Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι διεργασίες για την ειρήνη
  • [02] Πλαφόν στα καύσιμα
  • [03] "Να μειωθούν οι τιμές"
  • [04] "Σε καμία περίπτωση"
  • [05] Ηττα της Εθνικής

  • [01] Εντείνονται οι διεργασίες για την ειρήνη

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έφτασε στη νότια Γαλλία για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σχετικά με τη ρωσο-γεωργιανή κρίση. Η κα Ράις μετέβη στο φρούριο της Μπρεγκανσόν,μια επίσημη κρατική κατοικία στη Μεσόγειο,όπου θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Σαρκοζί και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Μετά το σταθμό της στη Γαλλία, η κα Ράις θα μεταβεί στη Γεωργία για να προσφέρει την υποστήριξη της χώρας της στις γεωργιανές αρχές. Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης απομόνωσης αν παραβιάσει την εκεχειρία που επετεύχθη με τη Γεωργία μετά από τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Εάν όντως η Ρωσία παραβιάσει την εκεχειρία - και πρέπει να πω ότι οι πληροφορίες δεν είναι ενθαρρυντικές για τον τρόπο σεβασμού της εκεχειρίας από τη Ρωσία - αυτό θα εξυπηρετήσει μόνο στη βαθύτερη απομόνωση της Μόσχας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται", τόνισε η κα Ράις και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι το "παράκαναν" με τον τρόπο αντίδρασης τους. Η αμερικανίδα Υπουργός δεν πρόβλέπεται να μεταβεί στη Ρωσία.

    Εξ άλλου, ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την αμερικανίδα ομόλογό του απέρριψε τους υπαινιγμούς για παραβίαση από τους Ρώσους της εκεχειρίας στη Γεωργία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση,στη διάρκεια της επικοινωνίας,η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον,ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις ερωτήσεις της κα Ράις για την κατάσταση στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία και έδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Ο Λαβρόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δεν σέβεται τις αρχές που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες επίλυσης της κρίσης, στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει την επαφή τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Τμπιλίσι,αν θέλει να διαδραματίσει ένα ρόλο στη σταθεροποίηση της κρίσης στον Καύκασο. "Πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική της λογικής. Αν η ΕΕ θέλει αληθινά να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και αν η ΕΕ θέλει να βοηθήσει στη σταθεροποίηση αυτής της περιοχής που βρίσκεται σε κρίση, τότε πρέπει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους τόσο προς το Τμπιλίσι όσο και προς τη Μόσχα",δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

    Ο κ Σταϊνμάιερ έκανε το σχόλιο αυτό ενώ η Κοντολίζα Ράις πρόκειται να μεταβεί στο Τμπιλίσι για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη γεωργιανή κυβέρνηση και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Σότσι,στη νότια Ρωσία, πριν μεταβεί στη Γεωργία.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία, η οποία διαμεσολαβεί στην σύγκρουσή της με τη Γεωργία, να ενθαρρύνει το Τμπιλίσι να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ο Ν. Μεντβέντεφ συνομίλησε τηλεφωνικά με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέβαλε στην διατύπωση των βασικών αρχών της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Ρωσίας και της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου. Ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι "το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή είναι η σύναψη μιας συμφωνίας (μη επίθεσης) μάλλον . . . παρά αποφάσεις ή διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών".

    "Η συμφωνία αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υπέγραψαν η Νότια Οσετία, η Γεωργία και η Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως εγγυητές", ανέφερε ακόμη ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Εξ άλλου, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε ομόφωνα την αποχώρηση της χώρας από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην ΕΣΣΔ εκτός των χωρών της Βαλτικής),η οποία είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Οι βουλευτές ψήφισαν την αποχώρηση απ' αυτό το διεθνή οργανισμό,στον οποίο κυριαρχεί η Μόσχα και ο οποίος ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Επίσης οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες της Γεωργίας,η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία,είναι αποφασισμένες να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροί τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

    "Η προσδοκία του λαού της Νότιας Οσετίας για ανεξαρτησία είναι απαράλλακτη. Έχουμε στόχο την ανεξαρτησία με αυστηρή συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Έντουαρντ Κοκοΐτι.

    "Οσον αφορά την ανεξαρτησία μας (...) ουδεμία δύναμη θα μας σταματήσει. Ο στόχος είναι προσδιορισμένος και θα προχωρήσουμε προς το στόχο αυτό μαζί", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάκαπς.

    Στο μεταξύ,περισσότερα από 100 ρωσικά οχήματα έχουν συγκεντρωθεί σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο του Ζουγκντίντι,μιας μεγάλης πόλης στη δυτική Γεωργία, έγινε γνωστό από φωτογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ.

    "Μέτρησα 104 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα,περιλαμβανομένων 40 θωρακισμένων οχημάτων,τα περισσότερα από τα οποία είναι άρματα μάχης", δήλωσε ο φωτογράφος Ουμίτ Μπεκτάς σε τηλεφωνική επικοινωνία του από το Ζουγκντίντι.

    Ο κ. Μπεκτάς είπε πως δεν είναι σαφές γιατί βρίσκεται εκεί η δύναμη αυτή. Πρόσθεσε πως η φάλαγγα έχει υψωμένες ρωσικές σημαίες και φέρει όπλα όπως αυτοπροωθούμενες βομβίδες.

    Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία και υπογράμμισε πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψε ένα διάταγμα βάσει του οποίου απαιτείται από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

    Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.

    Το γενικό επειτελείο είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.

    Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει μια ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία. "Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να προσδιορίσω την ημερομηνία της αποχώρησης επειδή ο σχεδιασμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος", δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Οι οδηγίες του διοικητή έχουν δοθεί στο υπουργείο Άμυνας. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τώρα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση", διευκρίνισε.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Βάλερι Λοσίνιν κατηγόρησε σήμερα τους γεωργιανούς στρατιωτικούς για "εθνική αποκάθαρση" στη Νότια Οσετία.

    Διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα φέρει αποδείξεις, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως "τέτοιες εγκληματικές ενέργειες εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας" από το διεθνές δίκαιο.

    Νεκρός έλληνας ομογενής

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες των διπλωματικών μας αρχών, κατά τη δεύτερη ημέρα των πολεμικών συγκρούσεων στο Τσχινβάλι σκοτώθηκε ο 78χρονος ομογενής Ιβάν Μιχαηλίδης.

    Τα τρία μέλη της οικογένειάς του παραμένουν στην περιοχή Τσχινβάλι.

    Στο Βλαδικαυκάζ, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν αφιχθεί 25 πρόσφυγες, είτε ελληνικής καταγωγής είτε σύζυγοι ομογενών μας.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Νοβοροσίσκ,ο οποίος βρίσκεται στο Βλαδικαυκάζ από την πρώτη ημέρα της κρίσης, είναι σε επαφή με τους ομογενείς μας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας και τις τοπικές αρχές συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέξει έκτακτη οικονομική βοήθεια στα μέλη των οικογενειών αυτών.

    [02] Πλαφόν στα καύσιμα

    Ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, ορίστηκε για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ.

    Ο κ. Φώλιας είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκφέρει γνώμη σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ανώτατης τιμής πώλησης στον καταναλωτή. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο.

    Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο. Με την επόμενη τιμοληψία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα επαναπροσδιορισθεί η ΑΤΚ. Η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου 2008.

    Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, μέσω διενέργειας τιμοληψιών για τις τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νησιωτικούς Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε σημαντική γεωγραφική απόσταση από τις θέσεις των διυλιστηρίων της χώρας υπάρχει συστηματική και σημαντική θετική απόκλιση των τιμών των υγρών καυσίμων του στατιστικού δείγματος σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στην Αττική όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός. Το ύψος της απόκλισης αυτής υπερβαίνει το επιπλέον κόστος μεταφοράς των καυσίμων.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, ενώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές των υγρών καυσίμων ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πρόσφατα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών που, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στις αντίστοιχες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαμορφώθηκαν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ούτε από αυτές της εγχώριας αγοράς όπως π.χ. το διαφορικό κόστος μεταφοράς ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πρόσθετου κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

    Η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σε αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:

    Νομός Προϊόντα

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΡΚΥΡΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel

    ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αμόλυβδη

    ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΛΕΣΒΟΥ Super Αμόλυβδη

    ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΑΝΙΩΝ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από την 12ή μ.μ. της 14ης Αυγούστου 2008 μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου 2008 οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

    Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,443 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,327 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,373 Ευρώ/λίτρο

    Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,453 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,383 Ευρώ/λίτρο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων στον καταναλωτή για τις νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της.»

    Δήλωση Μ. Χρυσοχοϊδη

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, "τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού".

    Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "εδώ και μήνες καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο αντίδραση από την πλευρά της. Τώρα είναι πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές".

    Σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ "αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας και της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού». Δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμης τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα πρέπει τουλάχιστον να είναι εναρμονισμένες με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε ένα επίπεδο δίκαιο και ανταγωνιστικό", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    ΚΚΕ

    "Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Αυτού του είδους τα μέτρα δεν περιορίζουν ούτε ελάχιστα τη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που μαζί διαπράττουν, μέσω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων", προσθέτει το ΚΚΕ, που ζητά να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα και να υπάρξει ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας.

    ΣΥΝ

    «Με καθυστέρηση και λίγο πριν τελειώσει η περίοδος τουριστικής αιχμής, σε 12 μόνο περιοχές της χώρας και για διάστημα λίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    "Πρώτα από όλα το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων και όχι μόνο στην φάση της τελικής κατανάλωσης. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα επιτυγχάνεται με την θέσπιση μέτρων ενάντια στην λογική της απελευθέρωσης των τιμών, καθώς και με μέτρα που θα χτυπούν τα καρτέλ στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων", πρόσθεσε.

    [03] "Να μειωθούν οι τιμές"

    Να μειωθούν "εδώ και τώρα" οι τιμές ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιώτικες περιοχές.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, "τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού".

    Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "εδώ και μήνες καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο αντίδραση από την πλευρά της. Τώρα είναι πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές".

    Σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, "αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας και της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού». Δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμης τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα πρέπει τουλάχιστον να είναι εναρμονισμένες με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε ένα επίπεδο δίκαιο και ανταγωνιστικό", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    Ανησυχία για τη Νότια Οσετία

    Tην έντονη ανησυχία του για τις βίαιες εχθροπραξίες στην Νότια Οσετία (Γεωργία) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών: «Ζητώ από όλες τις πλευρές την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών και για όσα υπέστη ο άμαχος πληθυσμός.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν από όσους εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την παγκόσμια παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα στη Ν. Οσετία και την επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή των αιματηρών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία (Γεωργία), καταδίκασε τον πόλεμο, τη βία, τις αιματοχυσίες, τις δολοφονίες αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πρώτη στιγμή επίσης, καταγγείλαμε τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή, ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί. Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στη Ν. Οσετία (Γεωργία), συγκεκριμενοποιούνται και αποδίδονται σε αυτούς που έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς του πολέμου. Ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες -π.χ. στο Κόσοβο- κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επιχείρησαν ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -παραβιάζοντας και την Ολυμπιακή Εκεχειρία -να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου. Κι ακόμη, όλα αυτά συντελέστηκαν με επιθέσεις εναντίον της συμφωνημένης από το 1994-95 ειρηνευτικής δύναμης.

    Η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας (Γεωργία). Έχουμε κάθε λόγο να προβούμε στις σχετικές ενέργειες. Τόσο το Κόσοβο, όσο και δικά μας εθνικά θέματα επιβάλουν αυτή τη στάση. Για αυτό διατυπώνουμε ευθέως και εγκαίρως ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Αυγούστου με θέμα τα γεγονότα της Ν. Οσετίας (Γεωργία).

    Θα παραμείνει για μια ακόμη φορά, σιωπηλή στο Συμβούλιο της Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

    [04] "Σε καμία περίπτωση"

    Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις υποκριτικές διακηρύξεις των κυβερνήσεων και των οργάνων της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτεί αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στον Καύκασο, όποια «ταμπέλα» κι αν αυτή φορέσει, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνέβαλαν ενεργά έως τώρα, και μαζί και χωριστά από τις ΗΠΑ, στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου. Οι περισσότερες, όντας και μέλη του ΝΑΤΟ, ενέκριναν την μελλοντική διεύρυνσή του με τη Γεωργία και την Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμμετέχει και στηρίζει τις επιδιώξεις και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επεσήμανε η ΚΕ του ΚΚΕ.

    [05] Ηττα της Εθνικής

    Βαριά ήττα, 92-69, γνώρισε η Εθνική από τις ΗΠΑ για την 3η ημέρα του Β΄ ομίλου στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Αυτή ήταν η 2η ήττα για το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ οι ΝΒΑερ παρέμειναν αήττητοι σε τρεις αγώνες.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 51-32, 73-54, 92-69

    Πρόκριση στο Μπιτς Βόλεϊ

    Στους "16" του Ολυμπιακού τουρνουά προκρίθηκαν οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα αντιμετωπίσουν τις πανίσχυρες Νάταλι Κουκ και Τάμσιν Μπαρνέτ από την Αυστραλία, οι οποίες κατέλαβαν την πρώτη θέση του 3ου ομίλου και εξ ορισμού "διασταυρώθηκαν" με την τρίτη του 4ου.

    Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Με ήττα ολοκλήρωσαν οι Βάσω Καραντάσιου/Βίκυ Αρβανίτη τις υποχρέωσεις τους στο Ολυμπιακό Τουρνουά Μπιτς Βόλεϊ Γυναικών. Το ελληνικό δίδυμο ηττήθηκε 2-0 σετ (22-20, 21-19) από τις Βραζιλιάνες Ταλίτα/Ρενάτα, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας της διοργάνωσης, και κατέλαβε την τέταρτη και τελευταία θέση του ΣΤ΄ ομίλου.

    Αναβλήθηκε για αύριο ολόκληρο το αγωνιστικό πρόγραμμα της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, λόγω κακοκαιρίας. Εκτός από τις επιπτώσεις που θα είχε η κακοκαιρία στο αγωνιστικό μέρος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών, παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση από κεραυνούς. Στο αρχικό πρόγραμμα, η αυριανή ημέρα προέβλεπε ρεπό στην κωπηλασία και έτσι χωρίς μεγάλη αναστάτωση οι αγώνες θα αρχίσουν στις 9:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή (15/8).

    Ο Γιάννης Χρήστου θα έχει μία ημέρα να ξεκουραστεί, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μία από τις θέσεις 7-12 στο απλό σκιφ ανδρών, κάτι που τον ευνοεί, αφού χθες έκανε υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό του αγωνίσματος, όταν έχασε για περίπου 1 δευτερόλεπτο την πρόκριση στον τελικό. Αύριο αγωνίζονται στα ημιτελικά και οι σκιφίστες Πολύμερος-Μούγιος, Μπισκιτζή-Τσιάβου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα, με στόχο την πρόκριση στον τελικό.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (σ.σ. άπνοια και περιορισμένη ορατότητα) που επικρατούν στο Κινγκντάο, υποχρεώσαν τους διοργανωτές να αναβάλουν τις σημερινές ιστιοδρομίες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι κούρσες θα διεξαχθούν αργότερα σήμερα.

    Χωρίς βαθμό παραμένει η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο Ολυμπιακό τουρνουά. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε σήμερα από το αντίστοιχο του Μαυροβουνίου με 10-6, σε αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική του Α΄ ομίλου, αποτέλεσμα που είναι το τρίτο ανεπιτυχές για το σύνολο του Σάντρο Καμπάνια. Επόμενος αντίπαλος για την ελληνική ομάδα είναι ο Καναδάς (Σάββατο, 05:50).

    Ανυπέρβλητο αποδείχθηκε για την Ελπίδα Ρωμάντζη το «εμπόδιο» της Σουνγκ-Χιούν Παρκ από τη Νότια Κορέα. Οι δύο αθλήτριες αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο της φάσης των «16» για το ατομικό της τοξοβολίας των γυναικών και η Ασιάτισσα, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ είναι Νο 2 στην παγκοσμια κατάταξη, επικράτησε με 115-103, αφήνοντας την Ελληνίδα πρωταθλήτρια εκτός συνέχειας.

    Την ήττα γνώρισε ο Θεόδωρος Τουνουσίδης στη φάση των «16» της κατηγορίας των 96 κιλών, στο Ολυμπιακό τουρνουά της ελληνορωμαϊκής πάλης. Ο Ελληνας πρωταθλητής ηττήθηκε με 3-1 στα σημεία από τον Γεωργιανό, Ραμάζ Νοζάντζε. Πλέον ο Τουνουσίδης ελπίζει σε πρόκριση του Γεωργιανού στα ημιτελικά, προκειμένου να τον "τραβήξει" και να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες ρεπεσάζ.

    Δεύτερη ήττα σε ισάριθμους αγώνες για την εθνική μας ομαδα πινγκ πονγκ των ανδρών στο Ολυμπιακό Τουρνουά στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 3-0 και από την Αυστρία, στην δεύτερη αναμέτρησή του για τον Α' όμιλο της διοργάνωσης.

    Αναλυτικά ο αγώνας:

    Καλλίνικος Κρεάνγκα-Ρόμπερτ Γκάρντος 0-3 (6-11, 9-11, 9-11)

    Παναγιώτης Γκιώνης-Βέρνερ Σλάγκερ 1-3 (11-7, 7-11, 8-11, 6-11)

    Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης-Ρόμπερτ Γκάρντος/Τσεν Ουεσίνγκ 0-3 (7-11, 8-11, 4-11)

    Για αύριο μεταφέρθηκε το πρόγραμμα του κάνοε καγιάκ, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Πεκίνο, δεν επέτρεψαν την διεξαγωγή του ημιτελικού και του τελικού στο Κ1 γυναικών και του τελικού στο C2 ανδρών.

    Υπενθυμίθζεται, ότι στον ημιτελικό του Κ1 θα λάβει μέρος και η Μαρία Φερεκίδη.

    Εν τω μεταξύ, η Εθνική μπάσκετ ετοιμάζεται για την σημερινή (15:00 ώρα Ελλάδας) αναμέτρηση με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της 3ης μέρας του Ολυμπιακού Τουρνουά ανδρών στο Πεκίνο. Ένα ραντεβού των δύο ομάδων που έρχεται δύο χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρησή τους, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Μουντομπάσκετ 2006) στην Ιαπωνία. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επανέλαβε και σήμερα μετά την προπόνηση της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χωρίς απουσίες και προβλήματα, ότι είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, μια διαφορετική κατάσταση.

    Ρεκόρ συμμετοχών για τα ελληνικά χρώματα

    Ρεκόρ συμμετοχών έχει την Πέμπτη η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο. Συνολικα 53 από τα 154 μέλη της ομάδας, αγωνίζονται αυτή την ημέρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αναλυτικα (σε ώρες Ελλάδας):

    13.51: Απόστολος Τσαγκαράκης Προκρ. 50μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.30: Εθνική ανδρών Αυστραλία Πινγκ Πονγκ

    14.32: Ελβίρα Ευσταθίου Προκρ. 800μ ελεύθερο Κολύμβηση

    15.00: Εθνική ανδρών ΗΠΑ Μπάσκετ

    15.03: Σωτήρης Πάστρας Προκρ. 100μ πεταλούδα Κολύμβηση

    15.25: Στέλλα Μπούμη Προκρ. 200μ ύπτιο Κολύμβηση

    Εγραψε ιστορία ο Φελπς

    Οι φετινοί Αγώνες φαίνεται πως θα μείνουν στην Ιστορία με το ονοματεπώνυμο του Μάικλ Φελπς. Το «φαινόμενο» από τη Βαλτιμόρη έγινε ήδη ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά στην ιστορία των Ολυμπιακών, φτάνοντας τα έντεκα σε Αθήνα και Πεκίνο, και οδεύει ολοταχώς προν την επίτευξη του μεγάλου στόχου του, των οκτώ τίτλων σε μία διοργάνωση.

    Ο Αμερικανός κολυμβητής κατέκτησε σήμερα ακόμα δύο χρυσά μετάλλια στα 200μ. πεταλούδα και στα 4x200 ελεύθερο ανδρών κι έφτασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο τα πέντε, πετυχαίνοντας μάλιστα έξι παγκόσμια ρεκόρ! Συνολικά ο Φελπς έχει κρεμάσει στο στήθος του δέκα χρυσά μετάλλια κι έγινε έτσι ο αθλητής που έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου περισσότερες φορές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεπερνώντας τους, Πάαβο Νούρμι (Φινλανδία) στίβος 1920-1928, Λαρίσα Λατίνινα (ΕΣΣΔ)ενόργανη γυμναστική 1956-1964, Μαρκ Σπιτς (ΗΠΑ) κολύμβηση 1968-1972 και Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) στίβος 1984-1996.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 August 2008 - 14:30:28 UTC