψε ο Τσίλντρες

  • [01] "Να χυθεί άπλετο φως"

    Με το Σύνδεσμο εργαζομένων της Siemens θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι όσοι έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο "πρέπει να αποβληθούν από το Κοινοβούλιο, να αποβληθούν από την πολιτική και την κοινωνία, όπως έγινε εξάλλου με τον κύριο Τσουκάτο, όπως έγινε με τον κύριο Μαντέλη ο οποίος δεν επιστρέφει καν στην Ελλάδα"

    Πρέπει να φωτίσουμε την υπόθεση για να την δώσουμε στη δικαιοσύνη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αλλά εξέφρασε τους φόβους του ότι "όπως μεθοδεύονται τα πράγματα δεν θα βγει το φως. Δυστυχώς θα μείνουμε στο σκοτάδι όπως έμειναν και οι υποκλοπές, όπως έμεινε και η υπόθεση των Πακιστανών, όπως έμεινε και η υπόθεση των ομολόγων".

    "Λέμε ότι έχουμε δικαιοσύνη και βάζετε έναν μόνον λειτουργό να πάει να βρει όλη την υπόθεση της Siemens όταν είχε βάλει διακόσιους πενήντα η Γερμανία συν είκοσι έξι εισαγγελείς", υπογράμμισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να βρεί τρόπους συγκάλυψη της υπόθεσης".

    Ο ελληνικός λαός, ανάφερε, δεν έχει πειστεί ότι χύθηκε άπλετο φως στις υποθέσεις των σκανδάλων.

    Τέλος, ο κ.Γ.Καρατζαφέρης έκανε λόγο για κρίση θεσμών, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται Υπουργό. Πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να την αφήσουμε μόνη της να ρυθμίσει τα θέματά της. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι μόνη της".

    [02] Μάχη με τις φλόγες

    Συνεχίζεται η μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στο νησί της Ρόδου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ύστερα από πολύωρη προσπάθεια, κατάφεραν να σώσουν το χωριό Λάερμα που είχε απειληθεί από τη φωτιά και το οποίο, για προληπτικούς λόγους, είχε εκκενωθεί από τους ηλικιωμένους κατοίκους του. Η φωτιά πέρασε δίπλα από το χωριό προκαλώντας ζημιές σε αυλές σπιτιών και αποθήκες και προχώρησε σε δασική περιοχή.

    Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο σημείο επειδή υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά σε πυκνή δασική περιοχή, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη και έφτασε μέχρι το Κρυονέρι.

    Η συνεχής αλλαγή του ανέμου δυσκόλεψε την κατάσβεση καθώς δημιουργούσε συνεχώς νέα μέτωπα. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν πολύ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες προοδευτικά έφτασαν να αριθμούν 36 πυροσβεστικά οχήματα με 108 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 82 ατόμων, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Παράλληλα, το έργο της Πυροσβεστικής συνέδραμαν 20 υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 300 στρέμματα έγιναν στάχτη.

    Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή Πουλάδων στην Κέρκυρα, στην περιοχή Αγία Τριάδα Μουζουρά στα Χανιά, στην περιοχή Καρυές δήμου Ξυλοκάστρου στο Ν. Κορινθίας, και στην περιοχή Άγιος Ανδρέας Αργοστολίου στο Ν. Κεφαλληνίας.

    Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε θαμνώδη έκταση στην κορυφή του Παγγαίου Όρους. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από Σέρρες και Καβάλα και του δήμου Ροδολίβους Σερρών μετέβη αμέσως στην περιοχή, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνέβαλαν και εναέρια μέσα.

    Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, ενώ ελλόχευε ο κίνδυνος η πυρκαγιά να επεκταθεί σε δασική έκταση, λόγω της αναζωπύρωσης πολλών εστιών της.

    Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, καθώς η βροχή που πέφτει στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την κατάσβεση πολλών εστιών.

    Προσαγωγές για εμπρησμό

    Με την κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγ. Ισίδωρος στη Ρόδο, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο Γ.Μ. 61 ετών. Ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στις 25 Ιουλίου μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε.

    Επίσης για εμπρησμό από αμέλεια, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Άμμος, στη Ροδαυγή Άρτας, στις 17 Ιουλίου, από την οποία κάηκαν 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ ο 60χρονος Κ.Α., από το Τριμελές Πρωτοδικείο Άρτας.

    [03] Διάταγμα για καύση νεκρών

    Στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, οι όροι και προϋποθέσεις αποτέφρωσης.

    Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, "Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.

    Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού μετά την πάροδο εξήντα ωρών από τον θάνατο. Η άδεια αποτέφρωσης εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

    Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης απαιτούνται τα ακόλουθα:

    α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

    β) Έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη.

    γ) Ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ίδιου του προσώπου, όσο ζούσε, ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση, των πλησιέστερων συγγενών του έως τετάρτου βαθμού, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Αν ο νεκρός είναι ανήλικος, τότε απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων του ή αντίστοιχη δήλωση από εκείνον που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου.

    Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός ειδικού σκεύους (τεφροδόχος).

    Η τεφροδόχος υποχρεωτικά:

    α) τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκιο) εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης ή ενός του Κοιμητηρίου ή

    β) ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο ή

    γ) εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.

    Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.

    Εφόσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, αυτή αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς του έως τετάρτου βαθμού.

    Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος".

    [04] Υπέγραψε ο Τσίλντρες

    Η πιό δαπανηρή μεταγραφή στην Ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι γεγονός, καθώς ο Τζος Τσίλντρες υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό, έναντι περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 25χρονος Αμερικανός που ανήκε στους Ατλάντα Χοκς, μίλησε για την απόφαση του, εξηγώντας ότι ήλθε στον Ολυμπιακό με μοναδικό στόχο την κατάκτηση τίτλων.

    Στο ποδόσφαιρο, τώρα, ο Τραϊανός Δέλλας αποτελεί παρελθόν για την ΑΕΚ μετά από επτά χρόνια. Παράλληλα, η διοίκηση της Ενωσης βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Ισπανού αριστερού μπακ Χουανφραν που έχει πολλά χρόνια θητείας στην πριμέρα ντιβιζιόν.

    Στον Ολυμπιακό, που νίκησε 2-0 σε φιλικό προετοιμασίας την Γκρόνινγκεν, ο Εμπι Σμολάρεκ είναι ο βασικός στόχος για την επίθεση, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει επαφή με τον Τζιμπούρ. Οι περιπτώσεις των Βορονίν και Κρέσπο οδεύουν σε «ναυάγιο», ενώ πάντα «παίζουν» αυτές των Εθκέρο και Λέτο.

    Αίσθηση προκάλεσε η συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον πρώην μέσο της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Γκαρσία, ενώ στον Παναθηναϊκό, κινούνται για την κάλυψη των θέσεων στο κέντρο της άμυνας και του σέντερ φορ. Οι «πράσινοι» κινούνται για τον Πουϊγκρενιέ της Νανσί και του Χίπια της Λίβερπουλ, ενώ στον αποψινό φιλικό με την Σαρλερουά (21:45-ΝΕΤ), μάλλον θα κάνει ντεμπούτο ο Γκάμπριελ.

    Τέλος, στον διεθνή χώρο η Γερμανία και η Ιταλία θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Νέων, ενώ η Ντόρτμουντ νίκησε 2-1 την Μπάγερν Μονάχου και κατέκτησε το Σούπερ Καπ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 July 2008 - 6:30:18 UTC