Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού
  • [02] "Απαξιώνεται η κοινωνική ασφάλιση"
  • [03] "Ανατροπή εργασιακών σχέσεων"
  • [04] Επαφές με εργαζόμενους

  • [01] Στόχος η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού

    Ο χωροταξικός σχεδιασμός συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεκλήθη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και σημείωσε ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια εστερείτο ενός βασικού εργαλείου για την ορθολογική ανάπτυξη της χώρας,αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Προχωράμε γρήγορα στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και θα θεσμοθετηθούν τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τις ανανεώσιμες πηγές, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τον ορεινό και παράκτιο χώρο και την αναθεώρηση των περιφερειακών προγραμμάτων.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα θεσμοθετηθούν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές και τη βιομηχανία, με κοινή υπουργική απόφαση.

    Ο τουρισμός έχει περάσει από τη διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο και θα προωθηθεί στο ειδικό συμβούλιο και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει θεσμοθετηθεί.

    Επίσης ο Υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα δοθούν στη δημοσιότητα για διαβούλευση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο και ορεινό χώρο.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Ελλάδας και οργάνωση της χώρας αειφορική, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ασφάλεια των επενδύσεων,δηλαδή ο καθένας θα ξέρει τί μπορεί να κάνει και που.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με την πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ,σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας,σημείωσε ότι ο υπουργός έδωσε διευκρινίσεις και ανέφερε εν προκειμένω την προσωπική του εμπειρία: Διετέλεσα, είπε, υπουργός σε δύο κυβερνήσεις συνεργασίας και η εμπειρία μου είναι αρνητική.Δεν μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η Ελλάδα λόγω της νοοτροπίας που επικρατεί, καθώς από την πρώτη μέρα που γίνεται η συνεργασία όλοι δεν σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας,αλλά όλοι σκέφτονται πως θα κερδίσει το κόμμα τους στις εκλογές, που θα γίνουν αργότερα.

    Σε ερώτηση για αντιρρήσεις του σχετικά με την οικονομική πολιτική, απάντησε λέγοντας ότι είχε εκφράσει απόψεις για το τι μπορεί να γίνει καλύτερο σε ορισμένα πράγματα.

    [02] "Απαξιώνεται η κοινωνική ασφάλιση"

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει, στις 12.00, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Το απόγευμα ο κ.Γ.Παπανδρέου θα μιλήσει στην πρώτη τακτική σύνοδο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Ως "απειλή για το βιοτέχνη" που βάζει σε "κίνδυνο τη σύνταξή του", χαρακτήρισε τον νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, όπου συζητήσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Αφού δήλωσε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που κάνει η ΓΣΕΒΕΕ για τη διάσωση του ταμείου της, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για απαξίωση των βασικών δικτύων ασφάλειας εκ μέρους της κυβέρνησης.

    "Από τη μια μεριά, ζητάνε από τον Έλληνα βιοτέχνη, τον μικρό και τον μεσαίο επιχειρηματία να είναι η βασική ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, να πάρουν ρίσκα σε μια παγκόσμια, ανταγωνιστική οικονομία, από την άλλη μεριά όμως, ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση έχει απαξιώσει βασικά δίκτυα ασφάλειας, όπως είναι η απαξίωση στο δημόσιο τομέα της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας", είπε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης έχει βάλει σε κίνδυνο τη σύνταξη του βιοτέχνη και αποτελεί τεράστιο κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δυνατότητά του να συνεχίσει το παραγωγικό του έργο. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μπει και πάλι σε διάλογο, σοβαρό αυτή τη φορά, όπως είπε, για την επίλυση του προβλήματος του ταμείου.

    "Φοβόμαστε ότι, δυστυχώς, οι προθέσεις της δεν είναι αυτές", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως "εμείς πάντως είμαστε σε διάλογο και δεσμευόμαστε για την ουσιαστική, θεσμική, και οικονομική στήριξη του ΟΑΕΕ και την ανάληψη από πλευράς του κράτους όλων των προνοιακών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανάγκες που έχει αυτός ο κλάδος".

    "Ο ασφαλιστικός μας μηχανισμός, ο ΟΑΕΕ έχει ξεπεράσει τα όρια του γκρεμού. Δεν βρίσκεται υπό την απειλή της κατάρρευσης, είναι υπό κατάρρευση", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστική υποχρηματοδότηση του ταμείου και αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    "Θεωρούμε με βεβαιότητα ότι έχουν σκηνοθετηθεί οι συνθήκες για νομοθέτηση δραστικής μείωσης συντάξεων στο επόμενο τετράμηνο", ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γενική Συνομοσπονδία μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Σκορίνης προανήγγειλε πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου και τις 13 Οκτωβρίου με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Εξ άλλου, σχολιάζοντας τα περί διεύρυνσης του ωραρίου και της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, ο κ. Ασημακόπουλος δήλωσε πως κάτι τέτοιο ενισχύει το ρόλο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, αυξάνει το ολιγοπώλιο και εκείνο που θα "εισπράξει" αργότερα ο καταναλωτής θα είναι η ακρίβεια.

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ για εκλογές και συνεργασίες

    Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει τη νίκη στις εκλογές. Υποστηρίζει ότι ο πολίτης μόνο από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να περιμένει λύση στα προβλήματά του. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει αυτοδυναμία και στη συνέχεια ευρύτερες συναινέσεις.

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε δε τις χθεσινές του δηλώσεις και απέκλεισε για μία ακόμη φορά τη δυνατότητα οποιασδήποτε συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Οι συνεργασίες, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, έχουν πολιτικό χρώμα και εμείς επιζητούμε ευρύτερες συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

    Σχετικά εξ άλλου με το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΝ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν έχει νόημα μια συζήτηση προεκλογικής συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε υποθετική, χωρίς να έχει ξεκινήσει ένας διάλογος,τον οποίο έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ,για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινός προγραμματικός στόχος.

    Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε και πάλι ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι αυτονόητο πως πάει για να τις κερδίσει όπως και κάθε εκλογική διαδικασία. Επίσης, όπως ανέφερε, αυτονόητο είναι ότι οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές.

    Αυτονόητο χαρακτήρισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου το ότι το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις εκλογές πρέπει να πείσει τους πολίτες για το διακύβευμα των συγκεκριμένων εκλογών.

    Οπως ανέφερε, στις ευρωεκλογές πρέπει να τεθεί το δίλημμα εάν θα πάμε σε μια προοδευτική, ή σε μια πιο συντηρητική Ευρώπη.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε, πάντως, ότι παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ψήφου στις ευρωεκλογές στο βάθος του μυαλού του πολίτη είναι οι εθνικές εκλογές και τί θα γίνει σε αυτές. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο να κερδίσει τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια τις εθνικές εκλογές.

    Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ για Γ. Μανώλη

    Νόθευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αποτελεί η αντικατάσταση, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Η αντικατάσταση του κ. Μανώλη έγινε ενόψει της συζήτησης της τροπολογίας για τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ και, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο αντικατασταθείς βουλευτής είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία.

    Το ζήτημα είναι σοβαρό πολιτικό,τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι, όπως είπε, ισοδυναμεί με παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν περνάει αυτή η τροπολογία.

    Αναφερόμενος εξ άλλου σε στελέχη και βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι κάνουν διάφορες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ειδικά οι βουλευτές κρίνονται από την ψήφο τους στη Βουλή και όχι από τις δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση για αντισυνταγματικοτητα της σχετικής ρύθμισης, η οποία, όπως τόνισε, διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε νέους και παλαιούς.

    Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται πάντα για τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, τα οποία αντί να περικόπτονται πρέπει να επεκτείνονται.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια σχετικά με την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει στο 41% του ΑΕΠ.

    Τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ και για το οποίο έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή την οποία απέρριψε η κυβέρνηση. Και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να πάρει μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική οικογένεια δεν τα βγάζει πέρα εξ αιτίας της ακρίβειας, της φορολογίας και των περικοπών των δαπανών για δημόσια αγαθά στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής στους αγρότες του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Οι επιστροφές, τόνισε, που δίνει η κυβέρνηση με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπολείπονται κατά πολύ του πραγματικού ποσού που δαπάνησαν οι αγρότες για το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν.

    Ζήτησε από την κυβέρνηση να επανέλθει στο θέμα και να καταβάλει στους αγρότες τα ποσά που αναλογούν στο πετρέλαιο που κατανάλωσαν και ανέφερε ότι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι κατά 85 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα οφειλόμενα.

    [03] "Ανατροπή εργασιακών σχέσεων"

    Για "ανατροπή των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων με την ευθύνη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων", κάνει λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και ζητά να αποσυρθεί η αντεργατική τροπολογία.

    "Αποτελεί τη χαριστική βολή, σε όποιο δικαίωμα απέμεινε στους εργαζόμενους μετά την υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν αποφασιστικά και να ματαιώσουν αυτή την εξέλιξη", τονίζει το ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για συνεργασίες

    Στο θέμα της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και η γγ του ΚΚΕ κ.Αλ.Παπαρήγα, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα μεγάλα κόμματα «προετοιμάζουν το έδαφος», τονίζοντας πάντως ότι ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις συνεργασίες.

    "Με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι δεν μπορεί πια να γίνουν άλλες δοκιμές. Δοκιμές περάσαμε στη δεκαετία του β70, στη δεκαετία του β80 με το ΠΑΣΟΚ, κράτησε κάποια χρόνια η κολώνια, αλλά τώρα πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις δοκιμές και ο λαός πρέπει να προετοιμάσει τη δική του λύση. Η οποία θα ετοιμαστεί κατβ αρχήν από τα κάτω για να γίνει πλειοψηφία από τα πάνω. Και αυτή η λύση δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα σενάρια", τόνισε.

    [04] Επαφές με εργαζόμενους

    Με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, θα συναντηθεί στις 10.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια θα έχει επαφές με μέλη του Διασωματειακού Εργαζομένων στον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τη Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος στα γραφεία του Συνασπισμού.

    Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

    «Πολλά μπορούν να σκέφτονται για να αποτρέψουν αυτό που θα γίνει. Δηλαδή, το ποτάμι έχει ξεκινήσει και δεν νομίζω ότι μπορεί να σταματήσει και το ποτάμι αυτό είναι ένα ποτάμι μεγάλης αλλαγής όπου η Αριστερά θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στα σενάρια για συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας για την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "σε τέτοιες εποχές ακρίβειας και διεύρυνσης των ζωνών φτώχειας και στέρησης πια σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού, το να πλήττονται κεκτημένα δικαιώματα σε ότι αφορά τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, είτε την σταθερότητα της εργασίας, ειδικά στους νέους, όπως γίνεται με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, είναι κάτι απαράδεκτο και πείθει τελικά κατά τη γνώμη μας ότι όσο πιο νωρίς έχουμε εκλογές και απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση της ΝΔ τόσο θα είναι καλύτερα για όλους μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2008 - 4:30:22 UTC