Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λειτουργική και βιώσιμη λύση"
  • [02] Χρυσό Λιοντάρι στον "Παλαιστή"

  • [01] "Λειτουργική και βιώσιμη λύση"

    Οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου, θα έχουν αίσιο τέλος, μόνο αν η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και δείξει ετοιμότητα για «μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος την Τρίτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, καθιστά σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογέννησης».

    Η αναφορά σε «δύο συνιστώντα κράτη», η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, τονίζει ο κ Κυπριανού και εξηγεί ότι «η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα».

    Επίσης, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών είναι η ακόλουθη:

    ΕΡ : Ποια σημασία αποδίδετε στις συνομιλίες και επαφές σας στην Αθήνα;

    ΑΠ: Η επίσκεψή μου στην Αθήνα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως yπουργός Εξωτερικών και εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής μας για στενή και εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση. Φυσικά, η επίσκεψή μου στην Ελλάδα αυτή την περίοδο προσφέρει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και κοινό σχεδιασμό με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και την πολιτική ηγεσία της χώρας σβότι αφορά τις προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    ΕΡ: Έχετε δηλώσει ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφής και κοινή βάση για τις διαπραγματεύσεις;

    ΑΠ: Κανένας δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μια «εύκολη διαδικασία». Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό τον περασμένο Μάρτιο δεν έτρεφε αυταπάτες ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Σαφώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, αλλά όπως γνωρίζετε, στις συναντήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη συμφωνήθηκε η κοινή βάση για τη λύση - δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    Με γνώμονα αυτή τη συμφωνημένη κοινή βάση της λύσης, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που να εξυπηρετεί να συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Παρά τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς που τείνουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη κοινή βάση, ευελπιστούμε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και θα παρουσιαστεί έτοιμη για μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος.

    ΕΡ: Από τις εναρκτήριες τοποθετήσεις του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις θέσεις τους σε κεφαλαιώδη (τρόπος δημιουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, εγγυήσεις, έποικοι, περιουσίες, εδαφικό) ζητήματα. Έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά περιθώρια υποχωρήσεων σε αυτά τα ζητήματα; Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδεχθεί την «εκ περιτροπής προεδρία» και την παραμονή μετά τη λύση 50 χιλιάδων εποίκων;

    ΑΠ: Όντως, υπάρχουν αρκετά «ακανθώδη» ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διάσταση απόψεων και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι είναι σοφό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, ιδιαίτερα τη στιγμή που αρχίζουν απευθείας συνομιλίες για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων αλλά και του κυπριακού λαού σαν σύνολο, θα προσέλθει στις συνομιλίες με καλή θέληση και θα διαπραγματευτεί για μια λύση στη βάση αρχών.

    ΕΡ: Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη θέση ότι «το κλειδί της λύσης είναι στην Άγκυρα» και της θέσης για «κυπριακή λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους»;

    ΑΠ: Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος, κύρια επιδίωξη της πλευράς μας ήταν η νέα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, παρόλο που θα παρέμενε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να ανήκει στους Κύπριους. Στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης από τους ίδιους τους Κυπρίους, οι οποίοι και θα ζήσουν με αυτή τη λύση σε μια κοινή πατρίδα. Σήμερα, αυτή τη θέση της πλευράς μας συμμερίζεται και ο διεθνής παράγοντας που, επίσης, μιλά για κυπριακή λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Η επιδίωξή μας, όμως, για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης». Εξάλλου, θέματα όπως οι εγγυήσεις, οι έποικοι και η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων αφορούν άμεσα την Τουρκία. Αλλά και γενικότερα, αυτό που ζητούμε από την Τουρκία είναι ενεργά να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υποχρέωση που ανέλαβε άλλωστε και έναντι της ΕΕ. Αυτό που αναμένουμε, επίσης, από την Άγκυρα είναι την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης που να είναι προς όφελος των Κυπρίων, έχοντας ως κριτήριο για τη λύση τα συμφέροντα τους και όχι τα δικά της. Ευελπιστούμε ότι ο κ. Ταλάτ θα αφεθεί να διαπραγματευτεί ελεύθερα και με καλή πίστη ώστε να φθάσουμε στον πολυπόθητο στόχο μιας λύσης, με τους Κύπριους να είναι αφέντες στον τόπο τους.

    ΕΡ: Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η θέση του προέδρου Χριστόφια για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος και απόρριψη της τουρκικής θέσης για «παρθενογέννηση» στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, γιατί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαίου, θα στηρίζεται στα «δύο συνιστώντα κράτη». Ποιο είναι το σχόλιο σας;

    ΑΠ: Στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ψευδοκράτος και η σημερινή κατάσταση είναι το παράνομο αποτέλεσμα πολέμου, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, προέβη σε ένα ιστορικό συμβιβασμό - την αποδοχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος. Είναι σαφές ότι με την παραχώρηση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογέννησης». Εν πάση περιπτώσει, δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα στηρίζεται σε «δύο συνιστώντα κράτη». Η αναφορά σε «δύο συνιστώντα κράτη», η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, δηλαδή μια ομοσπονδιακή λύση που θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα.

    ΕΡ: Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Καύκασο μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το κυπριακό;

    ΑΠ: Οι εξελίξεις στον Καύκασο ανησυχούν την Κυπριακή Κυβέρνηση ωστόσο δεν θεωρούμε ότι υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της κατάστασης στη Γεωργία και του πολιτικού μας προβλήματος. Το Κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής και κατοχής και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, η Τουρκική πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία, χωρίς, όμως, αυτές οι προσπάθειες να έχουν βρει ανταπόκριση.

    ΕΡ: Υπάρχει από πλευράς Λευκωσίας διαμορφωμένη στρατηγική σε περίπτωση αποτυχίας των απευθείας διαπραγματεύσεων;

    ΑΠ: Πριν από λίγες μέρες, είχαμε την ιστορική έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η πλευρά μας θα κάνει το καθετί δυνατό και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για επίτευξη λύσης, στη βάση αρχών, το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η θέση της πλευράς μας προσερχόμενη στις απευθείας συνομιλίες. Ας μη μιλούμε για αποτυχία πριν ακόμη αρχίσουμε τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

    [02] Χρυσό Λιοντάρι στον "Παλαιστή"

    Στην αμερικανική ταινία «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι (γνωστού στην Ελλάδα από τις ταινίες «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» και «Η πηγή») απονεμήθηκε το φετινό Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Στις υπόλοιπες βραβεύσεις τιμήθηκαν αρκετές ταινίες από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Ρωσία (2 βραβεία), τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Μόνη βασικά αδικημένη, η αλγερινή ταινία «Ενδοχώρα», που όμως κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI).

    ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

    - Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι (ΗΠΑ)

    - Αργυρό Λιοντάρι καλύτερου σκηνοθέτη στον: Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ για την ταινία «Χάρτινος στρατιώτης» (Ρωσία)

    - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία: «Τέζα» του Χάιλε Γκερίμα (Αιθιοπία/Γερμανία/Γαλλία)

    - Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Σίλβιο Ορλάντο για την ταινία «Ο μπαμπάς της Τζιοβάνα» του Πούπι Αβάτι (Ιταλία)

    - Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ντομινίκ Μπλαν για την ταινία «Η άλλη» των Πατρίκ Μάριο Μπερνάρ και Πιερ Τριβιντίτς (Γαλλία)

    - Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο άνδρα ή γυναίκα ηθοποιό: στην Τζένιφερ Λόρενς για την ταινία «Η φλεγόμενη κοιλάδα» του Γκιγιέρμο Αριάγκα (ΗΠΑ)

    - Βραβείο Οζέλα για καλύτερη φωτογραφία στους: Αλίσερ Χαμιντοτζάεφ και Μαξίμ Ντρέζντοφ για την ταινία «Χάρτινος στρατιώτης» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ (Ρωσία)

    - Βραβείο Οζέλα καλύτερου σεναρίου στον: Χάιλε Γκερίμα για την ταινία «Τέζα» του ίδιου (Αιθιοπία/Γερμανία/Γαλλία)

    - Ειδικό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου του στον: Βέρνερ Σρέτερ (σκηνοθέτη της ταινίας «Σκυλίσια νύχτα») για το ασυμβίβαστο και ανυποχώρητα καινοτόμο έργο του σε μια περίοδο που καλύπτει 40 χρόνια

    ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

    - Βραβείο Λουίτζι ντε Λαουρέντις για πρώτο έργο: στην ταινία «Pranzo di Farragosto» του Τζιάνι Ντι Γκρεγκόριο (στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής», Ιταλία) - το βραβείο απένειμε επιτροπή με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Αμπντουλατίφ Κεσίς

    - Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες»: «Μελαγχολία» του Λαβ Ντίαζ (Φιλιππίνες) - το βραβείο απένειμε επιτροπή με πρόεδρο την Σαντάλ Ακερμαν

    - Βραβείο FIPRESCI: καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό: «Ενδοχώρα» του Ταρίκ Τεκούια - καλύτερης ταινίας στα άλλα τμήματα: «Goodbye Solo» του Ραμίν Μπαχράνι

    - Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής: «Ο μαθητευόμενος» του Σαμουέλ Κολαρντέ

    - Βραβείο SIGNIS (Καθολικών Κριτικών): «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 September 2008 - 18:30:20 UTC