Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο"
  • [02] Αρωμα Ελλάδας στο Λος Άντζελες
  • [03] Υποσχέθηκε αλλαγές

  • [01] "Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο"

    Για πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη αναφερομένη στη σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία και, όπως είπε η κα Κατσέλη, "το συμπέρασμα είναι πως οι επιπτώσεις οι ίδιες είναι σχετικά μικρές και δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για την οικονομία".

    Το δεύτερο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν "οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας", όπου, όπως ανέφερε, "υπήρχε συναντίληψη ότι το θέμα αφορά την παραγωγική ικανότητα της χώρας, η οποία πρέπει να αυξηθεί όπως και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και το ζήτημα του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του πιθανού κινδύνου που έχουν να αντιμετωπίσουν από την εξάπλωσή του σε όλες τις γειτονικές μας χώρες, μερικές, εκ των οποίων, δεν είναι στην ζώνη του ευρώ.

    Ένα τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν εκείνο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος σε αυτόν, καθώς ορισμένες αρμοδιότητες έχουν φύγει από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέτει στο Διοικητή τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και πως αυτά μπορούν να ανακουφιστούν από την υπερχρέωση.

    Επίσης, η κα Κατσέλη ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου έθεσε στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το ζήτημα της δυνατότητας εισαγωγής στην Ελλάδα του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά και ένα γενικότερο ζήτημα για "το τι θα μπορούσε να κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή, για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τον υπερδανεισμό και την υπερχρέωση".

    "Υπήρξε μια πολύ ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο", πρόσθεσε η Λούκα Κατσέλη.

    ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του πρωθυπουργού ση ΔΕΘ

    «Αυτό που περιμένει να ακούσει ο ελληνικός λαός από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ είναι μια απολογία για το χαμένο του εισόδημα, τις χαμένες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας κι εξηγήσεις γιβ αυτά που βλέπει εμβρόντητος κάθε βράδυ στα κανάλια και αφορούν υπουργούς του, βουλευτές και μείζονα ζητηματα σκανδάλων και διαφθοράς, που αυτή η κυβέρνηση κουκουλώνει εδώ και καιρό».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «εσπευσμένη και μέσα στη νύχτα» μετάβαση του κ. Κ. Καραμανλή στην Θεσσαλονίκη, καθώς «έτσι έκριναν οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα «αποκαλύψει, ένα 24ωρο πριν, τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του πρωθυπουργού αύριο» και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «θα δηλώσει αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες, θα κηρύξει τον πόλεμο στις συντεχνίες και τα ρετιρέ, επιχειρώντας να διαιρέσει τους εργαζόμενους, θα εξαγγείλει για πέμπτη φορά το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, έναν δεύτερο "Καποδίστρια", για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα και για δεύτερη φορά το Ταμείο κατά της Φτώχειας».

    Ειδικά για το τελευταίο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν «έχει προχωρήσει καθόλου και κανένας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ», ενώ αναφερόμενος και σε τυχόν εξαγγελία του πρωθυπουργού για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ανέφερε ότι θα μας εξαγγείλει «το γνωστό χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου».

    Πιθανολογώντας ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το επίδομα θέρμανσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

    «Για να τα "δέσε" όλα αυτά ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τα περί μηδενικής ανοχής στην διαφθορά και ότι η "σεμνότητα και ταπεινότητα" παραμένει σημαία αυτής της παράταξης», ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά θα ακούσουμε. Και το φως και την ελπίδα που περιμένει να δει ο ελληνικός λαός δεν θα τα δει αυτό το Σαββατοκύριακο».

    Για το φορολογικό νομοσχέδιο

    «Απίστευτη προχειρότητα» καταλόγισε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις τροπολογίες του υπουργού Οικονομίας στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «και αυτά που κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, κάτω από την γενική κατακραυγή είναι σε λάθος κατεύθυνση διότι δημιουργούν περαιτέρω αδικίες» και έθεσε το ερώτημα «γιατί ένας νέος 31 ετών που δουλεύει με ημιαπασχόληση σε δύο εργοδότες θα δει το αφορολόγητό του να χάνεται ενώ ένας φίλος και συνάδελφός του 30 ετών που δουλεύει σε έναν εργοδότη θα κρατήσει το αφορολόγητό του;»

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το Κίνημα ζητά να αποσυρθεί όλο το νομοσχέδιο ενώ εξέφρασε και την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην «κατάργηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρθρο που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα».

    «Οι τροπολογίες που έφερε ο κ. Αλογοσκούφης αποδεικνύουν την προχειρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρότητας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», ανέφερε σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ψήφιση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του φορολογικού νομοσχεδίου και των τροπολογιών που ενσωματώθηκαν.

    «Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής δεν βγάζουν από τις πλάτες των χιλιάδων νέων εργαζομένων με μπλοκάκι το τεράστιο βάρος που προκαλείται με την κατάργηση του αφορολόγητου», αναφέρει η κ.Κατσέλη.

    Όπως η ίδια προσθέτει: «Η τροπολογία, με την οποία διατηρεί για 3 επιπλέον έτη, το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κάτω των 30 ετών, ευνοεί την απαράδεκτη διαιώνιση ενός καθεστώτος ομηρίας νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σύμβαση με έναν ή διαδοχικούς εργοδότες, και οι οποίοι, ενώ στην ουσία παρέχουν μισθωτή εργασία, απασχολούνται με μπλοκάκι προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου».

    Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο, που φορολογεί πολίτες ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, πλήττει πλατειά λαϊκά στρώματα, ανθρώπους του μόχθου, και τελικά εντείνει τη φοροδιαφυγή» και αναφέρει ότι δεσμεύεται για τη επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς και για την καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

    Ερευνα για το οικογενειακό εισόδημα

    Σε έρευνα για το οικογενειακό εισόδημα των Ελλήνων, που διεξήγαγε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης Απόστολου Κατσιφάρα και του Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππου Σαχινίδη, διαπιστώνεται σημαντική μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας με μεγαλύτερη επίδραση στα χαμηλά εισοδήματα, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών σε είδη βασικής διαβίωσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πολιτικές στο εισόδημα, στην ενέργεια, στις ΔΕΚΟ, στην παιδεία και στην φορολογία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η συνδυασμένη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος για ένα ζεύγος μισθωτών (δημοσίου και ιδιωτικού υπαλλήλου) με πάνω από 15ετη υπηρεσία για τον καθένα από το 2004 μέχρι το 2008 ανέρχεται σε 436 ευρώ (19% αύξηση), πάντα κατά τις συμφωνηθέντες στο Δημόσιο και την γενική Σύμβαση Εργασίας αυξήσεις για το 2008. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ.Χρυσοχοϊδης, μια μέση ελληνική οικογένεια με δυο παιδιά που αφιερώνει το εισόδημα της για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών "βασικής διαβίωσης" και μόνο και χωρίς δαπάνες Παιδείας ή Υγείας τον Μάρτιο του 2004 χρειαζόταν 2.295 ευρώ ενώ σήμερα χρειάζεται 3.108, δηλαδή αύξηση 813 ευρώ ή 35%

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κατακόρυφη επιβάρυνση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος από φόρους. Ειδικότερα το φορολογικό βάρος για μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά, που εργάζεται μόνον ο ένα γονέας, αυξήθηκε από 22,5% του μέσου μισθού το 2003 σε 26,5% το 2007. Εάν δε μετρηθεί η φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του εργατικού κόστους τότε για μια οικογένεια με δυο παιδιά, στην οποία εργάζεται το ένα μέλος και αμείβεται με μέσο μισθό το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στο 42,6% του εργατικού κόστους το 2007 από 39,5% το 2003, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία και την Τουρκία είναι η χώρα με το υψηλότερο φορολογικό βάρος στον ΟΟΣΑ.

    [02] Αρωμα Ελλάδας στο Λος Άντζελες

    Άρωμα και χρώμα Ελλάδας θα "πλημμυρίσει" από σήμερα και για τρεις ημέρες η περιοχή γύρω από την ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στο Λος Άντζελες, όπου για μια ακόμη χρονιά διοργανώνεται το φεστιβάλ "La Greek Fest 2008".

    Μουσική, χορό, θέατρο αλλά και πολύ ελληνικό φαγητό περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το φεστιβάλ, που, με οικοδεσπότες τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Τομ Χανκς και την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του Ρίτα Γουλίσον, προτρέπει τους επισκέπτες του να βάλουν ? "λίγη τρέλα στη ζωή" τους.

    «Σε λίγα μόλις χρόνια, κατορθώσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ μας ένα "εκρηκτικό" γεγονός για την πόλη του Λος Άντζελες», δηλώνει ο συμπαραγωγός της διοργάνωσης, Τεντ Πάστας και σημειώνει: «είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσεις μια "βουτιά" στο Αιγαίο εδώ, από τη νότια Καλιφόρνια».

    Οι διοργανωτές του φεστιβάλ υπόσχονται, άλλωστε, «ένα Σαββατοκύριακο με φοβερό φαγητό, μουσική και χορό, με το ακαταμάχητο πνεύμα του Αιγαίου και όλα αυτά με εύκολη πρόσβαση, ακριβώς στην "καρδιά" του Λος Άντζελες».

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει, βραδιά "Ζορμπά" και διαγωνισμό χορού, που δεν περιορίζεται μόνο στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, αλλά επεκτείνεται έως την πόλκα και το ? break dance, καθώς και μια θεατρική παράσταση με τίτλο "Μια βραδιά για τους αρχαίους Έλληνες".

    Η περιοχή που πραγματοποιείται το φεστιβάλ κατοικείται κατά πλειοψηφία από Λατινοαμερικανούς και για το λόγο αυτό, το φεστιβάλ περιλαμβάνει διαγωνισμό margarita's καθώς και τη συμμετοχή Λατινοαμερικανών καλλιτεχνών, όπως o Πάμπλο Μέντεζ και το συγκρότημα "Charanga Latina".

    Περίπου 5.000-7.000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν κάποια από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

    [03] Υποσχέθηκε αλλαγές

    Εκκληση στους Αμερικανούς να "αγωνιστούν στο πλευρό του", απηύθυνε ο 72χρονος γερουσιαστής της Αριζόνας,Τζον Μακ Κέην, αποδεχόμενος στο συνέδριο του κόμματος το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο.

    "Σηκωθείτε, σηκωθείτε και αγωνιστείτε" τόνισε ο Μακ Κέην κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον 20.000 μελών του κόμματος στο Σεν Πολ της Μινεσότα.

    "Τίποτα δεν είναι ανέφικτο εδώ. Είμαστε Αμερικανοί και δε θα παραδοθούμε ποτέ. Δε θα υποχωρήσουμε. Δε θα κρυφτούμε από την ιστορία. Θα γράψουμε Ιστορία", πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, υποσχόμενος να φέρει "αλλαγή" στην Ουάσινγκτον και να βάλει τέλος "στις κομματικές έριδες".

    "Ως πρόεδρος, θα αγωνίζομαι καθημερινά για την υπόθεσή μας. Θα αγωνιστώ για να είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε Αμερικανός θα ευχαριστεί το Θεό όπως και εγώ τον ευχαριστώ που είμαι Αμερικανός, ένας υπερήφανος πολίτης της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο... Αγωνιστείτε στο πλευρό μας, αγωνιστείτε στο πλευρό μας "τόνισε στην ομιλία του που κράτησε 50 λεπτά.

    Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τζιορτζ Μπους χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. " Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο γιατί ηγήθηκε της χώρας σε ζοφερές ημέρες, μετά την χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος στην ιστορία μας και μας προστάτευσε από άλλες επιθέσεις που πολλοί χαρακτήριζαν αναπόφευκτες", τονισε ο Μακ Κεην .

    Ο βετεράνος γερουσιαστής υποσχέθηκε να φέρει την αλλαγή στην Ουάσινγκτον και ως πρόεδρος να συνεργαστεί με το Κογκρέσσο "πέρα από καμματικές γραμμές".

    Κράτησε χαμηλούς τόνους αναφερόμενος στον δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι οι σύνεδροι ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες στο άκουσμα του ονόματός του. "Θα τείνω το χερι σε όποιον με βοηθήσει να δώσω νέα ώθηση στη χώρα" ,τόνισε.

    Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα εργαστεί για να εξασφαλίσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, προειδοποίησε όμως ότι η Ουάσινγκτον "δεν θα παραμείνει τυφλή" σε περίπτωση επίθεσης.

    "Ως πρόεδρος, θα εργαστώ για να εξασφαλίσω καλές σχέσεις με τη Ρωσία, για να μην έχουμε τον φόβο της επιστροφής στον Ψυχρό Πόλεμο", τόνισε ο Μακέιν.

    Προειδοποίησε όμως ότι " δεν μπορούμε να παραμείνουμε τυφλοί σε περίπτωση επίθεσης και μη σεβασμού του διεθνούς δικαίου που απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο και την ασφάλεια των Αμερικανών".

    Το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων βοήθησε πάντως τον Μακ Κέην να εκμηδενίσει το προβάδισμα που είχε ο Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις. Σφυγμομέτρηση του δικτύου CBS έδειξε ότι οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν με 42%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 September 2008 - 14:30:22 UTC