Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστροφή στο κλεινόν άστυ
  • [02] Ιστορική συμφωνία
  • [03] Σαρώνει ο τυφώνας Γουστάβος

  • [01] Επιστροφή στο κλεινόν άστυ

    Αυξημένη αναμένεται η κίνηση σήμερα στις εθνικές οδούς και στα λιμάνια, καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του καλοκαιριού. Στα λιμάνια, έχουν προγραμματιστεί αρκετά δρομολόγια πλοίων απο τα νησιά του Αιγαίου.

    Η επάνοδος των αδειούχων θα γίνει με δροσιά, καθώς μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη.

    Για σήμερα Κυριακή, προβλέπονται σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο θα επικρατούν ισχυροί βόρειοι άνεμοι 5 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στην Αττική θα υποχωρήσει στους 30 βαθμούς Κελσίου.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για τις επόμενες (10) ώρες σε Θεσσαλία, Σποράδες, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πιθανόν και της Αττικής) και Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΜΥ.

    Επανέρχεται ο δακτύλιος

    Από αύριο επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

    Η Τροχαία, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι τα όρια του δακτυλίου καθορίζονται από τους δρόμους και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Μεσογγείων, Φειδιπίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπύρου Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιεράς Οδού, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου-Μάρνη, Πατησίων, Αλεξάνδρας.

    Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις μέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς.

    Όσοι εξαιρούνται από τους περιορισμούς στο δακτύλιο επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο με ειδική άδεια, που χορηγείται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν από πέρσι άδειες μπορούν να κυκλοφορούν με αυτές έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδοθούν οι νέες.

    Αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο υποβάλλονται στην Τροχαία Αττικής, ενώ η προθεσμία υποβολής τους είναι ως τις 30 Νοεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι παραβάτες που κυκλοφορούν στο δακτύλιο χωρίς άδεια τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και πέντε βαθμούς στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

    [02] Ιστορική συμφωνία

    Η Λιβύη και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Ιταλία θα καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και αποζημιώσεις για την περίοδο της αποικιοκρατίας στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

    "Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για μελλοντική συνεργασία και συνεταιρισμό μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης", δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι κατά την τελετή υπογραφής σε ένα παλάτι που υπήρξε κάποτε η έδρα του ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης της Ρώμης κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης (1911-1943).

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως η συμφωνία θέτει τέρμα σε "40 χρόνια παρεξηγήσεων", προσθέτοντας πως "είναι μία πλήρης και ηθική αναγνώριση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Λιβύη από την Ιταλία στη διάρκεια της αποικιοκρατίας".

    Η Ιταλία είχε δύσκολες σχέσεις με τον Καντάφι αφότου ανέλαβε την εξουσία το 1969, αλλά έχει υποστηρίξει την πρόσφατη προσπάθεια της Τρίπολης να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Δύση. Το "σύμφωνο φιλίας" απομακρύνει ένα σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεων.

    Η Λιβύη υποστηρίζει ότι ιταλικά στρατεύματα σκότωσαν χιλιάδες Λίβυους και οδήγησαν χιλιάδες άλλους μακριά από τα χωριά και τις πόλεις τους την περίοδο της αποικιοκρατίας.

    "Σε αυτό το ιστορικό έγγραφο η Ιταλία απολογείται για τις δολοφονίες, τις καταστροφές και την καταπίεση εις βάρος των Λίβυων κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης", δήλωσε ο Καντάφι.

    Η σημερινή Ιταλία είναι μία φιλική χώρα, πρόσθεσε ο Καντάφι, ο οποίος απέλασε Ιταλούς κατοίκους και κατέσχεσε την περιουσία τους το 1970.

    Ο Καντάφι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το ποσό που καλύπτει η συμφωνία, αλλά ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει κατά την άφιξή του πως η Ιταλία θα επενδύει στη Λιβύη 200 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια.

    "Ιταλικές εταιρίες θα κάνουν περισσότερες δουλειές στη Λιβύη", είπε ο Μπερλουσκόνι, χωρίς να επεκταθεί.

    Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα πως η συμφωνία καλύπτει "μερικά δισεκατομμύρια δολάρια" σε αποζημιώσεις και πέντε δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, περιλαμβανομένης της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου ο οποίος θα διατρέχει τη Λιβύη από τα σύνορα με την Τυνησία έως την Αίγυπτο.

    Περιλαμβάνει επίσης ένα σχέδιο εκκαθάρισης ναρκών από την εποχή της αποικιοκρατίας.

    Η Ιταλία αναμένει σε αντάλλαγμα να κερδίσει ενεργειακά συμβόλαια και από την Τρίπολη να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για την ανακοπή του κύματος οικονομικών μεταναστών, περιλαμβανομένων κοινών ναυτικών περιπολιών.

    Σε μία χειρονομία καλής θέλησης, η Ιταλία επέστρεψε σήμερα ένα αρχαίο άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο είχε μεταφερθεί στη Ρώμη την περίοδο της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, μετέδωσαν λιβυκά κρατικά ΜΜΕ.

    Ιταλικά στρατεύματα είχαν απομακρύνει την ακέφαλη "Αφροδίτη της Κυρήνης" από την πόλη της Κυρήνης, αρχαία ελληνική αποικία, προκειμένου να εκτεθεί στη Ρώμη.

    [03] Σαρώνει ο τυφώνας Γουστάβος

    Η νότια Πολιτεία της Λουιζιάνας στις ΗΠΑ έχει τεθεί σε συναγερμό ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Γκούσταβ, ο οποίος εισήλθε στον Κόλπο του Μεξικού, αφού απομακρύνθηκε αργά το βράδυ τοπική ώρα χθες (Σάββατο) από την Κούβα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Κούβας (INSMET).

    Ο κυκλώνας έχει μέγεθος 4 βαθμών της 5βάθμιας κλίμακας Σάφιρ-Σίμπσον και οδεύει προς τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

    Ηδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού έχει διακοπεί.

    "Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι προτεραιότητά μας. Εχουμε ήδη μεταφέρει δεκάδες εργαζόμενους από την περιοχή " ανακοινώθηκε από τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου Shell και Εxon Mobil.

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης δήμαρχος Ρέι Νέιγκιν διέταξε την "αναγκαστική" εκκένωση τμημάτων της πόλης από το πρωί (μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. "Θέλουμε να φύγει όλος ο κόσμος", είπε ο Νέιγκιν σε συνέντευξη Τύπου, "θέλουμε 100% εκκένωση" της περιοχής. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για κυκλώνες, ο Γκουστάβ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, στο ανώτατο μέγεθος 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, πριν πλήξει τις αμερικανικές ακτές.

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικάνικου κόμματος για την προεδρία Τζων ΜακΚέην και η υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πάλιν θα επισκεφθούν την περιοχή σήμερα Κυριακή για να δουν τις προετοιμασίες που λαμβάνουν χώρα εν όψει του πλήγματος του καιρικού φαινομένου στις αμερικανικές ακτές.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη 85 πολίτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα στην Καραιβική, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στη Τζαμάικα, όπου οι καταστροφές είναι απίστευτα μεγάλες και τώρα απειλεί σοβαρά και τη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, τρία χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής από τον τυφώνα Κατρίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 August 2008 - 6:30:19 UTC