Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός

  • [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός

    Με κάθε επισημότητα,με την παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και χιλιάδων προσκηνυτών, έγινε στην Τήνο ο φετινός εορτασμός του της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

    Στην πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, που τελέσθηκε στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, συνεπικουρούμενος από τους μητροπολίτες Σύρου -Τήνου, Λαρίσης, Φθιώτιδος και Χαλκίδος.

    Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, με τις συζύγους τους, βουλευτές, ο ΓΓ της περιφέρειας Αιγαίου και οι επικεφαλής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και των δήμων Τήνου, Εξωμβούργου και Μυκόνου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για το εορτασμό επεσήμανε πως ο Δεκαπενταύγουστος,το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, συμβολίζει την αειθαλή ελπίδα την οποία τρέφει για τους πιστούς η Μητέρα της ζωής. Για την Τήνο, ο Δεκαπενταύγουστος είναι κιβωτός πνευματικής και εθνικής έξαρσης, είπε.

    Για τη σημασία του διπλού εορτασμού (η γιορτή της Παναγίας και η επέτειος του τορπιλισμού της 'Ελλης, το 1940) μίλησε ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου Δωρόθεος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης και αδερφοσύνης στους απανταχού πιστούς της Ορθοδοξίας.

    Η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 08.30 και ολοκληρώθηκε στις 10.30, λίγο μετά την άφιξη στο νησί -με ελικόπτερο- του Προέδρου της Δημοκρατίας και την έλευσή του στο ναό της Ευαγγελίστριας.

    Η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης άρχισε με εικοσάλεπτη καθυστέρηση και κατέληξε -εν μέσω πλήθους προσκυνητών- στην εξέδρα των επισήμων, όπου εκφωνήθηκαν οι σύντομοι χαιρετισμοί.

    Με την ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού τελετουργικού,λίγο μετά τις 12, οι εκπρόσωποι πολιτείας και εκκλησίας επιβιβάσθηκαν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού και έπλευσαν ως το σημείο του τορπιλισμού της "Έλλης", έξω από το λιμάνι της Τήνου, όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο των ανδρών του ιστορικού καταδρομικού.

    Μηνύματα ελπίδας και συμφιλίωσης απηύθυναν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Ειδικότερα ο Κώστας Καραμανλής τόνισε:

    "Ο Δεκαπενταύγουστος έχει για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες διπλό περιεχόμενο. Τιμούμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και, ταυτόχρονα, την επέτειο της βύθισης του «Έλλη». Η σημερινή γιορτή, μια γιορτή ελπίδας και ανθρωπιάς, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή μας και πρέπει να καθοδηγούν,να κατευθύνουν τη συλλογική μας δράση.

    Στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, η πρόκληση είναι σαφής και μας αφορά όλους: να εργαστούμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε η ειρήνη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη να επικρατήσουν στον κόσμο και στις κοινωνίες μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες,με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά.

    Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του σήμερα και θέτουμε τις στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Με σταθερά βήματα, ενωμένοι στα μεγάλα και τα σημαντικά, προχωρούμε στον δρόμο του έργου και της προκοπής - το μόνο άλλωστε δρόμο που επιτάσσει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Χρόνια πολλά σε όλους".

    Εξ άλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, επεσήμανε:

    "Ημέρα γιορτής σήμερα για την Χριστιανοσύνη, ημέρα γιορτής της Παναγίας, το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, πρέπει να είναι πάντα ημέρα ελπίδας.Ημέρα που μας θυμίζει επίσης και τους αγώνες, την λεβεντιά του Ελληνικού λαού, για Δημοκρατία, Ανεξαρτησία και Ελευθερία.

    Ημέρα που μας θυμίζει τις δικές μας υποχρεώσεις για κάθε σημείο της γης που πλήττεται από τον πόλεμο. Σκεφτόμαστε τον Καύκασο, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί, τις οικογένειές τους, αλλά και τόσους ομογενείς και μετανάστες που βρίσκονται εδώ,πρόσφυγες από εκείνες τις περιοχές. Δηλώνουμε και σε αυτούς σήμερα την συμπαράστασή μας, για να τους δώσουμε το αίσθημα της ελπίδας και της ανθρωπιάς.

    Αλλά είναι και μέρα ελπίδας και ευθύνης. Ευθύνης, να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης των πάντων, που ζούμε σήμερα στην χώρα μας, με πολιτικές που απαξιώνουν το εισόδημα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό. Γι΄αυτό εμείς δεσμευόμαστε να ξαναφέρουμε, με τον δικό μας αγώνα, την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, την σιγουριά στον Έλληνα πολίτη. Θέλω να ευχηθώ σε όλους υγεία και ευτυχία".

    Μέτρα της τροχαίας

    Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ήταν η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, που αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής.

    Εκτακτα μέτρα υπάρχουν και από το λιμενικό σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    Όπως προβλέπεται, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν απαγορεύσεις για την πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, καθότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

    Επίσης, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στα τμήματα των εθνικών οδών στα οποία παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

    -Αυξημένα μέτρα στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, καθώς και παρουσία τροχονόμων στα διόδια για την παροχή συμβουλών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν και σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ για όλο το διάστημα έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας που θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους μέσα και έξω από τα αστικά κέντρα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων και κυρίως την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, τη χρήση ζωνών ασφαλείας και άλλων παραβάσεων που στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

    Ιδιαίτερους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι τροχονόμοι στα φορτηγά και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι διαπράττονται επικίνδυνες παραβάσεις, θα ακινητοποιούνται.

    Το έργο της Τροχαίας θα ενισχύσουν η Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στις μέρες αιχμής θα παρακολουθείται από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ τροχονόμοι θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε βασικούς κόμβους του οδικού δικτύου.

    Την Κυριακή, 17 Αυγούστου, θα ισχύσει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται από την αστυνομία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ειδικότερα στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας, όπου χωρίζονται οι δρόμοι από τη μια πλευρά για Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα και από την άλλη πλευρά προς Άρτα-Γιάννενα, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι και κυρίως τα Σάββατα, με "ουρές" που μπορούν να φτάσουν και τα 8 χιλιόμετρα.

    Το πρόβλημα παρατηρείται γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε μονό στοίχο, λόγω του ότι ο δρόμος είναι στενός και με μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονοδρόμησης ή άλλης παρέμβασης από την Τροχαία.

    Για το λόγο αυτό συστήνεται στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για τον προορισμό τους το δρόμο μέσω της περιοχής Κατούνα-Λουτράκι.

    Μέτρα για Θεσσαλονίκη

    Σειρά μέτρων, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου, λαμβάνει και φέτος η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης (ΔΤΘ), με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των εκδρομέων που θα εγκαταλείψουν την πόλη.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ΔΤΘ θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των υπηρεσιών της τόσο στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού όσο και στις εισόδους-εξόδους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

    Παράλληλα, ειδικά συνεργεία θα προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους των επικίνδυνων παραβάσεων (σ.σ. υπερβολική ταχύτητα, μέθη, παραβίαση σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης-κράνους).

    Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης θα απαγορευτεί και φέτος η κυκλοφορία των φορτηγών στα παρακάτω τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου:

    Την Κυριακή, 17 Αυγούστου από τις 3 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από το 34ο χλμ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης, και στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας, τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, για το ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και μόνο για το τμήμα της από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 August 2008 - 8:30:13 UTC