Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να προηγηθεί το δασολόγιο"
  • [02] Συγκρούσεις στη Ν. Οσετία

  • [01] "Να προηγηθεί το δασολόγιο"

    Το δασολόγιο θα πρέπει να προηγηθεί του κτηματολογίου, τονίζει ο Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου.

    Ο κ.Αλαβάνος, άσκησε κριτική γενικότερα για το Εθνικό Χωροταξικό, επισημαίνοντας ότι έχει πολλά παράθυρα για την εκτός σχεδίου δόμηση. "Το Εθνικό Χωροταξικό έχει κάποιες σωστές κατευθύνσεις, οι οποίες όμως είναι αόριστες, οι περισσότερες είναι χωρίς χρονοδιαγράμματα, αν και μπήκαν στο τέλος κάποια χρονοδιαγράμματα σε κάποιες κατηγορίες, όπως το δασολόγιο.

    Επίσης έχει πολλά παράθυρα, και ξέρουμε ότι η πολιτική χαράσσεται κυρίως με τα παράθυρα και όχι με τις πόρτες που έχει η νομοθεσία.

    Στα θέματα της αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης, δεν λέγεται ρητά ότι η αυθαίρετη δόμηση θα πρέπει να σταματήσει, ενώ ένα εθνικό χωροταξικό θα πρέπει να το αναφέρει αυτό. Επίσης ενώ τα μέτρα που καταγράφονται δεν είναι αρνητικά, δεν είναι πλήρη.

    Η δική μας πρόταση, λέει ότι θα πρέπει να αναφέρει ότι μέχρι το χρονικό ορίζοντα 15ετίας που ορίζει το Εθνικό Χωροταξικό, να έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και θα πρέπει να μην υπάρχει εκτός σχεδιασμού περιοχή".

    Ως προς το δασολόγιο, ο κ.Αλαβάνος τονίζει ότι "αν θέλουμε να χτυπήσουμε το κομμάτι των πυρκαγιών που έχουν σχέση με τις καταπατήσεις, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα το δασολόγιο. Εμείς έχουμε πει ότι το δασολόγιο πρέπει να προηγηθεί του κτηματολογίου".

    [02] Συγκρούσεις στη Ν. Οσετία

    Ο διοικητής των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα γεωργιανά στρατεύματα εισέβαλαν στο κέντρο του Τσκινβάλι, της πρωτεύουσας της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    "Οι συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο της πόλης", μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τον Μαράτ Κουλαχμέτοφ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Τσκινβάλι.

    Νωρίτερα, ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι τα γεωργιανά στρατεύματα έχουν καταλάβει το "μεγαλύτερο τμήμα" του Τσκινβάλι.

    Τρία ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας και "βομβάρδισαν" δύο τοποθεσίες νότια της Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Την ίδια ώρα, τρεις άνδρες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων τραυματίστηκαν, ενώ το κτίριο που στεγάζει το αρχηγείο τους καταστράφηκε στη διάρκεια του βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις γεωργιανές δυνάμεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε σήμερα να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία, βάσει του οποίου και οι δυο πλευρές θα σταματούσαν άμεσα την αιματοχυσία.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια φράση στη ρωσική πρόταση χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από τη γεωργιανή πλευρά. Η φράση αυτή καλούσε τις εμπλεκόμενες πλευρές "να αποκηρύξουν τη χρήση βίας".

    Το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως μετά από εντολή του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με θέμα την κατάσταση στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή της Νότιας Οσετίας, όπου αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο συγκρούονται με τα γεωργιανά στρατεύματα, αναφέρουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Τα πρακτορεία Ιtar-Tass και RIA επικαλούνται πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο θα συνεδριάσει πολύ σύντομα.

    Οι γεωργιανές αρχές επιδιώκουν να λάβουν μέτρα, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο επιπλέον ρώσων μισθοφόρων στη Νότια Οσετία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Λάντο Γκουργκενίτζε.

    Εκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί για τις συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις βιαιότητες, δηλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

    "Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά και ανησυχούμε από το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους της, την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Γεωργία, αλλά και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο ΟΑΣΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη "βαθειά ανησυχία του" για τις συγκρούσεις και καλεί τις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες.

    Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται σε επαφή με το Τμπιλίσι και το Τσκινβάλι και ότι κάλεσε τις δυο πλευρές να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν στο Ελσίνκι.

    "Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη και μια άμεση κλιμάκωση είναι πολύ πιθανή", επισήμανε.

    Ο Λευκός Οίκος ζήτησε σήμερα να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

    "Θα θέλαμε να δούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Πεκίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 August 2008 - 12:30:56 UTC