Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία
  • [02] Συνάντηση με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο

  • [01] ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία

    Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τακτικές επαφές με τη Ρωσία είναι αδύνατες μέχρι να αποχωρήσουν πλήρως από τη Γεωργία τα ρωσικά στρατεύματα και ανέφεραν ότι "εξετάζουν σοβαρά" τις επιπτώσεις των ενεργειών της Μόσχας.

    "Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε επαφές όπως συνήθως", τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των 26 κρατών-μελών που πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για την διένεξη στην Νότια Οσετία.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν στις 6 Αυγούστου και μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Γεωργία δεν βλέπει να υπάρχει ενδεχόμενο για συναντήσεις μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

    "Ασφαλώς δεν έχουμε την πρόθεση να κλείσουμε όλες τις πόρτες", ανέφερε αλλά πρόσθεσε αναφερόμενος στην υποσχεθείσα ρωσική στρατιωτική αποχώρηση: "Δεν γίνεται προς το παρόν". "Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν στις πριν από την κρίση θέσεις τους", επισήμανε.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να εξετάσουν τουλάχιστον την αναστολή συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο με την Ρωσία, αλλά η Βρετανία και άλλοι ανακοίνωσαν πως θα ήταν αντιπαραγωγικό να κοπούν κανάλια επικοινωνίας με την Μόσχα τώρα.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική εισβολή της στη γειτονική Γεωργία.

    Μιλώντας μετά το τέλος της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Μίλιμπαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: "Σήμερα δεν υπήρξαν διαιρέσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν σαφή πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες του διεθνούς παιγνιδιού".

    Ο Μίλιμπαντ πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των ενεργειών της. "Η Ρωσία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η Ρωσία ως διεθνής εταίρος", τόνισε.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούτσκο είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι, εάν επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις της Μόσχας με τη Συμμαχία.

    "Εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα έχουμε προβλήματα στη συνεργασία με τη Συμμαχία. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο", είπε.

    Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως η Γεωργία συμφώνησε στην ανάπτυξη επιπλεόν στρατιωτικών παρατηρητών του οργανισμού.

    "Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο (Μιχαήλ) Σαακασβίλι και μου έδωσε ο ίδιος προσωπικά το πράσινο φως", δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

    Ο Στουμπ, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πως η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης στη Νότια Οσετία, όμως ο οργανισμός περίμενε και την έγκριση από το Τμπιλίσι.

    Η Ρωσία ματαίωσε τη συμμετοχή της σε γυμνάσια με το ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία ματαιώνει τη συμμετοχή της σε γυμνάσια που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Βαλτική στο πλαίσιο της σύμπραξης με το ΝΑΤΟ και σημειώνει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί, όπως προβλεπόταν, φρεγάτα των ΗΠΑ σε λιμάνι στην περιοχή Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Ιγκόρ Ντιγκάλο.

    Το ρωσικό ναυτικό "δεν θα μετάσχει στα γυμνάσια Open Spirit 2008 στη Βαλτική" και "απέστειλε μέσω της διπλωματικής οδού μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση στη λιθουανική πλευρά", που φιλοξενεί τα γυμνάσια αυτά που γίνονται στο πλαίσιο της Σύμπραξης του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ο Ντιγκάλο σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι "δεν φαίνεται σήμερα δυνατό" να υποδεχθεί όπως προβλεπόταν τη φρεγάτα USS Ford στο λιμάνι Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι από τις 5 ως τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Αρχισε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

    Ρωσικά στρατεύματα, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Γκόρι της Γεωργίας, δήλωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στην περιοχή.

    "Σας διατάσσω να πραγματοποιήσετε πορεία κατά μήκος του δρόμου Γκόρι-Τσχινβάλι-Βλαντικαφκάζ", φώναξε ένας ανώτερος ρώσος αξιωματικός στα στρατεύματα πριν επιβιβαστεί στο θωρακισμένο όχημά του κοντά στο Γκόρι.

    Κάτω από έναν καυτό ήλιο, τέσσερα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα καθώς και αρκετά άρματα μάχης και φορτηγά ξεκίνησαν με κατεύθυνση τη Νότια Οσετία, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Ρώσοι στρατιώτες χαιρετούσαν και χαμογελούσαν από τα οχήματα.

    Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει πως τα ρωσικά στρατεύματα επρόκειτο να αρχίσουν την αποχώρησή τους εντός της ημέρας.

    Σύμφωνα με τον Σολάνα, "οι Ρώσοι υπερέβησαν τα όρια" που είναι αποδεκτά από την ΕΕ στη σύγκρουση που τους έφερε αντιμέτωπους με τους Γεωργιανούς και η οποία θα πρέπει "να αναλυθεί" στο μέλλον.

    Όμως "στο στάδιο αυτό, η ενεργητικότητά μας, η πολιτική δραστηριότητά μας, είναι αφιερωμένες στο να πετύχουμε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός", επέμεινε. Θα μπορέσει τότε να ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΑΣΕ και ευρωπαϊκών χωρών.

    Από ευρωπαϊκής πλευράς, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ. "Κάναμε τη δουλειά μας, όλα είναι έτοιμα από την πλευρά μας, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια εντολή", σχολίασε ο Σολάνα.

    "Σόου" χαρακτήρισε η Γεωργία την αποχώρηση

    "Σόου" χαρακτήρισε η Γεωργία την αποχώρηση σήμερα για τη Ρωσία φάλαγγας ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων από τα περίχωρα της γεωργιανής πόλης Γκόρι, την οποία παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι.

    Ήταν "ένα σόου που αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας ψευδαίσθησης αποχώρησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών Σότα Ουτιασβίλι.

    "Κανένα άρμα μάχης, κανένας ρώσος στρατιώτης δεν εγκατέλειψε τη Γεωργία", πρόσθεσε.

    Έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει εδώ και ένα 24ωρο μεταξύ Τμπιλίσι και Μόσχας όσον αφορά το θέμα αυτό της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία, για την οποία έχει δεσμευτεί το Κρεμλίνο.

    Παράλληλα από το Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση διπλασίασε σήμερα την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Γεωργία, αποδεσμεύοντας άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ.

    "Μετά τη λήξη των μαχών, η μεγαλύτερή μας προτεραιότητα θα είναι να περιοριστεί η δυστυχία πολλών ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί ή εκτοπιστεί στις ζώνες σύγκρουσης στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία", αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

    Η Ρωσία κατηγορεί τη Γεωργία ότι σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες

    Ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, κατηγόρησε σήμερα τη Γεωργία ότι σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία μετά τον πόλεμο με τη Μόσχα και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε στρατηγικές εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία μετέδωσαν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες ότι "οι γεωργιανές δυνάμεις ασφαλείας" σχεδιάζουν έναν αριθμό "τρομοκρατικών ενεργειών" εναντίον στρατηγικών εγκαταστάσεων.

    "Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αντι-τρομοκρατική προστασία σημαντικών υποδομών", φέρεται ότι δήλωσε ο Μπορτνίκοφ σε συνάντηση με θέμα την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    [02] Συνάντηση με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα στην Τήνο με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο Νικόλαο.

    Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Kαθολική Eκκλησία στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη "μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πολιτεία στην νομική αναγνώριση της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα", αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νικόλαος τόνισε "την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για την αξιοποίηση της ανεκτίμητης πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει όλα τα θέματα στη Βουλή αμέσως μόλις ανοίξει και θα συνδράμει στις προσπάθειες της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας στην επίλυση των προβλημάτων της.

    Εξ άλλου, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου για την καταβολή του επιδόματος τριτέκνων,ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ δήλωσε πως "ο διαχρονικός εμπαιγμός σε βάρος των 200.000 τριτέκνων οικογενειών συνεχίζεται αφού η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού από το 2003 για πλήρη εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους, τους δίνει απλά ένα επίδομα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 August 2008 - 14:30:19 UTC