Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλιμάκωση της πάλης"
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας
  • [03] Σε Μόσχα και Τιφλίδα ο Σαρκοζί

  • [01] "Κλιμάκωση της πάλης"

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος πραγματοποιεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Πλάκα, παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αντιδράσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    Ο Μάκης Μαϊλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο".

    "Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν μπροστά το δικό τους: Ανυπακοή, σκληρή πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, για την ανατροπή σε μιά πορεία του ευρωμονόδρομου", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η η ομιλία του πρωθυπουργού στην 73η ΔΕΘ σηματοδοτεί την "κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων", και κάνει λόγο για αποσιώπηση και παραποίηση των συνεπειών "της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

    "Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που σήκωσαν τα βάρη για να διασφαλιστεί ο υψηλός ρυθμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σύμφωνα με τους όρους του «ευρωμονόδρομου» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

    Στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιταχύνεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΣΕ και την «Ολυμπιακή». Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Με τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα επιταχυνθεί και θα βαθύνει η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος.

    Την ίδια στιγμή δρομολογείται νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και πολύμορφη ενίσχυσή του μέσα από τις ΣΔΙΤ, τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με γνώμονα τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων.

    Αποτελεί πρόκληση για το λαό να χαρακτηρίζονται σαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα επιδόματα ελεημοσύνης που θα δοθούν σε εξαθλιωμένες ομάδες. Όχι μόνο είναι ψίχουλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα, αλλά και αυτά δίνονται από την αφαίμαξη του εισοδήματος των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων που θα εξανεμιστούν από το κύμα ακρίβειας.

    Η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τη συσσώρευση του κεφαλαίου είναι οδυνηρή για το λαό με όποια μορφή διαχείρισης κι αν ασκείται".

    Και η ανακοίνωση καταλήγει:

    "Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» δεν έχουν λύσεις για το λαό, παρά μόνο μέτρα επιδείνωσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Ο μόνος δρόμος να τα διεκδικήσουν και να τα κατακτήσουν είναι να κλιμακώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους, να δυναμώσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να παλέψουν για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου», για την Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία".

  • ** Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα βρεθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και θα συναντηθεί με τα ΔΣ της ΔΕΘ και της HELEXPO. Στις 9 το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση-συζήτηση που θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά με θέμα: "Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η πρόταση του ΚΚΕ".

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

    Στις 15 Σεπτεμβρίου θα γιορτάζεται, κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας σε όλα τα σχολεία της χώρας, έπειτα από εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Για το φετινό εορτασμό θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της χώρας, τη συγκεκριμένη ημέρα, σειρά εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και διοργάνωση διαγωνισμού έκθεσης και ζωγραφικής.

    Η βράβευση των μαθητών, των οποίων τα έργα θα διακριθούν, θα γίνει από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα βραβεία αθλοθετεί η Βουλή των Ελλήνων.

    [03] Σε Μόσχα και Τιφλίδα ο Σαρκοζί

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα εδάφη της Γεωργίας -δεν συμπεριλαμβάνονται η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία- "μέσα σε ένα μήνα, από σήμερα", δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας από την Μπαρβίχα πάρα πολύ κοντά στη Μόσχα.

    "Αυτό που αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, σημαίνει από την πρακτική σκοπιά: σε μία εβδομάδα από σήμερα, το αργότερο, θα αρθούν τα σημεία του οδικού ελέγχου μεταξύ του (στρατηγικής σημασίας) γεωργιανού λιμανιού Πότι και της πόλης Σινάκι", όπως τόνισε ο πρόεδρος Σαρκοζί, ευχαριστώντας ταυτοχρόνως την ρωσική πλευρά που αποδέχθηκε να τεθεί γι αυτό μία ακριβής προθεσμία. Εκτός δε της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, "μέσα σε ένα μήνα, από σήμερα" οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας "θα έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα εδάφη της Γεωργίας".

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι εφόσον η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία για την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της από τα εδάφη της Γεωργίας, τότε "δεν συντρέχει λόγος να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διάρκεια του Οκτωβρίου".

    Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

    "Οι διεθνείς συνομιλίες, που προβλέπονται από το σχέδιο των έξι σημείων των Μεντβέντεφ-Σαρκοζί, της 12ης Αυγούστου, θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου του 2008 στη Γενεύη", δήλωσε ο Μεντβέντεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογο του Νκολά Σαρκοζί.

    Το έκτο σημείο του σχεδίου προβλέπει την "έναρξη διεθνών συνομιλιών για το πως θα επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", σύμφωνα με την Γαλλική του εκδοχή.

    Ακόμη, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι "η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων πρώην γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και την Νότιας Οσετίας είναι αμετάκλητη.

    "Η απόφασή μας είναι οριστική και αμετάκλητη", τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. "Η απόφασή μας είναι οριστική" επανέλαβε με έμφαση καταλήγοντας ο ρώσος ηγέτης.

    Αποστολή παρατηρητών

    Εξάλλου, στο τέλος των συνομιλιών Σαρκοζί-Μεντβέντεφ ανακοινώθηκε πως την 1η Οκτωβρίου, "το αργότερο" θα έχουν λάβει θέσεις στα γεωργιανά εδάφη "όχι λιγότεροι από" 200 παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ο ρώσος πρόεδρος το δήλωσε ρητά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα: " θα αναπτυχθούν όχι λιγότεροι από 200 παρατηρητές της ΕΕ -του ΟΑΣΕ-, το αργότερο την πρώτη Οκτωβρίου" στα γεωργιανά εδάφη. "Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν την πρώτη Οκτωβρίου, θα δούμε εάν μπορεί να αναπτυχθούν (στην περιοχή) και άλλοι παρατηρητές", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα και το Τμπιλίσι ως πρόεδρος της ΕΕ μαζί με άλλους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Χαβιέρ Σολάνα, προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση της εφαρμογής ενός σχεδίου ειρήνης στη Γεωργία.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επιφόρτισαν, στη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής την 1η Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, την ευρωπαϊκή "τρόικα" να αποσπάσει το ταχύτερο την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των έξι σημείων την οποία διαπραγματεύθηκε στις 12 Αυγούστου, πολλές διατάξεις της οποίας οι Ρώσοι καθυστερούν, σύμφωνα με την εκτίμησή τους.

    Μετά τη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος και οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες μετέβησαν στη Γεωργία, για συναντήσεις με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Η διένεξη Γεωργίας-Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήρια

    Η διένεξη Γεωργίας-Ρωσίας για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Το Δικαστήριο θα ακούσει για τρεις συνεχόμενες ημέρες τα επιχειρήματα του Τμπιλίσι και της Μόσχας σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ζήτησε η Γεωργία, η οποία επιθυμεί όπως οι δικαστές διατάξουν τη Ρωσία να σταματήσει "την εθνοκάθαρση" των δύο αυτών περιοχών με μεγάλο ρωσικό πληθυσμό, οι οποίες δεν αποδέχονται την εξουσία του Τμπιλίσι.

    Το Τμπιλίσι υποστηρίζει πως το 10% των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι εκτοπισμένοι εντός των συνόρων του και απαιτεί από τη Μόσχα να δώσει εντολή για την επιστροφή των Γεωργιανών που εκδιώχθηκαν από αυτές τις δύο περιοχές.

    Το Τμπιλίσι κατέθεσε στις 12 Αυγούστου αγωγή κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι παραβιάζει τη "διεθνή σύμβαση για την απάλειψη κάθε μορφής φυλετικής διάκρισης" από το 1965 στις δύο αυτές περιοχές.

    Ωστόσο, εν αναμονή της κρίσης του δικαστηρίου, η οποία μπορεί να πάρει μήνες ακόμη και χρόνια, η Γεωργία κατέθεσε αυτό το αίτημα για λήψη έκτακτων μέτρων, των λεγόμενων "προληπτικών".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 September 2008 - 18:30:22 UTC