Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές με εργαζόμενους
  • [02] Δίκτυο οπτικών ινών
  • [03] Στη Χάγη ο Κάρατζιτς

  • [01] Επαφές με εργαζόμενους

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και σε δηλώσεις του τόνισε πως "οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων απαξίωσαν τον ΟΣΕ, διόρισαν διοικήσεις οι οποίες μεγιστοποίησαν τα έξοδα,μεγιστοποίησαν τις ζημιές και σήμερα η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή έρχεται να ζητήσει τα ρέστα από τους εργαζόμενους".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "αντί να δει ποιοι φταίνε που όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγιστοποιήθηκαν οι ζημιές, αντί να δει πώς είναι δυνατόν να υπήρχαν μισθοί - και να υπάρχουν ακόμα - διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων των θυγατρικών εταιριών ή συμβούλων των διοικήσεων, που είναι έξω από τα πραγματικά όρια, θέλει να συρρικνώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως "έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν τολμά να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη γιατί φοβάται με αυτό που θα αντικρίσει. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις, που με πομπώδες ύφος εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, έχουν μετατραπεί σε θερινά πραξικοπηματάκια. Κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, που για να πραγματοποιηθούν χρειάζεται η αντικατάσταση βουλευτών στο θερινό τμήμα. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι όσο αυτή η κυβέρνηση καταρρέει, τόσο διακατέχεται από την εκδικητική μανία να θέλει να συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.Πρέπει όμως να την σταματήσουμε».

    Ο Πρόεδρος των σιδηροδρομικών τόνισε σε δηλώσεις του ότι η τροπολογία Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ "είναι πραξικοπηματική ως προς το χρόνο που γίνεται και αντισυνταγματική.Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με τις άλλες ΔΕΚΟ με πρώτη τη ΓΣΕΕ για να αντιπαλέψουμε αυτή την τροπολογία».

    [02] Δίκτυο οπτικών ινών

    Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης με οπτικές ίνες (Fiber To the Home- FTTH) σε 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις της χώρας συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

    To έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2006 - 2013», επεκτείνοντας τις ψηφιακές δομές και τα ευρυζωνικά δίκτυα που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πρωτοπορήσει και να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του ΥΜΕ κ. Γιώργος Αναστασόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του ΥΠ.ΟΙ.Ο. κ. Βασίλης Ασημακόπουλος.

    [03] Στη Χάγη ο Κάρατζιτς

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς έφθασε σήμερα στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Σεβένινγκεν, προάστιο της Χάγης.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία, κρατείται στη φυλακή του διεθνούς δικαστηρίου, στη Χάγη.

    "Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Ιουλίου του 2008 στη Σερβία οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Χάγη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΠΔ.

    Το Σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την έκδοση, που όπως σημείωσε αποτελεί "επιβεβαίωση της συνεργασίας" της σερβικής κυβέρνησης με το δικαστήριο.

    Η έκδοσή του πρώην βοσνιοσέρβου πολιτικού, που κατηγορείται για την πολιορκία στο Σεράγεβο και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, σημειώθηκε μετά από μια νύχτα συγκρούσεων στις οποίες τουλάχιστον 25 αστυνομικοί και 19 πολίτες, περιλαμβανομένων ενός Ισπανού κι ενός Σέρβου δημοσιογράφου, τραυματίστηκαν στις ταραχές που προκλήθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του και δυνάμεις ασφαλείας.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι είδε δυο μαύρα φορτηγάκια με τα φώτα αναμμένα να μπαίνουν στη φυλακή του Σεβένινγκεν, προαστίου της Χάγης, στις 07:15 τοπική ώρα (08:15 ώρα Ελλάδας).

    Μισή ώρα αργότερα, στον προαύλιο χώρο της φυλακής προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο, το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ρότερνταμ, όπου στις 06:30 τοπική ώρα (07:15 ώρα Ελλάδας) έφθασε το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε από το Βελιγράδι τον Κάρατζιτς.

    Εκπρόσωπος του ΔΠΔ αρνήθηκε να διευκρινίσει με τι μέσο μεταφέρθηκε στη φυλακή του Σεβένινγκεν ο Κάρατζιτς.

    Αύριο θα εμφανιστει στο ΔΠΔ

    Αύριο, στις 4 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΠΔ.

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στη Χάγη και μεταφέρθηκε στις φυλακές Σεβένινγκεν ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ικανοποίηση της ΕΕ

    Την ικανοποίησή της για την έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο, τη Σερβία, αλλά και τη σχέση της χώρας αυτής με την ΕΕ.

    Επιστρέφουν στην οικογένεια τα ταξιδιωτικά έγγραφα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ανακάλεσε σήμερα προηγούμενη απόφασή του για την κατάσχεση των ταξιδιωτικών εγγράφων των μελών της οικογένειας του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος οδηγήθηκε το πρωί στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των κατασχεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων της συζύγου του Κάρατζιτς, Λίλιανα Ζέλεν- Κάρατζιτς, της κόρης του Σόνια Κάρατζιτς-Γιοβίτσεβιτς, του γιου του Αλεξάνταρ Κάρατζιτς και του γαμπρού του Μπράνισλαβ Γιοβίτσεβιτς.

    Τα διαβατήρια των μελών της οικογένειας Κάρατζιτς κατασχέθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2008, στο πλαίσιο μέτρων που ελήφθησαν για την ανάσχεση της δράσης του δικτύου που φέρεται να παρείχε βοήθεια στον Κάρατζιτς, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διαφεύγει τη σύλληψη.

    Θα ζητηθεί να επιστρεφεί το υλικό που κατασχέθηκε από το σπίτι του Κάρατζιτς

    Ο Γκόραν Πετρόνιεβιτς, ένας από τους νομικούς συμβούλους του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε σήμερα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" ότι η πρώτη ενέργεια των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων θα είναι να ζητήσουν από τον αρμόδιο για εγκλήματα πολέμου εισαγγελέα της Σερβίας όλο το υλικό που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στο διαμέρισμα του Κάρατζιτς.

    "Η πρώτη μας αποστολή ως υπερασπιστική ομάδα θα είναι να ζητήσουμε από το Γραφείο του Εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου και από το Ειδικό Δικαστήριο να μας επιστρέψουν ό,τι κατασχέθηκε από το διαμέρισμα του κατηγορουμένου. Αυτά τα αντικείμενα είναι ένας φορητός υπολογιστής, 50 CD's και άλλο υλικό που ο Κάρατζιτς προετοίμαζε για την υπεράσπισή του" δήλωσε ο κ. Πετρόνιεβιτς.

    "Το ενδιαφέρον των αρμόδιων κρατικών οργάνων στο υλικό αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μισή ώρα είναι αρκετή για να αντιγραφεί το υλικό και μετά να μας επιστραφεί" πρόσθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων.

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς κρατείται από το πρωί στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη.

    Πρώτες αντιδράσεις

    Την εκτίμηση ότι η έκδοση του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπεύει τη θέση της Σερβίας απέναντι στα πλέον σοβαρά εγκλήματα πολέμου, διατύπωσε σήμερα η Νατάσα Κάντιτς, επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου.

    Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, σημείωσε ότι δεν έγινε εκτενή δημόσια συζήτηση για τα αίτια της δίωξης του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    "Θα έπρεπε να συζητηθούν οι λόγοι σύλληψης του Κάρατζιτς και να γίνει δημόσια γνωστή κάθε πτυχή του κατηγορητηρίου, προκειμένου αυτοί οι νέοι που δεν είναι ενημερωμένοι επ' αυτού να μην ενώνουν τις δυνάμεις με εξτρεμιστικές ομάδες όπως αυτές που ήταν στους δρόμους χθες το βράδυ" είπε χαρακτηριστικά η κ. Κάντιτς.

    Σημείωσε δε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον, προκειμένου η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς να μην ερμηνεύεται με την "υποσημείωση" πως πρόκειται για κάποια πράξη προδοσίας.

    "Η κοινωνία θα πρέπει να το κατανοήσει και να το αποδεχθεί ως υποχρέωση απέναντι στα θύματα, το εγχώριο δίκαιο, αλλά και ως υποχρέωση για την εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, στα οποία αναφέρεται ότι ένα άτομο που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να αθωωθεί από κάθε εγκληματική ευθύνη", τόνισε η κ. Κάντιτς.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου, Βόγιν Ντιμιτρίεβιτς, χαρακτήρισε καλή την έκδοση του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς, όπως είπε, φοβούνταν μήπως η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων μετατραπεί τελικά σε ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός.

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε την έκδοση Κάρατζιτς στη Χάγη ο δημοσιογράφος Μίσα Μπρκιτς, σημειώνοντας πως έγινε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, επειδή οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κάρατζιτς, τις τελευταίες ημέρες, "προσπάθησαν να γελειοποιήσουν την κατάσταση".

    Ηρεμία μετά τα χθεσινά επεισόδια

    Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ατόμων που συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της σύλληψης του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής, Μίλοραντ Βέλιοβιτς, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" αργά χθες το βράδυ, η τάξη στο κέντρο του Βελιγραδίου αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

    "Δόθηκε εντολή σε όλα τα μέλη του σώματος του υπουργείου Εσωτερικών που συμμετείχαν στο έργο της διασφάλισης της τάξης στη συγκέντρωση του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) να μην κάνουν χρήση βίας και να προασπίσουν την έννομη τάξη και την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στη διαδήλωση, καθώς και των δημοσιογράφων καθώς και την ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων και των κτιρίων των ξένων διπλωματικών αποστολών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέλιοβιτς.

    Ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης "μια ομάδα συμμετεχόντων, με μαύρα μαντήλια και ξύλινα κλομπ απομακρύνθηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκαν κατά αστυνομικών με προφανή πρόθεση να προκαλέσουν συμπλοκή με την αστυνομία".

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, συνολικά 46 άτομα (25 αστυνομικοί, 19 πολίτες και δύο δημοσιογράφοι) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2008 - 14:30:26 UTC