Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων
  • [02] "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"
  • [03] " Νέα Φοροεπιδρομή"
  • [04] Κάρτα Υγείας για Αθίγγανους

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

    Κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εν όψει της μεταβάσεώς του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Το πρωί συναντήθηκε με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ, και το απόγευμα με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Αποτίμηση των όσων έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ.

    Έχουν γίνει πολλά με τη συνεργασία και της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση και ανέφερε ότι σε επίπεδο θεσμών τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατοχυρωθεί πλήρως.

    Σημείωσε ακόμη ότι από 1-1-2008 εφαρμόζεται το σύστημα κρίσεων ενώ και το σύστημα επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων έχει κατοχυρωθεί πλήρως.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, που είναι αρκετοί δεν θα μπουν στο περιθώριο, σύντομα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την εξέλιξή τους στην ιεραρχία μέχρι το βαθμό του διευθυντή.

    Κλείνοντας ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό, άμεση προώθηση του μισθολογίου και βασικό μισθό πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα, καθώς και την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με βάση εκκίνηση τα 900 ευρώ.

    Πόροι υπάρχουν, κλειδί είναι η δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε ο κ.Παπασπύρος.

    Δεν συμβιβαζόμαστε με επιδόματα και ταμεία για τη φτώχεια, ανέφερε ο κ.Παπασπύρος και πρόσθεσε ότι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βιώνουν την αποτυχία ενός οικονομικού κύκλου.

    Είναι ανάγκη, συνέχισε να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικών υπηρεσιών.

    Θέλουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και θέσεις πλήρους απασχόλησης. Να σταματήσουν οι συντάξεις και οι μισθοί πείνας.

    Ο κ.Παπασπύρος ζήτησε ακόμη "την εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς επίσης να δοθεί διορθωτικό ποσό για τις απώλειες εισοδήματος του 2008".

    Ο κ.Παπασπύρος είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Πρόσθεσε ότι μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού θα υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Πάντως ο κ.Παπασπύρος δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις μετά την ΔΕΘ.

    Συναντήσεις με ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

    Χθες, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Στις συναντήσεις μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά.

    "Η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι "συνεχίζουμε σταθερά με συνέπεια και μικρές μόνο αναπροσαρμογές λόγω της διεθνούς κρίσης".

    Παρά τη διεθνή κρίση που αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, η ελληνική οικονομία προχωρά με καλούς ρυθμούς, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε σε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν 3,5%, διπλάσιος από την Ευρωζώνη. Τόνισε ακόμη, ότι υπήρξε μείωση της ανεργίας και σημείωσε, ότι υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα νοικοκυριά, λόγω της διεθνούς κρίσης.

    Τέλος ανέφερε, ότι η βασική κατεύθυνση της οικονομίας δεν αλλάζει.

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις συνδικαλιστών, των οποίων οι θέσεις όταν διατυπώνονται δημόσια, με παρρησία και ευπρέπεια είναι απολύτως σεβαστές.

    "Η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, συγκεντρώνει τις απόψεις όλων για να τις συνυπολογίσει στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες εξαγγελίες στη ΔΕΘ πέραν του επιδόματος θέρμανσης, ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    "Δεν το κάνω εδώ και χρόνια, δεν θα το κάνω και φέτος. Κατά συνέπεια κι αυτό που περιλαμβάνεται ως στοιχείο στην ερώτησή σας δεν θα το σχολιάσω", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά, είπε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σημασία έχει να λειτουργήσουν.

    "Χρειάζεται διαρκής εποπτεία ώστε τα μέτρα αυτά να αποδώσουν τα προσδοκώμενα", πρόσθεσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση και για επιμονή στο στόχο.

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό μέτρα για την αντιμετώπιση και ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Βγαίνοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: "φεύγουμε φτωχότεροι από ό,τι ήρθαμε γιατί δεν πήραμε απαντήσεις στα αιτήματά μας για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για επίδομα θέρμανσης".

    Πρόσθεσε ότι "θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική δηλαδή οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν αγωνιστικά στις 6 Σεπτεμβρίου".

    Σε ερώτηση για το τι τους είπε ο πρωθυπουργός ο κ.Παναγόπουλος απάντησε ότι "ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες μας, και θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική απέδωσε".

    Τέλος ο κ.Παναγόπουλος ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί κατάργηση του νόμου και κατάτμηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ.Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι είχαν μια πολύ καλή συζήτηση για όλα τα θέματα. "Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πουπάκης και πρόσθεσε ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν στροφή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

    Σε ερώτηση για το αν η ΔΑΚΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Πουπάκης απάντησε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις, μακριά όμως από σκοπιμότητες.

    Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι έχει προτείνει να μην πάει το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Την ανάγκη να μπει η χώρα σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρωθυπουργό.

    "Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας διεθνούς κρίσης, που αναδεικνύει τα συσσωρευμένα προβλήματά της", ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι "η κρίση αποτελεί και μία πρόκληση για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Δίχως ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης το μέλλον είναι κλειστό".

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΒ για την οικονομία: Το νοικοκύρεμα και την αναδιανομή των δημοσίων δαπανών, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τους οικονομικά ασθενέστερους, την απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα φέρει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης.

    "Για να αποφύγουμε περισσότερους φόρους, χρειάζεται ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις με μόνιμους φόρους", αλλά και ότι "σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη οι φόροι είναι χαμηλοί και αντίστοιχοι με τις δυνατότητες του καθενός".

    Συνάντηση με εκπρόσωπους της ΕΣΕΕ

    Τα αιτήματα του κλάδου των εμπόρων έθεσαν στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των υπουργών Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Ελλήνων Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης, ανέφερε ότι: "Ήρθαμε να πάρουμε και όχι να δώσουμε και ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της αγοράς". Πρόσθεσε ότι ζήτησαν την συνέχιση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού τους ταμείου, όπως συμβαίνει και με το ΙΚΑ, καθώς επίσης να καθιερωθεί σύνταξη για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, ίση με εκείνη που παίρνουν οι δικαιούχοι ενός ταμείου.

    "Τα ασφαλιστικά ταμεία ληστεύουν εκείνους που παίρνουν διαδοχικές συντάξεις" ανέφερε ο κ. Αρμενάκης, ενώ για τα αιτήματά τους σημείωσε: "Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τα μελετήσει και θα μας απαντήσει".

    Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν ακόμη την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων και την αύξηση του ορίου αυτοπεραίωσης από τις 300.000 στις 600.000 ευρώ. Ο κ. Αρμενάκης δήλωσε ακόμη ότι ζήτησαν την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, την εφαρμογή κινήτρων για τη μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων, εφαρμογή των νόμων για το παρεμπόριο, καθώς επίσης και "μικρότερο κράτος" γιατί "λειτουργεί καλύτερα".

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι οφείλεται και στην κακή ψυχολογία της αγοράς και έκανε έκκληση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Αρμενάκης δήλωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός τους είπε ότι στα φορολογικά η πολιτική της κυβέρνηση είναι σταθερή και αποκλείονται αιφνιδιασμοί.

    Τέλος, ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να επιβάλει φόρους αναλογικά και ότι ο κλάδος των εμπόρων δεν αντέχει άλλους φόρους.

    Συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ

    Κινητοποιήσεις του κλάδου των εμπαγγελματοβιοτεχνών για τις 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος και ο αντιπρόεδρός της κ. Ν. Σκορίνης, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Εξηγήσαμε στον πρωθυπουργό ότι οι έμποροι βρίσκονται σε περιβάλλον έντονης ανασφάλειας. Ενώ στην Ευρώπη γίνεται πρόοδος, στην Ελλάδα μένουμε στάσιμοι", δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος. Πρόσθεσε ότι το αρνητικό περιβάλλον έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό τους σύστημα και γι αυτό ζήτησαν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό από τον πρωθυπουργό.

    Τέλος, ο κ. Ασημακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματά τους, ανέφερε ότι "ο πρωθυπουργός με στωικότητα μας είπε ότι έχουμε δίκιο, αλλά δεν πήραμε σαφή απάντηση στα αιτήματα μας".

    Δήλωση της υπουργού Απασχόλησης

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών.

    "Η κυβέρνηση εγγυάται την πληρωμή των συντάξεων και την χρηματοδότηση του ταμείου των επαγγελματιοβιοτεχνών" τόνισε ακόμη η κα Πετραλιά, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των εκπροσώπων της ΓΣΕΒΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας ανέφερε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όλους τους τρόπους και ότι θέλει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες συμμάχους της.

    [02] "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"

    Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην σύσκεψη ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε στη Χαριλάου Τρικούπη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια των επαφών που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από "γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις" σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι "έτοιμο από την πρώτη μέρα για την διακυβέρνηση της χώρας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και τόνισε ότι στην εποχή της δημιουργίας και της καινοτομίας ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξοπλίζει τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ τάχθηκε υπέρ των "απλών κανόνων στην φορολογία και των σταθερών νόμων που να προωθούν τις επενδύσεις".

    Στην διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει συγκεντρωτική αντίληψη γιατί θέλει να ελέγχει.

    Τοποθετούμενος σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι "αποδείξαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία;".

    Τέλος, η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την σημερινή συνάντηση, είναι ότι "οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, ακούνε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν απαντήσεις από αυτό στην ΔΕΘ".

    Από την πλευρά του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μυλωνάς με δηλώσεις του ζήτησε την ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και τα οποία ζητήματα δεν πρέπει να "χρησιμοποιούνται ως αντιπολιτευτικά όπλα".

    Ο κ. Μυλωνάς έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και είπε ότι πρέπει να λυθούν γρήγορα χωροταξικά θέματα, "να μην υπάρχουν δεσμεύσεις σε παραμεθόριες περιοχές και να υπάρχουν υποδομές σχεδιασμένες για να προσελκύσουν τουρισμό".

    "Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η βιομηχανία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ελλάδας και θα πρέπει να υποστηριχθεί ή γενικά την βγάζουμε από τον χάρτη και λέμε ότι η Ελλάδα θα "πάει" μόνο με υπηρεσίες ή κάτι άλλο;" έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Μυλωνάς.

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ είπε ότι οι βιομήχανοι θέλουν συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για θέματα όπως της ανάπτυξης της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, για τις οποίες, όπως είπε, "τα ζητήματα δεν είναι μόνο οικονομικά".

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "θα θέλαμε και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα της Εκθεσης (ΔΕΘ) και των πανεπιστημίων".

    Σε ότι αφορά την προσωπική του περιπέτεια ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "είχε μια ανθρώπινη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου για αυτήν".

    Απαντώντας στην ερώτηση "αν νιώθει ασφαλής" ο κ. Μυλωνάς είπε "μια χαρά, η ασφάλεια είναι εκπληκτική", το θέμα είναι "το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να θέλουν να λυθούν τα θέματα, αν θέλουν μπορούν να τα λύσουν, θέλουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά".

    Ερωτηθείς για τα "βαρέα και ανθυγιεινά" ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, ωστόσο είπε πως πρέπει να τεθεί στο τραπέζι γιατί "οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια".

    Σε ότι αφορά το θέμα των απολύσεων ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "όλοι έχουν τους επιχειρηματίες στην γωνία και τους "βαράνε", αλλά να μην ξεχνούν πως εκείνοι που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας είναι οι επιχειρήσεις και αν οι επιχειρηματίες νιώσουν ανασφαλείς ή θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και σταματήσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε θα φανεί η διαφορά".

    "Ελαστικοποίηση δεν σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στην "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι. Κανένας δεν μιλάει εις βάρος των εργαζομένων" είπε ο κ. Μυλωνάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει αντιπαράθεση, τόνισα και στην περιπέτειά μου σε κάποιους που μιλούσαν για θέματα ταξικά και αντιεξουσιαστικά ότι αυτά ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι".

    "Αν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν να πάνε μπροστά, όλα τα άλλα είναι πολιτικές κουβέντες που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η αγωνία είναι κοινή και αυτό που λέγεται για ανάλγητους επιχειρηματίες είναι μεγάλο λάθος, όλοι έχουν αγωνία να προσφέρουν στους εργαζόμενους καλύτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες, το θέμα είναι να μπορούν" πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

    Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΒΒΕ με τον κ. Παπανδρέου από την μεριά των επιχειρηματιών αναφέρθηκε ότι η αγορά δεν πάει καλά και έχει χαθεί η διάθεση δημιουργίας, ενώ οι επιχειρηματίες αισθάνονται κουρασμένοι γιατί δεν λύνονται θέματα, αλλά γίνονται "πασαλείματα".

    Οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι "έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως κράτος" και καλούν την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να αλλάξει το κλίμα.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει πογκρόμ εισπράξεων και μετακυλίει στους επιχειρηματίες την δική της ανικανότητα διαχείρισης.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το θέμα της Θράκης και η απουσία μακρόχρονης πολιτικής για την περιοχή, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Β. Ελλάδα, η παραθεριστική κατοικία, ο ανταγωνισμός ειδικά με την Τουρκία, στην περιοχή, η έλλειψη προδιαγραφών των ελληνικών προϊόντων, θέματα φορολογίας καθώς και θέματα ανάπτυξης ζωνών καινοτομίας.

    Ο ΣΒΒΕ ανέφερε ότι περιμένει από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις ειδικά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

  • **Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιώργο Μυλωνά μετά την πρόσφατη περιπέτειά του. "Χαίρομαι που ο πρόεδρός σας επέστρεψε πιο δυναμικός και χωρίς τραύματα" , είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Μυλωνάς τον ευχαρίστησε πολύ για το ενδιαφέρον που επέδειξε και χαριτολογώντας είπε "όπως λέμε και στις επιχειρήσεις για ζητήματα που λύνονται με χρήματα δεν υπάρχει πρόβλημα".

    "Το θέμα είναι να μη γίνονται αυτά, υπάρχουν χώρες που δυστυχώς συνηθίζονται τέτοιες πρακτικές, το θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια από τους πολίτες όχι μόνο για θέματα ασφάλειας αλλά και σε ένα γενικότερο επίπεδο το οποίο θα συζητήσουμε".

    [03] " Νέα Φοροεπιδρομή"

    Για μια νέα φοροεπιδρομή η οποία θα πλήξει τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλά εισοδήματα, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στhn thle;orash ΑΠΕ.

    "Η κυβέρνηση επιζητεί να βρει άλλοθι για την άκρως δυσμενή και αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή οικονομική κρίση", τονίζει ο κ. Λαφαζάνης. "Όμως αυτό το άλλοθι είναι διάτρητο, διότι η Ελλάδα και η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μια τρίτη πλευρά η οποία δέχεται τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού του 2008 αλλά και να διαμορφώσει τον προϋπολογισμό του 2009 με τις απαράδεκτες προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο μέσο. Την ένταση της φορολογίας , κυρίως σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

    Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι θα έχουμε μια καινούργια φοροεπιδρομή, η οποία θα πλήξει τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλά εισοδήματα στη χώρα μας.

    Αυτή η πολιτική είναι απολύτως αδιέξοδη και θα έλεγα, καταστροφική για τη χώρα."

    Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη στη Διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ.

    [04] Κάρτα Υγείας για Αθίγγανους

    Την οργάνωση ενός πιλοτικού προγράμματος Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για τους Αθίγγανους του Δήμου, στα πλαίσια του οποίου θα παραχωρηθούν, σε μικρό αριθμό αρχικά εθελοντών Αθιγγάνων, Ατομικές Ηλεκτρονικές Κάρτες Υγείας, περιλαμβάνει πρόταση του δήμου Τρικκαίων. Κάθε φορά που ο ασθενής θα επισκέπτεται ένα ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων θα δημιουργείται ένα μικρό ηλεκτρονικό ιατρικό ιστορικό - αρχείο. Η προτεινόμενη κάρτα προσφέρει δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων, ασφάλεια μέσω "έξυπνου" chip και η χρήση της μπορεί να συνδυαστεί με βιομετρικά δεδομένα.

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα παρέχει φορητό πρόγραμμα αρχείων υγείας μέσω Ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα ακολουθούν τον ασθενή και το ιατρικό ιστορικό του στην κλινική εξέταση, χωρίς τα προβλήματα που συνοδεύουν τον παραδοσιακό τρόπο τήρησης χάρτινου ιατρικού φακέλου, που τηρείται σε διαφορετικά ιατρεία και είναι δύσχρηστος και ογκώδης. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό καλύτερα η ασφάλεια των πληροφοριών με ειδικούς κωδικούς. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρέχουν κατά την χρήση τους τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ιατρό. Μάλιστα σε συνάντηση για αυτή την πρωτοβουλία, ο Διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ.Γρηγόριος Βλαχάκης δήλωσε: "Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε τη συνάντηση με τα στελέχη του "e-Trikala" AE και επιβεβαιώσαμε την διάθεση του Νοσοκομείου μας για συνεργασία. Ο Δήμος Τρικκαίων είναι γνωστός στο Πανελλήνιο για τα γοργά του βήματα σε θέματα παροχής υψηλών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους δημότες του. Το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του τμήματος Οργάνωσης και Πληροφορικής, στα πλαίσια της ανάπτυξης του και της εφαρμογής υπηρεσιών πληροφορικής προς τους ασθενείς του , τους συγγενείς τους αλλά και προς το λοιπό προσωπικό είναι έτοιμο σε κάθε ευχάριστη πρόκληση".

    Η εφαρμογή μιας Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας, αναφέρουν οι υπεύθυνοι από το δήμο Τρικκαίων, με ιδιαίτερα δυναμικά χαρακτηριστικά συνιστά αναγκαιότητα ακόμη πιο άμεση και επιτακτική όταν αναφέρεται στην πληθυσμιακή ομάδα των ROM. Οι λόγοι σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής των μεγάλης πλειοψηφείας των ROM με ζητήματα κουλτούρας αλλά και με παγιωμένες αντιλήψεις και δυσλειτουργίες που είναι συνήθεις στο πλέγμα των σχέσεών τους με τους φορείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα :

    -Παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό απωλειών, καταστροφών ή απλώς μη κατοχής κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, των εντύπων βιβλιαρίων (ασθενείας - συνταγολόγιο κλπ).

    -Παρατηρείται επίσης εγγενής αδυναμία - σαφώς μεγαλύτερη από την ισχύουσα για το γενικό πληθυσμό - αξιόπιστης προφορικής παράθεσης ιατρικού ιστορικού, είτε αμέσως από τον ασθενή, είτε από το συγγενικό του περιβάλλον

    -Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο της εμφάνισης επιπλέον προσκομμάτων στην - ήδη προβληματική - ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς η απαραίτητη προς τούτο τεκμηρίωση του βαθμού εμβολιασμού τους, καθίσταται δυσχερής.

    Για τον ιατρό - εξεταστή του ασθενή, η εφαρμογή Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας προσφέρει:

    -Ταχύτερη διάγνωση της νόσου, αφού θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή πλήρης εικόνα της υγείας του ασθενή.

    -Μειώνεται η πιθανότητα λάθους σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων κατά τη λήψη των ιστορικών.

    -Μπορεί ν' ανατρέχει πιο γρήγορα σε παλαιότερα εργαστηριακά δεδομένα του ασθενή (π.χ. ακτινογραφίες, αιματολογικά, βιοχημικά και ιστολογικά αποτελέσματα) των οποίων η σύγκριση με τα νεότερα δεδομένα βοηθάει για ασφαλέστερη και γρηγορότερη διάγνωση - θεραπεία.

    Στην περίπτωση επειγόντων καταστάσεων, όπου είναι αδύνατη η λήψη στοιχείων ιστορικού, εύκολα θ' ανευρίσκονται όσα δεδομένα απαιτούνται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 August 2008 - 10:30:35 UTC