Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Περιβάλλοντος
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική
  • [03] "Να δώσει τη λύση ο λαός"
  • [04] "Αλλαγή με την Αριστερά"
  • [05] Μέτρα για τους πληγέντες

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Περιβάλλοντος

    Θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εξετάστηκαν στη συνάντηση του Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση στην ελληνική οικονομία είναι δεδομένες κυρίως στο επίπεδο των τιμών και του πληθωρισμού, και πρόσθεσε, έχουμε και κάποιες επιπτώσεις από τα επιτόκια αλλά οι επιπτώσεις που φαίνεται να έχουμε στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ και στην απασχόληση είναι σχετικά περιορισμένες και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί αποδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει τις αντοχές της οικονομίας και για το επόμενο διάστημα.

    Για το 2009 η επιδίωξή μας είναι όχι απλώς να ενισχύσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουμε την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά να διασφαλίσουμε ότι και η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να έχει τους ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που είχε τα τελευταία χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι άδικη η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του κόστους που ήταν αποτέλεσμα διαιτητικών αποφάσεων οι οποίες δεν λάμβαναν υπόψη τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

    Με την τροπολογία αυτή, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, αναδεικνύεται και πάλι ο ρόλος της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα, διότι τελικά τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και της αύξησης του κόστους καλείται να τα πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος, κάτι που δεν είναι λογικό σε μια περίοδο που χρειάζεται αυτοσυγκράτηση στην οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξή του με την οποία πρότεινε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ο κ. Αλογοσκούφης είπε "θα έλεγα σε όλους όσους κάνουν σχόλια για τη συνέντευξή μου να την διαβάσουν καθαρά. Είναι σαφές το τι λέω".

    Σε άλλη ερώτηση εάν απέκλεισε τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμα και θα συνεχίσει να κυβερνά αυτοδύναμα".

    [02] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική

    Με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μην διανοηθουν να ξαναρίξουν, όπως είπε, τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες, απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση σχολιάζοντας δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι, που θα πλήξουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, να υπάρξει μια σοβαρή οικονομική πολιτική και αλλαγή πλεύσης τάχιστα.

    Και σημείωσε ότι ο μόνος Ελληνας που δεν έχει καταλάβει την οικτρή αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αναφερόμενος εξ άλλου στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στη Βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τις ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε την αιτιολογία του κ.Αλογοσκούφη ότι η συγκεκριμένη τροπολογία απλώς βάζει τάξη σε ένα χώρο με μεγάλα ελλείμματα.

    Τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έχουν πολλαπλασιαστεί επί ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να κληθούν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς αυτούς να πληρώσουν τα σπασμένα μιας αποτυχημένης διοίκησης και μιας διαχείρισης που εκτοξεύει τα ελλείμματα.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη τροπολογία αντιδρούν ακόμα και στελέχη της ΝΔ, διότι, όπως ανέφερε, η τροπολογία αυτή αποτελεί ωμή παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, η οποία είναι αντισυνταγματική, αντιβαίνει στον κοινωνικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δυναμιτίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση αν επί ΠΑΣΟΚ υπήρχαν ή όχι ΔΕΚΟ με ελλείμματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα είναι υποχρεωτικά ελλειμματικές λόγω της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται μέσω αυτών και ανέφερε ως παράδειγμα τις αστικές συγκοινωνίες.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι πόσο μεγαλύτερα ή μικρότερα θα είναι τα ελλείμματα. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί προβληματικές ΔΕΚΟ να τις κάνει κερδοφόρες.

    Παπακωνσταντίνου για συνεργασίες

    Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τη ΝΔ μετά τις εκλογές ακόμη και σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν θα διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι μια τέτοια συνεργασία είναι κάτι το οποίο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ το απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, διότι τα δύο κόμματα πρεσβεύουν διαφορετικά πράγματα.

    Σχετική άποψη είχε διατυπώσει σε χθεσινή του συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Υπουργός, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο κ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να ρίξει αλλού τα δικά του αδιέξοδα και να βρει σωσίβιο. Και πρόσθεσε ότι εμείς αυτό το σωσίβιο δεν θα το δώσουμε.

    Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα θέλει μεγάλες συναινέσεις για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου, τα οποία μπορούν να λυθούν μέσα από μια κεντροαριστερή συναίνεση για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Και είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι μέσα σε αυτή τη λογική δεν χωρά καμία απολύτως συνεργασία με τη ΝΔ με την οποία διαφωνούμε σχεδόν σε όλα.

    Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο στόχος του είναι μια μεγάλη κεντροαριστερή πλειοψηφία και να είναι πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα στις προσεχείς εκλογές.

    Επανέλαβε, πάντως, την πάγια θέση του Κινήματος ότι και με αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ θέλει να πετύχει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και τις κοινωνικές συμμαχίες για να ανοίξει ο δρόμος στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Γι΄αυτό, πρόσθεσε, έχουμε ανοίξει έναν διάλογο στον οποίο καλούνται να προσέλθουν όσοι επιθυμούν συστράτευση για τον σκοπό αυτό. Οσοι δεν το κάνουν, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναλαμβάνουν τις ευθύνες για το ενδεχόμενο να συνεχίσει η χώρα να έχει μια δεξιά διακυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ο πολίτης μόνο από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να περιμένει λύσεις στα προβλήματά του, διότι για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση πρέπει στις εκλογές να αναδειχθεί πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το τί επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει για να κερδίσει, όπως πηγαίνει για να κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση.

    Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει ότι οι Ευρωεκλογές έχουν ένα διαφορετικό διακύβευμα στο μυαλό του πολίτη. Επίσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει στις ευρωεκλογές τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

    Σε ερώτηση αν λείπει από το ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο, όπως έχει δηλώσει η Αννα Διαμαντοπούλου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όργανα τα οποία συνεδριάζουν, λειτουργούν και ανταποκρίνονται στον πολιτικό τους ρόλο με τον καλύτερο τρόπο.

    [03] "Να δώσει τη λύση ο λαός"

    Τη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, επισκέφθηκε η κ.Αλέκα Παπαρήγα και παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων της Ζώνης, στο χώρο του μνημείου που έχει ανεγερθεί για τους νεκρούς εργάτες, στην Πύλη του Περάματος.

    "Ως ΚΚΕ δεσμευόμαστε ότι είμαστε συστρατευμένοι μαζί σας και πάντα δίπλα σας και πάντα μέσα στις γραμμές σας. Τιμωρία, τέλειωσε! Πρέπει να μπουν φυλακή κάποιοι. Δεν είναι θέμα εκδίκησης πρέπει να τιμωρηθούν, τέλος", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ομιλία της σε εργαζομένους στο Πέραμα, όπου την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε το πολυνεκρο εργατικό δυστύχημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

    Η κα Παπαρήγα απευθυνόμενη στους εργαζόμενους τόνισε:

    «Μην ξεχνάτε όταν πιάνετε δουλειά το πρωί, όταν γυρνάτε κατάκοποι στο σπίτι σας και ευτυχώς ζωντανοί, γιατί κάποιοι δεν γυρνάνε, ένα πράγμα: Ότι τούτος ο χώρος μπορεί να ζήσει δίχως εφοπλιστές και κεφαλαιοκράτες, δίχως εργάτες δεν γίνεται. Μην ξεχνάτε την ταξική εκμετάλλευση που παίρνει πάρα πολλές μορφές - δεν λέω ότι το ξεχνάτε, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα το κρατούμενο. Και από αυτή τη σκοπιά μπορείτε να εξηγήσετε γιατί υπάρχουν οι 8 τελευταίοι νεκροί, γιατί υπάρχουν 10 νεκροί το τελευταίο διάστημα, γιατί υπάρχουν και άλλοι νεκροί είτε από ατυχήματα βιομηχανικά είτε ναυτικά".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρχουν εγγυημένα μέτρα ασφάλειας : Πλήρης εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας αλλά και γενικότερα της υγείας των εργαζομένων και ακόμη ουσιαστική ενίσχυση των οικογενειών. Οι άνθρωποι αυτοί που έκαναν το μεροκάματο του τρόμου, δεν το έκαναν για πλάκα, για να περάσουν την ώρα τους. Το έκαναν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Ουσιαστική ενίσχυση στα ορφανά και στις γυναίκες εδώ και τώρα. Όχι φιλανθρωπίες. Είναι υποχρέωση. Και να δούμε ξανά τις οικογένειες αυτών που έχασαν την ζωή τους, πως πορεύονται, τι κάνουν. Βέβαια καμιά αποζημίωση δεν λύνει αυτό το μεγάλο κενό και το ψυχολογικό και το οικονομικό, αλλά πρέπει να πληρώσουν. Και να είναι οι τελευταίοι, επεσήμανε.

    Και συμπληρωσε λέγοντας πως "είναι πολιτικό το ζήτημα, ο αγώνας είναι πολιτικός, να είναι οι τελευταίοι, οι 8 τελευταίοι σε αυτό το βωμό. Ταξική εκμετάλλευση μην το ξεχνάτε. Μπορούμε. Αν αυτή δεν μπει στο κέντρο της προσοχής πολλά θα έχουμε μπροστά μας».

    Συνέντευξη Παπαρήγα στο MEGA

    Στο θέμα της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και η γγ του ΚΚΕ στη διάρκεια συνέντευξής της στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Η Αλ.Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι τα μεγάλα κόμματα «προετοιμάζουν το έδαφος», τονίζοντας πάντως ότι ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις συνεργασίες.

    "Με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι δεν μπορεί πια να γίνουν άλλες δοκιμές. Δοκιμές περάσαμε στη δεκαετία του β70, στη δεκαετία του β80 με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε κάποια χρόνια η κολώνια, αλλά τώρα πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις δοκιμές και ο λαός πρέπει να προετοιμάσει τη δική του λύση. Η οποία θα ετοιμαστεί κατβ αρχήν από τα κάτω για να γίνει πλειοψηφία από τα πάνω. Και αυτή η λύση δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα σενάρια", τόνισε.

    [04] "Αλλαγή με την Αριστερά"

    «Πολλά μπορούν να σκέφτονται για να αποτρέψουν αυτό που θα γίνει. Δηλαδή, το ποτάμι έχει ξεκινήσει και δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει και το ποτάμι αυτό είναι ένα ποτάμι μεγάλης αλλαγής όπου η Αριστερά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στα σενάρια για συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας για την τροπολογία για της ΔΕΚΟ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "σε τέτοιες εποχές ακρίβειας και διεύρυνσης των ζωνών φτώχειας και στέρησης πια σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, το να πλήττονται κεκτημένα δικαιώματα σε ότι αφορά τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, είτε την σταθερότητα της εργασίας, ειδικά στους νέους, όπως γίνεται με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, είναι κάτι απαράδεκτο και πείθει τελικά κατά τη γνώμη μας ότι όσο πιο νωρίς έχουμε εκλογές και απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο θα είναι καλύτερα για όλους μας"

    [05] Μέτρα για τους πληγέντες

    Δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση των δασικών περιοχών της Ρόδου εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος ύστερα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο της Νότιας Ρόδου, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε αναλυτικά για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ.κ. Αθ. Νάκος και Π. Χηνοφώτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Κιλτίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Αρ. Παυλίδης, Αν. Καραμάριος, Γ.Νικητιάδης, Ν.Ζωίδης, ο γενικός γραμματέας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος κ.α

    Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν και ενημερώθηκε από τους τοπικούς παράγοντες για το μέγεθος της καταστροφής και για τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Υπόμνημα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου δόθηκε στον κ. Παυλόπουλο από τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ανακοίνωσε την λήψη 15 βασικών μέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αναδασώσεων, η άμεση αεροφωτογράφιση των περιοχών που κάηκαν, η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο πλημμύρων, η χάραξη προσωρινών δασικών δρόμων, η εξασφάλιση τροφής για τα ελάφια και τα άλλα ζώα που διαβιούν στην περιοχή, η απαγόρευση της βοσκής και του κυνηγιού στις περιοχές που κάηκαν και άλλα.

    Ιδιαίτερο βάρος πρόκειται επίσης να δοθεί στην τουριστική προβολή του νησιού όπως ανακοίνωσε ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα αυτά εκφράζει την ενεργό συμπαράσταση της στην τοπική κοινωνία.

    Από σήμερα κλιμάκιο του ΟΛΓΑ θα καταγράφει τις ζημιές σε καλλιέργειες, ώστε αποζημιωθούν οι αγρότες.

    Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες στην πενταήμερη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς της Ρόδου διέταξε ο εισαγγελέας του νησιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 July 2008 - 4:30:22 UTC