Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην 73η ΔΕΘ η Αλ.Παπαρήγα
  • [02] Συζήτηση για το φορολογικό
  • [03] Τα επόμενα βήματα για την ΟΑ
  • [04] Νέα διαδικασία πρόσβασης
  • [05] Συμφωνία για απόσυρση δυνάμεων
  • [06] Η ρύπανση μικραίνει τη ζωή

  • [01] Στην 73η ΔΕΘ η Αλ.Παπαρήγα

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη ΔΕΘ.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους, ενώ θα έχει συνάντηση με τα ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO.

    Tο βράδυ, θα μιλήσει στην εκδήλωση-συζήτηση που θα γίνει στο πρώην στρατόπεδο Π. Μελά με θέμα: «Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η πρόταση του ΚΚΕ».

    Αύριο, η κ.Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίσης θα επισκεφθεί τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη» και το εργοστάσιο ΖΗΜΕΝΣ, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

    ΚΚΕ για τη ΔΕΗ

    Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι εχθρικά με τους μετόχους της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή και ασφαλή ενέργεια. Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιο, είναι η μοναδική λύση υπέρ του λαού, τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    "Το λαϊκό συμφέρον επιβάλλει και το ΚΚΕ απαιτεί: Μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια", υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    Εκδήλωση για το Μ.Χατζηδάκη

    Με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι γέμισε η Ρωμαϊκή Αγορά της Πλάκας από τη συναυλία-αφιέρωμα που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο σπουδαίο συνθέτη, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του κόμματος για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Στη συναυλία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου και Βέρα Νικολαΐδου, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, πρέσβεις της Κούβας και της Παλαιστίνης καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    "Αυτή τη συναυλία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ως εξής: Μια συναυλία που δεν έγινε δεδομένου ενόσω ζούσε ο Χατζιδάκις είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσουμε μια συναυλία, στον Περισσό τότε, όμως λόγω των εξελίξεων της υγείας του δεν τα καταφέραμε" είπε σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα. "Θεωρήσαμε λοιπόν υποχρέωσή μας και καλύτερη στιγμή να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση μετά από παρέλευση χρόνου, στα πλαίσια του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος" όπως εξήγησε.

    Τις θερμές ευχές του για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. "Στα 34 χρόνια από τη νομιμοποίησή του από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ έχει πολλά προσφέρει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στον πλουραλισμό, στη πολυφωνία και στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου" τόνισε ο υπουργός, πρόσθεσε δε ότι "μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, πάντα όμως με μεγάλη προσοχή ακούμε τις απόψεις που διατυπώνει. Σαν Έλληνες πολλά μας ενώνουν πια, λίγα μας χωρίζουν".

    Τη συναυλία χαιρέτησε ο βουλευτής και υπεύθυνος για τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς, Κώστας Καζάκος, ενώ το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Τζιαντζής την προλόγισε. "Το ΚΚΕ, με τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζει και τιμά την πολιτιστική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι "από καρδιάς", με την ίδια φράση που κι εκείνος χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του 902 αριστερά στα fm" είπε ο κ. Τζιαντζής.

    [02] Συζήτηση για το φορολογικό

    Δημόσια συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, διοργανώνει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Έχουν κληθεί και θα λάβουν το λόγο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΠΙΣ, ΣΜΕΧΑ, Ομοσπονδίας Εφοριακών.

    ΣΥΝ για τη ΔΕΗ

    "Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει χάσει κάθε επαφή με πραγματικότητα και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και κυρίως για τα πλατιά λαϊκά στρώματα" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Οπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, μια μέρα μετά τις πιο "τολμηρές" μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ήρθε ο κ. Χρ. Φώλιας να τις κάνει πράξη, ανακοινώνοντας νέα "χαράτσια" σε βάρος των καταναλωτών από την παραπαίουσα ΔΕΗ, με άλλοθι το "κοινωνικό τιμολόγιο".

    Λαφαζάνης για τον πληθωρισμό

    "Μια μέρα μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Καραμανλής εκτίθεται βαρύτατα στην κοινή γνώμη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ" τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ββ Πειραιά.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η είδηση της διατήρησης και αυτού του επίπλαστου πληθωρισμού, που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, στα πανύψηλα επίπεδα του 4,7 % τον Αύγουστο, παρά τις θερινές εκπτώσεις και την κάμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου, αποτελεί "κόλαφο" για τον κ. Κ. Καραμανλή και τα όσα καθησυχαστικά μας είπε για την πορεία της οικονομίας.

    Στη δήλωσή του ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι μετά την κατάρρευση του προϋπολογισμού και τόσα άλλα δυσμενή για την οικονομία, έρχεται ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και ακόμα περισσότερο η καλπάζουσα ακρίβεια, η οποία θα ενισχυθεί από την εξαγγελθείσα φοροεπιδρομή, να καταδείξουν την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και των συναινετικών νεοφιλελεύθερων δογμάτων.

    "Εχουμε μια κυβέρνηση της ακρίβειας που λειτουργεί ως τροχονόμος των αυξήσεων στις αγορές και ως εμπρηστής των ανατιμήσεων στις κοινωφελείς υπηρεσίες, με χαρακτηριστικό νέο παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Φώλια για νέα «χαράτσια» από την καταρρέουσα ΔΕΗ στους καταναλωτές, στο όνομα του δήθεν «κοινωνικού τιμολογίου». Αυτή την ώρα χρειάζεται άμεση, έκτακτη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων που λεηλατούνται από τις ραγδαίες ανατιμήσεις, τη στιγμή που εφαρμόζονται σκληρές πολιτικές λιτότητας τόσο με την κυβερνητική πολιτική όσο και με την απαράδεκτη Συλλογική Σύμβαση ΣΕΒ-ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ)" δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

    Μια μέρα μετά τις πιο «τολμηρές» μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη, ήρθε ο κ. Χρ. Φώλιας να τις κάνει πράξη, ανακοινώνοντας νέα «χαράτσια» σε βάρος των καταναλωτών από την παραπαίουσα ΔΕΗ, με άλλοθι το «κοινωνικό τιμολόγιο».

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει χάσει κάθε επαφή με πραγματικότητα και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τη χώρα και κυρίως για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

    «Μια μέρα μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Καραμανλής εκτίθεται βαρύτατα στην κοινή γνώμη από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ.

    Η είδηση της διατήρησης και αυτού του επίπλαστου πληθωρισμού, που ανακοινώνει η ΕΣΥΕ, στα πανύψηλα επίπεδα του 4,7 % τον Αύγουστο, παρά τις θερινές εκπτώσεις και την κάμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου, αποτελεί «κόλαφο» για τον κ. Κ. Καραμανλή και τα όσα καθησυχαστικά μας είπε για την πορεία της οικονομίας.

    Μετά την κατάρρευση του προϋπολογισμού και τόσα άλλα δυσμενή για την οικονομία, έρχεται ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και ακόμα περισσότερο η καλπάζουσα ακρίβεια, η οποία θα ενισχυθεί από την εξαγγελθείσα φοροεπιδρομή, να καταδείξουν την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και των συναινετικών νεοφιλελεύθερων δογμάτων.

    Έχουμε μια κυβέρνηση της ακρίβειας που λειτουργεί ως τροχονόμος των αυξήσεων στις αγορές και ως εμπρηστής των ανατιμήσεων στις κοινωφελείς υπηρεσίες, με χαρακτηριστικό νέο παράδειγμα τις δηλώσεις του κ. Φώλια για νέα «χαράτσια» από την καταρρέουσα ΔΕΗ στους καταναλωτές, στο όνομα του δήθεν «κοινωνικού τιμολογίου»

    Αυτή την ώρα χρειάζεται άμεση, έκτακτη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων που λεηλατούνται από τις ραγδαίες ανατιμήσεις, τη στιγμή που εφαρμόζονται σκληρές πολιτικές λιτότητας τόσο με την κυβερνητική πολιτική όσο και με την απαράδεκτη Συλλογική Σύμβαση ΣΕΒ-ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ)»

    [03] Τα επόμενα βήματα για την ΟΑ

    Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους, όπως έχει ανακοινωθεί, θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση με βάση την οποία θα κρατήσουμε το όνομα και το σήμα, θα δημιουργήσουμε μία νέα εταιρεία που θα αποκρατικοποιηθεί και θα σταματήσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Διευκρίνισε επίσης ότι θα καλυφθούν πλήρως οι εργαζόμενοι στον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Σε ερώτηση αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα γίνουν ανακοινώσεις.

    Ο υπουργός μεταφορών επανέλαβε ότι τα 54 από τα 68 μη επιδοτούμενα δρομολόγια της Ολυμπιακής είναι ζημιογόνα και αυτή η κατάσταση πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε, ωστόσο, να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν υπάρχουν επενδυτές και πότε θα ανοίξει η νέα εταιρία.

    Σε ότι αφορά τον ΟΣΕ ο κ. Χατζηδάκης τον χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά προβληματικό οργανισμό και επανέλαβε ότι με το πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση το λειτουργικό έλλειμμα του Οργανισμού από 455 εκατ. Ευρώ που ήταν το 2007 θα περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2010.

    [04] Νέα διαδικασία πρόσβασης

    Εντός δυο εβδομάδων θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νόμος που καθορίζει τη νέα διαδικασία πρόσβασης των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και σχολών (ΕΠΑΣ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Βάση του νέου νόμου, οι απόφοιτοι της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ θα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με έξι ή επτά μαθήματα (τέσσερα γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας), ενώ θα λαμβάνουν γενικό πτυχίο (όπως στα ΓΕΛ) και επιπλέον πτυχίο της ειδικότητας που σπούδασαν.

    Εξάλλου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα διεκδικούν θέση στο δημόσιο όπως οι απόφοιτοι των ΓΕΛ έχοντας επιπλέον τα μόρια του ειδικευόμενου.

    Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα είναι έτοιμες οι αποφάσεις για τη σύνδεση της εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις προτάσεις των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ευρεσιτεχνία ηλιακού ποδηλάτου από το 1ο ΕΠΑΛ Ηλιούπολης Αθήνας για οικολογική μετακίνηση με χρήση ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων.

    Το ποδήλατο διασφαλίζει μετακίνηση του αναβάτη χωρίς να καταβάλλει ο ίδιος προσπάθεια, διαθέτει αυτονομία μιας ώρας, κινείται με ταχύτητα μέχρι 30 χλμ την ώρα.

    Από το ΕΠΑΛ Πτολεμαϊδας παρουσιάστηκε η οριοθέτηση χιονοδρομικής πίστας με λέιζερ σε περίπτωση ομίχλης.

    [05] Συμφωνία για απόσυρση δυνάμεων

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα εδάφη της Γεωργίας -δεν συμπεριλαμβάνονται η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία- "μέσα σε ένα μήνα, από σήμερα", δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας από την Μπαρβίχα πάρα πολύ κοντά στη Μόσχα.

    "Αυτό που αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, σημαίνει από την πρακτική σκοπιά: σε μία εβδομάδα από σήμερα, το αργότερο, θα αρθούν τα σημεία του οδικού ελέγχου μεταξύ του (στρατηγικής σημασίας) γεωργιανού λιμανιού Πότι και της πόλης Σινάκι", όπως τόνισε ο πρόεδρος Σαρκοζί, ευχαριστώντας ταυτοχρόνως την ρωσική πλευρά που αποδέχθηκε να τεθεί γι αυτό μία ακριβής προθεσμία. Εκτός δε της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, "μέσα σε ένα μήνα, από σήμερα" οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας "θα έχουν αποσυρθεί πλήρως από τα εδάφη της Γεωργίας".

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε ότι εφόσον η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία για την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της από τα εδάφη της Γεωργίας, τότε "δεν συντρέχει λόγος να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διάρκεια του Οκτωβρίου".

    Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου στη Γενεύη.

    "Οι διεθνείς συνομιλίες, που προβλέπονται από το σχέδιο των έξι σημείων των Μεντβέντεφ-Σαρκοζί, της 12ης Αυγούστου, θα αρχίσουν στις 15 Οκτωβρίου του 2008 στη Γενεύη", δήλωσε ο Μεντβέντεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογο του Νκολά Σαρκοζί.

    Το έκτο σημείο του σχεδίου προβλέπει την "έναρξη διεθνών συνομιλιών για το πως θα επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", σύμφωνα με την Γαλλική του εκδοχή.

    Ακόμη, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι "η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτόνομων πρώην γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και την Νότιας Οσετίας είναι αμετάκλητη.

    "Η απόφασή μας είναι οριστική και αμετάκλητη", τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. "Η απόφασή μας είναι οριστική" επανέλαβε με έμφαση καταλήγοντας ο ρώσος ηγέτης.

    Η Γεωργία μπορεί να υπολογίζει στην "αλληλεγγύη" και τη "δέσμευση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης "σε αυτές τις δύσκολες ώρες", δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Η Γεωργία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και τη δέσμευση της ΕΕ σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει τις πολιτικές και οικονομίες σχέσεις με τη Γεωργία", τόνισε.

    Ο Μπαρόζο προέβη στις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Αποστολή παρατηρητών

    Εξάλλου, στο τέλος των συνομιλιών Σαρκοζί-Μεντβέντεφ ανακοινώθηκε πως την 1η Οκτωβρίου, "το αργότερο" θα έχουν λάβει θέσεις στα γεωργιανά εδάφη "όχι λιγότεροι από" 200 παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Ο ρώσος πρόεδρος το δήλωσε ρητά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα: " θα αναπτυχθούν όχι λιγότεροι από 200 παρατηρητές της ΕΕ -του ΟΑΣΕ-, το αργότερο την πρώτη Οκτωβρίου" στα γεωργιανά εδάφη. "Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν την πρώτη Οκτωβρίου, θα δούμε εάν μπορεί να αναπτυχθούν (στην περιοχή) και άλλοι παρατηρητές", πρόσθεσε.

    [06] Η ρύπανση μικραίνει τη ζωή

    Κατά σχεδόν μισό χρόνο -5,5 μήνες!- εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειωθεί το 2020 το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25, εξαιτίας της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ενδέχεται να «στοιχίσει» 271.000 πρόωρους θανάτους ή 2,5 εκατ. ανθρωπο-έτη, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της.

    Χειρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στις χώρες της Μεσογείου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και ιδίως οι καύσωνες, σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνουν τη θνησιμότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων, που «χτυπάει» περισσότερο τη δημόσια υγεία, σε σχέση με εκείνη που προέρχεται από άλλες πηγές.

    Στο μεταξύ, από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα, αναμένονται περί τους 20.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ των 25, όπως τόνισε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλέα Κατσουγιάννη, μιλώντας στη διάρκεια του 4ου επιχειρηματικού φόρουμ της 73ης ΔΕΘ.

    Κατά την ίδια, μια αύξηση των μικροσωματιδίων PM10 κατά 10 μικρογραμμάρια (μg) ανά κυβικό μέτρο (m3) αέρα, μπορεί να «ανεβάσει» την ημερήσια συνολική θνησιμότητα κατά 0,6%, ποσοστό που αυξάνεται στο 1,6%, αν το φαινόμενο παραταθεί στον ένα μήνα (σ.σ για λόγους συγκρίσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ανεκτές» τιμές των σωματιδίων αυτών είναι γύρω στα 40-50 μg/m3).

    Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνες στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Clean Air for Europe» και του ερευνητικού προγράμματος APHEA, που ξεκίνησε το 1992-1993, με τη συμμετοχή 22 ερευνητικών ομάδων από 20 χώρες (συγκεντρώθηκαν αποτελέσματα από 32 ευρωπαϊκές πόλεις).

    Εξάλλου, σχετική έρευνα στις ΗΠΑ, που «έτρεξε» για 16 χρόνια σε δείγμα 500.000 ατόμων, κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της πιο ρυπασμένης και της πιο καθαρής πόλης, έδειξε ότι, στην πρώτη, η θνησιμότητα ήταν αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τη δεύτερη (επίσης, τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα κατά 14% και καρδιοπαθειών κατά 9%).

    Η κα Κατσουγιάννη αναφέρθηκε και στην περίπτωση του μεγάλου καύσωνα, που χτύπησε την Ελλάδα τον Ιούλιο του 1987, ο οποίος -σε συνδυασμό με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση- έφερε αύξηση της θνησιμότητας κατά 100%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1986 μόνο στην Αθήνα (σε απόλυτο αριθμό, 2.000 θανάτους).

    Με βάση, άλλωστε, μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ των οποίων και η Αθήνα) στο διάστημα 1987-2004, προέκυψε ότι ο καύσωνας προκάλεσε αύξηση θνησιμότητας κατά 10% τις ημέρες με χαμηλά επίπεδα όζοντος στην ατμόσφαιρα και κατά 13,2% τις ημέρες με υψηλά.

    Σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα ζουν τρεις στους δέκα Ευρωπαίους Σε επιβαρημένη ατμόσφαιρα ζει το 20%-30% του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης, αφού στις περιοχές διαβίωσής τους τα μικροσωματίδια PM10 σε σταθμούς αστικού υποβάθρου ξεπερνούν τα όρια ποιότητας αέρα. Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις περιλαμβάνονται: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία και Ελλάδα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνα Σαμαρά.

    Αναφερόμενη ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η ίδια επεσήμανε ότι την ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνουν παράγοντες όπως το μεγάλο ποσοστό άπνοιας, η θαλάσσια αύρα (που ανακυκλώνει τα σωματίδια), οι λίγες βροχοπτώσεις και η έλλειψη πρασίνου. Μάλιστα, από έρευνες που έγιναν στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του Επταπυργίου προέκυψε ότι οι μέγιστες συγκεντρώσεις επιβλαβών μικροσωματιδίων εντοπίζονται κατά τις ώρες 9-10 το πρωί (όταν η κίνηση των ΙΧ είναι αυξημένες) και 12-1 το βράδυ (όταν η ταχύτητα του ανέμου συνήθως επιβραδύνεται).

    Κατά την ίδια, πάντως, οι συγκεντρώσεις PM10 στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν αργά πτωτική τάση. Όμως, «το 50% της μάζας των αιωρούμενων σωματιδίων βρίσκεται στο λεγόμενο κυψελιδικό σύστημα (είναι μικρότερο του 1 μικρογραμμαρίου), που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό -μέχρι και 90%- της μάζας των τοξικών και καρκινογόνων ουσιών», υπογράμμισε.

    Στο μεταξύ, στον αγώνα δρόμου για καθαρότερη ατμόσφαιρα, φαίνεται ότι τα φυτεμένα δώματα και οι πράσινοι υπαίθριοι χώροι αποτελούν σημαντικό όπλο. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Κλειώ Αξαρλή, η φύτευση στους περιβάλλοντος χώρους των κτιρίων μπορεί να φέρει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι και κατά 35% και να ρίξει τη θερμοκρασία μέχρι και κατά 5 C στα μεγάλα πάρκα. Μάλιστα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ενός φυτεμένου και ενός συμβατικού δώματος μπορεί να αγγίξει κατά περιπτώσεις ακόμη και τους 25-30 C!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 September 2008 - 6:30:22 UTC