Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"
  • [02] Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Π.Μολυβιάτης: Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν
  • [04] Συνομιλίες για την ονομασία
  • [05] Εκδηλώσεις μνήμης
  • [06] Θανατώθηκε η μικρή φάλαινα

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"

    Συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ν. Οσετία, ανέφερε: "παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα προσπαθεί να υπάρχει μονίμως ένας δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου για να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν".

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ντόπινγκ, ο υπουργός είπε ότι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, ομοσπονδίες, πολιτεία, να βοηθήσουμε ουσιαστικά να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς επί της ουσίας, ώστε να επιλυθεί.

    Είναι κρίμα, ανέφερε ο κ.Μεϊμαράκης για τον ελληνικό αθλητισμό και για τους αθλητές, οι οποίοι εν τέλει είναι τα θύματα, διότι αφοσιώνονται σε αυτό, το αγαπούν, κάνουν πολλές θυσίες, εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους και τους παράγοντες των ομοσπονδιών και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη.

    Ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που οι Έλληνες αθλητές εμπιστεύονται, να αξίζουν απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ.Παυλίδης από βουλευτής, για να διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κ.Μεϊμαράκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    [02] Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΔΕΘ

    Η προετοιμασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται, καθώς και ο συντονισμός των θεματικών επιτροπών, απασχόλησαν τη γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείθηκε το απόγευμα, στην αίθουσα Μπεναρόγια του ΕΚΘ.

    Στη γενική συνέλευση συζητήθηκε η προετοιμασία των τοπικών δυνάμεων, ενώ το συντονιστικό εισηγήθηκε το πρόγραμμα δράσης από μέρα σε μέρα, μέχρι και το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ, ενώ προετοιμάστηκε και ένα πανελλαδικό «εργαστήριο» για τα εργασιακά θέματα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

    [03] Π.Μολυβιάτης: Δεν είναι λίγα αυτά που έγιναν

    Σε απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβυς κος Πέτρος Μολυβιάτης.

    "Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί, όλα τα σπίτια που κάηκαν. Και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο.

    Όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν. Είναι γνωστό ότι η Πολιτεία έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 400 εκ.ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυροπλήκτων. Και τα 200 εκ. από αυτά έχουν διατεθεί -και ορθώς- στο νομό Ηλείας.

    Είναι επίσης γνωστό ότι η Πολιτεία έχει ανακοινώσει προγράμματα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών.

    Όσο για την κοινωνία, πιστεύω ότι ήταν συγκινητική - και ουσιαστική - η συμπαράστασή της.

    Περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 196.152.267 ευρώ.

    Χάρη στη γενναιοδωρία αυτή της κοινωνίας, σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με δωρεάν χρηματοδότηση από το Ταμείο. Και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται όχι με δάνεια, αλλά δωρεάν.

    Το σύνολο των σπιτιών που κατεστράφησαν ολικώς ή μερικώς είναι 1.488. Μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Και αυτό δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία αλλά στο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικίσει πριν από πολλά χρόνια.

    Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών και να υποβάλλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους.

    Στη διάθεσή τους υπάρχουν άλλωστε και 15 σχέδια προτύπων κατοικιών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό που έκανε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με το Σύνδεσμο Ελληνικών γραφείων Μελετών. Οποιος επιλέξει τα σχέδια αυτά θα έχει δωρεάν και την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη.

    Θα ήθελα, εξάλλου, να ενημερώσω την κοινή γνώμη για την κίνηση του λογαριασμού του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οπως ανέφερα το σύνολο των δωρεών είναι 196.152.267, ποσό που με τους τόκους ανήλθε σε 200.571.742,07 ευρώ.

    Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 29.575.667,53 (λεπτομερής πίνακας υπάρχει στην ιστοσελίδα www.etaea.gr).

    Το υπόλοιπο του λογαρισμού σήμερα είναι 170.996.074,54.

    Θα ήθελα, τέλος, με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω και πάλι τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου σε όλους τους δωρητές.

    [04] Συνομιλίες για την ονομασία

    Σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ως προς τη διάθεση να λυθεί το θέμα του ονόματος διαπίστωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    Σε ερώτηση αν κατέθεσε πρόταση ο κ.Νίμιτς, απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα και όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση θέλει να είναι συγκεκριμένη.

    "Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε", είπε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τί μπορούν να δεχθούν και τί όχι και η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.

    Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος ο κ.Νίμιτς απάντησε: "τέθηκε μια σειρά θέματων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος.

    Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας. Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση", τόνισε ο κ.Νίμιτς.

    Σε ερώτηση αν θα γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος δήλωσε: "προσωπικά δεν πιστεύω στα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται η επίλυση, δεν θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα".

    Ο κ.Βασιλάκης από την πλευρά του είπε στους δημοσιογράφους: "την επιστολή του πρωθυπουργού την ξέρετε. Τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη τις ξέρετε, συνεπώς σε αυτή τη βάση προχωράμε σιγά-σιγά και θα δούμε τι θα γίνει.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ο κ.Βασιλάκης επισήμανε: "εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά-σιγά".

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια ο κ.Βασιλάκης είπε "θα πάρετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα βρείτε την απάντηση".

    Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε στα Σκόπια ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα, οι οποίοι -όπως δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ- "παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος".

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" σημείωσε.

    "Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε.

    [05] Εκδηλώσεις μνήμης

    Κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή 24 Αυγούστου, με τη μεγάλη πορεία στο Γ' νεκροταφείο, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους πατριώτες στις 17 Αυγούστου του '44 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, από τους ναζί κατακτητές.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή στις 10 το πρωί,στην πλατεία της Κοκκινιάς.

    Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς-ΔΣΕ και καλούν το λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή.

    [06] Θανατώθηκε η μικρή φάλαινα

    Τέλος στην αγωνία της νεογέννητης φάλαινας που προσπαθούσε να "θηλάσει" ένα γιοτ έδωσαν οι ειδικοί, αφού δεν υπήρχε πλέον ελπίδα να διασωθεί το κήτος, που εντοπίστηκε ανοικτά του Σίδνεϊ. Ο Τζον Ντενγκέιτ, εκπρόσωπος της αυστραλιανής Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων και Άγριας Φύσης ανακοίνωσε ότι το νεογέννητο κήτος θανατώθηκε με ένεση.

    "Είναι τραγικό να τελειώνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, που κέρδισε τις καρδιές δεκάδων ανθρώπων", δήλωσε ο Αυστραλός αξιωματούχος.

    Η μικρή φάλαινα, στην οποία είχε δοθεί το όνομα "Κόλιν", εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς προσπαθούσε να "θηλάσει" ένα γιοτ, ανοικτά του Πιτγουότερ Μπέι, όπου πιθανότατα το είχε εγκαταλείψε η μητέρα του.

    Οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί μέρες να παρασύρουν στην ανοικτή θάλασσα τη νεογέννητη φάλαινα, μήπως και την υιοθετούσε κάποια άλλη φάλαινα, αλλά οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει θανατηφόρος ένεση στο κήτος, αφού δεν υπήρχαν ελπίδες να σωθεί και η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

    Η μικρή φάλαινα σύρθηκε στην παραλία, όπου ξεψύχησε. "Είναι σα να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο και ο κτηνίατρος σου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το σώσει, καθώς το ζώο υποφέρει. Έλαβα μία απόφαση για να μην παραταθεί η αγωνία του ζώου", δήλωσε η επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πάρκων, Σάλι Μπαρνς.

    Οι κτηνίατροι που είχαν εξετάσει το βάρους δύο τόνων κήτος, που εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας δύο έως τριών εβδομάδων, διαπίστωσαν ότι υπέφερε από δαγκώματα καρχαριών και αναπνευστικά προβλήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 August 2008 - 10:30:30 UTC