Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης"
  • [02] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  • [01] "Κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε το μεσημέρι με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και στη συνέχεια με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Στο μεταξύ, σε έρευνα για το οικογενειακό εισόδημα των Ελλήνων, που διεξήγαγε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης Απόστολου Κατσιφάρα και του Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππου Σαχινίδη, διαπιστώνεται σημαντική μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας με μεγαλύτερη επίδραση στα χαμηλά εισοδήματα, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών σε είδη βασικής διαβίωσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πολιτικές στο εισόδημα, στην ενέργεια, στις ΔΕΚΟ, στην παιδεία και στην φορολογία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η συνδυασμένη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος για ένα ζεύγος μισθωτών (δημοσίου και ιδιωτικού υπαλλήλου) με πάνω από 15ετη υπηρεσία για τον καθένα από το 2004 μέχρι το 2008 ανέρχεται σε 436 ευρώ (19% αύξηση), πάντα κατά τις συμφωνηθέντες στο Δημόσιο και την γενική Σύμβαση Εργασίας αυξήσεις για το 2008. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ.Χρυσοχοϊδης, μια μέση ελληνική οικογένεια με δυο παιδιά που αφιερώνει το εισόδημα της για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών "βασικής διαβίωσης" και μόνο και χωρίς δαπάνες Παιδείας ή Υγείας τον Μάρτιο του 2004 χρειαζόταν 2.295 ευρώ ενώ σήμερα χρειάζεται 3.108, δηλαδή αύξηση 813 ευρώ ή 35%

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κατακόρυφη επιβάρυνση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος από φόρους. Ειδικότερα το φορολογικό βάρος για μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά, που εργάζεται μόνον ο ένα γονέας, αυξήθηκε από 22,5% του μέσου μισθού το 2003 σε 26,5% το 2007. Εάν δε μετρηθεί η φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του εργατικού κόστους τότε για μια οικογένεια με δυο παιδιά, στην οποία εργάζεται το ένα μέλος και αμείβεται με μέσο μισθό το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στο 42,6% του εργατικού κόστους το 2007 από 39,5% το 2003, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία και την Τουρκία είναι η χώρα με το υψηλότερο φορολογικό βάρος στον ΟΟΣΑ.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Θησείο

    "Η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Από τα τέλη Ιουνίου ζήτησα στη Βουλή να προχωρήσουμε σε εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους, τα δομημένα ομόλογα και το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στη Βουλή όλες τις προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό ζητάμε και σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα για τη χώρα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία στο Θησείο, για την επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι διαμορφώνουμε όλοι μαζί τη νικηφόρα μας πορεία και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και στις ευρωεκλογές στις οποίες αν δεν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές η παραδοσιακά χαλαρή ψήφος πρέπει να αποτραπεί, γιατί εκ των πραγμάτων τότε "οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στις οποίες πρέπει να μπει τέλος" και πρόσθεσε ότι σε αυτή την πορεία κρίνονται θεσμοί, πρόσωπα, κόμματα, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, ΜΜΕ και πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει μια άλλη διακυβέρνηση, δημοκρατίας και διαφάνειας, μακριά από τις σημερινές πρακτικές.

    "Μας συγκλόνισε η εικόνα νοθείας μέσα στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι "πιστεύαμε ότι μετά το 1974 αυτά τα φαινόμενα είχαν εξαλειφθεί γιατί πιστέψαμε ότι παρά τις διαφορές μας υπήρχε ευρύτατη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Θα καταγγέλλουμε κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οδηγός του ΠΑΣΟΚ είναι οι αξίες του που καθορίζουν τους στόχους του, και το κίνητρο των πράξεών του, ερμηνεύουν την ιστορία του και αποτελούν τη βάση της ενότητάς του.

    Ως πρώτη αξία ανέφερε την δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, δεν σημαίνει ραντεβού μπροστά στις κάλπες και μόνο, ούτε μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, ούτε αψιμαχίες στα τηλεπαράθυρα, αλλά διαδικασίες όπου όλοι έχουν λόγο και πρόσβαση ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής και δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.

    Ως δεύτερη αξία ανέφερε την πίστη του κινήματος σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη φράση "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και σημαίνει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του, μια Ελλάδα που ξέρει να διεκδικεί και όχι απλά να συναινεί και η οποία στηρίζει τα συμφέροντά της στο διεθνές δίκαιο, "αντί να αναζητά στηρίγματα σε πρόσκαιρους προστάτες".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η οργή για την κυπριακή τραγωδία γέννησε το κίνημά μας", επισήμανε ότι το Κυπριακό παραμένει μια ανοιχτή πληγή και συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατοχή σε βάρος του κυρίαρχου κράτους και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει "Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματά τους μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Ως τρίτη αξία ανέφερε την κοινωνική απελευθέρωση και είπε ότι αυτή συνίσταται στην απελευθέρωση από την ανασφάλεια που δημιουργεί η κοινωνική αδικία και το φόβο της αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον "κυνισμό και την μικροκομματική μέγγενη του σήμερα" και τόνισε ότι υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, με μια πολιτεία που προστατεύει τα δικαιώματα όλων και δεν χαρίζει προνόμια στους λίγους ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε το χέρι της "βαθιά στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και αντί να στηρίξει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα ανακοινώνει νέους φόρους", αλλά και "για τυφλή τριτοκοσμική αυταρχική και κοινωνικά άδικη πολιτική όταν αντί να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να επιβραβεύσει τους καλοπληρωτές τιμωρεί αδιάκριτα όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι απέναντι στην κοινωνία "ορθώνεται η συντήρηση η οποία είναι πρώτα από όλα μια αντίληψη πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και δεύτερον μια νέα ολιγαρχία που προασπίζει τα δικά της συμφέροντα θυσιάζοντας μπροστά σε αυτά το δημόσιο συμφέρον". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβερνώσα παράταξη είναι "γέννημα θρέμμα αυτής της συντήρησης και επανέλαβε ότι οι αξίες του ΠΑΣΟΚ του δίνουν τη δύναμη να αποτινάξει την απόγνωση και να σπάσει το φαύλο κύκλο του κυνισμού".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην 34χρονη πορεία του ΠΑΣΟΚ και σε όσες αλλαγές αυτό επέφερε στην ελληνική κοινωνία όπως "την κατάργηση του αστυνομικού κράτους, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης , τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, στο Πανεπιστήμιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμούς όπως το ΑΣΕΠ, την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από κάποια στιγμή και μετά η ορμή της αλλαγής ανακόπηκε "είτε γιατί επικράτησε ο εφησυχασμός , είτε γιατί κάποιοι υιοθετήσαμε τις συνήθειες του κατεστημένου που πολεμούσαμε".

    "Σήμερα ξέρουμε ότι η αλλαγή για να είναι ουσιαστική πρέπει να αλλάζει τις υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας" είπε, συμπληρώνοντας: "ξέρουμε πως η προσπάθειά μας δεν ολοκληρώθηκε, δεν αλλάξαμε οριστικά τις νοοτροπίες και δομές, δεν εδραιώσαμε θεσμούς που θα διασφάλιζαν τον αποκλεισμό ή τη μη επιστροφή τέτοιων πρακτικών" και υπογράμμισε ότι σήμερα χρειάζεται να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας για μια νέα ανατροπή.

    Ο κ. Παπανδρέου ενώνοντας το 1981 με το σήμερα είπε ότι η αλλαγή πρέπει να αφορά κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ελληνικού λαού και έθεσε τους τρεις βασικούς στρατηγικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ που είναι ο απελευθερωμένος πολίτης σε μια πολιτεία απεξαρτημένη από τα διάφορα φέουδα στο κράτος, ο κυρίαρχος πολίτης μέσα από την αποκατάσταση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και ο δημιουργικός πολίτης μέσα σε μια Ελλάδα της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

    Είπε ότι το κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη διατυπώνει με ακρίβεια, διορατικότητα και ευαισθησία από που ερχόμαστε και που πάμε, περιγράφει τους στόχους που μας ενώνουν οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι και τόνισε ότι η αρραγής ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυναμική κατάκτηση των δικαιωμάτων μας.

    Ο κ. Παπανδρέου συνόψισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κράτος στη φράση "ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο", τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα απευθύνει ένα κάλεσμα εθνικής ενότητας για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα και επισήμανε ότι "αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, είμαστε έτοιμοι με λύσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει τις βασικές του προτάσεις και ολοκλήρωσε την ομιλία τονίζοντας ότι: "ως άνθρωπος, ως Έλληνας πολίτης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μου ευθύνης μπορώ να σας διαβεβαιώσω και να σας εγγυηθώ ότι ποτέ δεν θα συμβιβαστώ με τα συμφέροντα που καθηλώνουν την πατρίδα μας".

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    «Ο κ. Παπανδρέου και σήμερα επιχείρησε να ασκήσει πολιτική με πυροτεχνήματα» τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, με την οποία απαντά στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του.

    «Οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα», αναφέρει επίσης ο κ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας: «Ο Τόπος έχει ανάγκη από αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του σήμερα, από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται καλύτερο αύριο για όλους».

    Δείπνο σε βουλευτές

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της χώρας στη διάρκεια φιλικής συζήτησης με δημοσιογράφους στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε χθες βράδυ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής, αμέσως μετά την συγκέντρωση του Κινήματος στο Θησείο για την επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυσή του.

    "Η χώρα χαντακώνεται και πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς και εσείς και όλοι" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για όσα ανέφερε για τις ευρωεκλογές, επανέλαβε αυτό που είπε και στην ομιλία του ότι αν γίνουν πριν τις εθνικές εκλογές αποκτούν εκ των πραγμάτων χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και την πολιτική της, τονίζοντας, ωστόσο, πως η αντιπαράθεση με την ΝΔ δεν έχει τίποτα το προσωπικό αλλά αφορά θεσμικά και πολιτικά ζητήματα.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς μίλησε και για την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για την ψηφοφορία στην Βουλή, και έκανε λόγο για οργανωμένη κομματικά πειθαρχημένη νοθεία και επισήμανε ότι "δεν αμφισβητούμε το Σύνταγμα γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς φορέας της ανωμαλίας για την οποία είναι υπεύθυνη η ΝΔ".

    Μιλώντας πάντα για το ίδιο θέμα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση, επιμένοντας ωστόσο στο γεγονός ότι το θέμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζί με όλη την κυβερνητική πολιτική.

    Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε και την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "αν χρειαστεί".

    Απαντώντας σε επισήμανση ότι πολλά από αυτά που λένε βουλευτές της ΝΔ, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να τα λέει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι βουλευτές κάτι παραπάνω θα ξέρουν και πρόσθεσε ότι όταν ένας βουλευτής πηγαίνει στην περιφέρειά του και ακούει "τα σχολιάνά του", αν έχει αξιοπρέπεια αναγκαστικά ξεσπά.

    "Αξιοπρέπεια υπάρχει σε όλους τους χώρους. Αυτός που δεν έχει αξιοπρέπεια το "ράβει" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στην συζήτηση, τέλος, με τους δημοσιογράφους του κ. Παπανδρέου, έγινε και αναφορά στο Κυπριακό με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταδικάζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας και πριν απ' όλα της εισβολής και κατοχής του 1974 και να τονίζει πως αν η Τουρκία δεν παρενέβαινε το Κυπριακό θα είχε λυθεί.

    [02] Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κρίση στον Καύκασο κι η πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία της υπουργού των Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η κα Μπακογιάννη μίλησε για "ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό μήνυμα στήριξης", προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    "To ΕΣΕΠ συζήτησε αναλυτικά τρία ουσιαστικά θέματα: την κρίση στον Καύκασο, τα θέματα τα οποία έχουμε στα Βαλκάνια και κυρίως το Κυπριακό. Ήταν μια καλή συζήτηση, όπως, άλλωστε, πάντα στο Συμβούλιο αυτό. Το μήνυμα το οποίο είναι και πιο ουσιαστικό από όλα, είναι το μήνυμα στήριξης στον Πρόεδρο Χριστόφια και στις συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν χθες για την νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν (μήνυμα) ομόφωνο, ομόθυμο και εξαιρετικά δυνατό", τόνισε η υπουργος των Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 September 2008 - 12:30:27 UTC