Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η ελάφρυνση μισθωτών & συνταξιούχων"
  • [02] "Αποτυχημένη οικονομική πολιτική"
  • [03] "Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών"
  • [04] Ο Αλ. Τσίπρας στην Ικαρία
  • [05] Επανέρχεται ο δακτύλιος
  • [06] Τα «φανάρια» του Βορρά
  • [07] Ελαβε το χρίσμα ο Ομπάμα

  • [01] "Προτεραιότητα η ελάφρυνση μισθωτών & συνταξιούχων"

    Συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ.Λ. Ζαγορίτη,θα έχει στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής. Στις 12.30 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ.Γκέϊρ Χάαρντε.

    Τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο υπουργείο Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, από την οποία έλαβε τη σχετική έγκριση.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάναμε μεγάλα βήματα στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα καταβάλλουμε και άλλες προσπάθειες για να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα, υπογράμμισε ο υπουργός.

    Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον δυο προκλήσεων, η μια είναι η συγκράτηση των δαπανών και η άλλη η προώθηση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

    Στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του επόμενου προϋπολογισμού και αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, την προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και τη θέσπιση κανόνων για τον έλεγχο δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την ενσωμάτωση των λεγόμενων Ειδικών Λογαριασμών στον προϋπολογισμό για λόγους διαφάνειας, ενώ παράλληλα λαμβάνονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Σημαντική προτεραιότητα, είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι η ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων που φέρουν το κύριο βάρος στις φορολογικές επιβαρύνσεις.

    Το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, πρόσθεσε, έχει μειωθεί και προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των συντελεστών αυτών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Είναι αναγκαίο να συνοδεύεται η πολιτική αυτή με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε.

    "Μιλάμε για εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί και αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου.

    Για την ένταξη των λεγομένων Ειδικών Λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν περίπου 200 λογαριασμοί, ότι πρόκειται για μια παθογένεια που πρέπει να αλλάξει και διευκρίνισε ότι ορισμένοι από αυτούς που αφορούν την έρευνα το περιβάλλον και τις ρητές υποχρεώσεις προς διεθνείς λογαριασμούς, θα διατηρηθούν.

    Ολοι οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών θα μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Με τη ρύθμιση δεν πρόκειται να θιγούν τα επιδόματα των εργαζομένων που εισπράττοντο μέσω των λογαριασμών αυτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι θα συσταθεί Διϋπουργική Επιτροπή η οποία θα έχει ως στόχο τον συνεχή, τον έγκαιρο και κατά ομοιόμορφο τρόπο έλεγχο των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσω αυτών διακινούνται σημαντικοί πόροι και ενδιαφέρουν άμεσα τα οικονομικά τους τους πολίτες. Ωστόσο, τα οικονομικά πολλών εκ των ανωτέρω οργανισμών παρουσιάζουν επιδείνωση και γι'αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν αξιόπιστοι λογαριασμοί.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση των οργανισμών αυτών για τη σχεδίαση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Προβλέπονται επίσης κυρώσεις για μη ανταπόκριση των οργανισμών αυτών στις υποχρεώσεις τους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειώνονται, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθείται ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

    Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην Ελλάδα κατά μέσο όρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν εισοδήματα 13.966 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά μέσο όρο 9.794 ευρώ.

    Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010

    Με φορολογικό συντελεστή 10% θα φορολογείται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο, ενώ θεσπίζεται φόρος 10% στα μερίσματα από μετοχές, καθώς και φόρος υπεραξίας μετοχών.

    Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο ίδιο διάστημα.

    Τα μέτρα στοχεύουν, όπως είπε ο υπουργός, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

    1. Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.

    2. Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.

    3. Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31.12.2008.

    4. Αυξάνεται από 65 σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

    5. Θεσπίζεται επιπλέον φορολογικός συντελεστής 10% για μερίσματα από μετοχές. Πρόκειται για τα μερίσματα που θα καταβληθούν από 1.1.2009.

    6. Καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών με συντελεστή 10%, ο οποίος θα ισχύσει από τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1.1.2009.

    Μέχρι τις 31.12.2008 θα εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις ο οποίος μετά καταργείται.

    7. Θεσπίζεται φορολογία στα στοκ όψεως που λαμβάνουν ως μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα από αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    8. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων του 2009.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2010 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και για τις επιχειρήσεις. Ετσι, από το 2010 μέχρι και το 2014 μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το τμήμα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από 12.000 έως και 30.000 ευρώ. Ετσι, θα μειωθεί στο 20%. Επίσης μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το ίδιο διάστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

    [02] "Αποτυχημένη οικονομική πολιτική"

    "Κυβέρνηση των φόρων" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και το νομοσχέδιο που κατατίθεται την Πέμπτη στην Βουλή, γίνεται "εμφανές με τον πιο καθαρό τρόπο το "Βατερλό" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης".

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλύσει στους πολίτες τα δικά της αδιέξοδα και να τους πείσει ότι αυτοί φταίνε και αυτοί θα πληρώσουν μια αποτυχημένη πενταετή οικονομική πολιτική" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κίνδυνος επιτήρησης της οικονομίας είναι πραγματικός γιατί "από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού του περασμένου έτους και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (το έλλειμμά του) θα είναι πάνω από 3%, ενώ είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους".

    "Αν συνεπώς η Eurostat καταλήξει ότι επί δύο συνεχή έτη το δημόσιο έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει έκθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει την σχετική διαδικασία. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι η "Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αμφισβητεί στοιχεία που της έχει δώσει η κυβέρνηση για πολλά έτη".

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά "οδηγούν σε πρόωρες εκλογές" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θα μπει σε εκλογολογία" και πρόσθεσε ότι "αυτό που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, καθώς και το "μπάχαλο" που επικρατεί στην ΝΔ".

    "Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "τέσσερα ψέματα του κ. Αλογοσκούφη" αναφέροντας ως πρώτο την "διεθνή κρίση" και λέγοντας ότι αυτό αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης και προσθέτοντας ότι "παρότι υπάρχει διεθνής κρίση σε καμία άλλη χώρα δεν έχουν παρθεί παρόμοια μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν φταίει η διεθνής κρίση για τα αδιέξοδα της οικονομίας αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης.

    Ως "δεύτερο ψέμα" ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την αποστροφή ότι "η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες αντιστάσεις" και είπε ότι "όποιον δείκτη και αν πάρει κανένας θα δει ότι το 2008 είναι πολύ χειρότερο από το 2004".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχουν καταρρεύσει οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται σε καθοδική τάση, ενώ αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι παρότι ο "δείκτης της υποτίθεται ότι έχει βελτιωθεί" και επικαλούμενος την "οικονομική του παιδεία" πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση κράτους στο οποίο να συρρικνώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και ταυτοχρόνως να πέφτει η ανεργία".

    "Η ανεργία πέφτει γιατί οι άνεργοι είναι απελπισμένοι και δεν εγγράφονται κάν" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το "τρίτο ψέμμα του κ. Αλογοσκούφη είναι ότι το νομοσχέδιο αφορά την φορολογική δικαιοσύνη" και είπε πως "είναι απορίας άξιο πως αυτό συνάδει με το γεγονός ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, απολύτως νόμιμος, ο οποίος έβγαλε κατά την διάρκεια μιας χρονιάς 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα δεν πληρώνει φόρο, του χρόνου θα πληρώνει 1000 ευρώ φόρο".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας και την κυβέρνηση ότι επί πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για την φοροδιαφυγή, ενώ αντίθετα την έχουν ευνοήσει και "έρχονται σήμερα να φορολογήσουν επί δικαίων και αδίκων".

    "Ερχονται να επαναφέρουν ρυθμίσεις και περαιώσεις που γνωρίζουν ότι είναι λάθος διότι δημιουργούν λανθασμένες συμπεριφορές και λανθασμένα κίνητρα στον πολίτη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ως "τέταρτο ψέμμα του κ. Αλογοσκούφη" ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την αποστροφή ότι "τα μέτρα δεν αγγίζουν τους μισθωτούς", λέγοντας ότι "είναι προφανές για τον κ. Αλογοσκούφη ότι οι μισθωτοί δεν έχουν αυτοκίνητο, γιατί αν καταλάβαμε καλά έχουμε αύξηση τελών κυκλοφορίας κατά 20%".

    "Οι μισθωτοί σε αυτήν την χώρα το 2004 πλήρωναν το 43% των φορολογικών εσόδων με τους εργοδότες να πληρώνουν το 44% και το 2007 οι μισθωτοί πληρώνουν πάνω από 50% και το μερίδιο των εργοδοτών έχει πέσει στο 36%, αυτή είναι η δικαιοσύνη της φορολογικής πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Σε ότι αφορά την φορολογία του δικαιώματος προαίρεσης μετοχών (stock options) ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι κάτι που το έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ και η πρόνοια φορολόγησης μερισμάτων και η φορολογία υπεραξίας μετοχών για τις οποίες όπως ανέφερε "γίνονται λανθασμένα".

    "Εμείς έχουμε ζητήσει η φορολογία των stock options να ενταχθεί στην κλίμακα φυσικών προσώπων και όχι να φορολογούνται αυτοτελώς όπως λέει η κυβέρνηση και στον φόρο υπεραξίας μετοχών έχουμε ζητήσει να συμψηφίζονται τα κέρδη και οι ζημίες γιατί έτσι επιβάλλει η δικαιοσύνη" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για "εισπρακτική λογική" υπό το κράτος πανικού.

    Αναφερόμενος στην πρόνοια του νομοσχεδίου για τους ειδικούς λογαριασμούς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι πάγια θέση του Κινήματος η κατάργησή τους και κάλεσε την κυβέρνηση στην δημιουργία προγραμματικών προϋπολογισμών κατά υπουργείο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος λέγοντας πως "είναι απορίας άξιο γιατί αυξάνεται το δημόσιο χρέος όταν δεν γίνονται επενδύσεις και Ολυμπιακοί Αγώνες" και πρόσθεσε ότι "επί ΠΑΣΟΚ οι όποιες αυξήσεις του δημοσίου χρέους είχαν να κάνουν με ότι η χώρα έκανε επενδύσεις και Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Σε ότι αφορά την πρόνοια δημιουργίας διϋπουργικής επιτροπής για τον έλεγχο των ελλειμμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή αποτελεί "την πιο ξεκάθαρη ομολογία για τα κρυφά χρέη που δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά" και επέκρινε την κυβέρνηση για "μη χρηστή δημοσιονομική πολιτική".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "τα μέτρα ήταν αναμενόμενα στον βαθμό που η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη για ελάχιστη διαχείριση" και πρόσθεσε ότι "είτε δεν γνωρίζει να κάνει στοιχειωδώς την δουλειά της είτε παραπλανά τους πολίτες".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνηση της χώρας θα επικαλεστεί το επιχείρημα της "καμένης γής" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όταν αναλαμβάνουμε την διακυβέρνηση της χώρας δεν επικαλούμαστε ποτέ ότι παραλάβαμε καμένη γή, σηκώνουμε τα μανίκια και κάνουμε την δουλειά μας. Αυτό θα κάνουμε και την επόμενη μέρα των επόμενων εκλογών όταν θα αναλάβουμε κυβέρνηση".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στην πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται η "επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφική αναφορά για "δήλωση συναίνεσης του προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλου με τα μέτρα" ο κ Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι δεν έχει διαβάσει την σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι "είμαι σίγουρος, όμως, ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που υποβάλλει μια τίμια δήλωση και θα πληρώσει 1000 ευρώ τουλάχιστον περισσότερο από ότι πέρσι θα διαφωνήσει με αυτό που επικαλείστε και εγώ δεν έχω διαβάσει".

    [03] "Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών"

    Την Αργολίδα επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου με την οποία δεν εγκρίνεται η αναγνώριση σωματείου με την επωνυμία "Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας".

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κα Παπαρήγα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας, δήλωσε πως για το κόμμα δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά αν θα υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών από το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι η ΝΔ θα εκτιμήσει πότε την συμφέρει να κάνει εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μπορεί να θέλει εκλογές, λόγω των ποσοστών που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και ανέφερε ότι είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με κοινά στοιχεία με το ΠΑΣΟΚ.

    Και σημείωσε ότι είναι μια εύκολη επιλογή που, όμως, δεν αλλάζει τα πράγματα, αλλά για το ΚΚΕ δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά αν θα υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών από το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ναυπλίου να μην εγκρίνει την αναγνώριση αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου, βασιζόμενη σε παλιό νόμο και είπε ότι αυτό μας πηγαίνει χρόνια πίσω. Δεν είναι δημοκρατικό και δεν μπορεί να μην δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να συσπειρωθούν, είπε.

    Για δε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς επεσήμανε ότι δεν λειτουργούν προς όφελος των αγροτών, αλλά ως ιδιωτικές επιχειρήσεις με κέρδη.

    Η κα Παπαρήγα ρωτήθηκε για το ζήτημα του νερού και την διαχείρισή του, που απασχολεί την Αργολίδα και υπογράμμισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν με έργα από κρατικά κονδύλια κι όχι με ιδιωτικά.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας και το δικαστικό μέγαρο Ναυπλίου όπου συναντήθηκε με την διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου Ναυπλίου και το Σωματείο των δικαστικών υπαλλήλων κι ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ναυπλίου κ. Θοδωρής Καζάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επίμαχη απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου Ναυπλίου, όπου δεν αναγνωρίστηκε ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος και είπε ότι η απόφαση στηρίζεται σε (δεδικασμένο) απόφαση του 1985 του πρωτοδικείου Ιωαννίνων και εκείνη σε προγενέστερη και χαρακτήρισε την απόφαση αναχρονιστική.

    Ο κ. Καζάς εξέφρασε την άποψη ότι το εφετείο Ναυπλίου θα ακυρώσει την απόφαση του Μονομελούς πρωτοδικείου και θα αναγνωριστεί το σωματείο.

    Τέλος ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ναυπλίου ανέφερε ότι συζήτησε με την κα Παπαρήγα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της δικαιοσύνης στο νομό.

    Σε ομιλία της στο χωριό Μιβέα η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η περιοδεία στο νομό έγινε εσπευσμένα για να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας γιατί το Πρωτοδικείο Ναυπλίου δεν ενέκρινε το καταστατικό αγροκτηνοτροφικού συλλόγου. Αυτό είπε δεν είναι συνηθισμένο γεγονός, έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρονιά και ανέφερε ότι ο ρόλος του Πρωτοδικείου είναι να δει εάν εκπληρώθηκαν οι βασικοί όροι για τη σύσταση του σωματείου και δεν είναι ο ρόλος του, είπε, να κρίνει τις θέσεις του σωματείου.

    Κάποτε, είπε η κ. Παπαρήγα, η αγροτιά ήταν 35% και πλειοψηφία. Σήμερα, συνέχισε, αγγίζει μόλις το 11%, το μεγάλο κεφάλαιο έχει μπει στον τομέα της παραγωγής και στη συγκέντρωση γης και χρειάζεται, πρόσθεσε, γερές αντιστάσεις και γι αυτό το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

    Παγιδεύεται είπε ο κόσμος από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από ψευτοαριστερά κόμματα. Δεν μπορεί, είπε, να είσαι και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την αγροτιά και την εργατιά. Κάλεσε τους πολίτες να μην επιλέγουν το λιγότερο χειρότερο κακό, αλλά να κάνουν την ανατροπή. Κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν μακριά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στο Συνασπισμό. Μην τους πιστεύετε, είπε, ότι δεν θα συνεργαστούν.

    Το ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας

    "Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου και με πρόσχημα τη φορολογική δικαιοσύνη,η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σκληρή φοροεπιδρομή στους μισθωτούς εργαζόμενους,στους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά στα μικρά και μεσαία λαϊκά στρώματα.Ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική που με συνέπεια ακολουθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών".

    Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση "προκλητικά καταργεί το αφορολόγητο όριο και επιβάλλει δυσβάσταχτη φορολογία στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρεμπόρους κ.α. που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.Αυξάνει υπέρογκα και ενιαία τα τέλη κυκλοφορίας".

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση "με πρόσχημα τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών στα νοσοκομεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρεί τη δραστική περικοπή των όποιων κονδυλίων δίνονται για κοινωνική πολιτική. Μέσω των αλλαγών στο απαράδεκτο καθεστώς των ειδικών λογαριασμών δημιουργεί προϋποθέσεις να πλήξει ακόμα περισσότερο τα μισθολογικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνολικές εξελίξεις και τα νέα μέτρα αναδεικνύουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη να αναπτυχθεί άμεσα η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα κλιμακωθούν. Ο μόνος τρόπος για να τα εμποδίσουν είναι να αντιπαλέψουν με κοινό μέτωπο συνολικά την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με στόχο την ανατροπή της. Να απορρίψουν την ΕΕ και τα κόμματά της".

    [04] Ο Αλ. Τσίπρας στην Ικαρία

    Με τη συνάντησή του με τον Επαρχο Ικαρίας και το Επαρχιακό Συμβούλιο ξεκίνησε την Τετάρτη τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί της Ικαρίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Α. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επαρχία της Ικαρίας αλλά και οι Φούρνοι.

    Ο έπαρχος και το επαρχιακό συμβούλιο ζήτησαν την κοινοβουλευτική βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρεθούν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ικαρίας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ που συνοδεύεται από το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, και από μέλη του ΣΥΝ της Σάμου και της Ικαρίας μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Εύδηλο.

    Σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, θα μιλήσει με τους εργαζόμενους και στη 1 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νησιού.

    [05] Επανέρχεται ο δακτύλιος

    Αρχίζει από τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

    Η Τροχαία, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι τα όρια του δακτυλίου καθορίζονται από τους δρόμους και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Μεσογγείων, Φειδιπίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου-Μάρνη, Πατησίων, Αλεξάνδρας.

    Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις μέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς.

    Όσοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς στο δακτύλιο επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο με ειδική άδεια, που χορηγείται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν από πέρσι άδειες μπορούν να κυκλοφορούν με αυτές έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδοθούν οι νέες.

    Αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο θα υποβάλλονται από σήμερα στην Τροχαία Αττικής, ενώ η προθεσμία υποβολής τους είναι ως τις 30 Νοεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι παραβάτες που κυκλοφορούν στο δακτύλιο χωρίς άδεια τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και πέντε βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

    [06] Τα «φανάρια» του Βορρά

    Επί 36 χρόνια "υποσχόταν" στεριά στους ναυτικούς, που ετοιμαζόντουσαν να "δέσουν" Θεσσαλονίκη κατά τις βραδινές ώρες. Τρεισίμισι δεκαετίες φαροφύλακας, ξενυχτούσε πίσω από το επαναλαμβανόμενο φως των φάρων της πόλης, που ενημέρωνε τα πλοία, ελληνικά και ξένα, ότι μπαίνουν στα νερά του Θερμαϊκού.

    Ο ίδιος αποτέλεσε για χρόνια και "ψυχή" ραδιοφάρων της πόλης, των γνωστών στους ναυτικούς "Radio beacons" στις εκβολές του Αξιού ποταμού ή στην περιοχή του ιστιοπλοϊκού ομίλου Θεσσαλονίκης, που -εκπέμποντας ειδικά χαρακτηριστικά σήματα- οδηγούσαν τα πλοία σε ασφαλές επίνειο, μέσα από τη συχνή θεσσαλονικιώτικη ομίχλη.

    Φαροφύλακας από τα 19 του μέχρι τα 55, ο Ανθυποπλοίαρχος εν αποστρατεία Ανδρέας Ρούσος, έχει πάρει σύνταξη εδώ και 12-13 χρόνια, αλλά συχνά αναπολεί την ηρεμία του φάρου. "Μου έχει λείψει τρομερά ο φάρος. Θα ήθελα να έχω μείνει περισσότερο", εξηγεί.

    Και όμως: δεν ήταν αυτός που διάλεξε το επάγγελμα, αλλά ο πατέρας του για λογαριασμό του. Ναυτικός θαλασσοδαρμένος ο Ρούσος ο πρεσβύτερος, μπορεί να έβγαλε στο γιο του ναυτικό φυλλάδιο -για να είναι έτοιμος να μπαρκάρει "σε ώρα ανάγκης", όπως έλεγε - αλλά ταυτόχρονα τον "έσπρωξε" στην ήσυχη ζωή του φαροφύλακα, "να μην ταξιδεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολη του ναυτικού η ζωή".

    Για έναν 19χρονο, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ρούσος, δεν είναι εύκολη η μοναξιά του φάρου. 'Οταν το "φανάρι" είναι απομονωμένο ή δυσπρόσιτο ή όταν δεν υπάρχει καν ηλεκτρισμός, όπως συνέβαινε παλαιότερα, τα πράγματα "σκουραίνουν" ιδίως για έναν νέο άνθρωπο. "Ημουν σε έναν φάρο στην Εύβοια, όπου δεν είχα ηλεκτρικό φως -παρά μόνο μια λάμπα πετρελαίου- ούτε ψυγείο, ούτε εστία για να μαγειρεύω. Κι ήμουν και νέος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όμως, όταν σου αρέσει η ήσυχη ζωή, αργά ή γρήγορα η ηρεμία σε κερδίζει και τα ξεχνάς όλα", επισημαίνει.

    Οι πλημμύρες του Αξιού και το "πάλεμα" με τον Θερμαϊκό

    Είναι όμως πάντα ήσυχη η ζωή στο φάρο; 'Οχι πάντα. Ο κ.Ρούσος έχει έντονα χαραγμένη στη μνήμη του κάποια χρονιά γύρω στο ΄70, με μεγάλες πλημμύρες στον Αξιό. Τότε που "το ποτάμι έκανε μια φοβερή κατεβασιά και κόντεψε να πνίξει τον ραδιοφάρο". Ο φάρος απέχει μισό μέτρο από το νερό και ο φαροφύλακας είχε αρχίσει να σκέφτεται πώς θα σκαρφάλωνε στην κορυφή του, για να γλιτώσει από τη φουσκοθαλασσιά. Την ώρα εκείνη ήρθε σήμα που του έλεγε να εγκαταλείψει την υπηρεσία του. "Τη στιγμή που έφευγα είχε πλημμυρίσει ο τόπος. Δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου. Ο Θεός με βοήθησε εκείνη τη μέρα", θυμάται ο κ.Ρούσος.

    Παλαιότερα, πριν φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγούσε στο φάρο, οι φαροφύλακες πηγαινοερχόντουσαν με καϊκάκια και, σε ημέρες που "έκανε θάλασσα", ημέρες με κακοκαιρία, "μπορεί, αντί για μιάμιση ώρα που ήταν κανονικά η διαδρομή, να κάναμε 5,5 παλεύοντας επί ώρες με τα νερά στον Θερμαϊκό", επισημαίνει.

    "Πιότερο ναυτικοί, παρά στεριανοί"

    Για τους ναυτικούς, ο φάρος είναι η υπόσχεση της στεριάς, ήδη από την αρχαιότητα (Ο Όμηρος, στην Ιλιάδα, όταν η Θέτιδα χάρισε στον Αχιλλέα μιαν ασπίδα, παρομοίασε τη λάμψη της πως ήταν "ίδια με το φως καιομένου πυρός, όπως το διακρίνουν από μακριά οι ναυτικοί").

    Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί τους φαροφύλακες; Τους θεωρούν "αδελφό" επάγγελμα; Μήπως τους βλέπουν πιότερο σαν ναυτικούς, παρά σαν στεριανούς; "Μάλλον ναι, έτσι πρέπει να είναι", λέει χαμογελώντας ο κ.Ρούσος, που η τύχη τά ΄φερε έτσι, που ο μεγάλος του γιος ακολούθησε -έστω για κάποια χρόνια- το επάγγελμα του παππού του, γενόμενος καπετάνιος σε ένα μεγάλο "γκαζάδικο" 3Ο0.000 τόνων. "Ενα γκαζάδικο, που -λόγω μεγέθους- ποτέ δεν έπιανε λιμάνι, ήταν πάντα μέσα στη θάλασσα. Έτσι, κάποτε ο γιος μου αποφάσισε να γυρίσει στη στεριά", εξηγεί ο κ.Ρούσος.

    Μόνο έξι φάροι λειτουργούν με προσωπικό

    Οι τελευταίοι φάροι που λειτουργούσαν με αέριο ασετιλίνης -και απαιτούσαν την πλήρη αφοσίωση των παλιών φαροφυλάκων, αφού έπρεπε να τους "φορτώνουν" ανά εξάωρο- έπαψαν να λειτουργούν λίγο πριν το 2000. Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Υπηρεσία Φάρων, ο τελευταίος φάρος που λειτουργούσε με αέριο ασετιλίνης -αυτός του Αγίου Ιωάννη Λασιθίου Κρήτης- μετατράπηκε σε ηλιακό το 1999. Σήμερα, όλοι οι «χτιστοί» φάροι -συνολικά 112 εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται στη Β. Ελλάδα- είναι ηλεκτρικοί ή ηλιακοί και, άρα, δεν απαιτείται πλέον η ύπαρξη πολλών φαροφυλάκων, που να μένουν μόνιμα σε αυτούς.

    Μόλις έξι φάροι λειτουργούν στελεχωμένοι με προσωπικό σε όλη την Ελλάδα και δεκάδες είναι επιτηρούμενοι (σ.σ. οι φαροφύλακες δεν μένουν μόνιμα εκεί, αλλά τους επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα).

    Τρία αιωνόβια "φανάρια" στον Βορρά

    Στις 10 Ιουλίου 1864 και ενώ η Θεσσαλονίκη τελούσε ακόμη υπό τουρκική κατοχή, οι ναυτικοί αντίκρισαν για πρώτη φορά δύο νέα φώτα στον ορίζοντα. Ήταν οι φάροι του Μεγάλου Εμβόλου στο Αγγελοχώρι και της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που παρελήφθησαν αμφότεροι από το ελληνικό κράτος μετά τους βαλκανικούς πολέμους, τον Μάρτιο του 1915. Το 1880, άναψε και ο φάρος της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για τους τρεις διατηρητέους φάρους της Βόρειας Ελλάδας, επί συνόλου 27 (διατηρητέων) σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, ο φάρος του Αγγελοχωρίου, που έχει εστιακό ύψος 32 μέτρα και ύψος πύργου 10,5, κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρία Οθωμανικών Φάρων και εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο. Το τέλος του δεύτερου "μεγάλου πολέμου" τον βρήκε "λαβωμένο" από τους βομβαρδισμούς των γερμανικών πολυβολείων, που βρίσκονταν δίπλα του και σταμάτησε να λειτουργεί.

    'Ομως το '48, επιδιορθώθηκε, άλλαξε καύσιμο (ασετιλίνη) και αυτοματοποιήθηκε, οπότε σταμάτησε να λειτουργεί με μόνιμους φαροφύλακες. Το 1963, η ασετιλίνη αντικαταστάθηκε από ηλεκτρισμό και η φωτοβολία του αυξήθηκε στα 17 ναυτικά μίλια. Το 1998, ο φάρος -που η κατασκευή του έγινε με τη χρήση καλής ποιότητας συμπαγών οπτόπλινθων, με χρήση καλής τεχνικής, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης- χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο νεότερο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αιωνόβιο "φανάρι" μελετώνται από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος EC-Pharos, ενώ η αξιοποίηση του «πέτρινου» φάρου γίνεται μέσα από το πρόγραμμα διαβαλκανικής συνεργασίας «Βαλκανικό Δίκτυο Πράσινης Ανάπτυξης» (INTERREG IIIA/PHARE CBC). Πρόσφατα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, εξήγγειλε τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του φάρου με 171.500 ευρώ.

    Η πίστωση για την ολοκλήρωση του έργου ως το 2009 είναι πλήρως εξασφαλισμένη. "Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό και οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν τη θέα προς τη λιμνοθάλασσα", κατέληξε ο κ.Μαυρομάτης'

    Στο στόχαστρο βομβαρδισμών και σεισμών

    O φάρος του Μεγάλου Εμβόλου δεν ήταν ο μοναδικός που «τραυματίστηκε» στους πολέμους. Πολλοί φάροι δέχτηκαν βομβαρδισμούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μερικώς ή ολικώς και στη συνέχεια επιδιορθώθηκαν.

    Άλλοι πάλι, καταστράφηκαν μερικώς, συνεπεία σεισμών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό των σεισμών του 1951 και του 1957 στα Ιόνια, από τους οποίους προκλήθηκαν καταστροφές στους φάρους Βαρδιάνων και Φισκάρδο. Άλλοι, έχουν υποστεί ζημίες από καθιζήσεις, όπως ο φάρος Λάκκα Παξών, το έτος 1916.

    "Φαρόπλοια": το κινητό ...συνεργείο των φάρων

    Οι φάροι έχουν και τα δικά τους ?κινητά συνεργεία. Εκτός από τα αυτοκίνητα για τους "χερσαίους" φάρους, δύο πλοία, γνωστά και ως "φαρόπλοια", τα «Καραβόγιαννος» και «Λυκούδης», κάνουν έκαστο τέσσερα τακτικά ταξίδια ετησίως, μεταφέροντας εξειδικευμένους τεχνίτες. Βέβαια, αν προκύψει έκτακτη ανάγκη, η επέμβαση είναι άμεση. Τα πλοία φέρνουν τους τεχνίτες δίπλα στους φάρους, για να ελέγξουν την κατάστασή τους και να κάνουν όσες επιδιορθώσεις χρειάζονται.

    Μεσόγειος, η μάνα των φάρων

    Η Μεσόγειος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μάνα των φάρων», καθώς στα νερά της εμφανίζονται τα πρώτα "φανάρια" παγκοσμίως. Στα νυχτερινά ταξίδια των ναυτικών, «συνοδοιπόροι» ήταν οι πυρσοί, που οι αρχαίοι ναυτικοί -Λίβυοι, Φοίνικες, Έλληνες- άναβαν σε κορυφές λόφων ή εισόδους πόλεων.

    Άλλωστε, στη Μεσόγειο βρίσκεται και ο πιο φημισμένος φάρος της αρχαιότητας, αυτός της Αλεξάνδρειας, με ύψος 130-160 μέτρα και φωτοβολία περίπου 60 μιλίων, που η φήμη του ήταν τόση, ώστε το νησάκι «Φάρος» όπου χτίστηκε, «βάφτισε» τις κατασκευές του είδους.

    Ο αρχαιότερος φάρος λέγεται ότι χτίστηκε στην Τροία, στο ακρωτήριο Σίγειο (σημερινό Γενή Σιέρ Μπουρνού), ενώ ακολούθησε εκείνος στην πετρώδη ξέρα «Λευτέρης» (μεταξύ Σκιάθου και κυρίως χώρας), που ανεγέρθη από τον Ξέρξη, με στόχο να περάσει ευκολότερα τον στόλο του από τη Θεσσαλομαγνησία, για να «κατέβει» στον Σαρωνικό.

    Το ναυάγιο του βρετανικού ατμόπλοιου Volta και ο φάρος του Αρμενιστή

    Τον 19ο αιώνα δημιουργούνται τα φαρικά δίκτυα-ασφαλή «μονοπάτια» για τα πλοία σε απόκρημνες ή επικίνδυνες ακτές, κοντά σε εισόδους λιμανιών. Συχνότατα, οι φάροι κατασκευάζονται μετά από κάποιο ναυάγιο. Στην Ελλάδα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φάρου Αρμενιστή (Μύκονος), που κατασκευάστηκε το 1891, μετά το ναυάγιο του ατμόπλοιου ?Volta? της Βρετανικής Τηλεγραφικής Εταιρείας.

    Στη νεότερη Ελλάδα, ο πρώτος φανός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους άναψε το 1829, στην Αίγινα. Το 1887 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Φάρων, που σήμερα ελέγχει/συντηρεί το σύνολο των ελληνικών φάρων. Όλοι οι φάροι συντηρούνται με κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ αρκετοί έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για αποκατάσταση. Σε μικρό αριθμό φάρων, η διαδικασία συντήρησης έχει παραχωρηθεί σε τοπικούς φορείς, ενώ σε κάποιους εκτελείται παραθεριστικό πρόγραμμα στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού._

    [07] Ελαβε το χρίσμα ο Ομπάμα

    Ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε και τυπικά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου και έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο.

    Το χρίσμα στον Μπαράκ Ομπάμα δόθηκε δια βοής από τα μέλη του Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, στο Ντένβερ. Ο Ομπάμα θα αντιμετωπίσει στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Τζον Μακέιν, για να αναδειχτεί ο διάδοχος του Τζορτζ Μπους στην προεδρία.

    Ομιλία Χίλαρι Κλίντον

    Εκκληση για την ενότητα των Δημοκρατικών γύρω από τον αφρο-αμερικανό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα απηύθυνε η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον στην ομιλία της στο συνέδριο του κόμματος στο Ντένβερ ,υποσχόμενη να εργαστεί σκληρά για την νίκη του Ομπάμα στις εκλογές.

    "Ανεξάρτητα αν ψηφίσατε εμένα ή τον Μπάρακ, τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε ως ενιαίο κόμμα με ένα στόχο. Είμαστε μία ομάδα και ουδείς πρέπει να μείνει αμέτοχος στον αγώνα που δίνουμε για το μέλλον " τόνισε η Χίλαρι Κλίντον εν μέσω επευφημιών . "Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι ο δικός μου υποψήφιος και πρέπει να είναι ο πρόεδρός μας" πρόσθεσε η πρώην πρώτη κυρία.

    "Οταν ο Μπάρακ Ομπάμα βρεθεί στον Λευκό Οίκο θα αναζωογονήσει την οικονομία μας ,θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους και θα αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας",τόνισε η Χίλαρι Κλίντον,υπό το βλέμμα του συζύγου της και πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον που παρακολουθούσε από τις εξέδρες. Σε μιά στιγμή μάλιστα η κάμερα έδειξε τον Μπιλ Κλίντον να δακρύζει και να ψελλίζει "σε αγαπώ", απευθυνόμενος στη Χίλαρι.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης εξαπέλυσε επίθεση στον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Τζον ΜακΚέην ,τον οποίο χαρακτήρισε πάντως "συνάδελφο και φίλο μου".

    "Δεν χρειαζόμαστε άλλα τέσσερα χρόνια της τελευταίας οκταετίας" τόνισε η Χίλαρι συνδέοντας τον ΜακΚέην με την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Τζορτζ Μπους. "Δεν αγωνιζόμουν επί 35 χρόνια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κιαι τα δικαιώματα των γυναικών για να τα δω να παραβλέπονται από έναν ακόμη Ρεπουμπλικανικό Λευκό Οίκο",πρόσθεσε.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα παρακολούθησε την ομιλία της Κλίντον μέσω δορυφόρου από το Μπίλινγκς της Μοντάνα. "Η ομιλία της Χίλαρι ήταν εξαιρετική , πολύ δυνατή", τονισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: "Έδειξε ότι θα ενωθούμε το Νοέμβριο και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές". Ο Ομπάμα τηλεφώνησε μάλιστα στην Χίλαρι Κλίντον για να την συγχαρεί.

    Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στους εκλέκτορές της να ψηφίσουν τον Μπάρακ Ομπάμα για να φανεί ενωμένο το κόμμα.

    Η εξασφάλιση της υποστήριξης των οπαδών της Κλίντον είναι κρίσιμη για τον Ομπάμα, καθώς μέχρι σήμερα ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της Χίλαρι δήλωνε ότι θα ψηφίσει τον ΜακΚέην στις εκλογές.

    Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ δίνει μάλιστα σήμερα προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο που συγκεντρώνει το 46% έναντι 44% του Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 August 2008 - 6:30:26 UTC