Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απευθείας διαπραγματεύσεις

  • [01] Απευθείας διαπραγματεύσεις

    Το κεφάλαιο της διακυβέρνησης θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες άρχισαν σήμερα.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών που κράτησε δυο ώρες, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ διάβασε στους δημοσιογράφους μήνυμα του γενικού γραμματέα Μπαν Κιμούν, με το οποίο καλωσορίζει την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα υποστηρίξει τους κ. Χριστόφια και Ταλάτ για να φθάσουν σε μια συνολική συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή το γρηγορότερο δυνατό να πέσει το τοίχος που χωρίζει στα δύο την Κύπρο.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε, μετά τη συνάντηση, την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το γρηγορότερο, "ακόμη και φέτος" είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού.

    Σε άλλη ερώτηση αν η Αγκυρα θα δεχθεί να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, ο κ. Ταλάτ απάντησε "συνέχεια με ρωτάτε για την Αγκυρα, σας είπα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού".

    Μετά τη συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εναρκτήριες δηλώσεις, που έκαναν οι δύο ηγέτες.

    Μάλιστα, λόγω των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας επανήλθε με συμπληρωματική δήλωση, στην οποία τόνισε ότι «μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπήρξε μια μεγάλη παραχώρηση που έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977 και πρέπει να τύχει της δέουσας αναγνώρισης».

    Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στη συμπληρωματική δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι με την αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών».

    Συναφώς, υπογράμμισε με έμφαση ότι:

    - Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δύο κρατών μέσω "παρθενογένεσης".

    -Η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένα συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων.

    Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα, για τα οποία «δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε ακόμα και για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και επιτρέψαμε τη συνέχιση της διαδικασίας, νοουμένου ότι το πρόβλημα θα επανεξεταστεί».

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας για την Ιθαγένεια, τους Αλλοδαπούς, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ' αυτή τη φάση.

    Άλλα σημαντικά θέματα, όπως των περιουσιών και του εδαφικού, δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς και πολλά θέματα απ' όλες τις Ομάδες Εργασίας παραμένουν σε εκκρεμότητα, σημείωσε.

    Επίσης, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι το άνοιγμα του Λιμνίτη δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρ' ότι υπήρξε αναφορά για τη διάνοιξή του στις δηλώσεις μας της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 25ης Ιουλίου 2008.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι «η πρόσφατη αρνητική απάντηση που δεν επέτρεψε στους κατοίκους του Κάτω Πύργου να περάσουν το οδόφραγμα για προσκύνημα στον Άγιο Μάμα απέχει από το πνεύμα καλής θέλησης, το οποίο θα έπρεπε να είχε επικρατήσει, ενόψει της έναρξης ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και απέτυχε να ανταποκριθεί στις δικές μας χειρονομίες καλής θέλησης όπως αυτές εκδηλώθηκαν με την ανεμπόδιστη διέλευση Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα».

    Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά, επεσήμανε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, έχουν δηλητηριάσει το καλό κλίμα «που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσά μας, καθώς και ανάμεσα στο λαό, και που είναι απαραίτητο ώστε η διαδικασία να προχωρήσει και να επιτύχει».

    Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο προσφώνησε «σύντροφο και φίλο», τόνισε: «Εχουμε αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε δύσκολους καιρούς για τα ίδια ιδανικά της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, για λύση στη βάση αρχών, για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε κοινή δράση και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Ιστορίας. Να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, που θα ανήκει στο λαό της, στο λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ικανός και πρόθυμος να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του, χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες των κοινοτήτων μας».

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο κ. Χριστόφιας μεταξύ άλλων ανέφερε:

    -Η βάση της λύσης που περιγράφεται στις συμφωνίες του 1977 και 1979, προνοεί για τη μετάβαση σε ένα ομόσπονδο κράτος, και στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία πολιτική ισότητα, η οποία περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    - Η λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό της Κύπρου σε δύο ξεχωριστά δημοψηφίσματα, χωρίς οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι η έκβαση, το αποτέλεσμα, θα είναι «μία κυπριακή λύση από τους ίδιους τους Κυπρίους και για τους Κυπρίους».

    -Τίποτα δεν θα θεωρηθεί ως συμφωνημένο, μέχρι να συμφωνηθούνε όλα τα θέματα και θα πρέπει συνεχώς να σεβόμαστε τη συμπεφωνημένη βάση, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτό έχει καθοριστεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και μία διεθνή προσωπικότητα.

    -Η Κύπρος, είναι ένα πλήρες μέλος της ΕΕ και η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σέβεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη δική του εναρκτήρια δήλωση έθεσε τις ακόλουθες θέσεις:

    - Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί για τη λειτουργία αυτής της «νέας συνεταιρικής σχέσης», οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις για τις οπτικές του προβλήματος. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν είναι αξεπέραστες και με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό.

    Οι προσπάθειες του παρελθόντος έχουν διαμορφώσει τις κύριες παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και ένα τεράστιο σώμα εργασίας το οποίο υφίσταται επί του παρόντος.

    Οι δύο ηγέτες έχουμε καταφέρει από τις συμφωνίες της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, να καθορίσουμε «τη βασική δομή, η οποία θα βοηθήσει το τουρκοκυπριακό κράτος και το ελληνοκυπριακό κράτος ως συστατικά μέρη με ίσο καθεστώς».

    Ο κ. Ταλάτ τόνισε ότι προσδίδει τεράστια σημασία στη συνέχιση της Συνθήκης του 1960, των εγγυήσεων ως ουσιαστικού μέρους της διευθέτησης. Κι αυτό θα διασφαλίσει ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να απαιτήσει δικαιοδοσία επί της άλλης πλευράς, τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο, καθώς επίσης και των εξωτερικών ισορροπιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επί της Κύπρου.

    Δήλωση Ντ.Μπακογιάννη

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει τη νέα αυτή προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ", δήλωσε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη σημερινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Αλί Ταλάτ "εκκινεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μία νέα προσπάθεια για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ενός ζητήματος εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παραμένει άλυτο επί τριάντα τέσσερα χρόνια", πρόσθεσε η Υπουργός.

    Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε πως μια ενωμένη Κύπρος θα είναι προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και, πάνω απβ όλα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι "μόνο μετά από μια τέτοια λύση θα μπορέσουν να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχουν σβ αυτή την νέα διαδικασία με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, μετριοπάθεια και εποικοδομητική στάση, ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση με την αποκατάσταση της αδικίας στην Κύπρο, το τέλος της διχοτόμησης και την επανένωση του νησιού", κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 2008 - 14:30:19 UTC