Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δευσμέσεις της"
  • [02] "Χωρίς σχεδιασμό η διοικητική μεταρρύθμιση"
  • [03] "Παράταση για το κτηματολόγιο"

  • [01] "Η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δευσμέσεις της"

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται από βουλευτές της ΝΔ τόνισε ότι "ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω".

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας κ.Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά με βάση αυτές τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της και ο κάθε υπουργός κινείται στο πλαίσιο αυτό, το οποίο ενέκριναν οι Έλληνες πολίτες στις προηγούμενες εκλογές.

    Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και από στελέχη της ΝΔ για τις συνενώσεις δήμων και νομαρχιών ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε ο κ.Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μετά από συνεννόηση με τη ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ ώστε να υπάρξουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ΟΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι θα μπορούν να αντλούν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και να αξιοποιούν τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Την 1η Νοεμβρίου 2008 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

    Ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι απομένει ένα προεδρικό διάταγμα και δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις και στη συνέχεια, το λόγο θα έχει το ΕΣΡ, για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων.

    Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της περιφερειοποίησης των τηλεοράσεων, ώστε να έχουν οικονομική αυτοδυναμία από την εμπορική διαφήμιση και να μπορούν να διαθέτουν το ανάλογο δημοσιογραφικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

    Ανέφερε ότι ήδη λειτουργούν πιλοτικά προγράμματα στην ΕΡΤ ενώ έκανε και αναδρομή για το θέμα της ψηφιοποίησης, λέγοντας ότι η χώρα είχε κατοχυρώσει 107 συχνότητες το 1961 και από τότε στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα. Το 2004, κατοχυρώθηκαν από τη χώρα μας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης 2.500 συχνότητες και στη συνέχεια φτιάχτηκε ο χάρτης των συχνοτήτων για τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα καθώς και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Βουλής.

    Δηλώσεις Τ. Χυτήρη

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Επικρατείας, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Χρειάστηκαν πέντε χρόνια μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου για να ανακοινωθεί με πανηγυρικό τρόπο και εν μέσω θέρους ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων.

    Ήταν μια πρόφαση, ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, για να παρουσιαστεί δήθεν έργο και να ξεφύγουν από την κριτική που ασκείται ακόμη και από στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Δυστυχώς για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καμία ψηφιακή πλατφόρμα δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία τους και το πολιτικό τους αδιέξοδο.

    Απάντηση στον Τ. Χυτήρη

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Επικρατείας, κ. Τ. Χυτήρη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «H χώρα μας διέθετε 137 συχνότητες κατοχυρωμένες το 1961. Οι τεχνολογίες άλλαζαν, οι απαιτήσεις αυξάνονταν, τα ηλεκτρονικά μέσα πλήθαιναν. Επί 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ απλώς παρατηρούσε και δεν έκανε απολύτως τίποτα στον τομέα αυτό.

    Η Φινλανδία, για παράδειγμα, ξεκίνησε την προετοιμασία για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή το 1996. Η οριστική μετάβαση έγινε εκεί το 2007. Επί 11 χρόνια προετοίμαζαν το επόμενο βήμα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ατάραχες.

    Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 έως το 2006 κατοχύρωσε (στην ITU - Γενεύη) 2.500 συχνότητες δημιουργώντας τις απαραίτητες βάσεις για να μπούμε επιτέλους στην ψηφιακή εποχή. Παραλλήλως από το 2006 άρχισαν να εκπέμπουν ψηφιακά τρία νέα κανάλια της ΕΡΤ (Σινέ+, Σπορ+, Πρίσμα+, το πρώτο πανευρωπαϊκά πολυσυλλεκτικό κανάλι για άτομα με αναπηρία).

    Σύντομα ολοκληρώνεται η τελευταία φάση αυτής της μακράς διαδικασίας με την έκδοση 2 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και ενός Προεδρικού Διατάγματος. Αμέσως μετά οι αρμόδιες ανεξάρτητες Αρχές (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) θα διαθέτουν όλο το απαραίτητο οπλοστάσιο για να προχωρήσουν ως αρμόδιες αυτές πια, στην αδειοδότηση και τον τεχνικό έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

    Αυτή είναι η αλήθεια που προκύπτει από έργα και όχι λόγια. Αρκούντως εύγλωττη και ηχηρή ώστε κάθε άλλο σχόλιο να περιττεύει».

    Απαντήσεις Ρουσόπουλου σε βουλευτές

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαφορετικές φωνές που ακούγονται από βουλευτές ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δεσμεύσεις της και το πρόγραμμά της και ο κάθε υπουργός κινείται στο πλαίσιο αυτό, το οποίο ενέκριναν οι Έλληνες πολίτες στις προηγούμενες εκλογές.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ.Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

    Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και από στελέχη της ΝΔ για τις συνενώσεις δήμων και νομαρχιών ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ.Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μετά από συνεννόηση με τη ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ ώστε να υπάρξουν πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ΟΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι θα μπορούν να αντλούν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια αλλά και να αξιοποιούν τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται από βουλευτές της ΝΔ τόνισε ότι "ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω".

    [02] "Χωρίς σχεδιασμό η διοικητική μεταρρύθμιση"

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πολιτικό εκπρόσωπο του Κινήματος για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννη Μαγκριώτη, θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο, τις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου.

    Στο μεταξύ, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση άσκησε με δηλώσεις του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ.Καστανίδης, ο οποίος την χαρακτήρισε "ανέκδοτο", υπογραμμίζοντας ότι προωθείται χωρίς σχεδιασμό με στόχο "τους εκλογικούς συσχετισμούς και τα εκλογικά παιχνίδια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέσω της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των Δήμων αλλά και των Περιφερειών".

    Δεν θα κάνουμε καμία συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση ? ανέκδοτο της Νέας Δημοκρατίας, εάν δεν τηρηθούν δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις, τόνισε.

    "Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε βαθιά, να μετασχηματίσουμε ριζικά το κεντρικό κράτος, και όχι απλώς να αγγίξουμε τα γεωγραφικά όρια των Δήμων και των Περιφερειών.

    Η δεύτερη θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν μείνει από την πρώτη μεταρρύθμιση, τον πρώτο Καποδίστρια, για να μην μεταφέρουμε στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση τα παλαιά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να εξοφλήσει όλες τις οφειλές της προς τον Β/ και Α/ βαθμό Αυτοδιοίκησης, οφείλει πρώτα να εφοδιάσει με τα κατάλληλα διοικητικά και τεχνικά μέσα τους Δήμους, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια".

    Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε: «Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κρίνει, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια. Καθένας γνωρίζει ότι ανέκδοτο ήταν η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλους του τομείς του υπουργείου Εσωτερικών, ανέκδοτο δε παραμένει και η σημερινή ατεκμηρίωτη και αντιφατική αντιπολιτευτική τακτική του στον ίδιο τομέα».

    Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση - απάντηση στο δελτίο του υπουργείου - σύμφωνα με την οποία "το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΣ, που πήρε εντολή να σχολιάσει, δεν λέει τίποτε για την ουσία του πράγματος, δεν λέει τίποτε για όσα το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει. Οπως δεν έχει πει τίποτε μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την ολοκληρωμένη δέσμη ιδεών του ΠΑΣΟΚ, για τη βαθειά αλλαγή στο κράτος και την αυτοδίοικηση".

    [03] "Παράταση για το κτηματολόγιο"

    Να δοθεί άμεσα παράταση στο χρόνο κατάθεσης των αιτήσεων για το κτηματολόγιο και να καταργηθεί κάθε είδους τέλος για τους μικρούς ιδιοκτήτες, ζητά το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Η διαμόρφωση του κτηματολογίου πρέπει να γίνει αποκλειστική υπόθεση του Δημοσίου, τονίζει και απαιτεί "να σταματήσει η ταλαιπωρία και η εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων από την ιδιωτική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και την κυβέρνηση".

    Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία κτηματολογίου που έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες και που κατασπατάλησαν τεράστια ποσά που προορίζονταν για τη δημιουργία του, καταλήγει το ΚΚΕ.

    ΚΚΕ για τα ψηφιακά ΜΜΕ

    Από το πέρασμα στην «ψηφιακή εποχή» των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», δεν πρόκειται να προκύψει κανένα όφελος για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, καθώς αυτό γίνεται με τους όρους που επιθυμούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα ΜΜΕ και τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το θέμα.

    Τα νοσηρά φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ σε βάρος του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση για τους εργαζόμενους σε αυτά θα θεριέψουν ακόμα περισσότερο εφόσον τα ψηφιακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα ελέγχονται ασφυκτικότερα από το μεγάλο κεφάλαιο και η ψηφιακή ΕΡΤ θα είναι ιδιωτική, υπογραμμίζει το ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 August 2008 - 4:30:20 UTC