Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] " Νέα Φοροεπιδρομή"
  • [02] Παράταση για το Κτηματολόγιο
  • [03] Αναγνώρισε την ανεξαρτησία

  • [01] " Νέα Φοροεπιδρομή"

    Για μια νέα φοροεπιδρομή η οποία θα πλήξει τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλά εισοδήματα, κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στhn thle;orash ΑΠΕ.

    "Η κυβέρνηση επιζητεί να βρει άλλοθι για την άκρως δυσμενή και αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας στη διεθνή οικονομική κρίση", τονίζει ο κ. Λαφαζάνης. "Όμως αυτό το άλλοθι είναι διάτρητο, διότι η Ελλάδα και η νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μια τρίτη πλευρά η οποία δέχεται τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού του 2008 αλλά και να διαμορφώσει τον προϋπολογισμό του 2009 με τις απαράδεκτες προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ένα και μόνο μέσο. Την ένταση της φορολογίας , κυρίως σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

    Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι θα έχουμε μια καινούργια φοροεπιδρομή, η οποία θα πλήξει τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλά εισοδήματα στη χώρα μας.

    Αυτή η πολιτική είναι απολύτως αδιέξοδη και θα έλεγα, καταστροφική για τη χώρα."

    Δείτε ολόκληρη η συνέντευξη στη Διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ.

    [02] Παράταση για το Κτηματολόγιο

    Παράταση ενός μηνός, έως τις 31 Οκτωβρίου, για την υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και ανακοίνωσε επέκταση στο ωράριο λειτουργίας των γραφείων Κτηματογράφησης.

    Στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα, το Βόλο, την Κατερίνη και την Κοζάνη τα γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ επέκταση του ωραρίου λειτουργίας ως τις 5 το απόγευμα θα υπάρξει και σε όσα από τα γραφεία Κτηματογράφησης των 107 περιοχών της χώρας δεν παρατηρείται μεγάλη κίνηση.

    Η παράταση του ωραρίου θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου σε όσα γραφεία καταστεί δυνατόν και στα υπόλοιπα μια εβδομάδα αργότερα. Επιπλέον, όλα τα γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν και το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί ως τις 3.30 μετά το μεσημέρι. Για την υλοποίηση των ρυθμίσεων θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού του προσωπικού των γραφείων Κτηματογράφησης κατά 50%.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θα υπάρξει δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού για όσους πολίτες έχουν να δηλώσουν πολλά ακίνητα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με τις ουρές οι υπόλοιποι.

    Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προμηθεύονται τέλη Κτηματογράφησης και από τα ΕΛΤΑ και να ταχυδρομούν τις δηλώσεις τους.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προειδοποίησε τους πολίτες "να δηλώνουν ό,τι είναι νόμιμο", εξηγώντας ότι θα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις ευθύνες του νόμου στις περιπτώσεις που δηλώνουν αυθαίρετα κτίσματα, ως νόμιμα. Δήλωσε, επίσης, ότι από τις 17 Ιουνίου ως σήμερα έχουν καταγραφεί 1.400.000 δικαιώματα. Το σύνολο των δικαιωμάτων που αφορά αυτή η φάση της Κτηματογράφησης ανέρχεται σε 6.000.000, που αντιπροσωπεύουν 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή τα 2/3 της χώρας.

    Ως στιγμής, έχουν εισπραχθεί 54 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταλήξουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και θα διατεθούν μόνο για το Κτηματολόγιο. "Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στον προϋπολογισμό ή σε μαύρη τρύπα", ξεκαθάρισε ο υπουργός.

    Όπως σημείωσε τέλος, ο κ. Σουφλιάς, ο λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος κτηματογράφησης το Δεκαπενταύγουστο, ήταν οι άδειες που δόθηκαν στο προσωπικό, καθώς δεν ήταν αναμενόμενη η πρωτοφανής, εντέλει, προσέλευση των πολιτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    [03] Αναγνώρισε την ανεξαρτησία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

    "Υπέγραψα τα διατάγματα για την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η Ρωσία καλεί τα άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της", είπε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

    Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία σε μία σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα αναβάλλεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

    "Δεν θα υπάρξουν πια κοινές στρατιωτικές ασκήσεις", δήλωσε ο Ρογκόζιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να σταματήσουν όλες οι συνεργασίες της χώρας του με το ΝΑΤΟ στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών "για τουλάχιστον έξι μήνες". Διευκρίνισε πάντως ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ατλαντική Συμμαχία στο Αφγανιστάν, προς το παρόν τουλάχιστον.

    Αντιδράσεις για την αναγνώριση ανεξαρτησίας

    Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία δεν έχει καμία νομική αξία, ανακοίνωσε το Τμπιλίσι.

    "Δεν έχει καμία νομική αξία" και θα έχει "βαριές πολιτικές συνέπειες" για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Αλεξάντερ Λομάια.

    Λίγο νωρίτερα ο γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα.

    Η αναγνώριση σήμερα από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας είναι μια αξιοθρήνητη απόφαση, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αξιοθρήνητη απόφαση και υπενθυμίζουμε την προσήλωσή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ερίκ Σεβαλιέ.

    Η Γεωργία κάλεσε τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να λάβει μέτρα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της. Την έκκληση απηύθυνε ο γεωργιανός πρεσβευτής στο Παρίσι Μαμούκα Κουντάβα, σε συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με την υπουργό αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμά Γιαντέ.

    Στη συνάντησή του με τη γαλλίδα αξιωματούχο ο γεωργιανός πρεσβευτής εξήγησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία "ανθρωπιστική καταστροφή" και κατήγγειλε ότι στα χωριά εκτυλίσσεται "εθνοκάθαρση".

    Λυπηρή χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την απόφαση της Ρωσίας.

    "Πιστεύω ότι είναι λυπηρή", δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι υπέγραψε διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας.Πριν απο την αναγνώριση, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε καλέσει την ηγεσία της Ρωσίας να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και να μην αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτονομημένες περιοχές της Νοτίου Οσετίας κι Αμπχαζίας.

    «Είμαι βαθύτατα ανήσυχος από τη σημερινή έκκληση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Δούμας, την άνω και κάτω Βουλή της Ρωσίας, στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για νβ αναγνωρίσει τις γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας ως ανεξάρτητα κράτη», δηλώνει στο ανακοινωθέν του ο Μπους.

    «Καλώ τη ρωσική ηγεσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην αναγνωρίσει αυτές τις αυτονομημένες περιοχές», τονίζει ο Μπους από το ράντσο του στο Τέξας.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ απέρριψε την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Αυτό γίνεται σε άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει", σημειώνει ο Σέφερ σε ανακοίνωσή του.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ρωσίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Καύκασο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές αυτές", προσθέτει.

    Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

    "Έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, μια θελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου των λαών και γι'αυτόν τον λόγο δεν είναι αποδεκτή", δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν, στην Εσθονία.

    Πριν απο την αναγνώριση, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η χώρα της θεωρεί πως "η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία".

    Και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απόφαση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και επαναβεβαιώνουμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει επανειλημμένως η Ρωσία σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν συμβάλει επίσης καθόλου στη βελτίωση των προοπτικών για ειρήνη στον Καύκασο", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας συνιστά σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε παράλληλα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ στο μπλογκ του.

    "Η απόφαση αυτή συνιστά σαφή και σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών για τη σταθερότητα στην Ευρώπη", σημείωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία "δεν εδράζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο".

    Την καταδίκη της εξέφρασε και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για "παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ".

    "Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ. Όπως όλες οι χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των άλλων (χωρών)", σημειώνει ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ σε ανακοίνωσή του.

    "Η Ρωσία οφείλει να τηρεί τις αρχές του ΟΑΣΕ σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός", προσθέτει.

    "Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να επιβλέπει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είναι διατεθειμένος να προσφέρει επιπλέον βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης", καταλήγει.

    "Ιστορική απόφαση"

    Η Νότια Οσετία είναι έτοιμη να δεχθεί μία ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας αυτής δημοκρατίας της Γεωργίας, Εντουαρντ Κοκόιτι στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Με δήλωσή τους στο ίδιο πρακτορείο, τόσο ο Κοκόιτι όσο και ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς χαρακτήρισαν "ιστορική" την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτών οντοτήτων από τη Μόσχα.

    "Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον λαό μας. Η Ρωσία μας έσωσε από μία γενοκτονία", τόνισε ο Κοκόιτι.

    "Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για το λαό μας. Ευχαριστώ τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό γι' αυτή τη μεγάλη απόφαση να αναγνωρίσουν την ανεξάρτηση Αμπχαζία", τόνισε και ο Σεργκέι Μπάγκαπς.

    Την ίδια ώρα στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας αλλά και στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, εκτυλίσσονταν σκηνές χαράς και πανηγυρισμοί από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 August 2008 - 14:30:24 UTC